Следвайте ни

Д-р Христо Грудев: Първите две години ще са трудни, но ще се справим

viber icon

- Г-н Грудев, отказахте се от депутатското място, за да станете кмет на Асеновград. Къде се чувствате по-добре? 

- Несравними са нещата, едното е изпълнителна власт, другото ​-законодателна. Може би аз имах щастието да мина през всички етапи на изпълнителната власт. И през местната, и през държавната власт в областта, и в законодателната, така че минах, видях и имам поглед върху нещата. Спомням си 2007 г., когато дойдох тук, беше направо от операционната. Нямах много представа, но пък имах желание, ентусиазъм и успях да създам  добър екип, който отново поканих и е тук.

 

- Каква е разликата от първия ви мандат? В какво състояние поемате сега общината? 

- Разликата е в сериозните финансови задължения, които общината има към момента. Когато дойдох през 2007 г., имаше дългове за около 3 млн. лв. През нашия мандат ние не теглихме заем, изплащахме и когато си тръгнахме, оставихме 4,6 млн. лв. реални пари в банковата сметка. И може би над 20 млн. договорирани от европейски проекти. Подготвихме и т.нар. "Воден цикъл", който се реализира в мандата на моя предшественик. Съгласно писмения отговор на министъра на МОСВ Нено Димов обаче имаме 7,2 млн. лв. финансови корекции дотук по Водния цикъл и почти всеки ден идват писма за непризнати разходи.

- Има ли други поети дългове?                                        

- За следващата година имаме да върнем 6,8 млн. лв., от които 5,7 млн. лв. от фонд „Флаг“, тъй като пречиствателната станция за отпадъчни води не работи все още, независимо че има приемателен протокол, а останалите задължения са от други банки. Или общо 6,8 млн. лв., при условие че инвестиционната програма е около 3,5-4 млн. лв. Неприятното е, че започваме да се разправяме с кредитни институции. Имаме темпо и виждане как да се случат нещата и ще се справим. В рамките на една-две години и половина ще успеем да наваксаме. В момента наблюдаваме и правим анализ на работата на администрацията. Има доста хора, които са компетентни служители, искаме да направим анализ за функционалността на структурата. Смятаме да я променим, като я направим по-ефективна, съгласно нашето виждане за нещата.

- Основната задача, която стои пред всичките 265 общини в България, сега е определянето на такса смет. Ще има ли увеличение за жителите на община Асеновград?

- За жалост ще има. Екипите работят, предлагат ми няколко варианта и различни проценти. Стараем се  корекцията да бъде социално поносима както за гражданите, така и за юридическите лица.

Няма как тон депониран отпадък от 57 лв. да стане 95 лв. и това да не се усети

Всички искаме  да е чисто, улиците да се мият. Качеството обаче изисква средства. 

- Кои са най-сериозните проблеми на Асеновград днес?

- Оглеждаме нещата около изграждането на компостираща и сепарираща инсталация. Смятаме, че има известни пропуски. Проблем ни е квартал "Запад", където по проект за близо 6 млн. лв. се подобрява инфраструктурата. Прави се асфалтиране, озеленяване, капково напояване, все хубави неща, но е важно и изпълнението да стане качествено, както е по проект. За съжаление получаваме оплаквания от гражданите.  Така че изпращаме комисия там.

Проблем ни е Пречиствателната станция за отпадъчни води. Назначих комисия, независимо че мина държавна приемателна, тъй като това не е съоръжение, на което да натиснеш копчето и то да заработи. Елементите и връзките не са изградени. И сега пращаме писма до изпълнителите да си свършат работата. Иначе ще сигнализираме всички институции в държавата за това, че тези хора са се подписали там. От разговорите, които проведоха нашите заместници, става ясно, че изпълнителите се отзовават. Иначе е голямо съоръжение, в полза на  жителите на общината. Целта е отпадъчните води да бъдат преработени до степен на речна чистота и заустени в реката, но отделните модули на това съоръжение трябва да се съсредоточат в един управляващ компютър, с който операторът да работи.

- Откривате ли грешки в работата на вашия предшественик?

- Вижте, аз за кмет лоша дума няма да кажа! Не зная дадените решения в каква ситуация ги е взел.  Може човекът да е имал блестяща идея, но като няма мнозинство в ОбС, не става. Но кметът оглавява една администрация от специалисти в различни ресори. Въпросът е да създаде мотивировка у служителите си да работят качествено, почтено и честно, в интерес на обществото. Администрацията винаги усеща, когато управляващият администрацията, да кажем, не е в час. И тя започва да не работи толкова ефективно.

- Казахте, че ще отворите общината за гражданите.

- Предизборно направихме платформа, която бе 72 часа отворена. Събрахме въпроси от жители, групирахме ги по теми и им отговорихме. И смятаме този начин на работа да въведем, когато променим структурата. Трябва достъпа, границата между администрация и гражданство да я няма. Всеки трябва да бъде уважен. Администрацията трябва да отговори на всеки.  А още миналия мандат направихме информационен център с представители от основните дирекции. Целта е гражданинът да не се разкарва из канцелариите. Сега възложихме да се осигури формуляр с описани необходими документи за решаването на даден проблем. Това го правим и по интернет.

- Сложен Общински съвет ви очаква. Политическите формации в местния парламент са девет. Дали идеите ви ще срещнат разбиране и мнозинство?  

Миналия мандат от 33 съветници имах 6 съпартийци

Не беше леко, но пък се успокоявах, че по онова време премиерът Бойко Борисов бе кмет на София и нямаше нито един. Това ми даваше кураж. Сега имаме 9. Ако проследихте избора на председател на Общинския съвет, 24 души го подкрепиха, това ще рече, че има желание и добронамереност в политическите сили за добрите неща да се групират и ако им бъде обяснено достъпно и добронамерено, смятам, че подкрепа ще имаме.  Трябват ни 17 души за по-голяма част от решенията на ОбС и 22 души за разпоредителни сделки с публична общинска собственост.

- И все пак смятате ли, че ще можете да надграждате този мандат, или ще мине под знака на връщане на задълженията?

- В предизборната кампания казахме, а и с моя екип искаме да надграждаме. Ще се стараем да преодолеем тежкото финансово състояние, в което се намира общината. Затова ви казах, че първите две години ще са трудни, но ще се справим. Първо трябва да ограничим течовете в общината. Не може например Инспекторатът, който събира такси от паркоместата, да е на плюс 1000 лева.

Разчитаме и на европроекти,

започва новият програмен период. Там средствата са повече от досегашните програмни периоди. Разчитаме на качествени проекти, защото, колкото е трудно да подготвиш един европроект  и да го реализираш, толкова е трудно и да го защитиш. Малко общини работят с европейско финансиране, повечето го правят със собствени средства, понеже контролът си е от тях. По-трудно е, когато получаваш целеви субсидии от държавния бюджет, защото контролът е както от  общината, така и от държавния бюджет. А  най-трудно е с европейски средства, понеже освен собственият, държавният контрол и Европа също гледат техните пари да не се харчат напразно. В тази посока смятаме, че имаме екип, който ще работи в насока европейска финансиране.

- Вие сте лекар и знаете, че няма нищо по-важно от здравето. Жители на общината обаче споделят, че пътуват до Пловдив, за да заведат децата си на спорт поради липса на добра база в Асеновград.

- Наистина това е проблем. Преди месец и половина отидох до стадиона и наистина видях съоръжение, което помня от годините как, като вкарваха гол и ревнеха 4-5 хил. души, целият град ехтеше. Сега е жалка картина - тревясал, крави да пасеш. Знаете, че министър-председателят малко да види желание, и помага. На това разчитаме и ние, за да изградим  спортно съоръжение. Друг е въпросът, че трябва да преценим дали да възстановим стадиона със спортна зала сега, или да изградим изцяло ново съоръжение.

- Кой е най-приятният ви спомен от Народното събрание?

- Спомените са много. Приятелства, общуване по различни теми. За мен вече министърът не е това, което беше в мандата 2007-2011. Сега виждам, че те са обикновени и нормални хора, на които ще разчитам. Политическата партия ме е изграждала, връщането ми тук е предложение и решение на ГЕРБ. Вече 12 г. съм техен кадър, изграждан и развиван. Не ме оставиха и за минута, винаги получавах подкрепа. Получих също и подкрепа от жителите на общината и на областта. Така че признавам всичко това, благодарен съм, оценявам го и не го забравям.

 

Народният представител д-р Христо Грудев бе кандидатът на ГЕРБ за кмет на Община Асеновград. Той спечели надпреварата с досегашния кмет на града д-р Емил Караиванов (БСП за България). Христо Грудев бе кмет на Асеновград преди двата мандата на Емил Караиванов.

Д-р Грудев е народен представител от 44-то и 43-то Народно събрание, бивш зам. областен управител на област Пловдив и завеждащ  хирургично-консултативен кабинет в МБАЛ-Асеновград. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?