Следвайте ни

Д-р Парашкев Цветков: Приоритет е въвеждането на новото звено "Нуклеарна медицина", а не линейният ускорител

viber icon

На сесията на 18 ноември Общинският съвет ще гласува мандат на временния управител на КОЦ-Пловдив Пламен Фотев да изтегли кредит от 5 млн. лева за закупуване на нов линеен ускорител. Нисколихвеният заем е договорен още в началото на годината от финансиращата програма "Джесика". Апаратът е част от инвестиционната програма на Онкодиспансера, разписана от предишния управител Парашкев Цветков. Тя обаче включва и закупуването на апаратура за гама-лечение от най-висок клас, както и строителство на специални помещения, в които лекарите ще работят с новото оборудване. През лятото тогавашният зам.-кмет Илия Кирчев внесе предложение в местния парламент на КОЦ-Пловдив да бъде дадена възможност да стартира инвестиционната си програма, като привлече и външно финансиране. Общинските съветници обаче гласуваха против с мотива, че мандатът на д-р Парашкев Цветков изтича през август и не е добре бъдещият управител да бъде ангажиран с неговата бизнес програма. В началото на седмицата се разбра, че от "Джесика" поставят условия кредитът за КОЦ-Пловдив да бъде договорен окончателно до 27 ноември. В противен случай средствата ще бъдат пренасочени към други проекти. До момента Пловдив няма нито един одобрен проект за финансиране по "Джесика". 

Преди предстоящия дебат в Общинския съвет разговаряме с бившия вече управител Парашкев Цветков за това какво всъщност включва инвестиционната програма и какво би се случило, ако срокът за финансиране по "Джесика" бъде пропуснат. В момента Парашкев Цветков е на работа в КОЦ-Пловдив като един от водещите онколози. 

 

- Г-н Цветков, какъв е рискът за КОЦ-Пловдив, ако Общинският съвет отново не разреши тегленето на заем за закупуването на нов линеен ускорител?

- Няма никакъв риск. Темата е преекспонирана и за съжаление, се превърна в повод за политически интриги и манипулации. На практика в Общинския съвет, който е принципал на КОЦ-Пловдив, не се води сериозен дебат за бъдещето на лечебното заведение и ефективното обслужване на нашите пациенти, които са от най-уязвимата група. Там просто си чешат езиците за неща, от които не разбират. И дано не е за сметка на болните.   

- Но закупуването на нов линеен ускорител е част от инвестиционната програма на КОЦ-Пловдив, която вие сте разписали...

- Така е. Но инвестиционната програма не включва единствено закупуването на този апарат. Напротив. Моето мнение е, че приоритет за КОЦ-Пловдив е въвеждането на новото звено "Нуклеарна медицина". В тази посока вече е проведена обществената поръчка за доставка на апаратурата, готова е документацията и разрешителното за строеж, а в инвестиционния фонд на КОЦ-Пловдив има и средства за това. Моето притеснение е, че те ще бъдат похарчени, за да се дофинансира покупката на линейния ускорител и задължителните строително-монтажни дейности, без които той не може да заработи. И това ще постави в риск другата част от инвестиционната програма, която според мен е дори по-важна. 

Защо?

- Ами много е просто - това звено е изключително важно за работата на лекарите в КОЦ-Пловдив, а освен това е заложено в нормативните изисквания за самото съществуване на лечебното заведение като такова. Това явно не се разбира от общинските съветници, а и от част от колегите. Задачата на мениджъра е да убеди съветниците кои са приоритетите.    

При наличието на звено за "Н​укл​еарна медицина" ще се даде възможност в хирургията и г​инекологията да се извършват изследвания на най-високо ниво и според съвременните изисквания за лечение на пациентите. Например - сантимелните лимфни възли ще бъдат ясно маркирани и това ще спести на някои болни големи, тежки операции, а това не може да се прави в обикновена структура.

- Ако и днес бяхте управител на КОЦ-Пловдив, какво бихте предложили в Общинския съвет? 

- Да се даде зелена светлина за реализиране на инвестиционната програма. Приоритет в нея е  най-напред  да се изгради звеното за "Нуклеарна медицина", а след това да се мисли за закупуването на нов линеен ускорител. Сегашният линеен ускорител работи добре. Новият ще увеличи приходите на лечебното заведение най-много с 30%, а не двойно, както твърдят някои колеги. 

- Кого имате предвид? 

- Проф. Марианна Янева, която настоява ревностно за новия линеен ускорител и вероятно подвежда новия управител г-н Фотев с твърде оптимистични прогнози. Независимо че е професор, шефката на Радиологията проф. д-р Марианна Янева не разбира от нуклеарна медицина. Съмнявам се и в нейната управленска компетентност. Прогнозите, че с новия линеен ускорител ще се увеличат приходите от радиохирургия, нямат голяма тежест, защото тя се използва за лечение на специфични случаи. Проф. Янева отдавна проявява неразбиране за цялостната дейност на лечебното заведение. Според нормативните изисквания за съществуването на КОЦ например ние трябва да извършваме обучение на специализанти и по ​радиология, и по неклуарна медицина.  Проф. Янева дълго време отказваше структурата по радиология да бъде акреди​тирана за обучение. Мотивите <210> бяха, че може да вземе готови специалисти, пренебрегвайки изискването да бъдат обучавани млади такива. Това дълго време поставяше в риск акредитацията на КОЦ-Пловдив, с която в крайна сметка се справих успешно в края на моя управленски мандат, макар че често бях атакуван незаслужено за забавата. 

- В крайна сметка според вас трябва ли да се закупува нов линеен ускорител, или не?  

- Трябва, но не на всяка цена и ако не засяга другите важни приоритети в работата на КОЦ-Пловдив. Много се притеснявам, че инвестицията за ускорителя ще изяде другите пари. Тъй като доставчиците на този апарат са само две фирми в света, нищо чудно в даден момент да поставят по-високи цени за дооборудване. Може да се тръгне от една прогнозна сума, която може да нарасне значително, докато ускорителят заработи. И това ще постави в риск другите необходими инвестиции, защото ще се похарчат всички натрупани в резерв средства. 

- Колко средства са необходими, за да заработи звеното за нуклеарна медицина?

- Приблизително 2,2 млн. лева. Около 1 млн. е техниката и още 1,2 милиона за строителство на нова сграда и дооборудване.  Пак повтарям - това звено трябва да е приоритет в инвестиционната програма и бъдещето му не трябва да бъде поставян​о в риск заради бързането с линейния ускорител.   

 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

хаа-ха

хаа-ха

14.11.2020 | 11:30

Този неграмотник до вчера твърдеше, че като гръмнел ускорителя понеже бил стар, щяло да стане като в Чернобил.. :) Яд го е, че не можа да се докопа до някаква облага от евентуалните сделки понеже вече не е в комбината.., само комисионни са му в главата, затова сипе тъпотия след тъпотия..

Отговори
1 0
Ето от

Ето от

13.11.2020 | 10:32

Такива доктори-новатори има нужда медицината.В крак с науката -напред.

Отговори
2 1
dass

dass

13.11.2020 | 08:35

Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?