Следвайте ни

Д-р Надежда Стайкова: На три минути се чупи кост заради остеопороза

viber icon

Ходете пеша, хранете се балансирано и намалете цигарите и алкохола
Д-р Надежда Стайкова e специалист акушер-гинеколог. Ръководител на Училище за бременни и Център остеопороза "Елпида 2003" в Хасково.

Завършила е Медицинския университет в Пловдив през 1981 г. Има четиригодишна практика като педиатър по разпределение. Специализира акушеро-гинекология и работи като специалист от 1985 г. в Хасково. От 13 години се занимава с диагностициране и лечение на остеопороза. Ръководи лицензиран от Министерството на здравеопазването Център остеопороза, намиращ се в сградата на бившата Военна болница.
-Какво представлява остеопорозата?
-Остеопорозата е състояние, при което вследствие загубата на калций костите стават лесно чупливи. Рискът от фрактури нараства и става по-висок, отколкото при здравите хора.
Остеопорозата е заболяване с висока обществена значимост, еднакво по разпространеност с високото кръвно налягане и повишеният холестерол. То превишава по честота някои онкологични заболявания.
В България около 380 000 жени имат остеопороза и 400 000 остеопения.
- Д-р Стайкова, би ли могло да се каже, че остеопорозата е станала в последните години едно от социално значимите заболявания?
- Да, дори в последните години фрактурите на костите, вследствие на него, са скочили на 90 000 на година у нас. Изследвания в световен мащаб показват, че на всеки три минути се чупи кост вследствие на остеопороза.
- А има ли покачване на заболеваемостта от това заболяване у нас?
- В България данните сочат, че всяка трета жена и всеки осми мъж от изследвалото се население страда от остеопороза. По принцип данните за заболеваемостта от остеопороза в последните години скачат драстично, защото в следствие на кампаниите с цел профилактика на заболяването, все повече хора започват да се изследват и следователно се откриват и повече заболели от костното заболяване и у нас, и в световен мащаб.

-Какво е по-специфичното за тазгодишната кампания ?
- Тази година мотото на кампанията е "Остеопорозата при възрастните хора". Идеята е да се обърне повече внимание и на възрастните мъже, а не само на жените в менопауза.
- По принцип това заболяване се смята, че спада към така наречените женски болести.
- Мъжете не по-малко страдат от чупливост на костите, но те много по рядко си правят изследвания за остеопороза и за това битува мнението, че това е "женско заболяване".
- Кои пациенти са в най-голяма опасност да се разболеят от остеопороза?
Най-застрашени са все пак жените в менопауза, като 30% от тях са генетично предразположени и при навлизане в менопауза да развият т. нар. постменопаузална остеопороза. В опасност са и тези с ранно отстранени яйчници.
- Кои са рисковите фактори, които водят до остеопороза?

- Както вече споменах, напредването на възрастта, ендокринните заболявания, тютюнопушенето, увеличеният прием на алкохол и кафе, ниското телесно тегло, обменни заболявания като болести на щитовидната жлеза и диабет, нисък прием на калций, ниска двигателна активност и заседнал живот. Приемането на някои лекарства като кортикостероидите за астма, тиреоидни хормони или антиконвулсивни средства за продължителен период от време, също увеличават риска. Също така при всички бременни консумацията на калций от плода се увеличава и повечето бременни се намират, в т.н. физиологична остеопиния или физиологична редукция на костно вещество. Затова е уместно да се направи скрининг на бременните и да се повиши приемането на калций, за да не се стигне в по-късни етапи до ранна остеопороза.
- Каква профилактика трябва да извършва човек, за да се предпази от костното заболяване?
- Рационалното хранене с повишаване на консумацията на храни, които съдържат повече калций. Сред тях са риба, мляко и млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, особено тези, които растат у нас. Полезни са и всички видове ядки.
- А физическите упражнения помагат ли за предпазване на костите?
- Повишената двигателна активност е изключително полезна за заздравяването на костите, не е необходимо чак да се спортува, достатъчни са разходки на чист въздух. Завишеното излагане на слънчева светлина, в подходящите за това часове, също е от полза.

- През тази седмица на 23 октомври, сряда, в Хасково и на 29 октомври в Димитровград ще има профилактични прегледи за остеопороза, какво ще препоръчате на пациентите, които ще се прегледат?
- Кампаниите, които се организират всяка година през месеца за борба с остеопорозата са от голяма помощ за откриване на заболяването, но самите изследвания и резултатът от тях не водят до лечението на пациента. Той трябва да бъде насочен към лекуващ лекар, който да разчете правилно резултата от остеодензитометрията (изследването), ако се наложи специалистът  препоръчва на заболялото лице, да се направи ренгенова снимка. Трябва да се видят и костните маркери, защото костта е тъкан и тя има функция, задължителната консултация със специалист е необходима. Тогава лекарят преценява дали е необходимо лечение или трябва да се извърши профилактика на пациента в зависимост от комплексната оценка на всички фактори. Държа да подчертая, че изследването само по себе си не лекува.
- Колко често трябва да се прави това изследване на хора, от рисковите групи?
- На една година е достатъчно едно изследване. Особено при пациентките над 40 години, които са си правили операция на яйчниците и матката. Също така хората трябва да знаят, че остеопорозата е хронично заболяване и следователно се лекува, от откриването му, до края на живота на пациента.
- Значи лечението на остеопорозата не може да я отстрани?
- Да, целта на лечението е да възпрепятстваме риска от счупвания. Чрез поемането на антирезорбитивните лекарства се подобрява начина на живот на пациентите, а и се намаляват счупванията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?