Следвайте ни

Д-р Петър Москов: Десен център е алтернатива и на либералната безпътица, и на завръщането на БСП на бял кон

viber icon

 - Д-р Москов, Къде виждате мястото на ГЕРБ оттук насетне?

- ГЕРБ ще остане една от големите политически сили в България. Следващите мнозинства в парламента ще бъдат категорично коалиционни - няма друг вариант. Честната позиция е да се каже - ще има или лявоцентристко управление, което ще включва БСП, или дясноцентристко управление, което ще включва ГЕРБ.

Но липсата до момента, в който се проведат изборите, на такъв десен консервативен съюз, който да отстоява ясно определени принципи, който да удържа ГЕРБ в сферата на десните политики, може да доведе до нещо аморфно. То може да се нарича и национално съгласие. А помните последните национални съгласия около г-н Любен Беров и как 10 години след това не се знаеше кой, как и по каква причина е крал.

- Широка дясна коалиция - това ли е шансът на България?

- Наистина шансът за смислено политическо развитие на България е дясна коалиция, която да почива на ясни консервативни принципи и да бъде подчинена на националните приоритети.

Връщането ни към нормалността, към възможността политиката да бъде функция на нормалното мнозинство от хора, а не изразител на девианти (отклоняващ се от нормата, бел.ред.), е въпрос на битка. Консервативно обединение на десницата има претенцията да бъде инструмент на хората, които искат да водят тази битка.

- Няма ли обаче партньорите, към които имате сериозни изисквания,  да ви създадат проблем?

- Когато казахме, че виждаме възможност да водим политически разговори с  НФСБ, ВМРО и СДС, това не означава, че тези разговори задължително ще се проведат. Може би тези политически сили имат собствен, различен дневен ред, различна преценка за ситуацията. Но за мен разговори за осмисляне на политически цели, за формиране на десен консервативен център са задължителни. И трябва да фиксират базови принципи, които толкова липсват на това нормално мълчаливо мнозинство у нас.

От наша гледна точка Обединени патриоти и СДС са партиите, които стоят най-близко до тезите, които КОД счита, че са важни за промяна в българската политика. И ГЕРБ, който ще остане една от големите политически сили.   

- Защо въпреки постигнатите успехи  премиерът Борисов се изправи срещу протести и недоволство?

- Постигнатото в мандатите на Борисов е безспорно. Разказът за диктатура, за престъпници е разказ на маргиналната левица. Той не е верен и няма да го чуете от мен или от партия КОД. Основният проблем, който имаме с ГЕРБ, е липсата на ясни политически цели, липсата на воля да се приведат в състояние на ефективност публичните системи - на здравеопазване, образование, сигурност.

Г-н Борисов е доказал, че може да оцелява в различни политически ситуации. Отделен е въпросът, че проблемът не се нарича Борисов, а липса на идеологически път в ГЕРБ. Когато нямаш фундамента, не знаеш какви ценности защитаваш, тогава не можеш да поставиш правилните цели. И заменяш политическите цели на това накъде върви държавата с административни и чиновнически.

Боядисването на училище, плащането на заплати не е политически успех, а ведомствено рутинно занимание на чиновници. Съжалявам, че от политически лидер Борисов се превърна в лидер на администрация.

- С кои тези на КОД смятате, че ще привлечете най-много съмишленици?

- Тезите в програмните документи на КОД съдържат четири основни фундамента.

Първото е възстановяване на държавността, реда и личната сигурност - неща, които изгубихме в годините, наречени Преход. Унищожихме самата идея за държавност. Една от категоричните вини на десницата беше не битката за свобода, а битката срещу държавата въобще като нещо лошо. А когато няма държавност, когато няма институции, няма ред и сигурност. А това са основните кодове на десницата, простете за каламбура.

Втори фундамент е възстановяване на икономическата свобода. Икономическият произвол, рекет, в който участват държавни и контролни институции, може и трябва да бъде прекратен. Ние знаем ключа, знаем начина, по който една администрация може да бъде накарана да изпълнява целите, заложени от политическото ръководство.

Трето, но не по важност, е категорична промяна на начина, по който функционира социалната система. Тя трябва да бъде базирана на персоналната отговорност. Час по-скоро трябва да бъде прекратена практиката една част от обществото да работи, за да издържа друга част от обществото, нарекла се социално слаба.

И ако няма друга политическа партия, която да го приложи, КОД е инструментът, който може да наложи това. Като министър съм стоял зад такива каузи и съм ги налагал - знам цената, продължавам да я плащам, не ме е страх от това.

И четвърто, обществото ни трябва да бъде базирано на основни общи ценности. Имаме водеща култура, базирана на християнските ценности и на националните ни традиции. С цялата ми толерантност към всеки, който има други религиозни или битови предпочитания, в нашата държава водещата култура е тази и всички трябва да се съобразяват с нея. Това е нашата държава и правилата тук се налагат от нас.

- Вие сте за смяна на конституцията. Какви са основните недъзи, които трябва да се променят в основния закон?

- Лустрация, изваждане на прокуратурата от съдебната власт и образователен ценз. Това са основните три промени в конституцията. Миналата година внесохме законопроект за лустрацията, но до момента няма резултат.

Смятам, че има достатъчно хора в обществото, които знаят, че едно от основните прегрешения на демократичните сили след 1990 г. беше, че не скъсаха пъпната връв между изпълнителите на онези правила с новите правила, по които строим живота си в пазарна икономика и в демокрация.

Не може същите хора да го правят. Не е късно за лустрация.

Хората са отвратени от идеята за политика. Когато бившият партиен секретар или висше ченге от Държавна сигурност, което се е прекланяло пред Дзержински и Ленин, днес се нарича мениджър, филантроп -  това кара хората да се отказват от политиката. Унищожава вярата, доверието в демокрацията и ни връща към политически проекти от миналото, които залагат на носталгията.  И хората вярват, защото виждат, че демокрацията, пазарът, индивидуалната инициатива не значат нищо, след като хора на някогашната БКП  са отново бомондът на тази държава.

Не съм болшевик, който иска съсипване на тези хора и на техните наследници. В нашия законопроект има три позиции: невъзможност на тези хора и техните наследници да бъдат бенефициенти на обществени поръчки над 100 000 лв., да не могат да бъдат съдии, прокурори, следователи и да не могат да са спонсори на национални медии.

Т.е. могат да живеят нормално, но да не унищожават бъдещето  на смислените хора в нашата държава. Защото като че ли единствените щастливи в нея останаха наследниците на оная комунистическа олигархия и ченгеджийница.    

Говорим и за невъзможната роля, която има прокуратурата в момента. И тя не е свързана с името на главния прокурор, както твърди лявата част на протеста. Настояват г-н Гешев да подаде оставка. Тогава на негово място ще дойде г-н Пешев например. Това не променя нищо. Прокуратурата трябва да бъде под контрол и някой да отговаря за действията <210>.

Смятаме, че прокуратурата няма място в съдебната власт, няма място на недосегаемост, има нужда да бъде под политически контрол - или главният прокурор трябва да бъде избиран от Народното събрание или да функционира като част от изпълнителната власт. Има различни модели, но принципът  е този. А искането просто за промяна на името на главния прокурор е безсмислено.

- Готвите ли се за участие в избори? Кое би било успех за вас?

- Да, ще участваме в изборите. Успех за КОД би било на следващите избори да се яви един такъв десен консервативен център, алтернатива веднъж на либералната безпътица на ГЕРБ и втори път на опита на социалистите да се върнат на бял кон.

Ако има дясна алтернатива с ясни консервативни позиции, за да може да удържи ГЕРБ в тези решения, тогава смислен път има. Другото е връщане в блатото, унизително поддакване на социално-либералния естаблишмънт в Брюксел и обратен завой към определени евразийски места. Това е нещо, срещу което ще се боря. Дори  битката да изглежда наивна, друг път за мен към един по-добър за детето ми свят няма.  

- Трябва ли да вадим проблемите си в Брюксел, както направиха евродепутатите Радан Кънев и Елена Йончева?

- Първо не бива да разглеждаме Брюксел като нещо външно. Но за мен наистина беше изненада единогласният хор на тези двама души, които като политическа генеза имат претенция да са опоненти. Политиката се върши от съмишленици с общи позиции и цели. Ако каузата е да разрушиш нещо, вероятно това е кауза, която тези хора споделят.

Според мен инициатива за подобен дебат в Брюксел няма да помогне на България. Бъдещето й зависи от това дали десетилетното усилие на всички леви политически шамани като г-н Райчев и компания да намерят траен съюзник на БСП  в управлението, ще се реализира по странен начин през формациите, които в момента се наричат либерални и демократични. Тръпки ме побиват какво би се получило - сплотяване между групите в ЕП на крайната левица на Зелените, на социалистите и на либералите, които ни доведоха трайни гости от Близкия и Далечния изток. Това е кошмар, в който не искам да живея. Затова знам, че консервативно-дясното и национално-патриотичното трябва да могат да вървят рамо до рамо, независимо от компромисите, които трябва да направят.

- Можем ли да станем като страните от Вишеградската четворка?

- Ще се боря за това. Когато премиерът Виктор Орбан иска оставка на комисар Йоурова, защото тя не уважава държавността му, а е просто чиновник, това е позиция на държавник. А когато отиваш при въпросната комисарка, за да се оплачеш като на класната, това не е позиция на лидер.

Ще се боря за това в България да има такава държавност и политическо лидерство, което да може да отстоява националния интерес, независимо кой комисар как се казва. Българската политика трябва да престане да се бори да бъде представителна брюкселска, както някога се бореше да бъде представителна московска.

Българските политически решения  трябва да бъдат изработвани и защитавани тук. Трябва да отстояват нашия интерес, а не имагинерния интерес на немски зелени туристи със сандали и чорапи.

- Каква ще е ролята на Пловдив в проекта КОД?

- Пловдив е град, който е винаги в сърцето ми. Синята крепост за съжаление вече е клише, но това е град на интелигентни и смислени хора. Традициите на Пловдив са гаранция за заложени консервативна нагласа и дясно мислене. Надявам се, че ако успеем ясно да формулираме единен десен център, хората ще се събудят.

- Защо не успяхте да наложите електронните здравни досиета, електронната здравна карта - ваша кауза като министър?

- Бях физически спрян да реализирам проекта докрай. Нещата тръгнаха. Спомняте си прословутите пръстови отпечатъци, които така травмираха другарката Нинова, че искаше да ги прати в Конституционния съд.

Впрочем това нямаше нищо общо с отпечатъци на полицията, а беше потвърждение, че точно вие сте бил реално в болницата.  Това работи два месеца  в края на 2016 г. За всеки от тези два месеца исканията на болниците към касата за заплащане за определено количество пациенти надвишаваха с 10 милиона това, което можеха да удостоверят с пръстовия идентификатор като реално минали пациенти. Оказа се, че спестяването на 10 млн. не ни е важен проблем. Въпрос на приоритети.

А тези 10 млн. са откраднати пари, които можеха да са вложени в животоспасяващо лечение на хора. Убеден съм, че проектът трябва да бъде осъществен - защото публичните пари трябва да бъдат управлявани като твоите собствени, така са ме учили.

Визитка

Д-р Петър  Москов е лекар и политик. Министър на здравеопазването (2014-2017). Семейството му е със стари демократични традиции. Братът на дядо му, социалдемократът Атанас Москов, побеждава Георги Димитров на изборите през 1946 г., след което е изпратен в Белене.

Майка му, Емма Москова, е министър на културата в правителството на ОДС.

Петър Москов завършва Анестезиология.  Специализира във Франция, Великобритания, Испания и САЩ.

Учредител и зам.-председател на ДСБ до 2016 г. 

Основател на Консервативно Обединение на Десницата (КОД) през 2019 г.,

което вече има и пловдивска структура. 

 

Текст под снимки: 

Снимки от Наташа Манева

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Петя

Петя

07.10.2020 | 19:51

Мекаааа

Отговори
1 0
Стоян Иванов

Стоян Иванов

07.10.2020 | 19:48

За огромно негово съжаление,моя позната "работи "с него е болница Св.Анна ! 1.Москов не е лекар,а зам.директор на болницата 2.Ходи в болницата един път в седмицата за по час два!Останалото време прекарва в Парадайз мол,партината централа или вкъщи,но пък заплатата от болницата му е доста прилична! 3.Учредителното събрание на партия КОД е направено в столовата на същата тази болницата от 20-30 души и това е факт известен на целия персонал! 4.Далаверите които твори с приятелчето си Славчо Близнаков директор на Св.Анна,плачат за Гешев,но гл.прокурор нехае за далаверите им!Защо ли!?Ми защото съпруга на говорителката на Гешев си пие кафето с Близнаков и Москов! А селскияТ бек Москов ми дрънка за политика,за философия,за дясно и ляво! Лека нощ драги зрителЕ!

Отговори
0 1
До Петър М.

До Петър М.

03.10.2020 | 20:10

Смени дрогата ,брат.

Отговори
8 3
Петър М.

Петър М.

04.10.2020 | 11:28

Каква дрога ми препоръчваш, брат ?

Отговори
4 5
Ковидчо:

Ковидчо:

03.10.2020 | 11:16

"Десен център" не е нищо друго, освен поредният ГЕРБаджийски бушон! Бактън от партии и партийки в тая все по-изсмотняваща държава...

Отговори
11 4
БЪДЕТЕ РЕАЛИСТИ

БЪДЕТЕ РЕАЛИСТИ

03.10.2020 | 09:52

МОСКВА + ЧЕРНАТА МАМБА = СТОТИНА ГЛАСА . НЕ НА СТАРИТЕ МУЦУНИ ВЪВ ВЛАСТТА

Отговори
10 4
Bulgaristan

Bulgaristan

03.10.2020 | 09:16

Кое му е дясното на Москов, щом беше министър на комунистическата мутра от Банкя !?

Отговори
14 5
Пръстовият отпечатък

Пръстовият отпечатък

05.10.2020 | 08:10

Има дясна обувка, десен чорап и особено - десен пръстов отпечатък! Туй му е дясното на Пепи!

Отговори
7 1
Как

Как

03.10.2020 | 08:30

Как от къде се пръкват такива изчадия От земите на Юда Ровнете у родословното му дръвце по надълбоко Гьонсурат Бил десен защото прибирал с дясната ръка в десния джоб

Отговори
12 5
мнение

мнение

03.10.2020 | 08:28

Този защо не е в затвора? Как може да говори за "Десен център" и за алтернатива на БСП? А може би е прав? Управлението на Станишев беше толкова дясно, че и червените бабички се отдръпнаха от тази партия.Истината е, че у нас това са само думи без реална политика! Партиите са се превърнали в средство за обогатяване, а не за провеждане на политики! Време е да им се сложат "юзди" и ясни правила! Иначе, ще си търсим "Пиночет".

Отговори
16 2
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

03.10.2020 | 08:13

Този мислител гербаджия ли е или прост дебил?...Откъде се пръкват такива езикови мислители направо е непостижимо! Десен център няма, не е имало, няма и да има.

Отговори
14 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?