3520

Д-р инж. Димитър Белелиев: В Румъния държавата се усеща навсякъде и законите се спазват

Д-р инж. Димитър Белелиев е председател на УС на Българската асоциация на електротехниката и електрониката. Има близо 30-годишен опит като ръководител и инвеститор в енергетиката. През 2020 г. основава "АмонРа Енерджи" - един от най-големите сертифицирани центрове за доставка на продукти и предоставяне на решения за соларна енергетика на Балканите и първата фотоволтаична компания, листната на Българската фондова борса, сегмент BEAM. От 2002 г. досега е председател на Съвета на директорите на най-старото и най-голямо българско предприятие за поддръжка на големи генериращи мощности в енергетиката - „Централна енергоремонтна база“ (ЦЕРБ). Председател е на Контролния съвет на КРИБ (от 2014 г. до момента), оглавява УС на Сдружение за българско-украинска дружба и сътрудничество, член е на УС на Научно-техническия съюз на енергетиците в България. Магистър по икономика със специалност „Енергиен бизнес“ от УНСС в София. Има и докторска степен на тема „Оценка на енергийната сигурност на България“, защитена в УНСС. Автор е на публикации по теми, свързани с енергийната сигурност. Д-р инж. Димитър Белелиев ще изпълнява длъжността "почетен консул" на Румъния в Пловдив. 

 

В Румъния има много по-голям ред, отколкото у нас

 

Северните ни съседи взимат по-големи заплати, а плащат по-малки цени

 

Ние сме по-креативни, но ни трябва повече дисциплина

 

- Инж. Белелиев, какъв е мотивът Ви да поемете длъжността "почетен консул" на Румъния в Пловдив и каква е връзката Ви със северната ни съседка?

- Мотивите са два субективни и един обективен. Обективният е, че над 15 години имам бизнес отношения с Румъния. Пътувам всеки месец. Там се срещам с хора, с които работя. Тази обективна причина доведе до двете субективни. Първо ​- противно на мнението на някои българи, оказа се, че Румъния е една доста по-добре развита и модерна държава, която напредва с бързи темпове. Затова ѝ симпатизирам и ще се радвам нейните добри примери да пр​енеса в България. Втората субективна причина е, че миналата година се срещнахме с посланичката на Румъния в София ​- г-жа Брънду​ша Йоана Предеску, с която намерихме общ език. За мен тя е образец на дипломацията - точен и коректен човек, гонейки интереса на държавата си, без да нарушава чужди интереси.

 

- Какви цели сте си поставили за изпълнение като почетен консул?

- Моята функция като почетен консул няма дипломатически характер, тя е по-скоро синекурна длъжност. Да съдействам на румънски граждани, които се нуждаят от нещо, когато са в България. Да съдействам за тяхната комуникация с институциите - областни, общински, здравни, органите на МВР и др. От тази почетна позиция, която имам, искам да увеличим обмена не само на бизнес, но и на култура. Като съседни държави ние сме много близки, но не се познаваме. Въпреки това румънците имат много добро отношение към българите още от старо време и мисля, че ние сме най-почитаните техни съседи. Нашата държава е прекрасна, а в районите, в които съм акредитиран, като Пловдив, Смолян, Благоевград, Кърджали и др., може да има обмен в културен и туристически аспект и това да доведе до повишаване на стандарта на двете държави. Мисля, че ще е добре част от румънците, които ходят на море в Гърция, да идват на почивка и въобще на туризъм в България. Имаме и прекрасни планински курорти и ми се иска и те да станат магнит за тях. Специално Пловдив е прекрасен град, с вековна история, с хубава храна, с възможности не само за културен, но и за конгресен туризъм. Всички тези неща трябва да се пропагандират и да стигат до повече хора извън пределите на страната ни.

 

- Редица български фирми предпочитат да се регистрират и да упражняват бизнес в Румъния вместо в България. Там по-добра данъчна политика и условия за правене на бизнес ли има?

- В Румъния данъчната тежест е малко по-висока от нашата. Но там има много по-добре изчистена бизнес среда. Освен това пазарът е между 4 и 5 пъти по-голям, а пазарът на труда е много по-добре уреден от нашия. Няма недостиг на квалифицирана работна ръка, вносът на работници е улеснен и за разлика от България, там се води правилна трудова политикаВъобще, в тяхната страна има много по-голям ред, отколкото в нашата. 

Там държавата се чувства навсякъде - и в бизнеса, и в живота, а за съжаление, в България това нещо не се усеща. Селата са им живи, няма го това обезлюдяване, което го имаме при нас. Образователната им система работи по-добре, отколкото в България, на по-високо ниво е и медицинската им помощ. Румъния е най-големият ни съсед, а на практика, ние не я познаваме достатъчно, което е грешка. Те имат сходна история с нашата, но се развиват по-добре от нас.

От другата страна на Дунав мост се прави по-лесно успешен бизнес


- А с какво ние сме по-добри от румънците? 

- Ние сме може би малко по-креативни от румънците. Ако успеем да приложим тази креативност в положителна посока и с малко повече дисциплина, надявам се най-накрая нашата държава да заеме мястото, което заемаше в недалечното минало в Европа.

 

- За разлика от нас, румънците както бързаха да влязат в еврозоната, забавиха темпото и отложиха целта си за 2029 г. Това трябва ли да бъде някакъв сигнал за България?

- Разликата между нас и Румъния е доста голяма, тъй като там няма валутен борд. При тях курсът на ле​ята е плаващ. И пак ще повторя, че в Румъния има повече държавност, отколкото в България. Там никога не е имало девалвации и финансови кризи в българските размери. Тяхната финансова система е по-различна и добре подредена, затова и не бързат да приемат еврото. Но да се върнем назад във времето и да видим защо преди повече от 25 години ние въведохме валутен борд. В този период не вярвахме в нашите институции, а нашата банкова система не можеше да се справи с кризата и затова бяхме принудени да приемем валутния съвет. Именно заради валутния борд, на практика, ние сме в евро, само дето не се разплащаме с него. За мен категорично е по-добре, щом сме направили първата крачка, да продължим пътя и да въведем еврото. Искам да подчертая и друго, че цените в България са доста по-високи, отколкото в Румъния, във всяко едно отношение, и то на фона на техните по-високи заплати. Влизайки в еврозоната, мисля, че цените у нас ще паднат, а не както се говори за скок. Ще обясня защо - не може свинското месо в Германия, което се купува в евро там, да е по-евтино, отколкото в България. Като приемем еврото, тази драстична разлика в цените, не само на месото, няма как да издържи на пазара.

 

- Как си обяснявате факта, че за разлика от България, в Румъния има стотици осъдени политици и висши държавни чиновници за корупция и икономически престъпления?

- Това са много положителни действия в Румъния и със сигурност следствие ​от това, че и в областта на съдебната система държавата работи. Който наруши закона там, със сигурност ще намери своето възмездие.

Оцени новината

Оцени новината
4.8/5 от 4 оценки
4.8/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
18 коментара
Стара Загора

Стара Загора

10.04.2024 | 16:25

Крадецът вика: "Дръжте крадеца!".

Отговори
4 0
Ала Бала

Ала Бала

09.04.2024 | 21:16

Може да е много начетен този борсук, ама далаверите му са много повече от това което е направил за страната ни. За разтрел са такива боклуци.

Отговори
5 0
Минаващ

Минаващ

06.04.2024 | 11:20

Защото го няма Боко тиквата, затова. ;)

Отговори
10 0
Само питам

Само питам

06.04.2024 | 11:05

В Румъния гръмнаха ли диктатора Чаушеску и отровната му скумрия? ГРЪМНАХА ГИ! Тук, у нас, лижете ли ГЪЗА на Правешкия селяндур и Охранителя му? Лижете ги, и още как ! С безкрайна НАСЛАДА! Ха да ви е сладко! Още се чудете, че Румъния е на три обиколки пред НАС, ДОЛНА РУБЛАДЖИЙСКА ИzzМЕТ!

Отговори
19 1
Попрочела тук-там

Попрочела тук-там

06.04.2024 | 09:01

“Всичките шефове на МВР и службите аз съм ги назначавал!” Бойко Борисов (“Не ми се подхилквай, ти си го назначи”! - председателят (бившият) на Софийска Градска Прокуратура Николай Кокинов към Борисов за главния прокурор Цацаров В същия разговор Кокинов обяснява и как ЦЯЛАТА ПРОКУРАТУРА говори как Mутрата е заплашил основния свидетел срещу авера му Мирослав Найденов (че ако свидетелства близките му ще му ядат месото без да знаят), и че без неговите показания обвинението няма да издържи в съда, както и стана!)

Отговори
8 0
Междувременно

Междувременно

06.04.2024 | 07:48

Румънският здравен министър Александру Рафила подписа заповедта за одобрение на експлоатацията на първата детска онкологична болница в страната, съобщи БТА. Това се случва четири месеца, след като строителството и оборудването на лечебното заведение бяха готови, отбелязват местните медии. Лечебното заведение е изградено с частни дарения от асоциация "Дари живот" и струва 53 млн. евро. Парите са събрани от дарения, направени от 350 000 души и спонсорства от 8000 компании. В кампанията за набиране на средства се включи и групата “Металика”. Болницата е на девет нива и ще разполага с отделения по онкология, лъчетерапия, хирургия и неврохирургия. Тя има и киносалон и детска площадка. На 19 март асоциация “Дари живот”, която събра средствата и изгради лечебното заведение, подписа документите, с които предаде лечебното заведение на румънската държава. В момента се извършва оценка от екип на Дирекция „Обществено здраве“ на община Букурещ за издаване на разрешение за експлоатация. Очаква се то да стане факт още в началото на следващата седмица, уверяват от Министерството на здравеопазването.

Отговори
11 0
Teo

Teo

05.04.2024 | 19:18

 Точно ти, Димитре, да говориш за държава, честност и т.н. Жена ти работи в ДАНС и прикрива едни фирми, които оперират под твоя и на твои близки ръката. Там се върти ДДС и при опит за проверка, веднага се звъни "отгоре" и проверката се изтегля. Та точно ти, който прави врътки, продава боклуци и т.н., да говориш за правова държава е меко казано смешно, жалко, гнусно и т.н. и т.н.

Отговори
20 11
Много фалшиви плюсове и минуси

Много фалшиви плюсове и минуси

05.04.2024 | 19:01

Евтини номера са това.

Отговори
1 9
Отговор

Отговор

05.04.2024 | 18:03

Ами в Румъния не управляват корумпираните башибозуци - шопара шиши и боко сикаджийчето .

Отговори
60 0
А може ли господина да се закълне, че ...

А може ли господина да се закълне, че ...

05.04.2024 | 17:58

... неговите дружества не участват в корумпирането на шефове от енергетиката? Ами сега??????

Отговори
19 11

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?