Следвайте ни

Д-р Петър Москов: Локдаунът е по-лесен от това да накараме здравната система да работи

viber icon

- Д-р Москов, поредният локдаун бе посрещнат с яростна съпротива от бизнеса. Какъв е Вашият коментар?

 - Бездействието на държавата в управлението на кризата води до такива затваряния през определени периоди. За мен силната и смислена държава е тази, която пресреща процеса. Вече обясних нашата идея за масовото тестване. Това е нещо реално и съвсем възможно, което наистина ще свърши работа срещу пандемията. В Пловдив примерно се регистрира нарастване на зараза. Епидемиолозите знаят кои са нивата, от които нагоре започва лавинообразно разпространение. Тогава това се атакува с процес на задължително масово тестване. Носителите на заразата си остават вкъщи и получават болнични от НОИ. Всички останали ходят на работа, на училище или където искат. Животът продължава и имаме перспектива. Сега

перспективата е до следващо затваряне. Трябва да излезем от този порочен кръг.

- Има спекулации, че пикът на заразата и поредният локдаун целят намаляване на изборната активност? 

- Конспирациите са за изпадналите политици, тип Волен Сидеров. Ако има някаква връзка с изборите и  поведението на държавата в момента, тя е, че за управляващите тази криза е до 4 април. И това е проблем, защото за мен, за вас, за всеки български гражданин тази криза ще продължи и след това. Те явно считат, че кризата трябва да се избута до 4 април. Това са две седмици,  но моят живот няма да спре след  14 дни. Хората искат перспектива. А тя ще дойде, когато държавата накара здравната система да заработи. Сега само 10% от болниците в страната реагират адекватно. Ако не можеш да накараш няколко болнични олигарси да си отворят болниците и да приемат едва дишащите хора, тогава затваряш държавата, което става лесно - с една заповед.

 - Доставките на ваксини се бави, имунизирането с „АстраЗенека“ спря за няколко дни, след което отново започна. Как ще коментирате всичко това?

 - Тук искам да защитя българската държава. Преди месец от КОД казахме, че България трябва да направи две неща . Едното е, че българският парламент трябва да изиска от Европейската комисия ваксините по графика и количествата, които сме заявили. И второ - българското правителство трябва да поиска оставката на Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия. Единствената и важна смислена задача, която имаше тази комисия през последните години, беше да гарантира сигурността и здравето на хората, като организира правилно ваксинационния процес и доставката на ваксини в най-богатия икономически съюз - Европа. Вместо това те се занимават с джендър баланс, със зелена сделка... А когато нещата опрат до истинска работа, те не могат да свършат нищо. Тогава ни казаха, че Урсула е много високо, а ние от КОД сме много малки, че да й искаме оставката. 

Аз съм български гражданин и лекар. Като такъв знам, че

забавянето на ваксините коства човешки животи.

Забавянето на тези ваксини коства икономически щети. Ето там е проблемът с качеството и силата на Съюза, в който живеем - че той не е насочен към реалните нужди на хората, а към собствената си важност.  Той намира смисъл да съществува в социалистически и либерални утопии, свързани с това кой как си избира пола, дали е възможно да имаме енергия от слънчева светлина през зимата, когато слънце няма, и други такива разкази. Тези експерименти ги живяхме - живяхме в социалистическия, сега живеем  в либералния. Крайно време е да спрем с експериментите и да се върнем към нормата, която всъщност е дясното консервативно.

Българската държава в случая е функция на задължението, което ние като работодател на ЕК сме й вменили. И тя не го изпълнява. А защо българската позиция е дупедавска, е ясно. Защото треперим дали ще ни дадат "едни пари“. 

  - Защо КОД трябва да е изборът на 4 април?  

 -  КОД е дясна консервативна партия. Това означава норма, идентичност и мисъл, решения, които са базирани на работещи модели, а не на социалистически или либерални утопии. КОД е изборът на десните хора, които знаят, че ГЕРБ не е решението, нито пък розовият либерализъм е смислена алтернатива на ГЕРБ.

 

Д-р Петър Москов е роден в София в семейство с дълги демократични традиции. Завършва Медицинския университет - София. Специализира във Франция, Великобритания, Испания и САЩ.

Член е на Инициативния форум за създаване на нова дясна партия през 2004 г. и учредител на ДСБ. На предсрочните парламентарни избори през октомври 2014 г. е избран за депутат в 43-тото НС, а на 7 ноември същата година - за министър на здравеопазването.

Днес е председател на ПП КОД.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

БЯЛА МАМБА

БЯЛА МАМБА

22.03.2021 | 15:29

МОСКОВ ПЕТРЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ СКРИВАЙ СЕ МИШОК ЖАЛЪК

Отговори
1 1
работ, работа, работа

работ, работа, работа

22.03.2021 | 15:26

Ааа, тя здравната система работи... За някои... Годишно няколко милиарда се крадат чрез нея.

Отговори
1 0
Вторична суровина

Вторична суровина

22.03.2021 | 11:13

Москвич ти си отдавна за скрап Още не са ли те смачкали в Белканто

Отговори
6 1
Млък

Млък

22.03.2021 | 09:28

Абе м.ухльо,ти като беше министър на здравеопазването какво направи? Абсолютно нищо! И сега смееш да критикуваш? Я се скрий в дупката си и не се обаждай! И ти се облажи от поста,без да свършиш каквото и да е било!

Отговори
12 2
ЧЕРНА МАМБА

ЧЕРНА МАМБА

22.03.2021 | 09:27

ПЕПИ БЕЛОТО И ЧЕРНАТА МАМБА ПОД 100 ГЛАСА ПОД ЛИ СТЕ КОД ЛИ СТЕ ПЪЛНА СМЕШКА

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?