1939

Д-р Иван Чомаков: Искахме капитализъм, получихме го

Визитка 

Д-р Иван Чомаков е два мандата кмет на Пловдив в периода от 1999 до 2007 г. Печели изборите като регионален лидер на СДС, преди това е и депутат на десницата. Роден е в Пловдив на 15 октомври 1953 г. Завършва медицина, преди да навлезе в политиката, е сред най-успешните анестезиолози. Д-р Чомаков гостува в "Подкаст Марица" по горещата тема за съдбата на Пловдивския панаир.

 

- Наши читатели задават въпроса кой изготви устава на "Пълдин туринвест" така, че да не могат да се защитят докрай общинските интереси?

- Уставът е изработен от общинските съветници, а не от кметската администрация. И после е бил гласуван поименно от съветниците. Но имаше представител на Общината в борда на директорите на Панаира и представител на Общинския съвет в Общото събрание на дружеството. Сега тези две функции се изпълняват от един човек, държавата няма представител, което е показателно като отношение. 

Разговаря Иван Панчов

- Г-н Чомаков, по време на вашето управление като кмет на Пловдив е създадено дружеството "Пълдин туринвест". Как се случи така, че то влезе като собственик в Международния панаир?

- Дружеството беше създадено по предложение на почти всички представени в Общинския съвет партии през 2004 година за управление на имоти в Стария град, загубили своята атрактивност, след като няколко пъти бяха предлагани за продажба. Тези имоти съставляваха 75% от актива му, което осигуряваше мажоритарен дял на Общината. Пак чрез Общинския съвет се взе решение дружеството да участва в преструктурирането на Пловдивския панаир, който до този момент беше 100% държавна собственост. Панаирът присъства на територията на града и е негова емблема, но никога не е бил общинска собственост. 

 

- Вървим по стъпките на София - скоро пловдивчани ще са малцинство в града

- Как се появи идеята за приватизация на Панаира?

- Разбрахме съвсем случайно през 2004 г., че Панаирът е изваден от забранителния списък за приватизация. Известният парламентарист Гиньо Ганев, Бог да го прости, ми се обади и ме предупреди. Тогава реагирахме и направихме две последователни пресконференции и един голям концерт, който напълни площада. И като че ли тогава се спаси Панаирът. Иначе можеше да бъде продаден, не знам на каква цена и не знам как щеше да бъде употребен. След Десети ноември и последвалите промени Панаирът беше в упадък. Вървеше все надолу и надолу, за да стигне до един битпазар. Вътре се продаваше това, което го имаше и по сергиите на "Капитан Райчо". Нищо общо с времето на социализма, когато беше част от държавната индустрия и беше свързан с т. нар. външнотърговски дружества, които работеха цяла година за изложението.

- Стига се до парадокса вие и г-н Гергов да твърдите, че през 2006 г. Панаирът е бил спасен, а други хора, като вашия предшественик на кметския пост Спас Гърневски, да казват, че това е "кражбата на века"?

- След 2006 г. предложих да посетим Лайпциг, който е побратимен с Пловдив по линия на панаирните градове. Там се срещнахме с кмета на града и директора на техния панаир, който беше западногерманец. Говорехме с него да възобновим връзките, които имахме по времето на социализма. Той обаче обясни, че това ще стане трудно, защото ние още не сме се прехвърлили към пазарната икономика. Каза ни: "При капитализма не управлява държавата, а управлява капиталът". Въпреки това мисля, че 2006 и 2007 г. бяха много силни години за Пловдивския панаир. Германците дойдоха на есенното изложение и бяха много изненадани как сме успели да запълним всички палати. Даже ни казаха, че ще се оправим сами. Да, ама не! По това време икономиката ни не вървеше нагоре. Самата държава не полагаше никакви усилия да подпомага Панаира. Дори имаше момент, в който го осъди и глоби по Закона за защита на конкуренцията. В същото време се създадоха изложения, които се откъснаха от Пловдивския панаир - в София, Стара Загора, Добрич и т.н. Имаше много предпоставки нашият панаир да не върви добре. И въпреки това бяха направени големи инвестиции в панаира, които могат да се видят.

- С „Пълдин туринвест” спасихме Панаира от приватизация 

- Да, но вашите опоненти казват, че през 2006 г. д-р Чомаков подари Панаира на Гергов?

- Аз първо не мога да дам Панаира, който е държавна собственост. Второ, кметът нищо не дава. Дава Общинският съвет, който разпорежда на кмета да изпълни определени решения. А конкретно предложението за създаване на "Пълдин туринвест" не е направено от общинската администрация, а от четири групи в Общинския съвет, начело с ОДС.

- Въпросът е как Община Пловдив допусна нейния дял в Панаира да се стопи?

- Ами когато Общината реципрочно не отговаря на инвестициите, които прави дружеството, естествено капиталът на съдружника, който прави инвестиции, се качва. А направените инвестиции са за над 100 млн. лева. Това е една от причините дялът на Общината да падне до 25% Тогава цялата държава беше в криза, борехме се за всеки един лев. Дори бяхме насърчавани от нашите западни партньори за тези публично-частни партньорства. Помня един семинар в София, на който британският посланик ни хокаше защо не ползваме този вариант на съхранение на общинска собственост. Даже имаше такива лозунги: "Продавайте всичко за един лев!". Като нямаш никакви пари в общинския бюджет, се чудиш какво да правиш с тази собственост, която иска поддръжка. За нея се плащат данъци, трупат се разходи. 

- При добрия пример на Запад обаче подобни публично-частни партньорства защитават държавния и общинския интерес, а при нас това често не е така?

- Преди 30 години искахме капитализъм. Оказа се, че искаме да живеем по капиталистически, а да разпределяме по социалистически. Ами това е трудно да се получи. Капиталът вече не е в ръцете на държавата и общините, а в частния бизнес. Аз не знам, ако Панаирът беше 100% общинска собственост​, как щяха да изглеждат нещата, защото това не е проста работа. Трябват хора с подходящо образование и опит, трудно е да се намери такъв екип. Сега, като говорим толкова лоши неща за Панаира, кой ще дойде на изложенията? 

- В бизнеса не може идеите наши, а парите ваши

- Разигра се цял политически спектакъл, стигнал и до парламента с тезата, че има опасност Панаирът да бъде застроен. Как гледате на това? 

- Аз разбирам тези хора, които действително са притеснени, че панаирът може да се застрои, защото както Старият град, така и Панаирът, са скъп спомен за пловдивчани. Макар скоро пловдивчани ще станем по-малко от тези, които се заселват в града, както стана в София. 

Аз му се обадих на Гергов и му казах: "Хората разправят, че искаш да буташ панаира!". Той ми отговори: "Как ще го бутам, като съм вкарал толкова пари в него". Нито аз, нито Гергов, сме съгласни панаирът да стане жилищен комплекс.

Предлагам като представители на Общината в Панаира да се назначат хора от тези групи, които са притеснени за съдбата му. Така ще се знае всеки един ход, какви предложения се внасят и какви намерения има бордът на директорите. Ето, нека предложат общинската съветничка от ДБ Веселина Александрова да стане член на борда, за да си предложи идеите, но и да се сблъска с проблемите. Защото не може идеите наши, а парите ваши!    

- А дали е правен анализ за стойността на имотите, които Община Пловдив апортира по време на вашето управление. Вашите опоненти твърдят, че са били на силно занижени стойности.

-  Първо, оценките на имотите не ги прави общинската администрация, нито пък Общинският съвет. Правят ги вещи лица, назначени от съда, който после ги приема. 

- От позицията на времето дали преструктурирането на капитала на Панаира е можело да стане по друг начин?

- Ако Общината е можела да вкара равностоен капитал, можела е и 60% да вземе. Важно е да се каже, че никога не е имало приватизация на Панаира, а преструктуриране на капитала. Има оценка на Панаира, който струва 500 милиона лева, срещу които се поставят 500 милиона от Общината и Георги Гергов. Тогава процентите бяха почти равни, като не вземем предвид тези почти 2% на реститутите, които после Гергов изкупи, докато държавата се опитваше да се съди с тях.

- Кой е по-добрият вариант според вас? Акциите на Община Варна да се дадат на държавата или да се дадат на Община Пловдив. 

- Сигурно на Община Пловдив, но не в "Пълдин туринвест", а в дружеството на Панаира. Тогава това ще са 49%, което е една блокираща квота. Аз призовавам държавата да си вземе акциите, които даде на Община Варна, и да ги преведе на Община Пловдив, което иска и пловдивският Общински съвет. Имаме възможността пловдивчани да се обединим и да настояваме за това!

- Накрая, с какво искате да се запомнят вашите два мандата като кмет?

- Първо, да ме свързват с това, че съм истински пловдивчанин, защото ние оставаме все по-малко. Второ, за мен най-голямото постижение е, че спрях финансовото пропадане на Община Пловдив. Аз излязох след осмата година управление с 240 милиона лева бюджет и нито един лев дълг, даже имаше над 30 млн. излишък по различни програми и проекти, които бяхме започнали. Такъв друг случай в историята на Община Пловдив няма. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 11 оценки
3/5 от 11 оценки

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?