Следвайте ни

Д-р Милен Врабевски: Музиката ни не е бизнес, а споделяне на идеи

viber icon

Рони Ромеро стана пълноправен член на групата в пика на кариерата си като фронтмен на Rainbow

Музиката не просто е генератор на хормони на щастието, тя е вход към духовната ни същност 

- Д-р Врабевски, на 25 май Пловдив ще бъде разтърсен от музиката на Intelligent music project? Какво да очакват от предстоящия концерт зажаднелите за музика фенове?

 - Да очакват страхотно шоу с много добри български музиканти, подкрепени от световните величия в рока Боби Рондинели (Рейнбоу, Блек Сабат), Карл Сентанс (Назарет) и, разбира се, Рони Ромеро от Рейнбоу, който е вече пълноправен член на нашата група. Ще изсвирим няколко парчета от новия ми албум “The Creation”,  както и някои от добре познатите вече песни. Залата в Пловдив е почти разпродадена, което много ни радва. За пореден път пловдивчани ни показаха колко верни фенове имаме в града.

 - След края на предишни концерти в Пловдив, а и не само, феновете имаха възможност да се срещнат отблизо със своите любимци. Така ли ще е и сега?

 - Да, ще имат тази възможност, но призовавам от вашата трибуна за спазване на ред и дистанция. Ще останем колкото е нужно, за да уважим всички след концерта!

 - Турнето е посветено на новия, шести поред албум „The Creation”. Няколко думи за него. Запазва ли се по-хард звученето като тенденция?

 - Да и дори на моменти е малко по-хард от предишните ми албуми. Това е логично, предвид участието на Рони Ромеро в проекта, който е много добър хард рок изпълнител. Звученето ни се втвърди, откакто той е в групата, което наложи и лека промяна в ритъм секцията за последния албум. Усетих, че имам нужда от по-твърдо звучене на барабаните, затова поканих двама нови за нас, но пък световно доказали се барабанисти - Боби Рондинели от Рейнбоу и Блек Сабат и Тод Сукърман - барабанистът на групата Стикс. Първата песен от новия албум, на която направихме видеоклип, I Know, е точното доказателство за какво говоря. Написах тази песен специално за да бъде изпълнена от Рони Ромеро. В албума участват още Джон Пейн (ASIA), Карл Сентанс (Nazareth) и Ричард Грисман (River Hounds). Музикален продуцент отново е Иво Стефанов, а двамата с китариста ни Бисер Иванов се постараха албумът да звучи на световно ниво!

 - Музика и пандемия. Д-р Врабевски, как си съжителстват двете неща? Отрази ли се по някакъв начин на проекта ви или напротив?

 - Зависи от гледната точка. Логичният отговор е, че са несъвместими, ако говорим за музиката като бизнес. Нашата музика обаче не е бизнес, а кауза. Ние не следваме установени модели, а си създаваме такива - това прави целия проект уникален. Точно затова пандемията не засегна нашия процес на работа, освен че ни остана достатъчно време да запишем и издадем рекордно бързо последния си албум. По време на пандемията направихме един онлайн концерт и един телевизионен, акустичен концерт, който се излъчи по БНТ1.

 - Често чуваме „няма качествена рок музика в България“. Аз лично не мога да се съглася, слушайки непрестанно всички албуми на IMP досега. Какво мислите?

 - Благодаря за оценката, но аз не мога да бъда съдник никому - правя това, което смятам за правилно. Правя музика с послания, с които искам да израснат моите деца. За огромно щастие съм намерил съмишленици в лицето на моите колеги, с които мислим еднакво и се движим напред заедно. Както споменах по-горе - нашата работа не е да следваме установени модели, а да ги създаваме.

 - Разкажете историята на IMP - как започна всичко и постигна такъв голям успех?

 - Проектът започна поради две причини - едната е, че в главата ми взеха да се зараждат много музикални идеи, които в един момент установих, че могат да се превърнат в нелоши песни. Втората причина беше в желанието ми да покажа на света, че в България може да се прави музикален продукт на световно ниво. Установих, че най-добре това става с т.нар. от мен ракети носители - световно доказали се музиканти, които чрез своята популярност да поднасят музиката ни на широката публика.

- А как успявате да събирате толкова големи имена под един покрив, които да творят и да създават качествен рок? 

- Е, нали не мислите, че ги карам насила? Саймън Филипс и Джоузеф Уилямс от ТОТО, Джон Пейн от ASIA, Боби Рондинели от Rainbow, Black Sabbath, Тод Сукърман от Styx, Нейтън Ийст, който е басист на Ерик Клептън, свирил е с Майкъл Джексън, китаристът Тим Пиърс, който е записал китарите на едни от най-великите песни в историята (Black and White - Michael Jackson, Runaway - Bon Jovi, и т.н.), Рони Ромеро, разбира се... не мога дори да изборя всички. Това са музиканти от такова ниво и с толкова много ангажименти, че не биха се включили в проект, който не е по вкуса им. Включват се, защото музиката им харесва и вярват в идеите, които споделям в албумите си.

 - Какво ви вдъхновява за създаването на песните?  Публиката ги обожава, защото са перфектен коктейл от чувство, мелодия, текст.

 - Не мисля, че има нещо конкретно. Идеите просто се появяват в главата ми свише, а аз просто си ги записвам. На следващ етап се включват моите колеги Иво и Бисер. Това е разказано в документалния филм, който направихме за това как се създава една песен на Intelligent Music Project - от идеята до изпяването й от световни звезди. Филмът се нарича „The Creation Of The Story“ и може да бъде намерен в нашия канал във YouTube.

 - Какво прави една песен успешна?

 - Както споменах, моят процес по създаване на музиката е винаги един и същ. Дали една песен ще е успешна, решават хората. Ако имаше формула, всяка песен щеше да е хит и нямаше да е никак интересно.

 - Гостувате зад граница. Каква оценка дават феновете извън България на творчеството ви?

 - Предстоят ни два концерта през юни - на 17-ти в Солун, на 19-ти в Букурещ. В Гърция постигаме големи успехи. Всяка наша песен, която е влязла в рок класация там, неминуемо е стигала първото място - поне 4 са до момента. В едно португалско издание пък предпоследният ни албум „Life Motion“ стана „Албум на 2020“, а вокалистът ни Рони Ромеро стана „Изпълнител на 2020“ с Intelligent Music Project. Музиката ни се върти в националното радио на Испания, в САЩ, в Турция, в Букурещ, в Германия. Чрез нашия сайт хора от цял свят си поръчват нашите дискове, което е чест за нас.

 - Какво е музиката за вас? Какво ни носи?

 - За мен лично музиката трябва да носи свобода и удовлетворение.

 - Рони Ромеро определено е един от любимците на публиката. Как се осъществи връзката с него?

 - Елена Розберг ми разказа за него, след което се свързах с Рони, разказах му за проекта, показах му какво правим и той за секунда не се поколеба да се включи. При все че беше и все още е в пика на кариерата си. Радвам се, че започнахме да работим с него, защото той много пасна на атмосферата в групата и вече е неин пълноправен член.

 - Разкажете някоя забавна история от работата ви или пък нещо, което никога няма да забравите?

 - Няма да забравя концерта ни в Античния театър в Пловдив миналата година. Атмосферата беше уникална, получи се много особена симбиоза между музикантите и публиката. Пловдив е прекрасен град, съпругата ми е от Пловдив - има ли как да е по друг начин? От музикална гледна точка тук винаги сме срещали страхотна подкрепа и настроение, а след концерта ни във вторник, на 25.05 в зала С.И.Л.А., имаме и бъдещи планове за още участия в града.

 - Намирате ли време да се справите с всичко, с което сте ангажиран? Каква е формулата?

 - Формулата е проста - ако обичаш това, което правиш, не го чувстваш като работа или ангажимент. Аз обичам всичко, с което се занимавам, затова и нямам нужда от почивка или отпуск. Това е моят начин на живот.

 - Загубихме ли идентичността си някъде по пътя, някъде между нотите? Все искаме да слушаме „чужда“ музика, искаме да сме „като другите“... стопи ли се родолюбието?

 - Не. Доста добре се справяме в нелека среда и смятам, че имаме потенциал така да продължим. Родолюбието ни е в кръвта и винаги ще напомня за себе се. Ако искате да видите част от проявленията му, следвайте ме в социалните мрежи.

 - Д-р Врабевски, ще ни излекува ли музиката?

 - Тя постоянно лекува. Ефектът й върху развитието ни е постоянна величина. Просто понякога го забравяме. Музиката не просто е генератор на хормони на щастието и имуноглобулини. Тя е вход към духовната ни същност, чиито сигнали са наша пътеводна светлина.

Визитка

Д-р Милен Врабевски е роден на 23 декември 1968 г. във Варна. Той е един от най-успешните български иноватори, предприемачи и лидери на мнение в наши дни, воден от мотото, че най-добрият начин да предскажеш бъдещето е да го създадеш сам. Той е собственик и изпълнителен директор на най-голямата научноизследователска организация в Югоизточна Европа, Comac Medical, и основател на Фондация „Българска памет“.

Д-р Милен Врабевски е член на Глобалната инициатива на Бил Клинтън и е лауреат на престижната награда „Европейски гражданин на годината“ за своя изключителен принос към разпространението и утвърждаването на европейските ценности и на мултикултурния диалог.

Той е стратегически инвеститор в системата на българското образование и притежава частна детска градина „Росица“ и иновативно училище „Цар Симеон Велики“, обявено за „Училище посланик на Европейския парламент“.

Наред с всичко останало, д-р Милен Врабевски е композитор, музикален продуцент и благотворител, който притежава продуцентска къща и звукозаписни студиа - Intelligent Music. Той работи с едни от най-големите световни рок звезди по свои авторски музикални проекти.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?