Следвайте ни

Д-р Калин Калинов: Общинските здравни заведения вече са конкурентни на частните и държавните

Апелирам към пловдивчани: не подценявайте животозастрашаващата заплаха в лицето на вируса КОВИД-19, пандемията не е отминала

viber icon

Закъсняваме с ваксинацията и това е огромен проблем, защото специалистите предвиждат нова вълна от Ковид-19 наесен  

Работим по амбициозни проекти, които да гарантират здравето и живота на пловдивчани 

Пандемията ни накара да разберем, че най-важното нещо в системата на здравеопазването е човешкият фактор

 

- Д-р Калинов, в края на третата епидемична вълна от КОВИД-19 сме. Какво се случва в общинското здравеопазване след сблъсъка с пандемията и каква е равносметката Ви за работата през изминалата тежка година?

- Наистина минахме през много тежък период. Здравеопазването бе изправено пред сериозно изпитание, а системата от лечебни заведения - подложена на голям натиск. Сблъскахме се със заболяване, ново като проявление, протичане и терапия. И днес пред медицината остават много неизвестни - и като подход, и като алгоритъм на лечение на този вирус. За съжаление, смъртността бе доста висока, особено през третата вълна - март, април и май тази година. Почти няма семейство без преболедувал, някои загубиха свои близки. В тази истинска война загубихме и немалко колеги. И въпреки многото критики по отношение на системата на здравеопазване, повечето от които обективни, лечебните заведения издържаха. И това се случи най-вече заради себеотрицанието и високия професионализъм на колегите.

Направихме си сериозни изводи, проличаха хронични слабости, дефицити, грешки в управлението на подобни ситуации.

На моменти

политическото говорене изпреварваше и доминираше над мнението на специалистите.

Но да се надяваме, че в бъдеще тези грешки няма да рецидивират. Ще търсим бързо дооборудване на лечебните заведения с медицинска техника и апаратура. И най-вече, и най-после да разберем, че най-важният фактор и основополагащо звено на здравната система е човешкият фактор. Изключително високата средна възраст на медицинския персонал и продължаващото изтичане на специалисти в чужбина са голямата опасност пред българското здравеопазване. Те ще доведат лечебните заведения до необратим колапс, и то в най-скоро време. Затова трябват спешно политики за създаването, развитието и оставането на работа на младите лекари, медицински сестри и лаборанти. И най-после да стане ясно, че здравеопазването не е прищявка, а скъпоструващи инвестиции. Ние в Община Пловдив сме наясно с това предизвикателство и работим по много амбициозни проекти, които да гарантират здравето и живота на​ пловдивчани. Имаме план, с който да направим общинските лечебни заведения напълно конкурентни на частните и държавните, а на много места това вече се случва. 

- В последните дни като че ли започнахме да забравяме това, през което минахме. Хората общуват свободно, заведенията и моловете отвориха врати, като че ли всичко остана зад гърба ни. Така ли е наистина?

- Хората имат навика бързо да забравят лошото. Времето е прекрасно, общуваме свободно. Но ние не сме излезли от пандемията. Трябва да свикнем да живеем с вируса КОВИД-19 в следващите 5-6 години. Епидемиолози, инфекционисти и математици предвиждат наесен четвърта пандемична вълна. И това се твърди от специалистите не за да се създава излишна паника и тревожност, а просто защото неумолимите факти го сочат. Индийският щам на КОВИД-19 вече е във Великобритания и Дан​ия, а настъпва и към други страни в Европа.

Предстоят ваканционни пътувания на втората по големина българска диаспора - тази във Великобритания,  

което налага тази тревожна прогноза. Най-лошото обаче е изключително опасното изоставане на ваксинационната кампания. И това се случва не защото липсват ваксини. Напротив ​- разполагаме с четири вида и всеки гражданин има право на избор. Проблемът е в това, че липсва разяснителна кампания за животоспасяващото значение на имунизациите. На осмо място сме по смъртност в света! Пандемията не е свършила и опасността от зараза продължава да съществува. Трябва да се погрижим за себе си, за нашите родители, и то сега, когато има спад на заболеваемостта и времето е подходящо.

- Не повлияха ли негативните коментари по отношение на страничните действия на ваксината на "Астра-Зенека" върху темпото на имунизиране?  

- Опред​елено! И това се случи в момент, в който активността на хората бе изключително висока. Това  преекспониране на проблемите с ​оксфордската ваксина се отрази пагубно върху набралата скорост ваксинационна кампания. Знаете, че в Пловдив разкрихме специализиран Общински имунизационен център на територията на ДКЦ - 2, където работят непрекъснато два екипа. В осем от общинските лечебни заведения разкрихме имунизационни кабинети. И

първи в страната започнаха работа два подвижни общински имунизационни кабинета, 

които не са спирали да действат в последните четири месеца. С тях бяхме в услуга не само на пловдивски фирми и предприятия, но помогнахме сериозно в имунизационната кампания на съседни общини, особено Карлово. Само във ВМЗ - Сопот имунизирахме 348 работници и служители. По този начин предоставихме и удобството на работещите в тези колективи да получат ваксина на работното място, като така им спестявахме време и пътуване. На работодателя гарантирахме непрекъснатост на работния процес. Най-важна беше високата ефективност на имунизациите, тъй като в рамките на един работен ден сме достигали 200 имунизирани. 

Апелирам към пловдивчани: не подценявайте животозастрашаващата заплаха в лицето на вируса КОВИД-19. За съжаление, ни предстоят още изпитания и нека ги посрещнем като интелигентни и разумни хора. Най-добрата ваксина е поставената ваксина!

- Д-р Калинов, преди осем месеца Дирекция „Здравеопазване“ бе отличена с награда на Фондация „Първите три минути“. На какво дължите това признание?

- Ще започна с драматичния инцидент преди няколко дни на Европейското първенство по футбол с датския футболист Кристиан Ериксен. На терена по време на първото полувреме на срещата с отбора на Финландия той получи сърдечен арест и колабира. Както се изрази и лекарят на отбора, той бе върнат отново сред живите благодарение на бързата и адекватна дефибрилация на сърцето. 

На 26.02.2020 г. ние първи в България стартирахме

програма за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори

с провеждане на кръгла маса в град Пловдив. Медиатори  на срещата бяха националните консултанти проф. Чавдар Стефанов и проф. Иво Петров -председател на Дружеството на кардиолозите в България. Събитието се проведе по инициатива на Здравко Димитров ​- кмет на град Пловдив, и Българския Червен кръст, както, разбира се, и Фондация „Първите три минути“. Единодушно се подкрепи решението в град Пловдив да стартира общинска програма за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори (АВД) и независимо от трудностите, свързани с пандемията от КОВИД-19, началото бе поставено с инсталиране на първите осем апарата на обществени места на 16.10.2020 г. От фондация ”Първите три минути” поеха ангажимент да обучат желаещите да работят с устройството. Според тяхно проучване сред 3000 пловдивчани повече от 90% са изразили готовност да получат знания и умения за работа с АВД. Широко разпространена е практиката с АВД да се оборудват автомобили на полицията и пожарната. Този акт е начало на амбициозен проект за внедряване на повече от 1000 животоспасяващи устройства на територията на града под тепетата. Наградата, която получихме, е признание за труда ни и реализирането на една амбиция с огромен социално-медицински заряд.  

 

Д-р Калин Калинов е завършил магистратура по медицина през 1988 г. в МУ Пловдив; придобива специалност по акушерство и гинекология през 1995-а в МА-София.

Завършил е и магистратура по здравен мениджмънт в МУ-Пловдив през 2009 г.

От 2004 до 2010 г.  е управител на ДКЦ-5 в Пловдив. От 2012 до 2015 г. управител на КОЦ-Пловдив

От началото на 2020 г. е директор на Дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ганев

Ганев

07.07.2021 | 08:56

Вместо да говориш общи приказки ....посочи измамите и безобразията в системата. В една поликлиника - ВТОРА -пише - ЗАПИС НА ДИСК - 30 лв. Това е висша форма на МЕДИЦИНСКИ ЕЛЕМЕНТАРИЗЪМ. Знаеш ли че поне МИНИМУМ 70 % от медиците в БГ вършат ЕЛЕМЕНТАРЕН ТИП ДЕЙНОСТИ.... За какво са машините ? - за да вършат нечия работа....Оператори на машини - това е реалността.. Мед. лице НЯМА ПРАВО ДА ГОВОРИ ЗА ОЦЕНКА НА ТЕХНИКА....Виж си дипломата и тогава говори

Отговори
0 0
АПАШИ

АПАШИ

24.06.2021 | 16:06

КАКВО ПРАВИР ТАМ КРАДЦИ

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?