Следвайте ни

Д-р Петър Берон: Промени в конституцията - да, но не и президентска република

viber icon

- Твърде много ли са 240 депутати?        

- Това няма голямо значение. Като депутат в два парламента знам много добре, че фактически основната работа се носи от максимум 40-50 души. Ако депутатите са много малко, има риск да се купуват доста по-лесно. Предвид намалялото ни под 7 милиона население  може да се намали и броят на депутатите. Но не на 120 - по-логично е да станат 200.

 

- Д-р Берон, какви недостатъци на конституцията трябва да се ремонтират? Какво не успяхте да свършите преди 29 години или промените се налагат от променените обстоятелства?

- Харесвам тази конституция като цяло. Бях и член на комисията, която я писа. Има неща, които лично съм прокарал, и се гордея с тях. Като това, че територията на националните паркове и резерватите е изключително държавна собственост и не може да бъде нито приватизирана, нито продавана.  

Ако има нещо за оправяне, да се оправи, а не да се маха цялата, защото по-голямата част от сегашния ни основен закон е съобразен с европейските норми и права на човека. Впрочем повечето от критиците на тая конституция никога не са я чели, дори не са я виждали.

Има критики към Глава VI за съдебната власт, която, съгласно решение на Конституционния съд от 2003 г. не може да бъде променена без Велико народно събрание.  

Така че Велико народно събрание ще трябва да има. Отделен въпрос е дали то ще продължи да съществува като орган, или ще се вземе решение за премахването му и в бъдеще въпросите да се решават от голямо мнозинство на обикновено Народно събрание.

Искането за Велико народно събрание беше искане на протестиращите. След като Борисов го предложи, вече не го искат. А президентът иска предсрочни избори и ново Народно събрание. 

В съюз "Защита" ще преценим трезво всички предложения за новата конституция. Не бихме направили компромис с промяна на държавното устройство - президентска вместо парламентарна република.

Приемливо е и предложението на ВМРО за поощряване на образованата раждаемост, както и за образователен ценз при избори.

Вотът показва кой трябва да управлява страната, а не стотина души, които крещят по площадите

- Ще доведат ли промените в конституцията до прекъсване на връзките на зависимост от т.нар. задкулисие?

 -   Юридически казус е дали съдии и прокурори трябва да имат отделни съвети с инспекторати. Но това са си пак същите хора - както и да ги прегрупираш, ако са зависими от задкулисни фактори, няма да има разлика, дори да създадеш пет инспектората. Трябва да се прекъснат връзките на зависимост с големите пари, с извънпарламентарните и други органи, които са невидими, но доста добре познати в обществото.    

Всичко трябва да стане по законен ред, а не с призива: Изхвърлете всички от Народното събрание и кабинета! Ще си направим наше НС, наше правителство, наша съдебна власт! Не е редно това да се прави от улицата, дори със съдействието на президента. Трябва да се направи, както е описано стъпка по стъпка в конституцията.

Разбирам, че хората изпитват голямо недоверие към съдебната власт, защото няма нито един осъден - нито от влачещите се с години процеси срещу всякакви богаташи, нито има наказани за купуване и продаване на гласове.

Сега искат нов Избирателен закон. Сегашният беше писан от Мая Манолова навремето, а сега тя е сред най-силно викащите срещу него. Искат машинно и електронно гласуване, но както е известно, това е изоставена практика в почти всички европейски страни.

Нека да го въведат у нас, иначе протестите ще продължат. Трябва обаче да се знае, че ако конструиране на правителства и парламент става само от улицата, се обричаме на порочна спирала от безкрайни протести.

- Но възниква проблемът за загубения авторитет на институциите...

- Откъде личи това? От това, че някакви хора викат под прозорците на властта и хвърлят скъпи яйца от пъдпъдъци? Наличието на няколко палатки на улиците, на няколкостотин крещящи хора не доказва, че институциите са нелегитимни. Легитимността се определя единствено от избори - вотът показва кой трябва да управлява страната, а не трима души, които крещят по площадите.

Президентът представлява страната пред чуждия свят и не е редно да заявява, че правителството и прокуратурата са мафия

- Трябва ли да се въведе двукамарен парламент?

- Идеята за двукамарен парламент е обсъждана още  при създаването на Търновската конституция. Тогава консерваторите, начело с Константин Стоилов, пловдивчанин, брилянтен юрист, са били на това мнение, но либералите като Петко Славейков, Петко Каравелов са надделяли. Но всъщност двукамарният парламент съществува - ролята на втора камара играе Конституционният съд, който фактически санкционира определени решения на парламента.

Но не може обаче да се избегне конструирането на  парламент без партии - политическото устройство на всички европейски страни без изключение е базирано на партии.

- Как оценявате поведението на президента Румен Радев в сегашната напрегната ситуация?

- Президентът прекали в изразите, които използваше по отношение на другите власти. Не може държавният глава да прави това. Президентът представлява страната пред чуждия свят и не е редно да заявява, че правителството и прокуратурата са мафия. Не бих го направил като президент. Редно е институциите да разговарят помежду си. Не може всеки да застане на  своето островче от двете страни на булевард „Дондуков” и да се ругаят в медиите. Би трябвало президентство и кабинет да могат да се срещат и да обсъждат важните за нацията въпроси.

 Смятам обаче, че трябва да се увеличат правомощията на държавния глава -той да има законодателна инициатива и ветото му да се сваля не с просто, а с квалифицирано мнозинство от две трети. 

-  Вие сте активен участник  в протестите преди 30 години. Защо сега не ходите?

-  Не само демонстрирах през 1989-1990 г.,  бях начело на шествията и протестите. Тогава имахме цел - коалицията СДС имаше своя програма, платформа, искания. А днес чуваме: Бойко да си ходи, после ще видим! Това не е сериозно.  На улицата има всякакви хора и ми е много интересно как ще се споразумеят да създадат т.нар. народна власт. Живял съм 45 г. при народна власт - не сме видели много хаир от нея. Трябва да се представят различни виждания, които да се дискутират и с кабинета. Навремето направихме кръгла маса, където се взеха решения по много тежки основни въпроси.

На протестите през 1990-а имахме цел - своя програма, платформа, искания. А днес чуваме: Бойко да си ходи, после ще видим!

  - Откъде обаче ще се вземат новите лица в политиката?

- Не е казано да бъдат съвсем нови, могат да са и по-стари, но почтени, без зависимости от големите пари, хора доказали, че са за национална независимост на България. Такива хора все пак има.

А що се отнася до призивите да дадем властта на млади хора - имали сме трима млади премиери: Филип Димитров, пловдивчанинът Жан Виденов и Сергей Станишев, чието първо вписване в трудовата книжка беше депутат, а второто министър-председател.  Пробвали сме и експеримента с младежи от чужбина - царят доведе юпитата. Така че най-добра е комбинацията от по-млади и по-опитни политици, задължително почтени и милеещи за България.

- Някога площадите пееха: Времето е наше! Чие е времето днес, 30 години по-късно?

-  Днес проблемът е, че хората на площадите нищо не пеят, само мятат яйца, свински уши, вадят ковчези. Повечето от тия млади хора нямат представа от политическите комбинации. Но на улицата има и хора с ясни цели.

Отровното трио, Мая Манолова, Христо Иванов, всички тези кандидати за слава много добре знаят кое какво е и действат за смяна на властта.  Протестът е употребен както от тези лица, така и от президента. Затова трябва да се върви към избори, които трябва да се проведат максимум честно и почтено.

Защото, ако всички недоволни не приемат резултатите от изборите, ще влезем в порочна спирала, има риск от гражданска война, което не трябва да се допуска в никакъв случай.

 

Д-р Петър Берон е известен политик, учен зоолог и биоспелеолог.

Откривател на нови животински видове. Дългогодишен директор на Националния природонаучен музей. Депутат в VII Велико народно събрание, зам.-председател на 40-ото НС. Кандидат-президент през 2001 и 2006 г. Ръководител и участник в експедиции в над 90 страни. Автор на над 30 книги, сред които поредицата „С Петър Берон по света". Секретар е на СДС през 1989-1990 г. Председател на Националния координационен съвет на СДС. Подписва новата конституция на Република България.

Кандидат за президент през 2001 и 2006 г. Зам.-председател е на Съюза на патриотичните сили „Защита". Д-р Берон носи името на видния ни възрожденец и автор на Рибния буквар Петър Хаджи Берович - брат на прадядо му. По майчина линия се води от известен пловдивски род - Моллови.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

агента берон

агента берон

22.08.2020 | 20:47

Този бивш агент на ДС, защо се обажда? Какъв авторитет е в страната? Всички бивши политици се накичиха с професорски титли и се имат за нещо велико!

Отговори
0 3
Дементен

Дементен

22.08.2020 | 18:54

Бероне, Гледай си деменцията.

Отговори
0 3
Дементен

Дементен

22.08.2020 | 18:54

Бероне, Гледай си деменцията.

Отговори
0 3
777

777

22.08.2020 | 13:16

Истината е в монархията а не селяни президенти

Отговори
1 5
Кирил

Кирил

22.08.2020 | 12:01

За какви защитени територии се пъчи господин Петър Берон?След този закон именно Банско и ТЕРИТОРИИТЕ над него бяха ОДРИСКАНИ!Банско не е това което беше някога въпреки че тогава по улиците му се разхождаха кози , крави,магарета но по улиците му течаха канали с бистра планинска вода.Днес протестиращите си позволяват да одрискат и много сгради в София като ги замерват с яйца и домати.Одрискани са и чисто нови влакове,подлези стени и плоскости от "ГРАФИТИ". Защитени територии в България няма защото Вие радетелите на демокрацията я докарахте по един криво разбран начин!

Отговори
6 2
Тони

Тони

22.08.2020 | 11:35

За Президентска Република. Президента пряко избран от народа, той да си състави кабинет и ако не вървят в правия път, Президента вън с цялата му шайка и той да си носи отговорност, а сега всичко се размива с разни измислени партийки, които само смучат субсидии, държавна пара.

Отговори
2 4
Иво

Иво

24.08.2020 | 09:11

Само, че ако президента каже "Няма да си ходя", какво правим... тоталитаризъм, защото Радев върви точно по примера на Путин,Лукашенко...Защото повярвай ми многото власт се услажда и не се дава лесно и то доброволно.

Отговори
2 0
Тони

Тони

22.08.2020 | 11:31

Бероне, в Испания 450 депутата на 48 милиона народ, в България 240 депутата на 6 милиона народ. Пенсионера в Испания минимална пенсия 650 евро, а в България 120 евро. Докога ще ги хрантутим тези плужаци с нашите пари?

Отговори
3 3
не на мафията

не на мафията

22.08.2020 | 09:01

И защо не, Президентска република? Всички силни държави в света са точно такива! Мафията се страхува, че е един пряко избран от народа президент ще й обърка сметките! И няма да може да си купува министри и депутати-лобисти! Мафията се стреми да зашпази статуквото с козметични промени, които за пореден път да залъжат недоволството на народа!

Отговори
6 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?