Следвайте ни

Д-р Калин Калинов: Очен лекар не може да лекува COVID-19

Българите са с по-здрава психика от американците

viber icon

Д-р Калин Калинов е шеф на дирекция „Здравеопазване” към община Пловдив. С него разговаря репортер на "Марица" по време на празника в МБАЛ "Св. Пантелеймон".

 

-       Д-р Калинов, болниците, които приемат болни от COVID-19, получиха удар – имат намален брой пациенти. Допълнителна компенсация няма ли да получат?

-       Има решение на националния кризисен щаб, както и на касата, да се изплащат до 85% от миналогодишните заработки, ако сега са по-ниски. Компенсации трябва да има, но ние трябва да сме готови както да посрещнем ескалация на кризата, така и да сме обезпечени с апаратура и персонал.

Не искам да се сравняваме с развитите държави и да чертая песимистични перспективи с втори пик, защото видяхте, че няма система, която може да издържи. Още повече, че при тежките случаи трябват специалисти от специалността анестезиология. Какво значи да назначим лекари в коронавирус отделение, с друга специалност.

Ако не е анестезиолог, а очни болести, ползата е никаква. Това натоварване изтощава не само персонала, но и ги прави негодни за дълго време да влязат в нормален ритъм. Мога да кажа, че се адаптирахме като необходими предпазни средства, като условия за работа.

Проблемът с пациентите е психологическия – има страхова невроза, при голяма част от хората, след дългия период на карантиниране. Това рефлектира в заетостта на леглата. 

-       Със София отчетохме по 23 заразени за ден. догонваме ли столицата?

-       Това са ондулиращи цифри и статистики - това не е тенденция. Днес някъде възниква огнище. Епидемиолозите предрекоха, че не очакват втора вълна, но ще има огнищни изяви на епидемията. Виждате, че в различни градове, в предприятия и затворени общности се пораждат подобни състояния.

Животът продължава и не бива да разчитаме на това, че статистиката ще ни даде реалната представа. Това е един вирус, с който ще се преборим постепенно. Трябва да свикнем да живеем с него и това не бива да влияе на начина ни на работа. 

-       В Щатите вече изчезват антидепресантите по аптеките. Българинът не пие такива, но забелязваме ли проблеми на психическо ниво?

-       Като че ли българинът е по-устойчив психически. Психолози и психиатри казват, че се наблюдава нарастването на броя на пациентите със страхови неврози и депресии. Не е толкова драстично.

Нормално е при тези условия, те да се отразят на психиката на хората. Не трябва да тънем в излишен оптимизъм, но и да не сме песимисти. 

-       Ще издържи ли системата в Пловдив при по-сериозен натиск?

-       Системи като тази на Северна Италия, Испания, Германия трудно издържаха в пикови ситуации. Това бе целта на карантината - да не се форсира самата здравна система.

До момента всичко, което се случва като заболеваемост и статистика, не я натоварва. Да се надяваме, че няма да има повторен пик. В болницата, в който сме в момента, не само, че има пулмологично отделение, има и прекрасни условия за посрещане на болни с COVID-19 – самостоятелен вход, 8 респиратора, обучен персонал.  

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?