2374

Д-р Йорданка Господинова: Яжте диня и пъпеш, за да намалите риска от летни алергии

Автор: Оля Ал-Ахмед

Д-р Йорданка Господинова е лекар и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, тя е мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература.

- Д-р Господинова, в разгара на лятото сме и зачестиха различните алергии. Какво да правим при кожни обриви от слънцето? 

- Най-често срещаните алергии през лятото, особено през първите горещи месеци, са слънчевите алергии. Типично се проявяват под формата на сърбящ зачервен обрив, но понякога може да причини болка, подуване на кожата, лющене, мехури, уртикария и редица други симптоми.

В групата на фотодерматозите попадат сложни за произнасяне състояния като полиморфна светлинна ерупция, актинично пруриго, фотоалергична ерупция и слънчева уртикария. И въпреки че звучат екзотично, някои от тях са особено разпространени - установено е, че полиморфната светлинна ерупция обхваща до 20% от населението.

Първите признаци на алергичната реакция могат да се проявят до минути след контакта със слънчевите лъчи, което поражда впечатлението, че става дума за реакция към самото слънце. Но слънчевата алергия всъщност е имунна реакция към ефектите от слънцеизлагането върху кожата, т.е. имунната система на страдащите от слънчеви алергии хора 

разпознава променените от слънцето кожни клетки като чужди и ги атакува, 

предизвиквайки всички гореописани симптоми.

По принцип слънчевите алергии преминават от само себе си в рамките на 10 дни. Много пациенти прибягват до кремове с хидрокортизон (кортикостероид) или орални антихистамини (противоалергични лекарства), които облекчават дискомфорта от обрива.

Популярен превантивен подход е постепенното и дозирано излагане на UV-лъчи още през зимата и ранната пролет, което служи като своеобразна „подготовка“ на кожата за съприкосновението с първите силни слънчеви лъчи за годината.

- Кои са другите основни причини за летни алергии?

- Провокатор за поява на кожни алергии през лятото са домашните животни и домашният прах, заради акарите. Най-често този тип алергия се проявява като тази при ужилване или ухапване от насекомо, остра или хронично явяваща се уртикария, лекарствено обусловен дерматит или поява на кожна екзема. Лятната хрема може да бъде провокирана от летливите полени и растителни частици във въздуха. Също така може да се провокира от жилещи насекоми като пчели, оси и комари, които са по-активни през горещите месеци, особено в близост с реки или други водоеми.

- Какви храни препоръчвате, за да се намали рискът от алергии?

- През летните дни трябва  да се приемат повече храни, богати на вода, каквито са доматите, краставиците, динята, пъпешът и всички други пресни плодове и зеленчуци. Освен че това е важно за правилното храносмилане, диетичният режим предполага прием на голямо количество витамини и снижаване на вероятността за развитие на алергия.

-  Как правилно да се предпазим от слънчевите лъчи, а същевременно да трупаме витамин D? 

- За да си набавите достатъчно количество витамин D, препоръчително е да излагате тялото си на директна слънчева светлина за определен период от време всеки ден. За хората с по-светла кожа този период е около 15 минути на ден; За тези с по-тъмна - около 30 минути. За чернокожите - около 60 минути.

Тъй като ултравиолетът образува витамин Д, 

добре е да знаете в кои часове от деня той присъства най-много. 

През зимата това са часовете между 11,30 и 15,00, а през лятото - между 9,00 и 11,00 часа, а също и между 15,00 и 18,00 часа. Витамин Д, известен като “слънчевият витамин” e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3. Въпреки името си, това не е обикновен витамин, а стероиден хормон, който има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм.

 Известни са и много други ползи за човешкия организъм от „приема“ на витамин Д, включително поддържане на здрави кости и зъби. Голям брой проучвания доказват, че може да предпази от заболявания като рак, диабет тип 1 и 2, множествена склероза, а неговият продължителен дефицит да е техен катализатор. 

- Какво бихте посъветвали при ужилване от пчела, оса или стършел? 

- Отровата при ужилване от пчела или оса причинява локално изразен оток, болка и зачервяване, които могат да отминат самостоятелно до няколко часа. Съществува малък процент от хора, които имат силно изразена алергия към оси и пчели. В такива случаи 

може да се развие анафилаксия, която да прогресира до бърз и генерализиран оток

 по тялото, поява на болезнени обриви, блокаж на белодробното дърво и най-вече на горния отдел, който доставя въздух - оток на Квинке, сърдечен арест и бърза смърт. Предразполагащи фактори за развитие на подобен тип реакция са хора над 40-годишна възраст и хора с анамнеза за сърдечносъдово дефицитни заболявания. При поява на остра алергична реакция спешно трябва да се потърси лекарска помощ.

- Зачестяват оплакванията от кърлежи, които са по плажовете, в градините, на поляните, дори и по детските площадки. Кои са най-големите рискове при ухапване?

- През топлите месеци на годината /април до октомври/, биологичната активност на кърлежите се повишава. Те са преносители на редица микроорганизми, причинители на различни заболявания. Заразяването на човека става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по-рядко чрез смачкване с пръсти и попадане съдържимото на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на забития кърлеж е най-добрата профилактика.

Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено. Затова често остава незабелязано. Сред инфекциозните заболявания, предавани с кърлежи, най-голямо практическо значение у нас имат Лаймската борелиоза (Лаймска болест) и Марсилската треска. Кримската-Конго хеморагична треска е много тежко заболяване, но с ограничено разпространение у нас. Кърлежите разпространяват и причинителя на Ку-треската.

- Кои са предпочитаните места по тялото за кърлежите?

- Особено внимание трябва да се обръща на окосмената част на главата (особено при деца), по корема, под мишниците, в слабините и в гънките зад коляното.

За да се намали рискът от кърлежи, трябва да се избягва навлизането в райони с гъста растителност. Облеклото следва да е с дълги и стегнати крачоли и ръкави, в светли цветове, за да се виждат по-лесно полазилите кърлежи. Препоръчително е да се използват репеленти за кожата и перметрин за дрехите! Репелентите отблъскват кърлежите, а перметринът ги убива при контакт. 

- Напоследък се наблюдават много змии по градовете и селата, по пътищата често ги виждаме прегазени, появяват се в нивите и градините. Вашите препоръки?

- В България няма змии, чиято отрова е достатъчно силна, за да убие здрав човек. От змиите по нашите земи 6 вида имат способността да произвеждат токсини, като само на 2 от тях отровата е относително опасна за човека - пепелянката и усойницата. 

Усложнения след ухапване от отровна змия могат да възникнат обикновено при малки деца, възрастни със сърдечни проблеми, хора, които развиват алергични реакции, или други заболявания.

Пепелянка е най-широко разпространената от нашите отровни змии. Достига дължина до 80-85 cm. На цвят е пепелява (откъдето идва името ѝ) - от бежова до светлокафява, с тъмна зигзаговидна ивица по гърба. Една от характерните черти на пепелянката е, че при усещане на опасност от приближаващ се човек тя не бяга, а остава неподвижна, разчитайки на своята маскировка. Това е неприятен факт, защото ухапването може да бъде вследствие на неволно настъпване. 

В.З. Пепелянката хапе само при самоотбрана.

При ухапване симптомите са болка, подуване, понякога дори изтръпване. Ако няма усложнения, отшумяват за 1-2 дни. 

Усойницата се среща във високите планини- над 700-800 метра надморска височина. Достига на дължина до 70-80 cm. На главата обикновено има тъмно петно с V- образна или Х-образна форма. През деня почива в скривалището си, а вечер излиза на лов за мишки и жаби. При ухапване болката е моментална и силна. Следва подуване около ухапаното място или по целия крайник, заедно с повишена чувствителност. Усойницата обикновено хапе, ако бъде приближена на близко разстояние, за разлика от пепелянката. Повечето ухапвания са леки и симптомите могат да отшумят за няколко часа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Гошо

Гошо

05.08.2022 | 07:14

Може. На мен д-р Радева ми е забранила да пия вода защото има микроби, а само вино и ракия, но не и диня и пъпеш!

Отговори
0 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

04.08.2022 | 15:14

ДОКТОРКЕ добър СЪВЕТ но ХОРАТА нямат пари дори за ХЛЯБ или салам НАРОДЕН

Отговори
4 2
ох були

ох були

04.08.2022 | 15:28

по добре яжте пържоли - там няма алергии

Отговори
1 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?