Следвайте ни

Д-р Петър Берон: И истинските мутри ще цъфнат в парламента, ако не внимаваме

viber icon

Д-р Петър Берон е известен политик, учен зоолог и биоспелеолог, изследвал 700 пещери. Той е откривател на нови животински видове. Дългогодишен директор на Националния природонаучен музей, най-стария в България, основан през 1889 г.Секретар е на СДС през 1989-1990 г. Председател на Националния координационен съвет на СДС. Подписва новата Конституция на Република България. Напуска СДС през 1991 г.Депутат в VII Велико народно събрание, зам.-председател на 40-ото НС. Кандидат-президент през 2001 и 2006 г.Председател на Съюза на патриотичните сили „Защита”.Ръководител и участник в експедиции в над 90 страни. Автор на над 30 книги, сред които поредицата „С Петър Берон по света”. Д-р Берон носи името на видния ни възрожденец и автор на Рибния буквар Петър Хаджи Берович - брат на прадядо му

 

В днешния парламент има хора, които съвсем не са супердевствени - Манолова и Дончева преди бяха остриетата на БСП

Щом за 30 години сме минали през леви, десни и бесни, до днешната комбинация в НС, значи всичко можем да изтърпим 

Искат да променят Изборния кодекс. Знаем как се гласува в Турция и нищо чудно утре да видим ДПС със 100 депутати

Рано е да отписвате Борисов, доста ще трябва да се потрудят бъдещите вождове, та утре Ердоган да каже „моят приятел Тошко”

 

- Д-р Берон, възприемате ли този парламент като цирк, каквито квалификации се появиха? Прилича  ли Ви на Великото народно събрание по еуфоричност?

- За цирк и дума да не става, уважавам хората от цирка - те са много смели и правят неща, които другите не могат. В 45-ото НС случаят не е такъв. А що се отнася до Великото Народно събрание, то е несравнимо с нищо, ставало от тогава до ден днешен. То беше взрив, необходим на нашето общество. Сред тия 400 души, които бяхме там, едни от най-видните фигури на времето - поети, музиканти, драматурзи, актьори, юристи. Тогава в парламента имаше две страни - нашите, сините, и червените, като между „нашите” имаше доста много бивши и настоящи членове на БКП, които си върнаха книжките доста по-късно.

В днешния парламент има хора, които съвсем не са супердевствени. Спомням си Мая Манолова и Татяна Дончева от 40-ото НС, където бяха остриетата на БСП. Сега пак са остриета, само че се обявяват за представители на народа. А не приемам някой да се обявява за представител на народа, особено когато  едва си допълзял 4-те процента, за да влезеш в парламента.

Сега депутатите трябва да предложат своите по-добри варианти за управление от тези на ГЕРБ, да предложат по-качествени и опитни министри от тези на ГЕРБ, хора, познати в Европа. Ако не сме избрали тези хора, за да стане животът ни по-добър, за какво ги ручахме жабетата?  

- Ще успее ли този парламент да излъчи кабинет?

- Предложеният от ГЕРБ кабинет нямаше шанс да бъде приет, дори да беше съставен от най-големите корифеи на световната наука и политика.

За партията на Трифонов, която следва в парламентарната рулетка, не мога да кажа нищо заради дълбокото им мълчание.

Всеки може да състави кабинет. У нас от футбол и политика разбират всички.  Впрочем какъвто ни е футболът, такава ни е и политиката. След като за 30 години сме минали през какви ли не правителства, и леви, и десни, и бесни, до днешната комбинация в НС, значи всичко можем да изтърпим.

- Изпълни ли се призивът „Мутри вън!”?

- Някои от мутрите са вън - единият в Белград, другият - в Дубай, но може утре да цъфнат в парламента, да станат депутати и да ни учат как да живеем, въпреки 19-те си обвинения. Дружинката на мутрата от Дубай получи 3.2 процента от гласовете и почти влезе в парламента. Далеч не сме изсърбали всичко, каквото сме дробили. Може да се окаже, че на дъното на тенджерата има още изненади.

- Като председател на Патриотичния съюз „Защита” имате ли обяснение защо патриотите не влязоха в този парламент?  

- Ние сме плътно с ВМРО, имаме съвпадение на цели и политики. Взеха доста от нашите хора в листите, но на по-задни позиции.  Казаха ми на шега: Ще останеш за изборите наесен! 

Не влязоха в парламента, явно не са доизчислили стратегията, надявам се да се коригират за следващите избори, които няма да са след много време.

-  Лош вариант ли са още едни избори?

- Нови избори са лош вариант, защото резултатът едва ли ще бъде много по-добър, а ще трябва да ги платим с нови стотина милиона. Няма гаранция, че нещо по-свястно ще дойде, но може би изборите ще станат неизбежни, дали през юли, дали през октомври две в едно.

Искат да променят Изборния кодекс.  Вероятно ДПС ще бъдат много щастливи от факта, че в Турция ще се отворят повече избирателни секции. Знаем как се гласува там и нищо чудно утре да видим ДПС със 100 депутати. 

Добре е на българите навън да се осигури конституционното право на гласуване, за да се приобщят към България. Но съм дълбоко несъгласен  хора с български корени от Анадола, Сан Франциско, Сидни,  които не знаят дума български, да решават кой да управлява страната ни. Така че правилата за гласуването в чужбина трябва да се решават много внимателно.

- Тласка ли ни президентът към президентска република?

- Не знам дали ни тласка, но предложението ЦИК да бъде организирана и назначавана изцяло от президента, е много лошо и няма нищо общо с правилата в демократична държава. По света има президентски републики, но у нас няма такива традиции, а и за това е нужна тежка промяна на конституцията.

Т.нар. "партии на промяната" имат общо 92 гласа. Засега към тях се присъединяват БСП и ДПС, за да са анти-ГЕРБ, но едва ли ще го направят при гласуване на промяна в конституцията.

- Вързан в кърпа ли е втори мандат на президента Радев?

- Той ще получи сериозна подкрепа от БСП, а вероятно и от партиите на Слави и Мая Манолова. Но изходът на президентските избори наесен зависи много повече от това какъв противник ще бъде изправен срещу Радев. Ако много хора гласуват и има читав човек срещу Радев, победата му никак не е вързана в кърпа.

- Как виждате бъдещето на Бойко Борисов?

- Рано е да го отписват. Борисов е човек, на когото минаха много неща през главата. Стана кмет на София без партия, издуха конкурентите. Управлява страната 12 години, получи доста добър статус в Европа, в САЩ, в Турция. Навсякъде го знаят и го подкрепят. Самият турски президент  Ердоган на конгреса на ДПС го нарече  „моя приятел Бойко Борисов”!  Доста ще трябва да се потрудят вождовете на бъдещото правителство, за да постигнат тези отношения, та утре Ердоган да каже „моя приятел Тошко” например. 

Не вярвам Борисов да се изправи срещу Радев наесен - твърде силно е навикан, преди всичко от медиите.

- При тези медийни атаки срещу властта защо ни критикуват за липса на свобода на словото?

- На 112-о място по свобода на словото ни слагат  „Репортери без граници” , които си получават информацията от оскърбени журналистки и дадени под съд собственици на медии като Иво Прокопиев. И така изпадаме в класацията след Конго. Не вярвам в безпристрастността на това подреждане.

Месеци слушаме как БНР, което по закон трябва да е неутрално, от сутрин до вечер бълва срещу правителството на ГЕРБ. По-голяма свобода от това не мога да си представя!  

Да не забравяме времената преди 1989-а, когато не можеше да гъкнеш по никаква медия.

- Вече 30 години борим корупцията, а се твърди, че сме най-корумпирани в ЕС. Кога ще спечелим тази битка?

- Изпитвам изключително отвращение към тези, които злепоставят и ругаят собствената си страна и народ. Разни хора по медиите тръбят, че сме най-корумпираната страна. Как се мери коя страна е най-корумпирана? Терминът е Perception for Corruption (усещане за корупция). Питат разни хора и те обясняват колко сме корумпирани, въпреки че  няма нито един доказан случай.

 Наши евродепутати, не искам да им изричам дори имената, събират колеги либерасти в ЕП на сборище за обругаване на България, издигат призиви да не ни се дават пари. 

Явно са забравили какво е казал през 1892 г. най-достойният български политик - Петко Каравелов, на  журналистите, които го питали дали са го били в Черната джамия. "В моята страна не бият", отговорил Каравелов, който бил смазан от бой в зловещия затвор. 

- Може ли нещо да ни обедини?

- Добра е идеята депутатите да се върнат в старата сграда, над чийто вход пише "Съединението прави силата". В парламента трябва да се спори, но когато става въпрос за важни решения - като борбата с пандемията, бойната готовност на армията, повишаване на доходите, трябва депутатите  да са единни. Ето съседите гърци - и там има опозиция, но по важни въпроси като Македония партиите загърбват различията в името на националната кауза. Нашите политици обаче трудно преглъщат егото си, а се кълнат в името на България.

 

Спях до човекоядците в Нова Гвинея

Обиколил съм над 90 страни, ала не съм спал по луксозни хотели, а съм живял предимно из пущинаците, бил съм в много пещери, пропасти, по високи върхове. Шест месеца бях в Хималаите, три години в Западна Африка. Обикалял съм пеша из Мексико, Китай, Индонезия. И главното - пътувал съм, за да донеса нещо в Природонаучния музей, затова той има такива богати колекции.

Давах парите, изкарани в Африка, за да купя експонати за музея, разказва д-р Берон. Първата му голяма експедиция била в тропиците, пет месеца прекарал в Нова Гвинея сред човекоядци, папуаси. С екипа му изследвали 200 нови пещери. Запознах се с бивши човекоядци. Като питах някого ял ли е човешко месо, той сочи другия до него, че той е ял. Никой не ме е закачил, спях сам в джунглите. Бях занесъл пушка, но я оставях в лагера, да не ми тежи при дългите преходи. А и бамбукът беше толкова гъст, че ако решат да те убият, няма спасение, местните стрелят перфектно с лъкове, разказва ученият.

Бил е в Хималаите. Месец живял в Махалангур Химал, Планината на голямата маймуна, там, където уж се среща Йети. И досега, на 81, д-р Берон се спуска по въжета, в пропасти, качва се по планини. Не съм се изкушил да остана някъде, казва световноизвестният учен. Бил е в чужбина с жена си и сина си, говори четири езика, можел е да остане във всеки уважаван институт. Но искал да си бъде българин, да работи за България. На всяка от 30-те му публикувани книги пише: Национален природонаучен музей, БАН, София.

Д-р Берон държи да се знае, че е допринесъл с нещо за науката зоология. От поредицата “С Петър Берон по света” на издателство “Мабопан” вече излязоха три книги - за Нова Гвинея, за Запад-на Африка, наскоро излезе “На север от Юкатан” за Мексико, Антилите, САЩ и Канада.

 

Старият Берон познавал Дарвин и Фарадей

Пазя ценни съчинения на д-р Петър Берон, брат на моя прадядо, така и на неговия по-късен роднина Васил Хаджистоянов Берон, автор на първия български учебник по зоология. Тия книги, писани на пет езика, са издавани в средата на 19. век, по времето на Чарлз Дарвин и Майкъл Фарадей, с които д-р Петър Берон се е познавал.В тях д-р Берон, който впрочем е говорел девет езика, подсказва в далечната 1856 г., че може да се предава звук и образ на разстояние чрез земния магнетизъм. Чел е лекции в Лондон пред Кралското дружество, Британската академия на науките.Разбира се, не разчитам на авторитета на предците си. Помня баснята на Крилов за гъските, които изкрякали на селянина, който ги налагал с пръчка, че техни предшественички са спасили Рим. На заслужилите са им издигнали храм, но вие не сте свършили нищо, така че - хайде в тенджерата! Всеки получава според заслугите, не според прадедите си, категоричен е днешният д-р Петър Берон, който тачи родовото име.

 

Пловдивски корен

Пловдив е слабост на д-р Берон. Майка му е от известния пловдивски род Моллови. Няколко години е преподавал в Пловдивския университет акарология. Бащата на майка му - ген. Владимир Стоянов е бил началник на Пловдивския гарнизон, а през 1925 г. става началник-щаб на Българската армия. При атентата в църквата “Света Неделя” на 16 април 1925 г. дядото на д-р Берон по чудо се е отървал със счупена ръка, а 10 негови колеги генерали загинали. Стоянов чакал в притвора на църквата, когато гръмнала адската машина и това го спасило.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Иванов

Иванов

26.04.2021 | 01:39

Прав е Берон!

Отговори
5 0
Nabojen Bobar

Nabojen Bobar

25.04.2021 | 14:45

Toz nqma li sram? Neskoposano ds otvratitelen lajec I izmamnik.

Отговори
6 8
Kak da varvim napred

Kak da varvim napred

25.04.2021 | 14:39

Kak da varvim napred kato ds naznachava idiotiiii. Beron tapir otklasa, Kostov, Karakachanov, Borisov, Stanishev, Trifonov I t.n.Darjavata ili izpalnqva nechii zaraki ili bezumni deistvat kato naznachava ds idiotiiii.

Отговори
3 6
Георги v.

Георги v.

25.04.2021 | 12:53

Този доносник на ДС пак ли се изявява. Подведоха и излъгаха хората през 90-те и сега пак е на линия. Ама така е, когато има къса памет. Такива като него на това разчитат.

Отговори
7 10
Учените  да  внимават

Учените да внимават

25.04.2021 | 11:37

Учени моля ви бъдете по внимателни когато изкуфявате. Първо давайте обяснение на някои думи. Например какво е това супердевствени? Или вие и зашитите ги представяте за девствени.Дайте определение и за мутра. И приемайте себеподобните като равни. Те не са акари.

Отговори
6 17
Бибероне Къде ти е биберона Нанай с цицането

Бибероне Къде ти е биберона Нанай с цицането

25.04.2021 | 10:23

Бибероне Да Защото внимаваме ти мутро комунистическа лаеш извън Парламента А във следващия Парламент вече все по осторожния български избирател няма да допусне и други комунистически мекеренца като теб Юди като теб бяха наказани и изхвърлени от политическия живот защото обсебихте осребрихте и накрая съсипахте и затрихте идеята СДС Надеждата на Българския народ за промяна През колко партий премина Бибероне само и само да се докопаш до Парламента за да папкаш А сега като гладно псе лаеш И колкото повече лаете такива като теб толкова по внимателен става българския избирател

Отговори
8 18
Майна

Майна

25.04.2021 | 09:23

Мутрите в парламента са ит 1944 и не са си отивали въобще. А тези през последните 12 години са тяхните отрочета които са обединени от вселенската се АЛЧНОСТ и омраза към България . Ето защо хунтата на БКП ГЕРБ унищожи българската нация и държавност.А този ДС агент да си гледа бръмбарите и да вземе да де обръсне най накрая - талибан

Отговори
18 20
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

27.04.2021 | 00:48

Скоро ще усетиш мазният ми среден пръст точно в дупчицата на дyпенцето ти

Отговори
2 0
С-ДС

С-ДС

25.04.2021 | 08:52

Стария ДС агент реши да се изяви. До това ни доведе лакомията на седесарите, г-н Берон! Реституции, приватизации... И турците не са грабили страната като вас....

Отговори
14 26
Предоставена от Бойковата медия

Предоставена от Бойковата медия

25.04.2021 | 08:16

Гербаджанашка повърня за цветница.

Отговори
15 30
АМИ......

АМИ......

25.04.2021 | 09:39

ПОВРЪЩАЙ СИ, КОЙ ТИ ПРЕЧИ? ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГО СПОДЕЛЯШ?!

Отговори
16 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?