Следвайте ни

Д-р Калъчев: Бързият тест е като възрастна мадама

viber icon

Доктор Недялко Калъчев е управител на лаборатории „Цибалаб“, който направи собствено проучване на реалните размери на COVID пандемията у нас. Ето какво сподели той специално за “Марица“.

 

- Д-р Калъчев, изненада ли е този резултат от 43 процента на българите, срещали се вече с COVID-19?

- Не, честно. В лабораторната общност имахме много ясно усещане, че голяма част от пациентите остават извън официалната статистика. Това е факт. Въпросът е каква част? Затова направихме, подчертавам, непредставително проучване. То е ориентировъчно, не по правилата.

- В началото имаше формула „2 към 11“ на установени спрямо реални случаи, не я ли потвърждава това ваше изследване?

- Не е точно така, защото зависи от пенетрация, цена на тестове и т.н. При  есенната вълна - до средата на декември тестовете бяха платени. И тогава Здравната каса започна да ги покрива. Но нали се сещате, че от едно заразено семейство само единият е попаднал в системата. Този, който се е тествал. Но ние имаме управленски дефицит. И не го правим. Същото е като едно време при СПИН-а. Логиката беше не да се тестваме, а да има някаква репресивна мярка. Едва когато осъзнахме, че трябва да се прави безплатно, доброволно, анонимно, постигнахме резултат. Прости неща, но ги откриваме всеки път наново.

Ние правим проучване доста първично, какво се е случило във времето назад. А хубавото ще е това, което обяви министърът - да се съберат данните. Нашето е проблясване с фенерче в пещерата на коронавирусната история. Чакаме министерството да включи двата фара на камиончето.

- Звучите доста критично към управлението на пандемията?

- Когато правихме онлайн среща преди време и обсъждахме как да се прави портала и т.н., никой не послуша специалистите. „Информационно обслужване“ слушаше само шефа на НЦЗПБ (проф. Тодор Кантарджиев - б.р.).

По-лесно е да регистрираме само PCR. Колко време ни отне да допълним и с антигенните тестове! Не казвам, че са върхът. Но в тези ситуации е важна всяка информация. Антигенният тест е повече от нищо. Ами като няма млади мацки, може и по-възрастни, нали! 

- Вашето изследване се базира на базата на N-антитела, защото ги няма при ваксинираните. Бихте ли разяснили?

- Ваксините трябва да образуват S-антитела срещу спайк протеина на вируса, независимо дали е РНК, или векторна. Ние бягаме от S, а работим с N, които антитела са получени по естествен начин. 

- Значи, ако прибавим ваксинираните към тези 43 процента от българите с N-антитела, ще получим реалния брой защитени от коронавируса?

- Не, защото имаме и боледували, и ваксинирани, като моя милост. В крайна сметка е важно колко са защитени от индийския гад! Ще го разберем, като съберем информацията. Ако продължаваме да не се ваксинираме, ще оставим свободна територия за разходка на „индиеца“. Той ще следва естествената вълна на „британеца“! Когато ромските работници си пристигнаха за Коледа, те го донесоха. Установихме го първо в Кюстендилско.  Не ги виня хората. За месец и половина тази разновидност обаче превзе всичко.

- Без да претендираме за научен подход, според вас колко общо българи сме прекарали COVID, ваксинирани или и двете?

- Много е спекулативно, но около 50 процента. Ама не съм убеден. Нека мине проучването на МЗ. То ще е хубавото, ако успеят да го направят.

- Навсякъде ли системата ни има проблем с диагностиката?

- Абсолютно. Ами при раковите заболявания масово изследвания се плащат от компаниите, които правят проучвания.  Ако не беше коронакризата, нямаше да чуем какво е това PCR. Трагични са нивата!

- Кой трябва да ги плаща всичките тези изследвания?

- Здравната каса. Това е смисълът на солидарния модел. Другото е див американски капитализъм. Европа е различна.

- Трябва ли да ни плаши индийският щам, известен като "Делта"? Вече обявиха, че не е по-смъртоносен?

- Не става въпрос да ни плаши. Отличните данни в момента намаляват темповете на ваксинация. Лекари и журналисти трябва да обясним на хората, че е хубаво да бъдем солидарни. И да се ваксинираме. А не да вярваме в теории на конспирацията, че ще ни влезе не знам какво.

Аз лично отворих пункт в нашите лаборатории за безплатно ваксиниране. Отначало имаше опашки, пререждане, звънене. Сега няма никакъв проблем да минеш веднага! А сме далеч от исканото ниво. Ще ви дам пример с една фирма, която тествахме и затворихме. От 10 души четирима ваксинирани и отрицателни. Останалите се „замангъриха“ и са заразени, вярно, само един в по-тежко състояние. Все пак са млади хора! Но защо трябва да се затваря фирмата!

За съжаление, почина човек от моя персонал, който не се ваксинира. Тъкмо я убедих и… Зарази се, уви, отиде си. Защо? Ние имахме първата ваксина на „Модерна“,  образно казано. Бихме я на дъщеря ми, един вид „опитно зайче“.

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

ПФУ

ПФУ

08.07.2021 | 13:32

къф е тоа ШУШУМИГА бе, марица ! от де го изкопахте..... ПОСЛЕ ЧАКАЙТЕ УМНИТЕ ХОРА ДА СА ВАКСИНИРАТ - НИВГЪШ

Отговори
3 0
Пишман доктор

Пишман доктор

04.07.2021 | 16:19

Аве колега,я кажи докога ще ставате амбулантни търговци на Фармамафията. Точно тази ГМО течност на модерна,която рекламираш ,можеш ли да ми кажеш ,как разбра че е ваксина? Самата фирма никога не е произвеждала ваксини и изведнъж хоп на пазара......

Отговори
10 2
98765

98765

04.07.2021 | 15:08

Доста т ъпа статия! Надали е използван точно такъв изказ. По-скоро си мисля за некадърно представяне на интервюто!

Отговори
9 3
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

04.07.2021 | 15:43

О нали? Боклуците трябва да се защитават. Навярно е измислица на репортера това за "опитното зайче. Този заслужава да му се отнеме дъщерята това е работа на социалните служби

Отговори
5 4
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

04.07.2021 | 14:07

Ей от такива некомпетентници, лапачи и убийци на деца Европа е на това дередже.

Отговори
11 8
Батко

Батко

04.07.2021 | 16:16

Хахо, иди си пий хапчиата!

Отговори
7 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?