Следвайте ни

Д-р Лъчезар Томов: 5 седмици локдаун със затворени граници може да укроти заразата

viber icon

- Реалистичен вариант ли е пандемията да стихне до пролетта?

- При въвеждане на цитираните мерки и после внимателно отваряне и строго спазване на правилата България ще се върне към нормални нива, които ще облекчат здравната система - 50, 100, 200 случая на ден. Това ще стане плавно и по-бавно, отколкото при покачването.

Пет седмици локдаун със стриктен граничен контрол може да доведат до нула заразени на ден.

На практика го бяхме постигнали в началото на юни. Трябваше да задържим мерките до края на юни и България щеше да има на практика нулева заболяемост до октомври. И да си караме спокойно морето, а не да се пазим по хотелите един от друг.

 На ден реално се заразяват по 7-8 хиляди българи, починалите са доста повече

 Стаден имунитет без ваксини означава 40 000 жертви и 100 000 с увреждания

Ако някой е измислил COVID-19, ще го обявя лично за около 1000 пъти по-умен от Айнщайн

 

- Г-н Томов, как оценявате частичния локаут, който влезе в сила от събота и ще продължи до 21 декември?

- Като разумни мерки, дори закъснели. При 4-5 хиляди новозаразени на ден това трябваше да се случи. По мои изчисления реалната бройка е към 7-8 хиляди. Говоря за долна граница, но реалистичен вариант. При над един процент смъртност това прави сериозни загуби на човешки животи. И то вече на млади хора, тъй като не биват откривани навреме, защото няма масово тестване, карантиниране, проследяване. В Исландия го направиха и в резултат смъртността падна до 0,3 процента.

Не знам какъв точно ще е процентът при нас, защото липсват истински изследвания

Но няма логика да са по-добри показателите от английските, които бяха 1,15, тъй като здравната им система е несравнимо по-добра.

В Италия стигна 3 процента в областта на Бергамо - да, там населението е с изключително висока средна възраст. Но има и друго. То е здраво население, спортуващо, без наднормено тегло, получаващо грижи и медицинско обслужване на ниво. Тези хора грип нямаше да ги убие.  По-добре ли е да си няколко години по-млад, но с талия 150 или с 5 заболявания.

- Искате да кажете, че 7-8 хиляди на ден е долната граница, а колко може би е горната на прогнозите ви за заразяване?

- Аз мисля, че цитираните данни са реалистични. Направени са въз основа на изчисления на постъпилите в болницата, както направих с Испания преди време и познах. Сами виждате, че цифрите оборват всякакви теории за стаден имунитет. А и ако приемем, че той се формира в България на 4 милиона население, това означава 40 000 починали!  Стаден имунитет без контрол, т.е. без ваксини, означава каскаден ефект, просто здравните системи няма да издържат.

- Звучат стряскащо?

- Те биха били само единият проблем. Реално при повишената смъртност 90 процента умират от COVID-19. Другите - заради претоварване на системата, страх да се отиде в болница и оттам закъсняло лечение на други болести. Втори проблем е, че при този вариант на стаден имунитет ще има допълнително 80 до 100 хиляди българи, които ще преминат коронавируса, но ще им останат трайни поражения. Хронична умора, деменция, каквото се сетите. Ще засегне включително и млади хора. Знаете ли, че на мой колега синът изкара COVID-19. Спортист, на 18 години, играе баскетбол в "Левски". Суперздраво момче. След лечението му откриха фиброза на белия дроб, не можеше да изкачи един етаж пеша.

- Не може ли да се направят най-точни изчисления въз основа на броя починали, там лъжа няма?

- И смъртността според мен е друга. Предполагам, че с около 40 процента нагоре. Тоест, ако към 23 октомври според официалните данни са 2800,  то реално са около 4000 починали българи. Това означава, че се изпускат много хора.

- Кога може да очакваме някакъв реален резултат от въведените нови по-стриктни мерки?

- До 10 дни ще де види резултат. На втората седмица кривата може и да се обърне. Ако е много стриктно спазването на всички тези мерки, на третата седмица ще имаме силно спадане на броя на заболелите и въздух за здравната система. И след това трябва да започне много бавно и умно отваряне на мерките една по една.

Иначе вирусът ще продължи да вилнее, както го правеше баскетболният отбор на САЩ по олимпиадите

Повтарям, това при стриктно спазване. За съжаление, наблюдавам доста несериозно отношение в младите хора. То е резултат на нивото на образованието ни, особено на това в точните науки.

Хайде, младите се опитвам да ги разбера, но възрастни, които търчат по цял ден нагоре-надолу и имат по 5 заболявания. Тях не мога!

- Кога може да очакваме ден без заболели от коронавирус?

- Вирусът още не е приспособен към хората и може да изчезне. Има случаи на по 100-200 дни вече без него в части или градове на Азия - Южна Корея, Китай, Монголия. Дори в самия Ухан. Всичко това беше постигнато благодарение на два фактора. Единият е локдаун. Другият е споменатото ниво на образованост. Ние сме горди с нашите деца, но нивото на учениците в Сеул в областта на точните науки е като на нашите участници в олимпиади.

У нас 40 процента от хората не искат да приемат мерките, дори ако лично вече са се уверили, че това е опасен вирус.

Ще има винаги натиск върху премиера относно мерките, но те са единственото спасение

Но искам да питам: за 3 седмици ли ще пострада икономиката по-сериозно или ако колабират здравната и образователна система? Защото това ще докара щети за поколения напред. Учителите и лекарите са сред най-засегнатите от вируса, включително и с летален край. 28 процента от преподавателите са в рискова група. Ако допуснем стаден имунитет на Мангъров, починалите учители може и да стигнат 1000. Кой ще иска да ги замести? Кой ще иска да стане учител? За това мисли ли се?!

- А бихте ли дали прогноза за развитието в дългосрочен план на тази пандемия?

- О, тук само записките на Ванга биха помогнали. След теорията на Хипократ за храненето и движението няма по-добро откритие в здравеопазването от  ваксините. От това, които чета, има надежда скоро да бъдат пуснати на пазара. 95 процента ефективност на трети етап изпитания е сериозно постижение. Те ще спасят човечеството от COVID-19, а не безконтролен стаден имунитет.

- Добре, при толкова вида коронавируси все повече започвам да се питам защо точно този се оказа неуловим, най-опасен, макар и далеч не най-смъртоносен? Не е ли все пак резултат на човешка намеса?

- Шефът на "Пирогов" проф. Балтов каза, че е прекалено добър, за да е естествен. Аз казвам, че е прекалено добър, за да е измислен от човека. Ако някой го е измислил, ще го обявя лично за около 1000 пъти по-умен от Айнщайн. Подобни генетични разработки са сложни и непредвидими. Няма как да стане. Просто невероятна случайност в резултат на естественото развитие на вирусите. Това е COVID-19.

Съветва студентите си да пият лекарство срещу COVID-19 и препиване

Познатото у нас АЦЦ (ацетилцистеин) може да върши чудеса срещу коронавируса, убеден е математикът. При определен прием то предпазва от вируса. И не само. „Не е много педагогично, не трябва, но съветвам студентите да взимат определени дози преди бурни купони.

АЦЦ неутрализира ефекта на алкохола върху черния дроб, това е доказано. Така пазите здравето си, а и го няма ужасния махмурлук“, казва Лъчезар Томов.

ВИЗИТКА

Лъчезар П. Томов е доктор, главен асистент в НБУ - София (департамент Информатика), работи в софтуерната индустрия от 2008-а. Участва в проекти на ЦАУР (център за анализ и управление на рисковете) като математик и програмист. Активно следи темата с пандемията от коронавирус и прави математически модели за развоя на заразата.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

Силвия

Силвия

30.11.2020 | 14:32

Хората почнаха да се самоубиват от недоимък глад и мизерия . Не грипа а бедността и безисходица та убиват . В Пловдив безработицата е около 50%

Отговори
5 3
Родна реч

Родна реч

30.11.2020 | 12:59

... не само локдаун, трябва всичко да е хоум офис, да има кракдаун за да има после гетоувър, щото само с уъркараунд не става

Отговори
10 1
7543

7543

30.11.2020 | 11:43

Искам да видя м.утрата но тоя,дето днус навсякъде пише за безработица,глад.... Ти що не бачкаш бе с.мотльо? Щом имаш време да пишеш п.ростотии значи всичко ти е ок! Дай да видим някой,дето доказано е умрял от глад! Удари т.ъпомера бе и.зрод н.ещастен!

Отговори
6 8
Майна

Майна

30.11.2020 | 14:29

На майка ти ПУ,.тката нещастна да е-Б-а майка ти и бо-клук платен герберастки БКП болшевишки башибузук. Реалната безработица в България която се укрива умишлено от мафията на правителството е 40% а до края на декември ще стане 50% ,,това са истинските данни да ти е-Б-а майката мръсна. Безработицата се отчита на база данни КОЙ СЕ ВОДИ С ПОСТОЯННИ ПОДПИСИ В БЮРАТА ПО ТРУДА, А от 100 безработни са 10 се подписват и се водят на отчет . 10% от безработните се водят официални безработни а реалната картинка е 40% и гоним невижданите рекорди на 50% което реално никога в историята на България не се е случвало . Безработица немития глад мизерия нищета - тива е България Първи в света сме по смъртност и по ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА - това не са мои данни а данни официални на ООН бе гробарска сви,ньо. Най бедната най нешастната нация на света сме ние - това отново са официални данни ПУ,.тка май.но

Отговори
4 3
От Кукуто на

От Кукуто на

30.11.2020 | 11:31

КУКУто е от Кукуто на Пеевски и компания безродна за туй толкова мирише Вони та се не трае

Отговори
6 6
Народ

Народ

30.11.2020 | 11:28

Този п.рост народ си заслужава съдбата! Кво ревете бе? Работа има,ама исщате да работите за много пари,на топличко,на чистичко! На майка ви ... Като гледам и тук има пишещи м.алоумници! От кога не работите бе?Децата да не ви гладуват от март? Ако е така,значи сте п.омияри! Стоите си в къщи и плюете! А итъче на купоните сте първи! Аре мрете!

Отговори
6 7
КУКУФОБИЯ

КУКУФОБИЯ

30.11.2020 | 11:10

КУКУ,имам усещането,че влизаш тук по поръчка,оплюваш и бягаш. Скрий се в землянката и разбери куха главо - вирус може и да има,но пандемията е изкуствена.

Отговори
8 6
КУКУ

КУКУ

30.11.2020 | 11:50

1,5 милиона умряха от "изкуствената" пандемия досега. Цял свят разбра за какво става въпрос, ти тъпане не разбра.

Отговори
5 9
КУКУ

КУКУ

30.11.2020 | 10:53

Нека да си припомним част от тъпотиите, разпространявани от малоумниците по темата Ковид: Първо нямало вирус, всичко било измама. После имало, ама не бил опасен в сравнение с други заразни заболявания (времето когато пускаха едни сравнителни таблици за смъртността от други заболявания. Kато минаха 100 000 починали от Ковид, тия таблици изчезнаха). До лятото всичко щяло да изчезне. Всичко било с цел да ни чипират чрез ваксините. Всичко било, за да отвлекат вниманието от въвеждането на 5G-технологията. Ние сме били защитени, защото от времето на комунизма масово се ваксинираме с БЦЖ. Заразявали се само цигани. Заразявали се само известни хора. Плащали на хората да се пишат с Ковид. По 1800 лв. давали. Вирус няма, защото не правили аутопсии. Цялата работа била заради парите на ЕС, всичко щяло да приключи след срещата за разпределението на парите в средата на юни. Всичко било затова да печелят от продажба на маски. Маските били, за да ни накарат да мълчим. През лятото нямало никакви заразени. Само учители се заразявали. От Ковид умирали само старци от 70 години нагоре. Ако било толкова опасно защо се заразявали толкова много медици. Всичко щяло да приключи след изборите в САЩ. До месец-два всичко приключвало, защото вече сме близо до груповия имунитет. Да видим какво още ще измислят болните мозъци до края на епидемията.

Отговори
11 10
Припомних

Припомних

30.11.2020 | 12:42

Единствено си припомнихме си колко си прост.

Отговори
7 3
Айщайнец

Айщайнец

30.11.2020 | 10:53

Тайната на ковид е спайк протеина, с него прониква всяка клетка, чрез АСЕ2 рецепторите на повьрхноста им, от рино оро ларинго трахео региони, а и в клетки сърце бъбреци полова, нервна система. Тези защитени от контакт с атмосферен въздух го срещат чак когато проникне в бял дроб и оттам по кръвен път до всички клетки и не трябва да изумяват различни органни прояви на инфекцията ковид. Не настъпи ли мутация в Spike, или не се блокира, той ще продължи да мародери и сме безсилни

Отговори
1 0
dii

dii

30.11.2020 | 10:50

Тоя що не си гледа математиката и информатиката ? За да блесне по телевизора и готов да ръси акъл по неща дето не разбира. Като спазват строги мерки и карантина що в Италия пак станало страшно. Тоя пишман виросолог не чете ли Марица? В друга статия от днес става ясно че въпреки много месечните рестрикции в Италия пак е станало страшно. Дори и да спаднат заразените, като отпаднат мерките и ще стане пак същото. И какво, цял живот ли ще се крием по бункерите с мръсни парцали по муцуните? А кой ще работи?

Отговори
9 5
Дада

Дада

30.11.2020 | 10:19

Може да укроти на майка ти е Гъ.за и бо,.клука мръсен. 650 000 хиляди нови безработни имаш само за последното шест месечие , ти ли ще ги храниш о плащаш масрафите и данъците бе от.падък ГРО.зен ? Ти ли ще им издържаш децата бе ? Безработицата реалната а не лъжливите данни на хунтата мина бариерата 40% и до края на декември ще стигне нееижданите рекорди от 50% .. такова нещо и през война НР е имало , НЕ от грип а от хлад почнахс да умират хората

Отговори
11 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?