Д-р Парашкев Цветков: Превърнахме КОЦ-Пловдив в най-добрата онкоболница в Южна България

С гордост мога да кажа, че откакто поех ръководството, развихме КОЦ-Пловдив до нивото на най-добрите лечебни заведения по света 

Кандидатирам се отново, защото имам подкрепата на целия екип, а започнатото трябва да се надгражда 

Основната ми грижа е за болницата, за благополучието и успеха на лечението на пациентите, както и за персонала, който полага  неимоверни усилия  

 

- Д-р Цветков,  след няколко дни предстои конкурс за управител на КОЦ-Пловдив.  Ще се кандидатирате ли за нов мандат и има ли интерес към този „горещ” стол от други специалисти?

- Искам да продължа започнатото развитие на Комплексния онкологичен център, за което твърдят, че имам принос през изминалите три години. Затова ще се кандидатирам  отново за управител.  До този момент не са подадени документи от други кандидати, но интерес има.  Информация за финансовото състояние на лечебното дружество са поискали  радиоложката  в нашия център проф. д-р Марианна Янева, проф. д-р Илия Баташки, както и синът му д-р Атанас Баташки.  

 

- Каква е мотивацията ви да продължите работата си в толкова сложно за управление здравно заведение като Онкодиспансера, който обслужва пациенти от цяла Южна България?

- Работя в тази болница над 30 години. През това време съм бил свидетел на падение и  възход на диспансера. С гордост мога да кажа, че откакто поех ръководството на КОЦ-Пловдив, успяхме да реализираме краткосрочна и дългосрочна програма за развитието на лечебното заведение.  Получихме признание от Националната болнична асоциация, която  за 2019 г. ни  награди

с приз за най-добрата онкологична болница в България.

Преди три години, когато поех управлението, болницата беше с много лош имидж. Всички помним  скандалите, заради които се превърнахме в антигерои по медиите, най-вече заради доставката на скенера. Заработката на болницата беше сведена до нищожно ниво и персоналът не получаваше  адекватни заплати. Решихме тези въпроси и  не само че възстановихме  нормалното финансово състояние  на  КОЦ, но и го задминахме. Сега сме нещо като болница-майка за другите онкоцентрове в Южна България

Онзи ден бях помолен от колегата от Онкодиспансера в Стара Загора да поемем болни, тъй като те нямат достатъчен капацитет.  Всичко започнато трябва да се доразвива и надгражда. Нашата цел е да подобряваме непрекъснато медицинските дейности и лечението на пациентите и това е основният ми мотив отново да се явя на конкурс. Имам и подкрепата на целия екип. 

- За колко онкоболни се грижи  КОЦ-Пловдив?

- Нашият Онкодиспансер обслужва областите Пловдив, Смолян и Пазарджик, но непрекъснато ни търсят хора от Хасковска, Старозагорска, Ямболска и Бургаска област, а и от други  краища на България. На практика обслужваме район с население над 2 млн. души.

Абсолютно на никого не отказваме помощ.  В нашия център  през  2019 г. се водеха на контрол  44 621  диспансерно болни  от Пловдивска, Хасковска   и Смолянска област. За съжаление, постоянно се регистрират нови болни. КОЦ-Пловдив се ползва с голям авторитет сред пациентите, защото нашият медицински персонал е добре подготвен, а ръководителите на отделенията са едни от най-добрите специалисти не само в България, но и в Европа и дори в световен мащаб. Неслучайно бяхме поканени и работим

за придобиване на лиценз за 5-ия онкоцентър в Европа

за лечение на рак на млечна жлеза. Отговорността на всеки от нас е огромна.

- Повечето от шефовете на  болниците,  и особено на  общинските,  се оплакват от недостиг на пари. Свидетели сме, че вие имате добри финансови резултати и правите инвестиции.  С какво успяхте да подобрите състоянието на КОЦ-Пловдив през тези три години?

- Ще ви посоча само част от мерките, които предприехме с цел  да повишим нивото на обслужването и ефекта от лечението на болните.  Финансовата дисциплина при нас е жестока, като всеки разход се преценява и се контролира. Това се отчете и при проверката на Държавен финансов контрол, която беше направена за тригодишния период. Нямахме нито една забележка. Ще припомня само  част от инвестициите, които направихме за трите години. Разкрита е  и оборудвана  нова генетична лаборатория към отделението за клинична патология, отговаряща на всички европейски и световни стандарти. Разширихме, макар и малко, легловата база, което не е никак лесно поради стагнацията, наложена от Здравната каса. Изградихме  съвременна клинична лаборатория в База №2, където се намираше старата аптека.

Всички стаи в двете бази са климатизирани

и разполагат със свободен достъп до интернет и с безплатна кабелна телевизия с нови телевизори,  като по този начин осигурихме много по-добри условия за болните. Оборудвахме с нова аспирация, вентилация и климатизация отделението по клинична лаборатория, където преди това персоналът работеше при първобитни условия - дишаха ацетони, феноли и т.н. Сградата на Втора база в район „Южен” не беше пипана повече от 10 години.  Направихме ремонт на източната част на фасадата и на  вертикалната канализация на цялата сграда. Пак в интерес на пациентите, ремонтирахме входа на База №1, с оглед подобряване на достъпа на трудноподвижни пациенти. Голям плюс е, че внедрихме  модерен  сървър и  закупихме нови компютърни конфигурации. В резултат, вече можем да говорим с чиста съвест за интегрирана болнична информационна система. Закупихме  модерна медицинска апаратура. Всички стаи в хирургичното отделение на База №1 са боядисани. Моята гордост е изграждането на нова клинична лаборатория. За клинична патология разполагаме с  имуностейнер, с който се извършват имунохистохимични и молекулярни изследвания. Те са задължителни при диагностика на онкологични заболявания. Такива има само пет в България и ние можем с гордост да кажем, че сме център, в който болниците изпращат пациенти  за изследвания. И в двете бази създадохме възможност за консултации на болните с психолози, което е много важно при онкозаболявания и в условията на COVID-19.  Ние сме първите, които направихме картинна галерия.  За наши пациенти и близките им изградихме паркинг за над 100 автомобила на територията на База №2. Престоят е безплатен, има и зарядна станция за електромобили.

- На конкурса се изисква кандидатите  да представят бизнес план за управление на Онкодиспансера. Вие как виждате развитието на КОЦ-Пловдив в следващите години?

- Болницата не може да съществува без

център по  нуклеярна медицина или сцинтиграфия  за изследване на кости и стави.

За  тези изследвания  хората чакат с месеци. Имаме проведени обществени поръчки за закупуване на оборудването и проект със строително разрешение. Предвиждаме на територията на  Лъчетерапевтичен комплекс да монтираме нов линеен ускорител, с който да извършваме радиохирургия  на определени локализации. Това е черешката на радиологията.  С разкриването на такъв център трудните случаи ще се лекуват  при нас, вместо да изпращаме пациентите в Турция и Европа. Чакаме само принципалът  да каже „да”.  С представителите на европейската програма „Джесика” бяхме установили контакт за отпускане на дългосрочен  безлихвен кредит.  Получихме тяхното одобрение и също чакаме одобрение на Общинския съвет.  В дългосрочен аспект  трябва да се работи за преместването на База1 на територията на База 2 на бул. „Александър Стамболийски”,  където за КОЦ са отредени 10 дка, за да се оформи на едно място единен онкологичен комплекс.   Готов съм с бизнес програма, тя е реалистична и може да бъде изпълнена  със съвместната работа с Община Пловдив и Общинския съвет.  Надявам се, че свършеното от нас за трите  години ще бъде оценено, както и  моят бизнес план, който предлагам.   Основната ми грижа е за болницата, за благополучието и успеха на лечението на пациентите, както и за персонала, който полага  всички усилия  за болните.   Искам да пожелая успех  на другите кандидати   за участието им в честно състезание. 

 

Д-р Парашкев Цветков е роден  през 1961 година в  Плевен. Завършил е   Медицински университет-Пловдив. Специализирал хирургия и онкология (1998 г.).

Има много специализации в областите, в които работи, както и по пластична и реконструктивна хирургия.  Участвал в екип специалисти за разработване и прилагане на нов метод на органосъхраняваща операция на млечната жлеза при рак на гърдата. Над 30 години работи в КОЦ-Пловдив. Преди три години печели конкурс за управител  на диспансера. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
ЛИЛА

ЛИЛА

02.08.2020 | 14:02

ДОКТОР ЦВЕТКОВ Е ОТЛИЧЕН ОНКОЛОГ. МНОГО ЧОВЕЧЕН И ВИНАГИ ГОТОВ ДА ПОМОГНЕ. ПОЖЕЛАВАМ МУ УСПЕХ В КОНКУРСА , ДАНО НЕ Е НАГЛАСЕН ИЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗБРАН НОВИЯ УПРАВИТЕЛ. УСПЕХ ДОКТОР ЦВЕТКОВ !

Отговори
1 1
Батко

Батко

01.08.2020 | 16:34

Марица, само Вие я хвалите тая болница. Всичките ми познати ми казаха да бягам като дявол от тамян от нея.

Отговори
3 0
Пациент

Пациент

07.08.2020 | 15:58

Нито е най-добрата онко-болница, нито върви по мед и масло. Не се спазват стандартите за контрол и изследвания на онкоболните. Бягайте далеч и не им се доверявайте! От тези лекари помощ, съдействие и грижа няма да получите, а с човешкото отношение към болните изобщо не са запознати! За съжаление го изпитах на себе си! Жалко за горките болни хора с това тежко заболяване!

Отговори
0 0
Браво

Браво

30.07.2020 | 12:17

Личи, че Марица имате договорни отношения с КОЦ-Пловдив, сегашният управител сигурно е с достатъчно висок месечен абонамент при Вас! Лусторосано е написано само че нещата прина в КОЦа не сатакива имамме мног проблеми от към персонал и заплатите изостават от останалите болници, но пък имаме голяма администрация.

Отговори
3 2
Вальо

Вальо

30.07.2020 | 10:10

Така като я прочетеш тази статия всичко върви като добре смазана машина , но истината е друга цари пълно безхаберие и този велик управител го интересува само да ходи на екзотично почивки платени от фармацевтичните фирми които зареждат болницата с лекарства.

Отговори
9 2
Ivan

Ivan

30.07.2020 | 13:13

Ей това сме българите, едно нещо да се направи като хората, ще се намерят 10 човека, които да го оплюят. Пожелавам на всички тези да не им се налага да посетят заведението, защото в противен случай, ще трябва да живеят с мисълта, че плюят по тези, които им спасяват живота.

Отговори
3 6
Георги

Георги

05.08.2020 | 10:25

Почети всяка седмица е някъде с любовницата си И Р ( негова пациентка ) на екскурзия тук или в чужбина

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?