71

Д-р Петър Берон пред "Марица": Управляващите са орел, рак и щука, но раздяла ги обрича на гибел

Путин си направи грешна сметка за тази война, от която ще спечелят най-много САЩ

Най-добре да останем парламентарна република с всичките й кусури, отколкото президентска

Няма нищо лошо съседите в Скопие да са членове на ЕС, но да не се пишат тарикати и да очакват компромис 

 

- Д-р Берон, роден сте по време на Втората световна война, преживели сте бомбите над София. Как Ви изглежда днешната война в сърцето на Европа?

- Ужасно, като всяка война. По време на американските бомбардировки през януари 1944 г. буквално пред очите ми горяха околните сгради около дома ни. Живеехме близо до немското посолство, до паметника на Патриарх Евтимий.

Г-н Путин си направи много погрешно сметката за тази война днес. Някой го е заблудил, че в Украйна ще го посрещнат с цветя. Русия, която мереше сили с Америка, се представя доста зле в тази война.

Слава  богу, че руснаците не влязоха в Киев, където е пълно със знаменити старинни сгради, църкви, манастири, лаври. Всичко щеше да е съсипано.

- Как Русия ще се отърве от петното на позора, което получи заради инвазията в Украйна?

- Напълно несъгласен съм с това, което правят на Запад. Недопустимо е да отменят всички участия на световното сопрано Анна Нетребко само защото е руска певица, харесвана от Путин. В Италия свалили от репертоара балети по музика на Чайковски, университет в Милано отменил курс за един от най-великите писатели - Фьодор Достоевски. Спряха участия в състезания на руски гимнастички.

Не приемам отстраняване по политически причини на хора, които са част от световната култура и спорт,

които при това не носят вина за действията на президента Путин.    

Това отношение ме връща в мрачни времена у нас - моят учител акад. Буреш ми е разказвал, че когато партизаните слезли в Чамкория, сега Боровец, през 1944 г., изгорили на огромна клада в центъра на курорта сума книги от околните вили на професори и министри само защото били на немски.

А след Втората световна война дълго не изпълняваха музиката на Вагнер, любимия композитор на Хитлер.

- Как и кога ще приключи тази война?

- Предполагам, че ще се споразумеят, но най-трудни са териториалните въпроси. Руснаците вероятно ще поискат да завземат целите територии на Донецка и Луганска област, както и да установят контрол над пристанищния град Мариупол, който практически вече са превзели.

Ще се стигне до споразумение, но ще остане замразен конфликт, каквито има на много места из бившия СССР. Украинците приеха страната им да е неутрална, да не влиза в НАТО. Но и без това нямаше да я приемат в пакта заради замразения конфликт със съседите, каквито са и  примерите с Грузия, Азербайджан, Молдова.

А европейските държави нямат желание да се включат в голяма война - дават си сметка колко огромна страна е Русия. Руснаците имат къде да отстъпват, къде да настъпват, за което не си даваха сметка, и платиха висока цена и Наполеон, и Хитлер. Русия има и богати ресурси, и население, което 70-75 процента подкрепя Путин в момента.

Главният въпрос е, че в Русия няма много неща за съсипване - на тази огромна територия имат няколко големи града, докато Западна Европа има много за губене - на сравнително малка територия са разположени гъсто един до друг градове, пълни с всякакви ценности на цивилизацията. 

И при война Западна Европа ще загуби преди всичко охолния живот, който води в момента 

От сегашната война ще бъдем губещи всички, но ще има един печеливш - САЩ. Ще спечелят от това, че стратегическият им съперник Русия ще е унизена, остракирана, изолирана, демонизирана за дълго време. А и войната сплоти Западна Европа. Стана това, което Доналд Тръмп искаше да направи - западноевропейските страни да увеличат процента си от БВП за военни цели, да спре газопровода „Северен поток 2“. А голяма част от оръжието, което се дава на Украйна, се произвежда от американските заводи, носи им големи печалби. 

Още през 1997 г. в книгата си  „Голямата шахматна дъска“ Збигнев Бжежински, съветник по национална сигурност на американския президент, описва крачките за ликвидиране на Русия като заплаха: да се откъснат източноевропейските сателити,  да се приобщят към западния лагер бившите съветски републики и да се разчлени на райони Руската федерация. Според Бжежински много тежък удар за Русия би било приобщаването на Украйна към западния лагер. Затова бяха положени толкова усилия, включително с големи американски помощи, това да се случи.

- Били сте активен участник в политиката. Само опит ли им липсва на днешните ни политици?

- Сегашните управляващи са буквално орел, рак и щука, събрани от обстоятелствата. „Такваз им работа дошла да теглят заедно кола“, ако цитираме мъдреца Петко Славейков. Теглят държавната кола с многобройни скандали, но при евентуална раздяла и нови избори половината от тях няма да влязат в следващия парламент. Доверието в партиите от коалицията спада много бързо - хората виждат, че някои от тях са дошли като бизнесмени, да приберат бързи печалби, да клъвнат - каквото може, от европейските пари, които чакаме да пристигнат в България. А и много приказват - царят навремето напомни испанската поговорка “В затворена уста мухи не влизат”.  

- Корабът се клати, но не потъва. Какво може да разцепи управляващата коалиция?

- Засега няма да се разделят, защото това означава гибел за тях. Що се отнася до един от най-сериозните проблеми, за еврочленството на Северна Македония, има становище на парламента, което не се променя, тъй като цялата българска общественост е единна по въпроса и няма да допусне задкулисни договорки с Франция, Германия или друг сериозен европейски фактор.

Няма нищо лошо съседите в Скопие да са членове на ЕС, но нека първо  да изпълнят стриктно това, което е договорено. Не могат да се пишат тарикати и да очакват компромис, без да са направили нищо. След като Гърция ги държа 20 години извън ЕС и НАТО, северномакедонците изпълниха всички условия на Атина, фиксирани в договора от Преспа.

Не е вярно, че промяната на учебниците по история е толкова труден и бавен процес, както твърдят в Скопие. 

За нула време цялата античност изчезна  в Северна Македония -

смениха името на държавата, за няколко месеца от учебниците им изчезна това, че са преки наследници на Александър Македонски. Значи може да стане и по отношение на нашата история. Но в Скопие виждат, че сме колебливи, затова са толкова настъпателни. 

- Какъв хоризонт давате на това управление?

- Според мен ще стои до местните избори догодина, на които не е изключено сегашните партии да претърпят доста сериозно поражение. Хората са силно разочаровани и ощетени от огромното повишение на цените. А доверието към това правителство спада от ден на ден.

- Вие сте зоолог с десетилетен опит. С кои животни оприличавате сегашните политици? Има ли много бръмбари сред тях?

- Никога не правя подобни аналогии - не искам да обиждам животните. В политиката ни има всякакви - има влечуги, хиени, лешояди, но не искам да персонализирам. Нека да се знае, че във Седмото Велико народно събрание присъстваха върховете на българската наука, литература, култура. Първият ни космонавт беше депутат, най-големият ни треньор по вдигане на тежести, поети, режисьори. Елитът на тогавашното общество беше тогава в парламента.

Сега, като ги погледне човек, не може да ги запомни. Дойдоха нови хора в парламента, но две трети от тях са просто пълнеж, хора, които стоят там заради имунитета, заради  далавери. От общо 240 депутати едва 30-40 работят. Всичко останало е просто машинка за гласуване.

Привърженик съм на т.нар. меритокрация - да заемаш пост според качествата си. А не да има наши и ваши хора. Ето, искат да сменят главния прокурор. Не виждам с какво Иван Гешев е по-лош от предшествениците си, които познавах лично до един. Целта е да си сложат техен човек, както става у нас с повечето постове. Дори има шега - правилният кандидат да се казва Иван Наш Тодоров.

- В един период бяхте свързан със СДС. Защо дясното у нас толкова залиня, а синята идея си остана несбъдната мечта?

- Моята кариера е на зоолог в Националния природонаучен музей. Сега съм почетен професор, доктор на науките. Бях за известно време в коалицията СДС, когато трябваше да се извърши промяната към демокрация у нас. Но приказките, че СДС е в дясното, са напълно неверни. Коалицията СДС беше приключена от Иван Костов, който направи партия СДС, след което смени името на ДСБ. Партията СДС остана оттогава и експлоатира някогашното обаяние.

А  никой от тези млади господа, които сега твърдят, че са направили промяната в България, свалили са комунистите, и пръста си не е помръднал. Някои дори не са били родени по това време.

Коалицията СДС беше от 16 партии и не беше нито лява, нито дясна. Имаше цел - да се осъществи промяната в страната. Тази коалиция си изпълни задачите, но в нея имаше социалдемократи, земеделци. Идеята беше тази коалиция да е ветрило, което обхваща колкото може по-големи некомунистически части от нашето общество.

А сега нито лявото е ляво у нас, нито дясното е дясно. Ако се смята, че милионерите от БСП са лявото у нас заради лявата им фразеология, нещо подобно е и с дясното. У нас наричаха крайнодясна Атака, която искаше национализация. Тези термини са просто етикети, които се лепят.

- Притеснява ли ви партия „Възраждане“, която трупа рейтинг с патриотични реторика? Може ли тя да е фаворит на следващите избори, като обере недоволни гласове?

- Защо да не може? Чак толкова едва ли ще обере, но най-вероятно ще си увеличи депутатите в парламента. Но всички тези залитания за излизане от ЕС и НАТО са прекалени. Иначе доста от тезите на Костадин Костадинов са верни, както и тези на Волен Сидеров навремето.

Не мога да правя предположения дали бихме подкрепили „Възраждане“, тъй като „Защита“ се движи плътно заедно с ВМРО и вероятно заедно с тях ще вземаме решения кого да подкрепяме при бъдещи избори.

Но не трябва да се излиза нито от ЕС, нито от НАТО. Със съсипаната през последните 30 години българска армия в момента сме в мизерно положение. Ако ни нападне дори банда от комшиите, не можем да се защитим със самолетите, които се броят на пръсти. Преди промяната през 1989 г. имахме 3500 танка, сега ни разрешават да имаме 180. А колко имаме всъщност - не знам.

Много неща можеха да се направят, част от тях бяха направени от бившия военен министър Красимир Каракачанов. Но нещата се движат бавно - отчасти поради липса на пари.

А и слушаме съвети от различни чужди посолства

Заради това например си нарязахме стоящите в складове автомати "Калашников" и нямаме с какво да въоръжим евентуални запасняци, да не говоря за ракетите, за разтурените зенитно-ракетни дивизиони, за съсипаните казарми, за липсата на патриотично възпитание. Едно време болшевиките казваха, че пролетариатът няма отечество, сега го дрънкат глобалистите от третия пол.

Гледам юнаците по улиците и се чудя какви войници могат да станат от тях.  Иска ми се да напиша статия „Стари и сегашни българи“, като вземам идеята от книгата на Юрий Венелин. Като под „стари“ имам предвид дядовците ни от 1912 г., които побеждават Османската империя, страшилището за Балканите. А по време на Първата световна война сме воювали срещу всички Велики сили - срещу руснаци в Добруджа, срещу англичани и французи в Македония, срещу всичките си съседи. Истинско чудо е - 6-милионен народ с 900 000 мъже на фронта, откъде страната ни намери въоръжение за тях! Ако сега ни се наложи да се защитаваме, ще чакаме НАТО  да ни помогне.

- На 16 април се навършват 143 г. от подписването на първата ни конституция - Търновската. Вие сте един от депутатите, подписали текста на последната ни конституция – тази от 1991 г. Нуждае ли се основният ни закон от ремонт?

- Гордея се, че продължих традицията, тъй като в създаването на първата ни конституция са участвали хора от рода Берон, участници в Учредителното събрание. Конституцията от 1991 г. е добра, най-доброто, което можеше тогава да се направи. Срещу нея говорят главно хора, които имат интерес от промени, някое чуждо посолство им е подсказало.

Цялата първа част на основния ни закон за правата на човека е взаимствана от Европейската харта на правата на човека. Нека президентът Румен Радев да извади проекта за конституция, за който споменава - да видим какви промени предлага, дали ще променяме държавното устройство. Това не е нужно, разбира се. Не смятам, че е по-добре да сме президентска или полупрезидентска република. Най-добре да останем парламентарна република, с всичките x кусури.

- Обиколил сте над 90 страни, къде Ви харесва най-много?

- Най-много ми харесва България. Има места, разбира се, където пак бих отишъл - в Нова Гвинея, на Хималаите. Имам там недовършена работа. Но работата ме притиска, имам десетина книги за довършване. 

Сега излиза книгата ми „Близката чужбина“, където съм наредил и братята македонци с всичките им мегаломански щуротии. За съжаление, това са хора, отровени в продължение на век от процеса, започнал от Стоян Новакович през 1908 г., продължил с коминтерновските истории, с всичко останало, което загроби този хубав народ. Надявам се да представя книгата в Пловдив заедно с книгите ми за Индокитай и Хималаите.

 

Д-р Петър Берон е известен политик, учен зоолог и биоспелеолог, изследвал 700 пещери. Той е откривател на нови животински видове. Дългогодишен директор на Националния природонаучен музей.

Секретар е на СДС през 1989-1990 г. Председател на Националния координационен съвет на СДС. Подписва новата Конституция на Република България през 1991 г. Депутат в VII Велико народно събрание, зам.-председател на 40-ото НС. Кандидат-президент през 2001 и 2006 г. Председател на Съюза на патриотичните сили „Защита”. Ръководител и участник в експедиции в над 90 страни. Автор на над 30 книги, сред които поредицата „С Петър Берон по света”. Д-р Берон носи името на видния ни възрожденец и автор на "Рибният буквар" Петър Хаджи Берович - брат на прадядо му.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
комунист

комунист

17.04.2022 | 16:19

Заради такива учени всичколози Бълтория е на това дередже.Помнете Луджев-не знаехме какво ще строим но искахме да разрушим системата.Измекяри и народомразци.

Отговори
2 1
Кузман

Кузман

16.04.2022 | 14:35

този ветропоказател не беше ли депутат и от бАТАКА

Отговори
4 2
Мишо

Мишо

16.04.2022 | 10:34

щом и старите доносници са активирани значи момчетата са на прав път

Отговори
4 4
Желю

Желю

16.04.2022 | 10:17

Само това влечуго не беше се изказало, политически трупове заробили България трябва да бъдат подминати с пълно безразличие

Отговори
9 2
Андрей Вълев

Андрей Вълев

16.04.2022 | 09:02

Наистина в България бъка с "експерти" некадърници като Берон, които пишат простотии колкото щеш.За какви победители като САЩ става дума глупако??? Тази гнила сатанинска конструкция и предстои да се разпадне вследствие на предстоящата гражданска война там!!!! Относно Русия, единствения неин проблем, е че заспалите руснаци още не могат да съборят паразитната юдейска власт на Путин.Независимо от всичко това предстои да се случи, и тогава тежко и горко на глобалистите в САЩ, защото ще бъдат бити с техните камъни по техните глави на тяхна територия този път.Да му мислят и всичките протежета по места които служат на тях. Същият разпад се отнася и за сатанинския ЕС. А на такива продажници като ВМРО, ще се търси съдебна отговорност за извършеното от тях предателство. Относно търновската т.н. конституция товар юдейски продукт установил в България паразитен либерален капитализъм, който днес я води към четвърта национална катастрофа!!!!

Отговори
3 7
Гери Йорданова

Гери Йорданова

16.04.2022 | 09:00

Г - н Берон , с цялото ми уважение към вас , като учен , разрешете ми да не се съглася с вашата преценка за действията на Русия към Украйна ! Русия не цели нищо ! Тя се защитава от НАТО , който не спазва никакви уговорки и се разширява на изток , като по този начин заплашва сувернитета на Русия ! Русия трябваше да отговори с военни действия ! Трябваше !

Отговори
6 6
Юнга с цигара

Юнга с цигара

16.04.2022 | 12:08

Напротив, русия цели демилитаризация. И вчера направи огромна стъпка в тази посока.

Отговори
4 2
Към Гана Йорданова

Към Гана Йорданова

16.04.2022 | 12:20

Изобщо не сте на ясно.Защо Русия се интересува от политиката на другите СУВЕРЕННИ държави? Все едно Македония да ни нападне,защото България е в НАТО! И тук има много македонци,които уж са "дискриминирани".

Отговори
4 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?