46
Следвайте ни

Д-р Мими Виткова: Мерките са добри, но закъсняха поне с 20 дни, политиката яхна заразата

viber icon

- Хаосът с мерките ли разколеба българите, които сега роптаят и срещу зелените сертификати?  

- Нашата народопсихология е странна. Ние не спазваме дори елементарните мерки, а после се чудим защо е станало така. Не го ли правим, каквито и нови мерки да мислим, няма да има смисъл. Резултатът ще е същият. Връщам се от Швейцария, ами не видях в автобусите и един човек без маска. В заведение или друго затворено пространство без сертификат не те пускат.

Народопсихологията ни е странна, не спазваме мерките и после се чудим какво стана

Българинът не вярва в имунизацията, защото е лъган постоянно за всичко

Бедната ни страна произвежда лекари за богатите държави

Доболничната помощ отсъства от битката с ковид

- Доктор Виткова, как ще коментирате новите мерки срещу ковид пандемията?

- Закъснели. Европа отдавна ги наложи и виждаме резултатите. В момента повечето страни отбелязват плато на вълната или дори намаляване на заболелите от ковид. Да не говорим за смъртността, където сме безспорен лидер в Европа. Но нито се правят някакви анализи, нито се мисли как да бъде предотвратено всичко това. Ние се намираме в много високи нива на смъртност, разбира се, и на заболяемост. Така че мерките са правилни, но закъснели.

- Колко закъсняхме според вас?

- Преди 20 дни поне можеха да бъдат въведени и да го няма това шоково нарастване на заболелите. Но проблем е политизирането на пандемията, проблем е тежкото разделение в обществото по темата. Подобни кризи са били преодолявани от народи, които са били обединени. При нас разделението е страшно! Хората не вярват на нито една институция. Резултатът е ужасяващото ниво на ваксинация! Няма изход от кризата по този начин. Никакви мерки няма да помогнат, без да дръпнем с имунизацията.

- Защо не вярва българинът? 

- Защото десетилетия наред беше лъган. Беше му обещавано светло бъдеще. На какво да вярва! В същото време нима не видяхме  безотговорността на политиците, които в условия на здравна, финансова, газова и какви ли не кризи не успяха да съставят правителство. Разиграват народа с избори през два месеца. Е как да вярват!

- Да вярват на Германия, просто пример. Много високо ниво на ваксинирани и изключително ниско на заболели и починали от ковид?

- Всички страни видяха, че здравните системи няма да издържат в един момент. И се постараха да намерят решения. Видя се, че издържаха онези системи, които имат дълбок социален характер. По-скоро обществени, отколкото частни. Такава е Германия. Там имат легла, имат подготвени кадри. А ние специалисти нямаме. И това е една от причините за високата смъртност. Вижте моя роден Видин! Трагедия. Не може да се намерят кадри за два дни, след като сме бездействали 30 години.

- Тоест високата смъртност, освен на огромния брой българи с хронични, често неконтролирани  заболявания се дължи и на липсата на квалифицирана медицинска помощ?

- Много са проблемите на здравната система, които водят до смъртността. И ниската култура на обществото да се отиде навреме на лекар, и организацията на здравеопазването. Колко време съветваха хората да се свържат по телефона с личния лекар! Извънболничната помощ въобще не е включена  в битката с пандемията. Тези ковид зони - в някои от тях работи по една сестра или някакъв лаборант. Няма лекари, няма специалисти! Не е изяснен проблемът с изписването на лекарства. Всичко това трябваше да бъде решено през спокойните седмици преди вълната, а не в разгара на пандемията.

Просто извънболничната помощ остана без лекари. Къде са пулмолозите? Инфекционисти? Няма ги! Самата здравна система е доста виновна за високата смъртност. Разбира се, и управлението й. Как може един човек в линейка да бъде разиграван между болниците! Във века на комуникациите!

- Да, учудващо е в София да има постоянна информация колко паркоместа са заети, а не и болнични легла. Но другият проблем е стар - младите или бягат на Запад, или искат да са лични лекари, където се изкарват повече пари.

- Пак ще дам пример с Видин, където се закри инфекциозното отделение още преди 15 години. Реши се, че няма нужда. А то просто не носеше колосалните приходи, от които всяка болница се нуждае. Двама специалисти останаха на улицата. Тоест никой не мисли, не планира. Ние нямаме анестезиолози. Едва 60 патоанатоми обслужват цяла България. Вече няма педиатри. Сестрите са наполовина от нужното. Системата е пълна с бомби. За капак, служебното правителство още в първия мандат отмени разпоредба лекарите да работят поне 3 години у нас след завършване. Бедна България готви скъпоплатени кадри за богата Европа.

- Политиците, правилно отбелязахте, се захапаха за епидемията. Реално как се справя България от началото до днес?

- В началото България беше леко пощадена от епидемията. Ние нямахме много тежки взривове. Сегашният категорично е най-тежкият. Първата вълна я изкарахме направо безболезнено на фона на останалите държави. Може би това ни разхлаби като дисциплина. Може би и първият служебен кабинет разчиташе, че ще изкара само до есента и друг ще се оправя с новата вълна. Не стана. А сега докога ще продължи всичко това, никой не знае. Нито правителство е ясно кога ще има. Никой не иска да се наема с тежките мерки.

- Може би само в България се допусна говорене, и то от страна на сериозни имена в наука и медицина, които отричат ковид да е по-опасен от грип. И то говоря за уважавани специалисти.

- Това е голям техен грях. Ами ако има друг начин освен ваксините - нека го кажат. Да, не е панацея ваксината. Но намалява риска от заболяване, от тежко протичане, от смърт. Какво друго да направим! Как го сравняваме с грипа?! Вижте смъртността преди пандемията и сега. Разликата е огромна. За общата смъртност говоря.

Но това говорене, политическите спорове, доведоха до разделението. И до огромния срам България да е на последно място по ваксинирани в ЕС. 

- Добре, но и ваксините си направиха огромна антиреклама, най-вече с тези тромбози при „Астра Зенека“.

-  Ооо, там си текат търговските войни. Но вярно е също, че някои ваксини бяха произведени доста бързо. Как да си обясним, че Европейската агенция по лекарствата разреши за 24 часа ваксини с новите технологии. А още не е пуснала на европейския пазар изработените по стария начин „Спутник“ и китайски ваксини. Ако те бъдат вкарани, маса хора ще се ваксинират. Страхът е много по-малък у хората.

От друга страна, тръгна и проблемът с това „чипиране“. Споменава се още 2015 г., когато светът се бореше с други зарази, локални епидемии. И на заседание се говори, че нанотехнологиите позволяват чрез ваксината да се вкара наночастица, която да проследява кой е ваксиниран, кой не. Е, оттам тръгва всичко. От Бил Гейтс тръгва тази муха. Е, не звучи реално?

- Други пък са против всякакви мерки, сочейки Швеция, макар че от България едва ли имаше по-голяма свобода?

- Нямаше, разбира се. Швеция, добре, но и там искат сертификати. И хората се ваксинират масово напълно доброволно. Просто има народи, които слушат това, което им се казва. Други като нас - не. Има и контрол. Пак ще ви разкажа за Швейцария,  в заведението до хотела ни поискаха сертификат. Бях го оставила горе в стаята. Човекът на входа ни помоли да се върнем, защото няма как да ни пусне. Край, точка! Каза, че ако го хване полиция, глобата ще е колосална. У нас и това липсва - контрол.

Гледам хората по автобусите, маса народ е без маска вътре. Питам се - толкова ли сме безсърдечни станали! Виждаме колко хора умират всеки ден! Да няма грам състрадание. Че от твоето поведение зависи животът на хората около теб. Бременни умряха, деца умряха. Не може да продължава така.

- А какво ще се случи?

- Ще останем един изолиран район в червена, лилава или не знам каква зона, в който нито турист ще иска да стъпи, нито ще има бизнес. Това ще се случи, ако продължаваме така.

- Няма ли да настъпи пикът скоро, все пак доста хора преболедуваха и боледуват, над милион са с ваксини?

- Нямам идея, честно. Но това ли е изборът ни - естествен подбор сред пандемията!  За съжаление, не съм оптимист. По-ранни мерки можеше да го предотвратят.

- Но сама виждате, хората протестираха и срещу по-леки мерки?

- В някои протести определено има политически мотив. Възползват се партиите. Като и при тази идиотщина с цената на газа. Кризата е световна. Но ние не искаме да признаем,  че навремето не подписахме договор с „Газпром“ за твърди цени, а послушахме Големия брат за борсови такива. И сега си плащаме.

ВИЗИТКА

Мими Виткова е родена в село Макреш, Видинско. Лекарската ѝ специалност е вътрешни болести - ревмокардиология, специализира допълнително ехокардиография в град Делфт, медицинска статистика в Москва и здравна икономика в Йорк.

 От 1990 до 1995 г. е народен представител, а през 1994 ​- 1997 година е член на Висшия партиен съвет на БСП. През 1995 - 1997 година е министър на здравеопазването в правителството на Жан Виденов.

През 2000 ​- 2002 година е експерт, а след това - изпълнителен директор на Обединения здравноосигурителен фонд „Доверие“. 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

политика

политика

21.10.2021 | 18:29

Закъсняха с поне 2 месеца! Оставки!

Отговори
0 1
Даа

Даа

21.10.2021 | 11:39

Истини говори като лекар, одобрявам. Права е, че от соца ни лъжат непрекъснато-като се почне от Чернобил и за какво ли не. Но иначе

Отговори
2 4
Но това говорене,

Но това говорене,

21.10.2021 | 10:58

д-р Стойчо Кацаров 9 април 2021 година пред Дарик радио : Ако ваксинираните продължават да разпространяват вируса, това означава, че ваксините не работят. Ваксинираният човек, който има имунитет, не може да се зарази, а ако ти самият не си заразен, не можеш да предаваш вируса. Ако се изисква сертификат за имунизация за пътуване или за постъпване на работа, това е класически пример за непряка дискриминация, създаване на предпоставка за отнемане на права.

Отговори
10 1
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

21.10.2021 | 08:52

Dav 4esan 4.,➖➖➖♦️♦️⚠️⚠️☘️☘️☘️️⛰️☢️☢️⬇️⬇️⚕️⚕️⚕️

Отговори
2 6
Много нагъл хайван куманистически

Много нагъл хайван куманистически

21.10.2021 | 08:20

Миминце След като си надзърна сметките в Швейцарията да ми кажеш Медиксим какво вършеше бе каун комунистически Ми нали точно Медиксим хвърляше Български лекари и медицински сестри и при това умишлено в Арабския свят предимно като бели роби и ги оставяше на пройзвола на съдбата И кък бе Каун комунистически със твоя политически опонент Каруцароф станахте единомишленици във връзка с този геноцид Ама ти ако беше на мястото на Каруцаров само с 20 дни по рано щеще да приложиш неговите дебилщини Нищо разлика Нали 20 дена Ако мога само 20 дена да те стисна за гушата ти каунска комунистическа нагла и да те пусна на 21 ден Не ща друго

Отговори
21 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?