Следвайте ни

Д-р Илияна Матеева: Физиотерапия само с природни средства е неефективна

Калта, слънцето и водата помагат само когато се използват в синхрон с актуалните технологии

viber icon

Д-р Илияна Матеева е началник на единственото отделение по физикална и рехабилитационна медицина в частна болница в Пловдив - МБАЛ „Централ Хоспитал“, ко​ято има договор с НЗОК и работи по клинични пътеки. Има 20 години опит в лечението на заболявания на дихателната система при деца и възрастни, на опорно-двигателния апарат - състояние след фрактури, алопластика на коленни и тазобедрени стави, на дегенеративни ставни заболявания, омартроза, коскартроза, гонартроза. Успешно лекува ревматични заболявания ​- ревматоиден артрит, ентезопатии на гръбначен стълб, системни заболявания, остеопороза, неврологични заболявания - деформираща лумбална спондилоза с радикулопатия, множествена склероза (МС), Паркинсон, състояния след инсулти, диабетна полиневропатия.


Д-р Матеева, във времената на високите технологии в медицината промени ли се отношението на пациентите към физиотерапията?

Да, все повече хора осъзнават колко им е необходимо физиотерапевтичното лечение, което включва ползване на  електричен ток, светлина, ултразвук, масажи, а също и дадените ни от природата средства -слънце, въздух, вода и кал, последните са използвани още от древността, когато медицината е била в началния етап на своето развитие. Тогава това е помагало, но е доста резултатно и днес, когато лекарствата и операциите не са достатъчно ефективни или не повлияват състоянието на болния. Някои травми трудно се поддават на медикаментозно или хирургично лечение, но постепенната рехабилитация дава резултати и хората преодоляват болките и се изправят на крака. 

С навлизането на новите технологии, както казвате, физиотерапията има много повече възможности и много по-малко противопоказания, затова се превръща в едно от най-интересните направления в медицината.  

А дали пациентите са наясно кога е подходящо да провеждат физиотерапия? И как се отнасят, когато им се каже, че е добре да продължат лечението си по тази методика?

Опитът ми показва, че реакцията на пациента зависи в голяма степен от това дали лекарят ще успее достатъчно добре да му обясни ползите за неговото здраве.

В острата фаза на болестта той постъпва в отделение по неврология, ревматология или ортопедия, където кризата се овладява. В нашето отделение допълваме лечението с физиотерапия и кинезитерапия, където задължително провеждаме обучение и в правилен двигателен режим. Физиотерапията е необходима за бързо оздравяване и възстановяване след заболявания. Когато болестта е хронична, физиотерапията помага на човек да живее без обостряния. Крайна цел е ресоциализацията на болния.

В нашето отделение идват най-често болни от ортопедията, където са им били поставени изкуствени коленни или тазобедрени стави, а също и след фрактури, навяхвания, изкълчвания, деца със сколиоза и други травми. Не е малък броят на хората, насочени от неврология след инсулти, множествена склероза, дискова патология, диабетна полиневропатия. 

През този пролетен сезон сериозен е потокът на пациенти с болки в кръста, гърба, врата и раменете.  

Понякога постъпват и болни с по-редки диагнози - ставни възпаления на ключицата. Имахме наскоро един случай на пациент със Синдром на Титце и мога да кажа, че човекът се повлия отлично. 

Казахте, че този болен се е почувствал добре, и бих искал да ви попитам - кога се усеща ефектът от физиотерапията?

При голяма част от болните ефектът се усеща след завършване на процедурите, като престоят е 7 дни. Някои болни заявяват, че 7-10 дни след лечението болката изведнъж им е минала. Казват ми: „Сякаш с нож ми я отразяха!“.

Повечето от тези състояния обаче са хронични и обикновено се налага курсът на лечение да се повтаря периодично през определени интервали. Има възможност да се насочи към медицински център или балнеосанаториум, но това се определя от специалист физиотерапевт.

Но както вече споменах, подходът е индивидуален и е редно всеки пациент да се консултира със специалист. 

Вероятно при по-млади хора ефектът е по-бърз и по-добър?

Разбира се, с напредване на възрастта заболяванията се повлияват по-бавно, но възрастните са много по-дисциплинирани и изпълнителни. Затова при някои от тях резултатите са дори по-добри.

Какви са противопоказанията за провеждане на физиотерапевтични процедури?

Както вече казахме, процедури не могат да се назначават в остър стадий. Физиотерапия не трябва да се провежда при онкологични заболявания, кръвни патологии, висока температура, силни болки, кръвотечения. 

С каква апаратура разполага болница „Централ Хоспитал“?

Това е често задаван въпрос от пациентите, които вече свикнаха, че лечебните заведения и особено частните са модерно оборудвани. За нашето отделение мога да уверя, че разполага с цялата необходима техника за провеждането на пълноценна рехабилитация и цялостно физиотерапевтично лечение. Високотехнологичната апаратура, необходима за този етап от лечението на всеки болен, е нова и модерна. Имаме и прекрасен персонал. Изобщо възможностите за рехабилитация в „Централ Хоспитал“ в Пловдив са отлични, затова интересът на пациентите непрекъснато расте. 

Един от методите, с който постигаме отлични резултати при болести на опорно-двигателната, на периферната и вегетативната нервна система, при дископатия, при невралгии и неврити, както и различни по произход болки в гърба е  СКЕНАР терапията. Това е уред, разработен за секретна руска космическа програма, който на базата на електрически импулси, близки до нервните импулси в човешкото тяло, възстановява и регулира енергийното ниво в организма. Изключително подходяща е за възрастни и за деца. Процедурите не са болезнени. По един доста елегантен начин организмът успява да мобилизира собствените си възстановителни способности, енергийния баланс и обменните процеси. 

Друга съвременна терапия за бързо овладяване на болката е Shockwave. Това е сравнително нов метод  във физиотерапията. Принципът на работа на апарата е контролирана експлозия, която създава звукова ударна вълна. Основен терапевтичен ефект е механичното въздействие, образуват се микротравми в третираното място, което води до псевдолокални възпаления. Тези процеси провокират тялото да изпраща лечебни клетки към третирания участък, което се съпровожда и от подобряване на кръвотока.

Терапията се използва при редица заболявания - плантарен фасцит, пателарен тендинит, епикондилити, периартрити, шип на петата и др.

Методът няма странични ефекти, по преценка на лекаря се назначават от 4 до 6  процедури, продължителността на всяка е 10-20 минути.

Нека отбележим и друг важен факт - независимо че са в стационар, нашите болни са на абсолютно свободен режим. Никой не изисква от тях да са приковани за леглата, тъй като целта на терапията е да се подобри тяхната двигателна активност, за да се върнат на работа и към всекидневните си задължения. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Христова

31.05.2019 | 03:04

Докторе, а какво ще кажете за хората с електронен кардио стимулатор.....хората с пейсмейкър не трябва да се подлагат на никаква електронна апаратура... Ама тогава??? Какво предлагате?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?