71

Д-р Людмила Емилова: Забравете закуската, билков чай и плод са добро начало на зимния ден

Постите са проверен през вековете начин за постигане на прочистване и равновесие - и в тялото, и в душата

Доказано добър имунитет се изгражда с кисело зеле и туршии

Гладуването по никакъв начин не вреди на здравето, а го подобрява

 

- Д-р Емилова, какви са златните правила за балансирана зимна диета и стройна фигура? Трябва ли да намалим драстично месото, маслото, сиренето, хляба?

- Постигането на баланс не е сезонно занимание. Във всеки ден на  годината е добре да си отговаряме на въпроса искаме ли да сме здрави, стройни и секси, или предпочитаме тежестта на болести, килограми и лошо самочувствие. Едва ли някой наистина би избрал второто, но добрите резултати идват само при хората, готови за промяна и последователно спазване на прости правила. Доказва го опитът ми с над 51 000 пациенти от цял свят за последните 30 години. Златното правило е да се грижим за тялото и душата си, като се храним здравословно, движим се с радост и живеем в хармония с природата.

- Кои са основните грешки, допускани от българина при храненето в студения сезон?

- На първо място бих поставила прекаляването с храни боклуци. Бързите храни, лъскавите опаковки, подсладените напитки са на първа линия по достъпност и рекламиране. Пред малчуганите изскача от екрана поредната сладост и едва ли някой се съмнява защо липсват реклами за продукти без огромни количества бяло брашно, бяла захар, сол и всякаква вредна химия, както и алкохол. Разбира се, тенденцията е в цял свят и няма как да се изолираме на приказен остров. Но можем да ограничим щетите, като заложим на чисти местни продукти и баланс в подбора и комбинирането им.

Със задоволство в нашия медицински център отбелязваме тенденцията все повече млади хора и цели семейства да спазват постите. Това е проверен през вековете начин за постигане на прочистване и равновесие - и в тялото, и в душата.

- Кои храни гарантират силен имунитет през зимата? На кои плодове и зеленчуци да заложим?

- Погрешно е да се сочи като традиция за българите консумацията на много месо, мазнини, млечни продукти през студените дни. Истината е, че те са били съвсем ограничени, и то по празничен повод. С нищо не се е прекалявало, защото на трапезата е имало предимно постни ястия. Препоръката ми е да се приемат плодове, зеленчуци, бобови храни, пълнозърнести, ядки и семена. Голямо е разнообразието от наши продукти - ряпа, гулия, пащърнак, аспержи, зеленолистни, тиква и др. Доказано добър имунитет се изгражда и с естествено ферментиралите продукти - кисело зеле и туршии. Задължително е те да се приготвят с по-малко сол. Различни десерти си осигуряваме от комбинациите на сухи плодове, кокосово масло и мляко, какао, канела и др.

- Може ли да не закусваме през зимата? Ако все пак не можем без закуска, с какво е полезно да започваме деня?

- Със закуската даваме старт на ден, пълен с леност и неувереност за справяне със задачите. Защото енергията ни за вдъхновение и бърза мисъл отива за смилане на изобилието от тестени изкушения, млечни и месни храни. Само плодовете щадят енергията и в същото време засищат по полезен начин. Нашите пациенти завинаги изключват закуската след проведена програма на лечебно гладуване. Стартът на деня е с чай, подсладен с мед, а към 10 ч. - плодове, смути или фреш. Повече от 30 години не закусвам, през септември изпълних 80 и продължавам всяка сутрин преди лекцията да танцувам с пациентите.

- Възможна мисия ли е да прекарваш часове пред компютъра в ледените дни и да поддържаш стройна фигура? Комбинация от движение и подходяща диета ли е разковничето?

- Часовете пред електронните устройства отнемат от здравето ни и това е научно доказано. В цял свят се прилагат програми за дигитална детоксикация като противодействие на претоварването с излишна електронна информация. За част от пораженията ще се говори в бъдеще време, защото те тепърва се появяват. Моя пациентка - известна телевизионна журналистка, премина обучение при австрийски професор по тази тема и ни запозна със стряскащи статистики. Но тя, както и много други, предимно млади хора с добри бизнеси, намират спасение с дълъг престой през летните месеци в базата ни на Рила. За тях компютърът е работна среда, но за да не се стига до увреждания, той трябва да се изключва във всеки възможен момент. Освен всичко друго, това е пример за децата ни, че реалните радости и преживявания са извън устройствата.

Специалистите препоръчват на всеки час да се прави пауза за раздвижване и някои не сложни упражнения за очите. Комбинацията със здравословно хранене е задължителна. При обездвижване в дома се сприятеляваме лесно с хладилника и не си даваме сметка колко неща поглъщаме уж между другото.

- Как да се храним по празниците, без да качим твърде много излишни килограми? Трябва ли напълно да избягваме хляба и сладкишите?

- Празниците са отлична възможност да заредим батериите с вълнуващи емоции и радост от общуването със семейството и приятелите. Не бива да робуваме на шаблона - запъхтяно пазаруване, часове край печката и сериозно преяждане с деликатеси. Ако сме спазили постите, този модел по естествен начин отпада за нас. Коледа и Нова година минават под знака на пречистването и новото начало. И няма да ни съблазнят с огъващи се маси.

За старт на празничния ден избираме билков чай и плодове. На обяд и вечерта ястието от прясно месо комбинираме с голяма салата, а не с картофи и ориз. Приготвеният с квас хляб има ритуално присъствие и е много вкусен. Веган торта може да си поръчаме от различни, радващи се на внимание места, или да я направим с помощта на малчуганите у дома. Чаша хубаво вино е задължителна към доброто настроение, танците и веселието.

- Възможно ли е да осъществим лечебно гладуване през зимата, без да навредим на здравето си? За кои болести строгият пост е противопоказен?

- Гладуването по никакъв начин не вреди на здравето, а го подобрява, при това с траен ефект. Все още много хора, непознаващи работата ни, мислят, че правим програми за отслабване. Истината е, че свалените килограми са само бонус към излекуваните безброй болести, много от тях определяни от официалната лекарствено-операционна медицина като нелечими. Строг пост не бива да се прилага само при тежки терминални състояния, базедова болест и диабет първи тип. Опитът ми при последните две диагнози показва, че се постига отличен ефект със здравословно хранене при индивидуален подход и стриктен лекарски контрол.

Точно през зимата избират да дойдат при нас мнозина от натоварените през останалата част на годината хора с отговорни бизнеси в земеделието. Споделят, че редовните посещения са най-добрата профилактика, и водят своите семейства, приятели и близки. Едва ли случайно великият учител Петър Дънов е избрал зимното време за провеждане на житния пост - лесен и доказан начин за спиране на болестите и обновяване на тялото и духа. При нас осигуряваме спазване на този житен режим точно по предписанията на Дънов и правилно захранване.

- Може ли с кратка диета да свалим ударно няколко излишни килограма и да влезем във форма, за да облечем елегантен тоалет по коледните и новогодишните празници?

- Кратките диети мога да оправдая само с обличането на булчинска рокля. Щастливият повод е шега, разбира се, но истината е, че за зимните празнични поводи трябва да помислим още като прибираме банския. Спасяването на ситуацията е да останем поне 2-3 дни на чай и плодове и да изминем повече километри пеша, ако не можем да отидем на басейн или да караме колело. И като се възхитим на отражението си пред огледалото, да не се нахвърлим на изкушенията, защото гарантирано ще получим отоци от солта.

Празнувайте с радостно сърце и окрилена душа! Щастливите дни са пред нас!

 

Д-р Людмила Емилова е един от най-добрите български диетолози. Лекар с три специалности: вътрешни болести, ревматология и кардиология, както и здравен мениджмънт. Член на Лекарската асоциация към Американското общество по натурална хигиена.

След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. 

През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 49 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 6 оценки
4.3/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Юлия

Юлия

09.12.2023 | 17:25

Сигурно е права, но по отношение на закуската не съм съгласна. Какво правят диабетиците с това голо чайче? Да не говорим пък и за тея дето са на инсулин. Всяко нещо си има две страни. Диетолози съветват да се закусва и аз го правя и ще го правя.

Отговори
4 1
както казваше Киро Брейка за тая булка:

както казваше Киро Брейка за тая булка:

09.12.2023 | 15:30

ако концлагеристите от Освиенцим бяха разбрали, че с глад се лекуват всички болести, щяха да излезнат от гробовете и с една лопата да ви пребият всички!

Отговори
3 2
Гастроентеролог

Гастроентеролог

09.12.2023 | 13:09

Гол чай и плод на гладно са най-краткия път към гастрита и язвата. Емилова, благодаря ти.

Отговори
6 1
Един шофьор

Един шофьор

09.12.2023 | 12:35

Аз в студено време закусвам една купа попара с вино и цял ден ми е топло , даже карам на отворен прозорец.

Отговори
5 1
Народна Мъдрост

Народна Мъдрост

09.12.2023 | 09:35

Закуската си изяш сам , обяда си раздели с приятел а вечерята дай на врага си !

Отговори
13 3
Гладник

Гладник

09.12.2023 | 09:10

Кафе цигара това закусвам . Мога цял ден така . До четири кафета и около 10 цигари за денят . И една две солени бисквити и малко вода или сок.

Отговори
4 7

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?