Следвайте ни

Д-р Иван Чомаков: Един кмет трябва да носи много дини под мишницата. Без да ги опитва

viber icon

Срещу коронавируса мерките трябва да са още по-крути, общовалидни и безкомпромисни. А след епидемията ще направим извод дали болниците трябва да са търговски дружества и да  се формира печалба за сметка на здравето на хората, заявява кметът на Пловдив от 1999-2007 година.

- Д-р Чомаков, как се предпазвате от коронавируса?

- Както и всички останали хора, които имат съзнание по отношение на себе си и на околните. Много е важно в такава епидемиологична обстановка да се намалят контактите и да се спазва личната хигиена, включително и миене на зъби. От значение е пълноценното хранене. Да се избягват храни, които снижават имунитета. Вредно е и прекаляването с алкохол, а за цигари изобщо не ми се говори. Никога не съм пушил, защото е изключително вредно, особено за белите дробове. 

- Различни са коментарите на вашите колеги. Едни лекари твърдят, че Covid-19 e най-страшният вирус, други са на мнение, че е имало и по-опасни. Според вас как е?

- В Медицинския факултет учих  инфекции и

коронавируса изучавахме като екзотично заболяване,

но ето че и това ни дойде на главата. Не е хубаво всеки да се изказва доколко е опасно. За това има инфекционисти и епидемиолози, които могат да дадат най-точните съвети.  Виждате, че нито една държава в Европа, камо ли България, няма опит с това ново заболяване. Държавата взе навреме сериозни мерки, макар че според мен трябва да са още по-крути, общовалидни и безкомпромисни. Слушам коментари, че щяло да има срив в икономиката, но и без епидемии сме имали срив. Преживели сме какви ли не политически и икономически кризи.

- Вие имате голяма практика в медицината. Готова ли е здравната ни система успешно да се пребори с  епидемията?

- Не знам дали има такава готовност в света. Ала когато здравната система е на по-високо ниво, овладяването  на такъв вид заболяване е по-лесно. След като епидемията премине, може би ще направим много изводи в какво състояние е нашето здравеопазване, дали болниците трябва да са търговски дружества и дали да се формира печалба за сметка на здравето на хората, дали има здравни пунктове и болници в малките и средните населени места. Ние не бяхме се сблъсквали с подобни катаклизми и като че ли имунната ни система е отслабнала.

- Да се върнем към нормалния живот. С какво се занимава бившият кмет на Пловдив?

-  Пенсионер съм. Занимавам се със себе си. (Смее се.) Чета, срещам се с близките и приятели. Отделил съм време на Гражданския клуб и специално на инициативите за подготовката за 150-годишнината от възстановяването на Българската епархия. С Лука Станчев, Бог да го прости!, с членовете  на клуба и много наши съграждани направихме доста неща не само в Пловдив, но и извън границите, включително и за Желязната църква в Истанбул.  

- Няма много информация за това какво правихте от 2007 г., когато ви свърши вторият мандат, докато се пенсионирате?

- Бях консултант и помагах на малка болница в „Тракия".

Не съм се занимавал с бизнес и нямам такъв усет.

- Забогатяхте ли като кмет за осем години?  

- Много. (Смее се.) Какво ще рече забогатял? За едни забогатяването няма край, други със 100 лева се чувстват богати.

Чак толкова забогатял - не мога да кажа 

Трето поколение лекар съм, работил съм по професията 35 години, включително и в Либия, бил съм депутат. Смятам, че човек с такава биография и на 67 години трябва да има финансова сигурност.

- След вас се смениха двама кметове, дойде третият. Като се разхождате из Пловдив, какво ви харесва и какво бихте направил по друг начин, ако сте кмет?

- Не бих искал да критикувам работата на мои колеги. Всеки от нас е работил в различни политически и икономически ситуации. Но Пловдив се променя в положителен аспект. Не че съм бил по-стиснат, но обстановката при мен беше по-различна. Тогава трябваше от бюджета да се изстискват стотинки за  инвестиции, да решаваме проблеми, свързани с преживяването на хората, да стегнем структурите на местните институции, за да са по-ефективни. Много ми харесва „Капана", където

още от прадядо ми  имам имот от 30 кв. метра.

Сега е периодът на надграждането и време да се зададе посока, в която да се развива Пловдив, и в тази посока градът ни да е Културна столица на България с помощта на общината и творческия ни потенциал. Това, което се постигна като успех през 2019 г., да се развива, което ще раздвижи и туризма. Не ми харесват жилищните сгради с по 4000-5000 души. Това е типично за бедните квартали в други градове по света.

- Д-р Чомаков, как се озовахте в политиката? Как станахте лидер на СДС, депутат и кмет?

- Ситуацията беше много интересна. Никога не съм имал намерение да се занимавам с политика, макар че се интересувах. Стана съвсем случайно. Един от кандидатите на СДС не се яви  на общо събрание, където трябваше да бъде номиниран. Това беше Страшимир Дочков, който по-късно два поредни мандата - от 1999 до 2007 г., беше избиран за председател на Общинския съвет. Дойдоха вкъщи и ме кандърдисваха бая време. Казах, че съм лекар и не мога да се хващам за партийна работа. Ала колегите настояваха и така станах местен лидер на СДС или

първи секретар на Окръжен комитет на партията.

(Смее се.) И тъй като много се говори за приватизацията, областното ни  ръководство на СДС беше единствено в България, което направи голяма комисия. Анкетира близо 80 процента от предприятията в Пловдивско за тяхното финансово състояние, за да се знае кои са от регионално значение и кои не. Хвърлихме голям труд,  но не ни обърнаха внимание.

- Днес обаче приватизацията е почти  мръсна дума. Спомням си, че щяхте да приватизирате и общинските поликлиники. Защо?

- Такива бяха инструкциите, включително на Международния валутен фонд и Световната банка. Защо никой не задава тези въпроси на Ан Макгърк и други високопоставени личности отвън, които предлагаха всичко у нас да бъде раздържавено едва ли не за един лев. Но имаше предприятия в трагично състояние, които нямаше как държавата да развива, с технологии, не отговарящи на конкуренцията. Други фирми обаче можеха да бъдат запазени.

- Нямаше ли в частни ръце общинските поликлиники и болници  да са  по-добре, отколкото сега? Белодробната например фалира.

- Поликлиниките и сега не са зле. А Белодробната изпадна в криза заради политиката на държавата. През 2004-2005 г. правителството не изпълни финансовия си ангажимент от 2 млн. лева и оттам тръгна сривът. А ние бяхме направили ремонт на цялата сграда, с д-р Лилия Учкунова (б.а. - общинска съветничка от ВМРО) много пъти ходихме в болницата, намерихме захвърления в подземията бюст на Димитър Кудоглу, възстановихме го и поставихме на пиедестал. Аз считам, че

болници и училища не трябва да се закриват.

Сега Белодробната щеше да е мястото, където да се лекуват болните от коронавируса, а не да се чудим къде да се извършва дихателна реанимация.  Закриването <210>  беше грешка. Не може с лека ръка да прахосаме дарението на един голям българин и да не се използва великолепна сграда с над 40 дка парк. В медицината не всичко е пари. Грешка е, че здравните заведения станаха търговски дружества, защото медицината не е търговия, защото става дума за най-важното - човешки живот.

- Не сгрешихте ли, че във вашия мандат се създаде смесеното дружество „Пълдин туринвест” с Георги Гергов, с което той приватизира  Международен панаир, а общината се лиши от 22 атрактивни имота, включително и в Стария град? Спас Гърневски нарече тази сделка „далаверата на века”.

- Това беше решение на Общинския съвет по предложение на всички политически сили. Не мога да отговоря дали е грешка, или не. Не знам какво е финансовото състояние на панаира, но и днес той си е на мястото, за разлика от много други предприятия, които вече ги няма на картата на България.

Преди това панаирът беше приют за партийни кадри

Панаирът работи, доколкото позволява конкуренцията и икономиката на страната, като в същото време плаща огромни данъци и такси, тъй като сградите са огромни. Може би трябва да има силен мениджърски екип, който да създаде лоби и влияние в ЕС и света. Навремето в моя мандат бяхме създали комунален холдинг с Енергото, ВиК и всички структури, които участват в живота на града, с участието на общината. Всички ремонти щяха да се съгласуват за години напред, но тази идея не се прие, а ЕРП-та станаха частни. И за панаира имахме намерение общината да притежава 33 процента.

- Кое беше най-трудното в двата ви мандата?

- Човек като става кмет, не отива на курорт. Но много съжалявам за това, което не успях да реализирам - например Зона за икономически растеж около КЦМ и летището. Тежко преживявах такива моменти, като веднъж, когато слизах от Белащица, видях, че сто дървета, посадени от нас, са изпочупени. Беше нещо като убийство. А най-тежкото в управлението е безпринципната борба за власт. Един кмет трябва да умее да носи много дини под една мишница. Без да ги опитва.

- Считате ли себе си за успешен кмет?

- Това могат да кажат само хората. След като живея в Пловдив и не ме замерват с камъни, ябълки или яйца и не ме псуват, или пловдивчани са много възпитани, или имам някакъв принос за това.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Иван

Иван

23.03.2020 | 23:21

Чомак, ...ти си знаеш що за стока си.

Отговори
2 0
всички милионери ( дори и крадливите) даряват

всички милионери ( дори и крадливите) даряват

23.03.2020 | 12:13

Колко пари дари, ти, чомаче , а??!!!

Отговори
3 0
mrtalasama

mrtalasama

23.03.2020 | 09:09

Най крадливият кмет! Кметът, който съсипа Пловдив!!!

Отговори
3 0
от руския произход ще да е

от руския произход ще да е

23.03.2020 | 06:52

Йеремийката винаги си е имала слабост към крадливи кметове-маминия, чомака,, а честните ги смяташе за глупаци.. -- Сашо Долев ,Славчо Атанасов .Може би заради руския си произход.Там колкото повече крадеш, ставаш олигарх и печелиш уважение на простия мужик.

Отговори
4 1
справедливост

справедливост

23.03.2020 | 06:45

тия двамката- маминия и чомака още ли не са в кауша в една килия с Янко Ваташки-лудия да ги превъзпитава и лекува от клептоманията.

Отговори
5 0
мхм

мхм

21.03.2020 | 23:13

Некадърният анестезиолог се оказа и некадърен кмет...

Отговори
9 0
ченге

ченге

21.03.2020 | 22:22

'чомак , все си мислех,че ще си най-големият крадец в историята на Пловдив, по-голям резил от деню манев, но маминия те би.

Отговори
10 1
Кога това..?!

Кога това..?!

21.03.2020 | 20:45

Преди кметуването или след него..?!

Отговори
7 0
Вяра

Вяра

21.03.2020 | 20:33

Панаирът преди свинаря изхранваше с проявите си половината град, вече е едно голямо Нищо и виновните трябва да бъдат осъдени!!!

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?