Следвайте ни

Д-р Любомир Стефанов: Политиците не успяха да мотивират българите да гласуват

За "избори по венецуелски" в САЩ осъдиха Тръмп за $186 млн.

viber icon

- Г-н Стефанов,  какви са причините за ниската активност на тези избори?

- Няколко фактора оказват влияние. За пръв път правим избори в средата на лятото, така че за ваканционен период такава активност може би е нормална. Освен това с разхлабването на мерките след година и половина в пандемия е нормално хората да се почувстват по-свободни да пътуват, да почиват нормално. 

Другият фактор е мотивацията. Предишните избори бяха натоварени с големи очаквания, с големи подозрения за манипулации, но не се случи нито едното, нито другото.

 Може би сега очакванията като че ли са поизтрезнели, станали са по-реалистични и се получава този резултат. Не виждам драма в активността. А и да не забравяме, че избирателната активност е пряка функция  и следствие от това доколко политиците са си свършили работата по време на избирателната кампания - те не успяха да мотивират хората.

- Провал ли е машинният вот, или е съвсем нормално да се повредят 1 процент от устройствата за гласуване?

- Не мисля, че е проблем да откажат по-малко от 1 процент от машините. В страната има около 11 000 машини, в чужбина ​- още 1500. А са отказали под 100 - несериозно е да се вдига врява. Всяка машина, смартустройство от време на време забива, има нужда от рестарт или сервиз. Така че това е абсолютно допустима техническа вероятност да не сработят устройствата.

А

да се говори за подмяна на вота е несериозно.

С цялата техническа спецификация, всички условности и проверки, няма как някой да манипулира устройствата. Те всъщност не са активно свързани към глобалната мрежа, за да ги хакнеш.

Машинният вот не е лош вариант. Просто не стигна времето за достигане за обяснение до критичните общности, които имат ограничена грамотност.

- Защо Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ няма да касира изборите, въпреки отправените остри критики и квалификации като „избори по венецуелски”?

- Беше логично да го каже. Но „избори по венецуелски” ми напомня за нещо друго. Бившият американски президент Доналд Тръмп и доскорошният му адвокат Руди Джулиани използваха същия термин, тъй като голяма част от устройствата в САЩ са производство на същата компания "Смартматик". Та Тръмп и Джулиани твърдяха, че устройствата са по презумпция счупени, тъй като

Венецуела не се слави с позитивни политически практики. 

Но всъщност фирмата е на венецуелец, емигрант второ поколение в САЩ. И въпросната компания заплаши тв "Фокс", основна платформа, застъпила тази теза. Май ги осъдиха за 180 млн. долара. Така че вероятно някой е подсказал на г-н Борисов, че ако  използва подобни квалификации, нещата могат да стигнат до среща в съда. И едва ли има съмнение, че компания, която може да осъди кампанията на президента Тръмп, може да осъди г-н Борисов.

През цялата кампания Борисов казваше, че ГЕРБ са жертва и ще бъдат допълнително унизени, смачкани, манипулирани с машинния вот. Интересно какво ще каже г-н Борисов, ако ГЕРБ излязат първи?!

- Може ли вотът в чужбина да обърне нещата, да промени драстично резултата?

- Съществено - не. По-скоро  може да пренареди трето и четвърто място, както стана и предния път. Но опасенията на патриотичните формации, че вдигането на ограничението в съседна Турция ще доведе до 150 000 гласа за ДПС е пълен абсурд. Отново най-ниската избирателна активност е в Пловдив и в Кърджали, вероятно заради голямото струпване там на етнически общности.

Патриотите не проумяха, че този рефрен работеше преди десетина години. В момента изселническите организации толкова не харесват президента Ердоган, че всяко ангажиране на турската държава, на управляващата партия с българското ДПС отблъсква, не привлича подкрепа.

- Ако в 46-ия парламент се повтори конфигурацията от предишния, каква промяна да очакваме?

- Промяна по-скоро ще има в смисъл на последователност -

ще има приемственост с политиките на служебния кабинет.

Това е пред очите ни тестване на политиката на следващите правителства, тъй като някои от министрите най-вероятно ще бъдат такива и в следващия кабинет. Няма да има достатъчно мнозинство на партиите на промяната, но пък БСП ще бъдат приети с отвращение на борда, ако е нужно.

Смятам, че ще отнеме време на депутатите да нормализират тона. Някои хора отново ще са на крилете на опиянението, че са в парламента, и ще продължат да ръкомахат, да използват безумни определения за другите. Без да си дават сметка, че ругаейки хората срещу тях в пленарна зала, всъщност обижда хората, гласували за тях. Ето още един аргумент защо гражданите не гласуват - примерът, който се дава от най-авторитетното място в страната, Народното събрание, действа демотивиращо. Хората си казват: ​за тия ли да гласуваме, които се държат като пияни квартални гамени?!      

- Как при толкова червени линии ще се състави така желаният редовен кабинет?

Ако се наложи, ще отидем отново на парламентарни избори с президентските

Но смятам, че този път ИТН, ДБ и ИМВ ще мъдруват и с погнуса, както в съветския виц за водката, ще съставят кабинет с подкрепа от БСП, без да им дадат министри, ще ги ангажират с програма. Измъчено, но вероятно ще има кабинет. Ако сега пропуснат да го направят, партиите на протеста потъват като бетонно блокче във Варненския залив. И на следващи избори още по-малко хора ще излязат да гласуват.

Посланието на хората е ясно:  всички депутати трябва да намерят начин да работят за тази държава.  Няма го вече усещането, че има един спасител и само той може.

Коалиционното управление за известно време ще е неизбежно.

Няма лошо в коалицията при ясно разписани програмни приоритети и ясно разделена отговорност. В Германия политиците го направиха, нека се поучим от тях.

 

Любомир Стефанов е доктор по политически науки, дългогодишен преподавател в НБУ. Специалист в областите партийни и политически системи, европейска интеграция и политика за сигурност, публични комуникации и изготвяне на стратегии. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?