2374
Следвайте ни

Д-р Маргарита Павлова: Сърдечните проблеми след ковид отшумяват до 6 месеца

Няма срок за проява на странични ефекти от ваксините

viber icon

От няколко месеца в световната преса циркулират научно обосновани хипотези за възможността иРНК ваксините да причиняват миокардит и перикардит у млади мъже. Статистиката беше официално призната от учените, като тези странични ефекти бяха отбелязани в кратката характеристика на продуктите срещу COVID-19. Разбира се, подобна информация засили още повече недоверието на българите към ваксините, а решението от последните седмици на редица държави, сред които Дания и Финландия, да забранят приложението на препарата на „Модерна“ върху млади хора до 30-годишна възраст изглежда объркващо на фона на ваксинационната кампания. По този повод потърсихме мнението на д-р Маргарита Павлова, лекар с 20-годишен стаж и специалност по вътрешни болести, обща медицина и кардиология. В момента практикува като ОПЛ към Медицински център VI в Пловдив.

 

- Д-р Павлова, каква е рецептата за здраво сърце?

- Рецептата включва движение, здравословен начин на живот, умерена употреба на т. нар. вредни неща, било то тютюнопушене, алкохол и мазни храни, както и осигуряване на спокойствие в семейството.

- Обръщате внимание на спокойствието. В тази връзка кои емоции влияят най-много върху здравето на сърдечносъдовата система и как да предпазим сърцето си от вълненията - хубави и лоши?

- И двата видя емоции влияят на сърцето, тъй като водят до ръст на т. нар. адреналин. Това е хормонът на стреса. Няма как да предвидим при отделните индивиди лоши или хубави емоции как биха се отразили. В двата случая се отразява на сърцето, като се повишава пулсът и се увеличава кръвното налягане.

- Ясно е, че COVID-19 задълбочи сърдечносъдовите прояви. С какво се различава тяхното лечение, когато вирусът стои в основата на симптомите?

- Имайки предвид, че COVID-19 води до повишено тромбообразуване, единствената промяна в лечението е прием на лекарства, които разреждат кръвта или намаляват тромбообразуването. Включваме и лекарства, които да повишават кислородното снабдяване на сърдечния мускул. Това е разликата с традиционното лечение на сърдечносъдовите заболявания.

- Според вашите наблюдения появиха ли се повече сърдечносъдови проблеми сред младите в следствие на ковид инфекцията?

- Не бих казала, че са се появили повече сърдечни проблеми. Може би се касае до преходни ситуации от рода на сърцебиене, тахикардия, екстрасистолия, но в смисъла на инфекциозно засягане на сърцето, сърдечния мускул и обвивката му - перикарда, лично в моята практика не съм наблюдавала повишаване. По-скоро сред младото население ковид инфекцията доведе до психически срив.

- Тези проблеми, за които споменахте, обратими ли са?

- Обратими са, да, от порядъка на 3 до 6 месеца обикновено отшумяват симптомите.

- Води се активна кампания за ваксинация, но и излязоха данни за случаи на миокардит сред млади мъже вследствие на имунизацията. Какви са наблюденията ви по този въпрос?

- В моята практика нямам такива случаи. Единствено се водя от статистическите данни. Не мога да кажа дали действително ваксините могат да доведат до такова състояние, или не, тъй като в моята практика нямам случаи на ваксинирани с остър миокардит.

- Каква част от вашите пациенти са ваксинирани срещу COVID-19?

- За съжаление малка част. Може би около 20%, не повече.

- Напоследък в обществото има страх от ваксините. Неофициално хората споделят за свои близки, които са развили проблеми със сърцето или внезапно са си отишли след имунизиране, но тези случаи не се отразяват на статистиката. Мислите ли, че ваксините могат да ни изненадат със сърдечни проблеми в бъдеще, без да го очакваме?

- За съжаление, това бъдещето ще го покаже. Няма натрупани достатъчно клинични данни, за да потвърдя това със сигурност.

- За да успокоим хората - водят ли се някакви изследвания в тази посока?

- Предполагам, че производителите на ваксини провеждат клинични проучвания, а така или иначе с поставянето на ваксини би трябвало да се води някаква статистика относно страничните ефекти - било то проява на миокардити, перикардити или пък алергични заболявания. Би трябвало да се води статистика какъв процент проявяват и какъв не.

Пак казвам, че това изисква време, а не е изминала дори и година от започването на ваксинационния процес в нашата страна специално. В другите страни началото беше с месец-два по-рано. Не е огромна разликата. Така че за в бъдеще предполагам, че никой не може да каже. Трябва да си мине т. нар. технологично време, да се види процентът на  странични прояви на ваксините и тогава вече да се каже има или няма. Лично в моята практика при пациенти, които са ваксинирани, няма прояви на алергии, миокардити и каквито и да било странични ефекти за момента.

- Адекватно ли е събирането на информация за евентуални нежелани реакции от ваксините в България? Действа ли системата за надзор при късна проява на странични реакции - примерно месеци след ваксинацията?

- Тъй като всичко е организирано в една единна здравна информационна система, където се въвеждат и ваксините, на коя ръка са поставени, каква доза - първа, втора, от коя серия, там в същата система има и раздел странични ефекти от ваксината. Тоест, ако съответният пациент навреме се обърне, било то към личния си лекар, било то към Спешна помощ, съответният лекар, влизайки в Националната информационна система, трябва да отрази проявата, след като пациентът уведоми, че е ваксиниран. Според мен би било лесно да се проследят тези неща. Защото се влиза в досието на пациента. Реално така може много лесно да се проведе една статистика.

- Лекарите питат ли активно и свързват ли възможността дадена проява да се дължи на ваксината?

- Вероятно след около 3-4 месеца, ако пациентът даде страничните прояви може би, няма да е на първо четене.

- А възможно ли е една странична реакция да се появи със забавяне във времето?

- Напълно е възможно. Просто трябва да има клинична насоченост по този повод, иначе няма как да се свържат оплакванията с поставянето, ако - да речем, са минали 5-6 месеца.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Чай ся малко .

Чай ся малко .

21.10.2021 | 20:29

Значи тия л@йна уж са преминали всички тестове . Ама още се събират данни . Било рано още . Минала само една година . Ай кажи честно ся : ТИ ВЗИМАШ ЛИ КИНТИ ОТ ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ? Нали всичко е точно с тия препарати . Не е било необходимо да минат горе-долу 10 години , за да се видят нежеланите ефекти . Сега казваш , че може след време да се получат нежелани ефекти . Още било рано . След време . Браво . Браво . Те за това медиците не искат да се боцкат . Ще си правят тестове всеки ден , но няма да се боцкат . За това вече има личен лекар в северозападна България , който спря да приема пациенти , щото няма сертификат , а и няма да се ваксинира. Ще търси друг начин за препитание . Ясно . Вече е ясно , че с тия препарати е като КОЛЕЛОТО НА КЪСМЕТА . ВЪРТИШ ПЪК КВОТО ТИ СЕ ПАДНЕ .

Отговори
11 3
ГЮРО

ГЮРО

21.10.2021 | 20:16

Отшумьвят, кайш? А който си ги е имал, на 40-тия ден му правят панихида. Нъл тъй?

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?