Следвайте ни

Д-р Станимир Хасърджиев: Кризата в САЩ показа, че електронните цигари не са безопасни

През последно време излязоха данни за настъпили увреждания на немалко хора в САЩ, употребяващи електронни цигари, включително и с фатален изход за някои от тях. Проблемът е, че в България се внасят всякакви продукти от Азия, които не са изследвани и това поражда опасност.

 Д-р Хасърджиев, каква е причината за кризата с електронните цигари в САЩ?

Кризата се фокусира върху електронните цигари, които изпаряват никотинова течност с неизвестен произход и съставки. Малка част от тези течности са проучени в лаборатории и от специалисти и няма данни за безопасността им. През последно време излязоха данни за настъпили увреждания на немалко хора в САЩ, употребяващи електронни цигари, включително и с фатален изход за някои от тях.  Кризата е именно с тези продукти. Те не са изследвани задълбочено и внимателно, но се употребяват от много хора в САЩ. Там те се продават в специализирани магазини, но данните за пострадалите от употребата сочат, че те са масово закупувани на улицата. Продуктите са с различни вкусове - на ягоди, банани и други, което ги прави привлекателни, особено сред тийнейджърите. Причината доста хора да се насочват към тях е, че в САЩ пушенето на традиционни цигари не се толерира отдава. Рестрикциите са големи и това прави хората, които ги употребяват, едва ли не да се чувстват неудобно и да се срамуват за това, което правят. Обществените нагласи там са такива. Видно е обаче, че алтернативата им, като електронните цигари, не е безопасна.

А каква е ситуацията в Европа и в България с електронните цигари, използващи течност?

Смятам, че европейско законодателство е добро и регулира продажбата на всички продукти с никотин, предизвикващи пристрастяване, независимо дали са с тютюн, или с никотинова течност. Проблемът е, че в България се внасят всякакви продукти от Азия, които не са изследвани и това поражда опасност. Компетентните органи трябва да бъдат внимателни и да извършват стриктни проверки.

Има ли причина да се притесняват потребителите на електронни цигари по принцип?

 Електронните цигари с течност от неизвестен производител носят сериозни рискове. За разлика от тях, електронните изпарители с доказана марка са далеч по-приемливи. Те са в по-малка степен вредни за здравето в сравнение с традиционните цигари. В Англия например такива продукти  се използват активно като заместващи традиционните цигари. Там се реализира специална  правителствена програма. Тя стимулира пушачите на традиционни цигари, ако не могат да спрат да пушат, да минат към най-новите форми за набавяне на никотин, включително и новите продукти, които са с нагряване на тютюн. В България такива се предлагат по-активно през последните две години. А на електронните цигари с изпарители с доказана марка са проведени много изследвания. Някои пушачи ги използват почти като лекарства за отказ. Лекари и институции разполагат със сериозна информация, която показва, че те са най-удачни като алтернатива на традиционните цигари. Много хора се опитват да се откажат от класическите цигари, но не успяват.  Аз съм един от тях, пробвал съм какви ли не алтернативи, дори и тези изпарители с никотинова течност, но без успех. Чувствах се като неудачник. Винаги се връщах към традиционните горящи цигари. От две години използвам цигарите с нагряване на тютюн. Намалих ги по естествен път. Това е само моят опит и не смятам, че е меродавен за всички хора. Нека хората се обърнат към науката и изследванията, за да се уверят сами.

Засяга ли кризата в САЩ с електронните цигари и популярните в България устройства за нагряване на тютюн, като IQOS и GLO?  

Скандалът в САЩ въобще не засяга тези продукти. Тези устройства са за нагряване на тютюн, а не на течност. Тези иновативни продукти, които стават все по-популярни и у нас, за първи път получиха зелена светлина за продажба и в САЩ от Американската агенция за храни и лекарства. Това е безпрецедентно и за мнозина граничи с научната фантастика. Тази агенция е най-модерната и стриктна в света. Днес е факт, че те са определени като подходящи за общественото здраве.

В САЩ освен кампаниите срещу традиционните цигари обръщат много внимание на самите хора, които ги пушат. Решили са, че тези хора ще имат сериозни проблеми със здравето, след като не могат да ги откажат, и затова се търсят заместители, които са по-малко вредни. Американците са водещи в тази област и може да се използват техните знания и опит. 

Как стоят нещата в България. Има ли данни за новите алтернативни продукти? 

За съжаление не. Нашата пациентска организация подехме инициатива да се проведе проучване и да се направят сравнения и оценки за въздействието им върху потребителите в сравнение с пушенето на традиционните цигари. Получихме съгласие за провеждане на такова проучване от водещи наши специалисти от регулаторни органи, от неправителствени организации и от три медицински университета. За съжаление все още чакаме отговора на Министерството на здравеопазването да се включи, за да започнем.

Имате ли някакви данни как се чувстват хора, използващи заместители на традиционните цигари?

Не мога да говоря от името на всички хора. Именно затова смятаме за необходимо да се направи проучване за това как хората, които ги ползват и са преминали през процеса на смяна на продуктите, оценяват настъпилите промени. 

 

Д-р Станимир Хасърджиев е роден на 17 октомври 1978 г. в Сливен. Завършва Природо-математическа гимназия и Медицинския университет в София. Председател е на Националната пациентска организация. През 2005 г. инициира учредяването на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист". От април 2011 до декември 2013 г. е изпълнителен директор на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA), а до март 2015 г. е в управителния <210> съвет. През 2013 г. е избран за член на Управителния съвет на Европейския пациентски форум (EPF). През декември 2014 г. сформира партньорство на европейско ниво за достъп до качествено здравеопазване - Европейско партньорство по здравеопазване (Patient Access Partnership), и е негов генерален секретар. Обърнахме се към него за мнение относно проблемите, възникнали с електронни цигари в САЩ.

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?