Следвайте ни

Д-р Костадин Сотиров: Правото на избор на ваксина е грешка, която забавя имунизацията

Мобилните екипи, които обикалят селата, са в нарушение на закона

viber icon

 

Д-р Костадин Сотиров е  председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Има кабинет като личен лекар в Белащица. Той коментира ситуацията с джипитата след тяхното включване от понеделник в масовата имунизация срещу коронавирус. 

 

- Д-р Сотиров, джипитата се включиха в масовата ваксинация, но изведнъж се оказа, че няма достатъчно ваксини за тях. Каква е ситуацията в Пловдивско сега?

- Все още не знаем кога ще дойдат новите ваксини, чакаме обаждане от РЗИ. Говореше се, че е възможно в четвъртък. Ако имунизирането беше започнало по-късно, както беше по план,  вероятно щяхме да имаме повече ваксини.

- Има ли пациенти, които са се отказали от ваксинацията заради преместения им за по-късна дата час?

- Засега не. Хората си чакат реда.

- Какви други притеснения имат личните лекари освен недостига на ваксини?

- Основните притеснения са с логистиката, т.е. с доставката на ваксините в зависимост от типа им, тъй като има пациенти, желаещи да се имунизират с ваксини на Moderna и Pfizer, който имат много къс срок на съхранение при нас. Тази на Pfizer например е със срок 5 дни от размразяването, което означава, че след като я вземем, реално имаме 4 дни, за да я използваме. Това означава, че  трябва 1-2 пъти в седмицата да се ходи за ваксина, което отнема половин работен ден за колегите от Пловдив и един цял ден за колегите извън града.

Ние обаче не сме само за имунизиране срещу ковид

При нас идват и хора с високо кръвно, с диабет, с хронични заболявания, както и инфекциозно болни. Ако в определеното време за имунизации дойде инфекциозно болен, това създава голям риск за заразяване на ваксинираните, понеже след имунизацията трябва да се изчака 15 минути в чакалнята. Затова трябва пациентите да са отговорни, да спазват определените часове и задължително да си записват час за преглед.

- Възможно ли е въведените "зелени коридори" за ваксиниране без записване да доведат до недоволството на другите пациенти?

- Вече имахме конфликти заради пациенти, които идват, когато правим имунизации на децата и профилактични прегледи. Възможно е с определянето на време за ваксинация за коронавирус подобни случаи  да зачестят.

- Колко ваксини е реално да се поставят на ден от един общопрактикуващ лекар?

- Зависи как се организира работата и с какъв екип разполага. Практиките ни са много различни - има такива, които са само с един лекар, има и такива с лекар титуляр, още двама наети лекари и 3-4 сестри.

Ако се сформира екип от поне 5 души, може да се постигнат и 30-40 човека на час

Ако се прави само от един лекар, отнема около 10 минути на човек и броят поставени ваксини зависи от натовареността на джипито, защото не можеш на пациент с високо кръвно да кажеш „стой си с високото кръвно, защото цял ден ще имунизирам“. При редовно имунизиране средно по 10-20 на ден мисля, че е реално. Много колеги са решили да организират примерно цялата събота или уикенд за това.

- Вие колко души ваксинирахте за един ден?

- Малко над 80 души.

- Стана ясно, че около 25% от пловдивчани са заявили желание да се ваксинират. Какъв е процентът при вашите пациенти?

- До 18 февруари желаещите бяха 198, като до момента те се увеличиха на над 250. Всеки ден се записват нови

- Кога хората наистина ще могат да избират ваксина? При масовата имунизация на практика се предлагаше само "Астра Зенека".

- Теоретично - могат да избират, практично - не мисля, че има как това да се случи. Изборът на ваксина е много затрудняващ момент, защото, ако 4 човека желаят да използват Pfizer, а те са 6 дози, ние няма как да ги направим.

Да хвърлим две дози при липса на ваксини, е кощунство

Освен това, ако искаш тази на  Pfizer, но има  на "Астра Зенека", това означава, че трябва да чакаш и да рискуваш да се разболееш или да умреш, само и само да използваш конкретна ваксина. Това не е краве или овче сирене, за да избираш. Според мен обявяването на този избор  беше грешка на министерството. Той забавя имунизирането, не го ускорява.

- Кое е по-разумно за живеещите в селата - да дойдат до Пловдив за ваксиниране или да чакат мобилни екипи?

- Ако в едно село, както Гълъбово и Цар Калоян, няма лекар и кабинет, но дижипито, при когото са записани пациентите, е в околните села, то пациентите ще ходят при него. Не може да се прави по домовете. Мобилните екипи за ваксинация са в нарушение на закона.

- Как следва да се провежда ваксинирането - първо най-възрастните или по реда на записаните в списъка?

- Според мен с цел да не стават конфликти, след като е обявено, че едновременно ще правим четвърта и пета фаза, е правилно да се гледа по списъка - първият в него е първият по право.

- През какъв интервал от време може да се поставят ваксините срещу ковид от тези, които са годишните реимунизации за дифтерия и тетанус?

- Могат да се направят и едновременно, не трябва да се изчаква. Просто трябва да се направят на различни места - едната на едното рамо, другата на другото рамо.

- При отваряне на заведенията на 1 март можете ли да прогнозирате какво ще се случи с размаха на епидемията?

- Възможно е да влезем още повече в червената зона. Всеки контакт, който е без маска, увеличава риска от разболяването, а ресторантът е такова място. В чужбина заведенията се използват за 15 минути, докато ние ги използваме за социални контакти. Стоим в ресторанта по 3-4 часа с приятели, т.е. контактът е много голям. Същото е като с детските градини - децата боледуват с лека хрема, но след седмица-две родителите им се натръшкват тежко болни.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Българин

Българин

25.02.2021 | 19:50

Пак на екран селското ДжиПи от Белащица.Не му е за първи път.Той е платен от мутрата абонат за реклама на управлението и “правилните”му решения.Селско докторче ,всеки има право на две неща,ама къде толкова сиво вещество да ги проумееш. 1. Всеки решава доброволно да се ваксинира или не !!!!! /без задължително / 2. Ако е решил да се ваксинира,има право от ИЗБОР на вид ваксина !!!!! Адамъ/разбираш ли /, платен гъзомийник от тези неща ???

Отговори
5 1
каква е целта

каква е целта

25.02.2021 | 15:50

Значи, според него, важно е да отчетем дейност, а не действително да се предпазим с ефективна ваксина!? Ако искат да е лесна за съхранение, защо не внесат руска или китайска? Всичко се прави по политически причини - едни фирми да гушнат едни милиарди, които са пак от нашия джоб! Астра-Зенека сега обмисляли да поставят и трета доза, за да се повиши ефективността?! В Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Израел, Австралия също не искат тази ваксина! А нашите са поръчали милиони дози точно от нея и сега се чудят какво да ни лъжат!

Отговори
2 1
Лекар

Лекар

26.02.2021 | 11:20

Как не се разбра, недоумявам, че не "нашите" са поръчвали ваксини, а европейският съюз и ги разпределя процентно на брой население. Германия в момента ваксинира лекарите си с Астра Зенека и няма избиране(от приятели лекари и зъболекари там го знам) Питат те ваксина-да или не и не те питат каква, а каквато има в момента. Тук Ганьо, докато искаше Астра Зенека, че е векторна, а с другите ще го чипират, сега обърна палачинката. Човек се учи, докато е жив, само българинът се ражда научен.

Отговори
0 2
Георгиев

Георгиев

25.02.2021 | 10:40

Ваксини и сирене.

Отговори
10 0
Георгиев

Георгиев

25.02.2021 | 10:38

Да сравняваш ваксините със сирене! Просто 90 процента от общопракт. лекари са на това ниво.

Отговори
12 0
Док

Док

25.02.2021 | 09:26

Тук коментират от професор нагоре

Отговори
4 11
Съгласен

Съгласен

25.02.2021 | 09:31

Като знаеш ти как си взел диплома, си напълно прав.

Отговори
10 2
Я млъквайте

Я млъквайте

25.02.2021 | 09:13

На една крачка сме да отворим Белене отново! То май стана модерно да си диктаторче!

Отговори
13 0
Аферим!

Аферим!

25.02.2021 | 08:40

Отличен за този лекар. 90 % от приказките му а вероятно и от действията му са на истински търговец. Не знам какви са отзивите на пациентите му но на джипитата трябва да са добри, защото защитава тяхните търговски интереси. Ние пациентите ли сме сбъркани,докторите ли са объркани но нещо не е наред. А и щом джипи може да наем други свои колеги това си е истински капитализъм.

Отговори
16 4
Ей Касапа

Ей Касапа

25.02.2021 | 08:28

Къф дофтор е този ве Това е еврейски касапин Касъплъка го влече Ей касапа Леко с калъчката да не съ порежеш

Отговори
11 5
Уверен в силата си

Уверен в силата си

25.02.2021 | 08:19

Докторе, аз ваксина на Астра Зенека НЯМА да си поставя! Както и любимата на местните русороби СпутникЪ! Да сме наясно...

Отговори
13 7
Тошко

Тошко

25.02.2021 | 08:11

Сметището БСП е в потрес!?!? Хората вярват на Бойко и масово са на опашка за ваксиниране!?!?

Отговори
8 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?