Следвайте ни

Д-р Мария Ивановска революционно: Занимания с йога създават имунитет срещу стреса ВИДЕО

viber icon

Д-р Мария Ивановска е главен асистент към катедра „Микробиология и имунология“ и научен изследовател към научноизследователския институт на Медицинския университет - Пловдив. Тя е и лекар -специализант по клинична имунология в Университетската болница „Св. Георги“. Тази година е избрана за носител на престижната награда „Питагор“ и е отличена за приноса си като млад учен. Д-р Ивановска е автор на изследване за влияниетона стреса върху имунитета.

Стресът много често е сочен като причина за всичко, което повлиява по някакъв начин негативно на здравословното състояние. Изследванията, които д-р Мария Ивановска провежда, показват, че той наистина оказва сериозно влияние на имунния отговор на организма. Пониженият имунитет сам по себе си обаче не е универсална диагноза за всички болежки, обясни пред „Марица“ специализантът по клинична имунология.

Д-р Ивановска е категорична, че преди да се достигне до каквото и било заключение, са нужни индивидуални изследвания. Мотивацията да започне мащабното изследване, което се фокусира именно върху връзката между стрес и имунитет, за нея идва от предложението на нейния научен ръководител проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на МУ-Пловдив. След като преглежда съществуващите трудове на свои колеги в чужбина и в България, д-р Ивановска открива, че през 2014 г. в научната общност у нас

липсват данни за проблеми като стрес индуцирани промени в имунната система.

По пътя към наградата младият учен споделя, че е имало и предизвикателства. Най-трудно е било да се намерят подходящите групи, които да бъдат включени в изследването. Екипът се спира на хора, практикуващи йога повече от шест месеца. Приема се, че те са най-изчистени от стресови влияния, предвид спокойствието, на което заниманията възпитават.

Останалите участници, които се включват в проучването, се обособяват в две отделни групи. Това са студенти по време на сесия, които изпитват остро състояние на стрес, както и лекари, изложени на хроничен стрес в продължение на повече от четири седмици.

Благодарение на разнообразието на участниците в проучването д-р Ивановска доказва, че острият стрес води до изменения в клетките и конкретно в общите имунокомпетентни Т-клетки, Т-хелперната субпопулация и естествените клетки убийци (NK). Освен това научният екип наблюдава много високи концентрации на серумен кортизол в кръвта.

При хроничния стрес пловдивските учени

наблюдават съществен спад в имунната защита на организма, който се дължи на същите изменения като при острия стрес.

 Отчетените стойности обаче се различават многократно, като това се случва в негативна посока, разказва д-р Ивановска. Спад е регистриран и в количеството на антитела, което прави организма по-уязвим. В тези случаи се появяват и много високи нива на норадреналин.

В същото време проучването установява, че йогите са се сдобили с протективен имунитет, за разлика от останалите участници, тъй като IgA имуноглобулините при тях са били в пъти повече. Д-р Ивановска обяснява този феномен с ефекта на позите, които се заемат при упражнения, които способстват за стимулацията на органите на лимфната система. 

При сравнителен анализ на данните от събраната информация от контролните групи д-р Ивановска доказва, че стресът оказва влияние на имунната система. Това обаче се случва по много индивидуален начин в зависимост от генетичната предразположеност на човека. Тя открива, че именно разликата в гените ни е предпоставката някои от нас да бъдат по-устойчиви на дадено заболяване. Психо-емоционалните състояния обаче зависят най-вече от нашето собствено възприятие на стресовите фактори. 

Поради комплексния си подход, който взема предвид и щетите от страна на стреса върху вътрешния свят на човека, д-р Ивановска определя своето проучване като нещо ново в областта психо-невро-ендокрино-имунологията. В него се отчита рискът за отключване на състояния като депресия, тревожност и психо-когнитивни разстройства, от една страна, а от друга, се анализира възприемчивостта към вирусни и бактериални инфекции. 

Имуноложката е категорична, че

няма проста рецепта, която да ни предпази гарантирано от стреса.

Затова, когато пациентите й се обърнат към нея, тя анализира състоянието им първоначално с т.нар. „Въпросник на Коен“. С негова помощ оценява как даден човек възприема съответните стресови фактори. По този начин се получава информация по няколко линии и се обхващат детайли както от психо-емоционалното състояние, така и от обективните кръвни показатели.

Интересното според д-р Ивановска е, че тези, които се оплакват най-много от стрес, всъщност показват по-здравословни резултати от хората, които таят негативните преживявания и не говорят за тях. Затова е важно да разтоварваме ефективно и да спортуваме по-често, за да поддържаме имунната си система. Намирането на хоби също е много важна стъпка в тази посока.

Приятните занимания са и много добра алтернатива на веществата, наречени адаптогени, които се приемат под различна форма. Според д-р Ивановска те също помагат, но трябва да се вземат единствено и само след консултация със специалист по клинична имунология. Затова, преди да прибягваме към каквито и да било препарати, тя препоръчва като първа и най-важна стъпка да си наложим определени бариери, за да се предпазим от всички негативни изяви на стреса, и да си доставяме повече удоволствие с неща, които обичаме да правим. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

И това е верно

И това е верно

10.06.2021 | 17:01

Искаш да кажеш дали са били нафърфорвани редовно Категорично НЕ Няма ли са време за нафърфорване от редовното занимание с Йога Йога Йога и само Йога От сутрин до късна вечер Йога с по десет чеда на ръце и мотика 16 ти номер с дистанционо управление И Йога Йога много Йога Това е основното и най важно занимание на Българина още преди Хан Аспарух и дядо му и прадядо му Стара Българска традиция

Отговори
0 0
Верно е

Верно е

10.06.2021 | 13:45

Баба ми яко се занимаваше с йога Прабаба ми също Ейй така си отидоха от този свят без стрес

Отговори
4 0
йога-инструктор

йога-инструктор

10.06.2021 | 14:21

Редовно ли са били мандръсани ?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?