Д-р Станка Узунова: 80 хил. българи страдат от глаукома, но само половината от тях знаят

Водещият очен лекар д-р Станка Узунова ще изнесе в днес - 11 март, специализирана лекция в рамките на Световната глаукомна седмица. Събитието ще бъде на тема "Глаукомата – тихият крадец на зрение", като сбирката е с начален час 14,30 ч. в Дома на науката и техниката в Пловдив. По този повод потърсихме компетентното й мнение по този наболял световен здравен проблем.- Д-р Узунова, през 2009 година Вие открихте за първи път в България "Училище по глаукома" и продължавате неуморно да работите за неговото развитие. До къде стигнахте за тези 7 години активна работа?


- Набираме все по-голяма популярност в България, а най-важното за нас е, че пациентите получиват много информация за особеностите на заболяването глаукома и начините да се лековат ефикасно от тази болест. Нашата цел е да се повиши осъзнаването на глаукомата като заболяване, какво причинява на зрението, как може да засегне всеки един от нас, как да се диагностицира и лекува.

 


- Каква е статистиката, колко в България страдат от глаукома?


- По последни дадни близо 80 хиляди души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Заради липсата на ранни симптоми, често заболяването се установява късно, когато увреждането е напреднало и лечението е неефективно. Ето защо е много необходимо да се правят периодични прегледи за глаукома и катаракта с измерване на очното налягане не само на болните от глуаукома, но и т.нар. рискови групи. Медиците са категорични, че профилактиката е най-доброто средство за борба с глаукомата, която е една от водещите причини за необратима слепота.

 


- Кажете нещо повече за Световната глаукомна седмица?


- Световната глаукомна седмица е една глобална инициатива на Световната глаукомна асоциация и Световната глаукомна пациентска асоциация. Целта е да се повиши осъзнаването на глаукомата като заболяване, какво причинява на зрението, как може да засегне всеки един от нас, как да се диагностицира и лекува.

 


- Какво е посланието на тези организации тази година?


- През 2016 година кампанията на Световната глаукомна седмица е под надслов: „Да се преборим с неоткритата глаукома”, като се обръща внимание и колко е важен огледа на зрителния нерв при преценката на лекаря.

 


- Какво представлява глаукомата?


- Глаукомата е група очни заболявания, причиняващи прогресиращо увреждане на зрителния нерв. В ранните стадии на болестта глаукомата няма симптоми и краде зрение без предупреждение. Ако остане неоткрита и нелекувана, води до постепенна загуба на зрение и слепота. Глаукомата е водеща причина за слепота, която в 80% от случаите може да бъде избегната.

 


- А кои са рисковите фактори?


- Повишеното очно налягане е основен рисков фактор за развитие на глаукома, наред с диабет, кръвен родственик със заболяването, високо късогледство, възраст. Хора с нормално вътреочно налягане също страдат от глаукома!

 


- Споделете някои интересни факти...


- Те са наистина интересни, дори много люпобитни. Така например 50% от пациентите не подозират, че страдат от заболяването, а 25% от пациентите с глаукома имат очно налягане в нормални стойности. При 40% загубено зрение човек осъзнава, че има някакъв проблем. В 80% от случаите слепотата може да бъде избегната при случайни прегледи глаукома се открива у 8% от пациентите. 26% от пациентите търсят за първи път очен лекар с ослепяло едно око при пациенти с глаукома е повишен риска от падания, счупвания, катастрофи 6,5 пъти е повишен риска от автомобилни катастрофи.

 

- Какво трябва да направи човек, за да съхрани своето зрение?


- На първо място трябва да прави редовни очни прегледи. Глаукомата е позната като “тихият крадец на зрение” и е заболяване без значими симптоми – до 40% от зрението Ви може да бъде загубено преди да започванете да забелязвте. Поради тази причина редовните очни прегледи при Вашият офталмолог са критично важни. Над 35 год. възраст всеки с висок риск трябва да бъде преглеждан на 1 до 2 год. и всяка година след 45 год. възраст. Това са хората с измервано повишено очно налягане по-рано, диабет и с кръвен родственик със заболяването. За останалите пациенти рутинен очен преглед е необходим на всеки 2 до 3 години и всяка година след 65 год. възраст.

 

 
- Вярно ли е, че всеки - от бебетата до възрастните хора може да развие глаукома?


- Да така е ... Затова трябва да споделяте с родители, семейство, приятели и колеги относно заболяването и важността от ранна диагностика. Уверете се, че Вашите близки и любими хора редовно приемат назначените медикаменти. С подходящо лечение, повечето хора с глаукома няма да загубят зрението си. Все пак, приблизително 25% от глаукомните пациенти не приемат назначената им терапия. И почти 50% от пациентите спират приема на назначената им терапия изцяло шест месеца след назначаването й – поведение, което след време може да доведе до загуба на зрението. За момента глаукомата е нелечима, но с ефективна терапия е възможно да се забави нейното развитие“. Повишеното очно налягане е най-важният фактор който може да се контролира, така че поддържане на вътреочното налягане под контрол е ключов фактор за съхранение на зрението на глаукомните пациенти

 


- Кажете нещо повече за глаукомното лечение...


– Глаукомното лечение - медикаментозно или хирургично, забавя увреждането на зрителния нерв чрез намаляване на очното налягане, това е единствения начин да повлияем и управляваме болестта. Слепотата и значителното зрително увреждане могат да бъдат предотвратени, ако болестта е открита в ранен стадий

 

 
- И на какво трябва да се обърне внимание?


- Да се обърне внимание на необходимостта от сътрудничество между пациент и очен лекар за провеждане на правилно лечение. Особено важно е да се прави оценка дали има прогресия на заболяването чрез измерване на очното налягане, редовни периметрии и оглед на зрителния нерв на широки зеници. Така ще бъде взето най-доброто решение относно лечението. За съжаление, голяма част от пациентите започват лечение без да е направена компютърна периметрия, а това изследване е много важно не само за поставяне на диагнозата, а и за преценка на лечението и прогнозата на заболяването.


Много важно е мотивирането на пациентите. 53% от новодиагностицираните не знаят за болестта, много често спират изписаното лечение след 1-2 месеца.


При около 50% от пациентите болни от глаукома поставяният в момента медикамент за понижаване на очното налягане не дава нужния резултат, а повече от половината пациенти не спазват дадените предписания точно. В същото време - има пациенти, които се лекуват, слагат непрекъснато капки, а в същност нямат глаукома. Хората трябва да зопамнят, че глаукомата е водеща причина за слепота и всеки човек е с риск да заболее. Тя няма симптоми и няма излекуване, но започнато навреме лечение може да спаси зрението на човек./Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?