2374
Следвайте ни

Д-р Мариана Чолакова: Германските инвестиции станаха №1 в Пловдивско

Преживях на място Обединението на 3 октомври 1990-а, казва почетният консул на Федерална република Германия в Пловдив

viber icon

Още през 1901 г. в града под тепетата е създадено Дойче Щуле - първото немскоговорящо училище

От 2017-а досега България изнася повече за Германия, отколкото внася - 4,6 млрд. евро износ и 3,5 внос

Дебатите между кандидатите за канцлер респектираха с компетентността и културния тон на опонентите

 

- Увеличава ли се броят на българските студенти в Германия след Брекзит?

- Ние не разполагаме с конкретни данни, но от комуникацията, която имам с кандидат-студентите - да. Има повече кандидат-студенти за висшите учебни заведения в Германия, в които обучението е на английски език. При избор на специалност за следване бих посъветвала бъдещите студенти да се ориентират повече по пазара и това, какви специалисти се търсят, като, разбира се, никога не изоставят мечтите си и това, което им е на сърце. Тогава шансовете им за реализация в България като специалисти, завършили в Германия, ще бъдат отлични.

 

- Как се промени Германия  31 години след  Обединението? Наистина ли сегашната Германия е най-добрата, която някога е имало, както заяви президентът Франк-Валтер Щайнмайер на миналогодишната церемония?

- Най-напред честит празник, честит Ден на Обединението! Федерална република Германия има стабилна демократична основа, кураж и решителност за единство, свобода и позитивизъм. Германските граждани, както и всички по света, ценят немското образование, продуктите с марката „Made in Germany“ и икономиката, културата и социалния ангажимент. Германия е модерна държава, която поставя на много високо ниво летвата в развитието на науката и технологиите.

Обединението на Германия след 41-годишно разделение събра семейства, генерации, които бяха разделени несправедливо. 31 години след Обединението благодарение на силния икономически растеж, на неотменните и неуморни ежедневни усилия и последователност на всички немски граждани перспективата на Обединена Германия е изключително положителна и възходяща. Това потвърждава цитираните от Вас думи на президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който посети Пловдив през 2019 година, когато градът беше Европейска столица на културата. Тук той подчерта колко е важно обединяването, синергията и стремежа към това да сме заедно.

- Имате ли лични впечатления от историческия 3 октомври 1990 година, когато Източна и Западна Германия се обединиха?

- Всяка година около тази дата си припомням тази огромна емоция и какъв късмет съм имала да я преживея там, на място.

Непосредствено преди мирната революция живях няколко месеца в Лайпциг като студентка на разменни начала. Лайпциг през 1988-а и 1989 г. беше един тъжен, сив град със занемарени сгради, замърсен въздух и с всички типични за източногерманските градове проблеми. В Лайпцигския университет, особено във философския факултет, преобладаваха авторитарните структури, такива, които вече познавах и от Софийския университет. Но едновременно с тях в част от университетските кръгове се чувстваше политическо недоволство, алтернативно мислене и надеждата за промяна. Точно този опит, тези срещи и разговори ме впечатлиха в Лайпциг, този град влезе в моето сърце и няколко месеца по-късно той стана център на мирната промяна в ГДР. Можете да си представите с каква симпатия посрещнах промените в Лайпциг тогава.

Три дни преди Обединението заминах отново за Лайпциг - вече като редовен аспирант във философския факултет на университета. А на 3 октомври 1990 г. празнувахме заедно с моите колеги Обединението с чувството, че свършва една изпълнена със страдания фаза в германската история и предстои нещо много по-добро. И че ние ще сме част от това. Бяхме екзалтирани и нетърпеливи.

- Кои са в исторически план жалоните на партньорството между Пловдив и Германия?

- Тези, които познават съвременната история на Пловдив и региона, знаят, че между нашите две държави има много съвместни проекти. Бих искала да припомня само някои от тях. През 1901 г. в нашия град е създадено Дойче Щуле - първото немскоговорящо училище. През 1925-а в Пловдив е основано Българо-германското културно дружество. Тъй като след 1878 година в Пловдив се създават доста германски фирми, през 1927 година е открито германско консулство. Още тогава правителствата на двете държави са имали интерес да развиват многостранните отношения и на държавно ниво между фирмите в Германия и Пловдивския регион.

Днес двустранните отношения продължават да се развиват и са отлични. Германски партньори, институции, фирми са представени в нашия регион, както никога досега. През 2009 г. е създадено Представителство на Германо-българската индустриално-търговска камара за район Южен Централен със седалище в Пловдив, което се грижи за около 70 фирми членки. А през 2010 година - Почетно консулство на Федерална република Германия.

- Германия е най-големият търговски партньор на България. Кои са сферите ни в това най-успешно сътрудничество досега и къде имаме най-много неизползван потенциал?

- По последните данни, които имаме за 2019 г., стокообменът между двете държави е бил 8,5 милиарда евро. От 2017 година досега България изнася повече за Германия, отколкото внася оттам - 4,6 милиарда евро износ и 3,5 милиарда евро внос. Това показва, колко е важно да се подкрепят двустранните икономически отношения и че ежедневната работа дава резултат.

България изнася метали, текстил, електротехника, IT продукти и внася от Германия машини и съоръжения, автомобилни и резервни части, химически продукти. Потенциал има в биопродуктите, аутсорсинга и транспорта.

Германските инвестиции са сред водещите за района на Пловдив. Предстоят и нови инвестиции, за които ще информираме вашите читатели, когато вече са факт. Много важно за успеха на всички инвестиции е образованието на персонала и затова подкрепяме активно дуалното обучение в професионалните училища, както и висшите учебни заведения в Пловдивския регион.

- Наскоро в Германия имаше парламентарни избори, но нито една партия не получи мнозинство. Какво се случва оттук нататък?

- Едно от важните неща, което отличава Германия, е високата политическа култура. Сега след изборите ще се водят преговори, обсъждания по конкретни съдържания, докато се стигне до коалиционно споразумение. Водещото в тях е грижата за германските граждани и акцентите във външната политика. Политическият диалог и обединението около ключови приоритети е въпрос на отговорност пред хората. 

Гледах дебатите между кандидатите за канцлер по обществените немски телевизии и съм респектирана за пореден път от това, с каква компетентност излагат предизборните си програми и с какъв културен тон спорят и запазват уважение към конкурентите си. Защото след изборите може да се наложи да управляват в коалиция с техните партии.

Обичам да чета биографични книги за политици. Тези за политиците в Германия са от любимите ми. Какъв е бил животът им преди политиката и след това, какво са постигнали или не са успели и защо, дава доста добра ориентация за това как тиктака политическият живот там и че всичко се прави от хора за хора. Имала съм възможността да се срещна с много от съвременните политици в Германия и съм убедена, че те ще направят най-доброто за бъдещия парламент и правителство.

 

Д-р Мариана Чолакова е завършила философия в Софийския университет, доктор по философия от Лайпцигския университет в Германия.

Почетен консул на Федерална република Германия със седалище в Пловдив, представител на Германо-българската индустриално-търговска камара за район Южен Централен, председател на УС на фондация „Германо-Български център за срещи“.

Д-р Чолакова е собственик на агенция за връзки с обществеността „Сол Комюникейшънс”, член на Съвета на учредителите на фондация „Дом за Пловдивската опера”,  член на УС „Пловдив 2019” до юли 2017 г., хоноруван преподавател „Културно продуцентство” в АМТИИ Пловдив и Пловдивския университет.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

странни работи

странни работи

03.10.2021 | 17:52

Не е зле да посочите, че Мариана Чолакова и Радомир Чолаков са разведени (според неговата биография в медиите). Защо тогава дамата носи фамилията му? Ако не са разведени, защо името на съпруга ѝ не фигурира във визитката ѝ?

Отговори
1 1
Информиран

Информиран

04.10.2021 | 09:55

Да, разведени са отдавна. То си е нейна работа какво име носи. И защо да го пише в визитката и - тя не се кандидатира за някакъв пост с това интервю.

Отговори
3 1
Неймар

Неймар

06.10.2021 | 06:36

Защото са оублични личности, затова. И семейният статус е важен. Защо иначе трябва да пишат семейното си положение в биографиите си?

Отговори
0 1
мда

мда

03.10.2021 | 11:26

Нямаше начин да не включат на Радо Чолаков жена му, всяка реклама за герберския кандидат за президент ще им е необходима...защото им е ясно отсега, че резултатът е предначертан. Няма лошо- нека се понапънат малко, че на Боко 12 год. всичко лесно му се случваше и се беше разпищолил като някой паша в харем. Харемът бяхме всички ние.

Отговори
4 3
Агент

Агент

03.10.2021 | 09:24

Зад всичко това стои ДС!

Отговори
4 2
Andrey

Andrey

02.10.2021 | 23:03

Мариана, тъпа комсомолска секретарка.

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?