Следвайте ни

Д-р Любомир Канов: Честните десни ще спасят България, а не бутафорен протест

viber icon

Токсичната Мая Манолова, Отровно трио, яйчари, които замерват всеки с различно мнение - те увреждат самата идея за недоволство

Съден съм „в името на народа” и не понасям, когато някакви самопровъзгласили се лидери говорят от негово име

Мразим се и сме разделени и след 30 години преход, защото обществото ни не беше излекувано от болшевишкия феодализъм

Младите, които вдигат лозунги "Капитализмът долу!", може би мечтаят за светлия социализъм! Да го построят пък те, този път по-успешен 

 

- Д-р Канов, какъв потенциал за промяна имат протестите в България, които наблюдаваме трети месец? 

- Аз съм за протест срещу негодно управление. По принцип съм за протеста, но не съм за този протест. Намирам го за измислен, бутафорен, с неясен произход и неясни хора, смесица от абсолютно разнородни елементи, дори  с отчасти неясно финансиране. Т.е. на протеста честни дясномислещи хора, демократи, искат нещо да се промени към добро, са смесени с шепа манипуланти, самопровъзгласили се за лидери, както и всякакъв род примеси от рода на Мая Манолова, Александър Томов. Това са елементи, които се опитват в движение да възсядат протеста. 

Т.нар. Отровно трио например на мен не ми внушава  никакъв респект и уважение.

Появяват се и странни хора, облечени в литургични дрехи, които изобщо не приличат на православни, на християни, а на някакви абсолютно бутафорни образи, които носят ковчези, кръстове.  Появяват се и магьоснички, които извършват вуду ритуали.

И най-накрая яйчари, които започват да мятат яйца по фасадите на сгради, по хора, които имат различно мнение от тяхното -  по политолог, който излиза след участие в предаването "Панорама". 

Това не е протест, а нещо, което уврежда самата идея за честен протест. Не е това, което ще въодушеви народа.

Ала най-неприятно ми  е, когато започнат да говорят от името на народа, на хората - това го умеят много тези от т.нар. Отровно трио. Но най-сръчна в употребата или злоупотребата на думата "народ" се явява тази сирена на недоволството, наречена Мая Манолова. Тя е особено токсична във всичките си действия.

- Като гледате всичко това, каква диагноза може да поставите на българското общество в момента? 

- На цялото българско общество не мога да поставя диагноза. Самият аз съм съден „в името на народа”. С две думи някои хора си присвояват  прерогативите да говорят от името на народа срещу останалите. Докато хора, които са по-малко агресивни, също имат мнение.

Аз самият също бих бил много агресивен протестант, ако бяхме застанали срещу паметника на Червената армия в центъра на София, недалече от Орлов мост, и бихме започнали да го замеряме с яйца, по възможност червени. Да протестираме срещу юмрука на президента,  който общо взето действа в унисон с целите и имперските амбиции на тази Червена армия, която погуби половин век от историята на България. И ни заличи като самостоятелна нация за толкова дълго, че и до ден днешен не можем да се оправим, особено  с такъв президент.

- Защо толкова омраза и разделение след 30 години преход? Защо демокрацията се оказа толкова сериозна бариера за нас? 

- Защото нямаше лечение на болестта. А болестта беше завладяването на нашата нация от зли болшевишки сили с амбиции за световно господство чрез пролетарска революция. И болестта се изроди в много особен вид болшевишки феодализъм.

Всичко, което ни се случи като народ, като нация, не беше излекувано, не беше очистено, не беше лустрирано от тези сили, които бяха в основата на злото, причинено на нашия народ. А то впрочем доведе и до разтление, до поквара на ужасно много хора, защото те се научиха да живеят в подлост и лъжа. И когато голяма група хора оцеляват благодарение на тези качества и унищожават други, които са носители на добри качества, тази поквара започва да става неизлечим проблем.

Самата нация започва да загнива, да умира в нравствен смисъл. От нация, в която доблестни хора работят добре и се мъчат да правят полезни неща, се поражда нация от хитреци, хора, които се мъчат да измамят живота и съдбата си с нечестна игра.

Това е всъщност болестта, която не беше излекувана. А и никой вече не смее да я адресира, защото се оказа, че негативните хора, които са причинители на това заболяване,  тези бактерии и вируси, носители на обществено зло, продължават да живеят и да се подсмихват. 

Няма да говоря за всичките кадри на ДС, които станаха капиталисти, нито за тези,  които са в Народното събрание, нито за техните деца и вече внуци, но това е посятото отровно семе, което никой не се зае да изкорени. 

- Друга ли би била България, ако бяхме въвели лустрация в началото на прехода? Късно ли е вече да го направим?

- Лустрация можеше да бъде въведена в самото начало на ​прехода - това минаваше през успех  на първите демократични избори, след най-големия митинг в България, на който СДС събра милион българи.  Но изборите само дни по-късно, на 10 юни 1990 г.,  бяха загубени от СДС, за съжаление.   Тогава комунистите, макар че първоначално бяха слисани, в паника,  успяха да се реорганизират. Техните кадри превербуваха цялата тази ДС, направиха я един вид Държавна сигурност на демократичната държава. Просто им дадоха прикритие и кадрите на ДС продължиха да вилнеят, останаха ненаказани за злините, които са сторили.

Някои по-сръчни станаха капиталисти, приватизатори, комсомолски деятели станаха мислители, оратори, преподаватели. И всичко продължи, доста улеснено от един либерален неомарксизъм, който идва от Запад, за съжаление, и служи като подпора, като допълнителни войски, работещи за каузата на левия неомарксизъм, на неразобличените грехове на тази ужасна идеология, наречена комунизъм.

- Къде виждате алтернатива за България? Възможен ли е широкият десен алианс, който предлага и КОД?

- Мога да отговоря само в лично качество, и то като абсолютен политически наивник. Никога не мога да разбера всичките маневри, ходове, комбинации, калкулации, политически игри. Дал съм името и авторитета си на една идея, която може да е абсолютно обречена, зад нея да си останем само аз и д-р Петър Москов. Но това е честната идея, която трябва да бъде заявена публично.

За съжаление, хартията не може да покаже емоцията, която имаме. Тя е емоцията на човек, който дори да е единствен на бойното поле, казва: дотук, няма да минете през мен! 

Ние сме тук и няма да правим калкулации. Който вярва в това, че може би има и честни хора, че не всичко е мръсна политическа игра, може да изрази готовност да се обединим, за да се преброим. Може да се окажем един срещу десет или срещу сто - леви, хитри, подли. Но защо пък не?!

- Преживели сте сериозни житейски трусове. За каква подривна дейност бяхте арестуван вие, психиатърът? 

- В моя беден апартамент имаше спуснат микрофон - през комина. Бях арестуван за това,  което съм говорил с моите приятели  - за това, че комунизмът е пропаднала идея. Не съм взривявал Политбюро, не съм стрелял с гранати срещу тях. Но дори самите думи и мисли на един свободен човек бяха достатъчни, за да бъде той вкаран в затвора. Това е реалният комунизъм. Това беше и обвинението срещу мен - „контрареволюционна пропаганда, целяща да свали народната власт в България и в Съветския съюз”.

Всъщност аз я съборих, защото тя падна малко по-късно. Що се отнася до  тези, които ме съдеха, които ме разпитваха по най-ужасен начин - никой не може да ви обясни какъв ад е комунистическо следствие, Държавна сигурност или пък Седмо наказателно отделение  в Софийския затвор, където бяха осъдените на смърт и политическите.  

Тези неща е трудно да се разкажат на съвременните младежи, които протестират с лозунги: Капитализмът долу! Може би мечтаят за светлия социализъм - да го построят пък те, този път по-успешно! 

- Следите изборната битка в САЩ - много ожесточена, непредвидима. Кого ще изберат американците?

- Има социология, която предвижда, че Джо Байдън води с точки, но тази социология е доста лъжлива, както и, за съжаление, много голяма част от пресата в Америка е лъжлива и лява. Те се провалиха главоломно в прогнозите при предишните избори между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. Не изключвам и сега случаят да е подобен.

Имаше обаче един фактор, който се оказа ужасно фатален - този коронавирус, който прекатури икономиката на Америка, създаде нагнетяване на напрежение в населението. То изби в бунтове, безобразия, мотивирани от расови напрежения, от особен вид леви левичари - Антифа, които са новите социалреволюционери от типа на  тези преди век в Русия.

Т.е.  това, което изглеждаше през януари като сигурна победа за Тръмп, беше разклатено от това, което става поради този вирус.

Здравословното състояние на Тръмп също ще има огромно влияние върху ситуацията. Ако се разболее много сериозно, тогава всички карти се разместват отново и развитието е трудно предвидимо.           

Бих бил щастлив, ако вицепрезидентът Майк Пенс стане президент, дори поради обстоятелствата. Пенс е изключително сериозен десен политик, твърд християнин, републиканец, консерватор.

Докато Байдън е абсолютен провал. Той беше един от най-глупавите сенатори в Америка и си остава кукла на конци. В екипа му силната фигура е кандидатът за вицепрезидент Камела Харис.

- Имат ли основание упреците, че Тръмп управлява Америка като голяма фирма?

- Това е пак една голяма мантра. Какво лошо има да се управлява една държава ефикасно, както се управляват фирмите? За съжаление това не се случва в България, където бюрокрацията, която изглежда непоклатима, взема връх във всяко отношение с назначения, заплати, държавни чиновници. Това не е добра държава - добрата е точно това, което Тръмп иска да направи.

Неслучайно виждаме невиждан разцвет на индустрията в САЩ - имаш свобода на инициативата, на бизнеса. Хората живеят и работят по-добре, получават повече и всички са по-щастливи.

- Байдън или Тръмп е по-добрият вариант за Европа?

- При всички случаи по-добър е Тръмп. Ала той не е добър за олевялата Западна Европа, която е станала абсолютно зелена и най-добре да си избере за президент онази активна комсомолка Грета Тунберг. Би било идеално тя да стане президент на целия Западноевропейски съюз.

Нормалното в ЕС в момента е Източна Европа. За съжаление България не съвсем, но Полша, Унгария, Словакия, Австрия, донякъде Чехия, балтийските държави държат фронта. Докато традиционната Западна Европа страшно олевя, кани някакви мюсюлмани, иска да преустрои цялата икономика в зелено, което ще бъде абсолютен провал. Бори се с митични парникови газове, а изобщо не отчита научния факт, че кравите отделят много повече парникови газове, отколкото всички коли по пътищата на Европа. Тези усилия просто кастрират Европа по глупав, ляволиберален начин.

Освен ако някой не манипулира западноевропейските политици.

- Т.е. по този път Европа няма никакъв шанс да се противопостави на Америка като партньор?

- Идеята за противопоставяне между Европа и Америка е изключително незряла. Такова противопоставяне не може и не бива да има. Но е разумно, че Америка най-сетне ще престане да плаща за защитата на богатата Европа - да вземе такива безумни пари от своите данъкоплатци, за да защитава Западна Европа от Русия. А междувременно Германия храни Русия, като купува от нея газ, енергия - това е наистина безумно. Би трябвало да се обяснява на българите, защото СиЕнЕн - една крайнолява тв агенция, фактически основно осведомява българите. И те започват да мислят, че Америка воюва с Европа. Всъщност Америка винаги е защитавала Европа, два пъти са си лели кръвта, за да я спасяват от самата нея - в Първата и Втората световна война.

- По принуда сте човек на два свята. Къде ви е по-уютно?

- Мястото, където е роден и израснал - това е мястото на човека. Но когато си принуден и прокуден, правиш новото място свое, място, където се чувстваш добре, успешен.  Да се почувстваш реализиран на новото място, е също много добро чувство. Но остава носталгията. Да, България е трудна за обичане страна, но е родина. Понякога с мен е била зла мащеха, говоря за държавата, но между държава и България има разлика. България често е имала лоша държава, за съжаление. Това се опитваме с д-р Москов да оправим, доколкото е възможно.

- Трудно ли оцелява един българин в Америка?

- Това е сурова страна - никой не може да мине метър, да изиграе някаква българска андрешковска тарикатска игра, в което хората у нас са специалисти. Имаме ненадминати майстори. Тук минава, но там всичко това бива абсолютно разгадано, отхвърлено безцеремонно. Така че там се играе честно, играта е много трудна. Особено ако си поставиш високи цели, каквито си поставих аз. Не можеш да постигнеш това с българска измама. Добре е хората, тръгнали към Америка, да знаят това. Могат да разчитат на измама, ала там това не е истински живот, а живот на дъното. 

Посткомунистически манталитет

У нас няма шанс да се появи политическа фигура  с нагласата на Тръмп, решен да ни накара да се почувстваме граждани на просперираща страна. И то защото българите винаги очакват да се появи някакъв човек, който да ги спаси от самите тях. Това не може да се случи. Това, което може да стане, е да се промени постепенно манталитетът, изграждан от комунизма, социализма и посткомунизма. Когато в България започнат да се говорят истини, които да бъдат проумявани от все повече хора, тогава тези хора ще започват да мислят другояче, да гласуват другояче, да избират по-качествени хора. Такива хора има - те са млади сега, завършили са добри университети, знаят езици, познават света. Те ще донесат промяната в България. Такива стари торби с барут като мен не могат да променят България, но е важно някой да чуе това, което знаем и казваме.     

Пловдив в сърцето ми

Пловдив има специално място в сърцето ми. В Пловдив имам прекрасни приятели, с които ни свързва взаимен респект и обич. Огнян Видев и съпругата му Цветана Видева, Графинята са като икони, поне в сърцето ми. Мои приятели са Мирослава Кацарова, страхотен джаз музикант, Александър Секулов - великолепен писател драматург от моята кръвна група. Преди години правих премиера на моя книга в Пловдив, в Петното сме водили разговори с чудесни хора. Скоро се видях с президента Петър Стоянов -пихме по едно малко и си говорихме. Той също е мой близък приятел, много го уважавам.

 

Д-р Любомир Канов е психиатър и писател. Той живее над три десетилетия в САЩ.

През 1970-те и 1980-те години е бил дисидент, политически затворник. Завършва медицина и специализира психиатрия в Медицинска академия в София. Работи в психиатричните болници в Лом, Курило, Карлуково. През 1977 г. е арестуван и осъден с обвинение за „опит за бягство“ и „подривна дейност срещу социалистическия строй“. Излежава присъдата в Старозагорския затвор. Eмигрира през 1984 г.

След промените през 1989 г., които го заварват в Ню Йорк, пътува редовно до България. Автор e на книгите „Човекът кукувица“, „Парейдолии“, „Ходисей“, „Между двете хемисфери“, „Вселената според Гуидо“ и „Стрела от тръстика“. Негови творби са превеждани на английски, немски и чешки.

Известно време се занимава и с производство на вино от наследствени лозя, а неговата марка печели международни награди.

Заместник-председател на новорегистрираната партия КОД (Консервативно обединение на десницата).

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

СДС

СДС

12.10.2020 | 09:45

на Сашко Дебелото в момента има около 0,5 % влияние.

Отговори
2 0
И що

И що

12.10.2020 | 00:04

Кът та гледам другарю малко са та съдили в името на народа Можело е повечко та да доде акъла у главата и да не плещиш такива небивалици

Отговори
0 7
Батко

Батко

11.10.2020 | 19:21

На честните ни писна от крадци и простаци, ти ако си ок, стой си там където си!

Отговори
6 3
Реалист

Реалист

11.10.2020 | 19:04

Бутафорният протест у нас стана повод за безпрецедентната Резолюция на Европарламента в подкрепа на демократичните ценности срещу българското правителство на вожда-държава, крепен от ЕНП. Капитализмът по европейски се оказа с нищо по-добър от социализмът. Аман от антикомунисти претендиращи да са почтени демократи!

Отговори
6 6
ДОК

ДОК

11.10.2020 | 18:57

Да си стои там, където е отишъл и му харесва. Ние сме тук и ще си решим проблема, който е същностен.

Отговори
10 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?