Д-р Костадин Сотиров: Заради болни и починали колеги хиляди пловдивчани нямат лични лекари

Д-р Костадин Сотиров е  председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Има кабинет като личен лекар в Белащица. Той коментира ситуацията с колегите си след зачестилите разболявания и дори смъртни случаи на джипита. 

- Д-р Сотиров, джипитата май ще се окажат сред най-застрашените от медиците в условията на пандемията от коронавирус? 

- Така е! Ние сме 15 процента от всички лекари, а  жертвите сред нас са над 50 процента. Каквито и мерки да взимаме, много трудно се предпазваме. При нас идват пациенти с всякакви болести, мнозина са с коронавирус. 

- Почина един от известните пловдивски общопрактикуващи лекари и ваш колега д-р Кирил Еленски. С какво ще го запомните?

- С д-р Кирил Еленски заедно завършихме обучение по "Обща медицина" в Медицинския университет в Пловдив. Ние бяхме първият набор. Много  добър и отзивчив колега. Говорили сме много пъти с него, обменяли сме опит. Д-р Еленски бе от лекарите, които  в най-трудните условия успя да запази обучителната си практика и да подготвя млади общопрактикуващи лекари. 

Благодарение на него много от тях са взели специалности

Министерството на здравеопазването  постави тежки изисквания, на които трябваше да отговарят обучителите. Д-р Кирил Еленски положи  много усилия, изпълни всички и успяваше  да обучи млади колеги, за да има кой да работи. До последно работеше за каузата, даваше ни съвети. Неговата смърт e голяма загуба не само за близките му, но и за лекарското съсловие в Пловдив, а и в страната. 

- Смятате ли да предприемете някаква инициатива за по-голяма защита на семейните лекари?

- Практически е невъзможно. На площ от 12 квадрата в кабинета двама лекари се редуват и приемат пациенти.  Много от тях са заразни. За това е добре  да се въведат масово дистанционните консултации на пациентите, както се практикува  във Франция, Германия, Великобритания и други  водещи европейски страни. Когато тръгнахме да прилагаме този подход и в България, бяхме разкритикувани остро, и то най-вече от управляващите. Последва прекият контакт с пациентите и всички видяха какво става. Ето сега и пациентите на д-р Кирил Еленски останаха без личен лекар. Процедурата по избор на нов е доста сложна и ще отнеме поне месец. Затова трябва да се взимат мерки, за да можем да се пазим взаимно лекари и пациенти. 

- Има ли много лични лекари, които са болни от коронавирус?

- За съжаление да. Доста колеги вече са с COVID-19. Особено тежко стана положението в ДКЦ- 7. Там почина нашата колежка д-р Людмила Милчалиева, за което медиите писахте. Другите две лични лекарки от ДКЦ-7 също са с коронавирус. Едната е сериозно  болна. Техните пациенти на практика останаха без лични лекари. Аз поех ангажимент и ходя през деня, в свободното си време, за да преглеждам пациентите им. Натоварваме се допълнително, но трябва да помогнем на хората, тъй като са няколко хиляди души.

- Няма ли кой да поеме вакантното място за джипи в ДКЦ-7? 

- Вече намерихме един колега, който да започне работа там. Сега придвижваме документите му чрез РЗИ до София. Трябва да бъдат одобрени от Медицинския надзор и Здравната каса, за да може да се сключи договор с него. Получихме разбиране в тази извънредна обстановка. Проблемът е, че човекът от Пловдив, която придвижваше документите, също хвана коронавирус и това забави нещата. Надявам се да се справим в близките дни.

Недостигът на кадри особено при нас претоварва колегите, които работят, и рискът да се разболеят става голям

За разлика от болниците, където, когато лекар се зарази с коронавирус, има негови колеги, които да го заместят веднага, при личните лекари става по-трудно. Затова трябва да се пазим.   

- Търсят ли ви много пациенти в момента, когато пандемията бележи такъв пик?

- Да, имаме. Хората идват и се преглеждат, защото са притеснени. Идват както заразени с коронавирус, така и с други заболявания. Правим всичко възможно да ги обгрижим.

- Как вървят  имунизациите, детските прегледи и консултациите на бременните жени в разгара на ковид?

- Има разписан ред,  заключват се вратите на коридорите за лекарските кабинети, за да не могат да влизат дори и поради грешка хора с COVID-19 или други заболявания, за да не заразят пациентите ни. Правим всичко възможно да гарантираме сигурността им.

 - Докъде стигна въпросът с издаването от личните лекари на направления за PCR тестове на пациентите със симптоми на коронавирус?

- Все още не можем да издаваме такива направления, макар софтуерът да е напълно готов. Проблемът обаче е, че не са готови нужните документи. Трябва да бъде разписан анексът между Българския лекарски съюз и Здравната каса. Освен това е необходимо да се легализират електронните документи. Дано това да стане по-бързо. Надяваме се Министерството на здравеопазването да съдейства. В момента обаче не можем да издаваме направления и хората трябва да си плащат от джоба тестовете. 

- Как приемате постигнатото споразумение фармацевтите да могат да променят на място предписаните от вас рецепти, ако търсеното лекарство липсва?

- Ако личният лекар даде съгласието си по телефона да има генерично заместване на медикаментите, които са с рецепти  по Здравна каса, фармацевтите могат да го направят. За "белите рецепти", известни и като  обикновени, ако изписаните в тях лекарства са с търговските си названия, аптекарите нямат право да ги сменят, а могат  в рамките на деня да ги заместят.  

- И накрая, засичали ли сте случаи на грип и в Пловдив, след като щамове вече бяха открити в София?

- На този етап няма как да го разберем от изследванията. Масово инфекцията е коронавирусна. Над 90 процента от хората, които са си правили тест, дават положителни проби.  Може да има случаи и на грип заедно с коронавируса, но сега не сме в състояние да го докажем.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Кога

Кога

21.11.2020 | 09:52

Какво още трябва да се случи,да да се разбере,че здравната система умря отдавна? Колко още лекари и сестри,учители,граждани трябва да загубят живота си,за да се вземат мерки? Т.ъпаните,които ни управлявате.... Време е да действате,за да запазите електоралните си гласове,щото скоро няма да има кой да работи за вас!

Отговори
7 2
С поздрав за успех

С поздрав за успех

21.11.2020 | 09:32

Фармацевта трябва да може да заменя търговски препарат с генерика. И прескрипцията би трябвало да бъде във вида 1 таблетка 3 пъти дневно за 10 дни, с анекси преди или след храна, преди лягане, с чаша вода. По курсовата доза фармацевта осигурява брой таблетки а не опаковка, и така ще може да работи с по големи разфасовки

Отговори
0 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?