Следвайте ни

Д-р Христиана Бацелова: Все повече млади хора с COVID-19 боледуват много тежко

viber icon

- Къде и как улеснихме най-много разпространението на заразата с такива темпове?

Струпването на много хора без маски в затворени помещения - като барове и дискотеки например, където аспирацията на въздуха улеснява разпространението на  вируса бе една от главните причини, довели до значителното увеличаване на заболелите през последно време. Абитуриентските балове и спортните състезания с публика също допринесоха за резкия скок на заболелите. Освен това много хора носят маските неправилно или просто ги държат в себе, за да отбият номера. Така обаче се заблуждават и си вредят. Мислеше се, че обстановката в Пловдив е спокойна и епидемията е приключила, но ситуацията се оказа коренно различна с течение на времето. Видя се също, че жегата няма да убие вируса, както се смяташе.

- Д-р Бацелова, след 240 заразени за едно денонощие изпуснато ли е вече  положението с пандемията от коронавирус у нас?

- Надявам се да не се e стигнало до там, но положението е сериозно. Доста време ние бяхме в завидна ситуация с много малко положителна проби за COVID-19. До това се стигна, защото необходимите ограничителни мерки бяха наложени навреме. В голямата си част хората осъзнаха, че трябва да ги спазват. Беше създадена и необходимата организация в болниците за приема и лечението на заболели пациенти, осигурени бяха предпазни средства. Всичко това вдъхваше оптимизъм, че България съумява да се справи с кризата. В  последно време нещата много ескалираха, и то за съжаление с негативен развой. След като бяха разхлабени и отменени голяма част от ограничителните мерки, изведнъж хората хвърлиха маските, масово не спазваха дистанцията помежду си, пренебрегнаха дезинфекцията. Явно мнозина бяха решили, че всичко с пандемията с коронавируса е приключила. Още когато отменяха ограниченията, предупредих и призовах всички да бъдат много внимателни и много по- отговорни, защото опасността остава. Много българи обаче си мислеха за други неща, но не и за риска от заразата.

- Как ще коментирате предприетите ограничителни мерки на управляващите, огласени от здравния министър Кирил Ананиев?

- Категорично съм за затваряне на барове, дискотеки, ресторанти  и всякакви заведения на закрито, където се събират много хора. Има достатъчно места на открито, които могат да бъдат посещавани от гражданите, щом са решили да си починат и да се позабавляват.  Това обаче трябва да става при стриктно спазването на дистанция, носенето на предпазни маски и използването на дезинфектанти.  Вече се доказа, че вирусът се пренася бързо и лесно с фините аерозолни частици по въздуха и за това трябва да сме внимателни и да се пазим.

- Необходимо ли е да се върнат напълно драстичните мерки от началото на пандемията?

- Трудно е да се отговори категорично на този въпрос. Не съм специалист по икономика, но аргументите, че тя ще понесе сериозни щети при налагането отново на крути мерки, са сериозни. Трябва да се мисли и за бъдещето. Затова е необходимо да се научим да живеем с вируса и да пазим не само себе си и близките си, а и другите хора около нас. Спазването на трите "Д" - дисциплина, дистанция и дезинфекция, както и носенето на маски, трябва да си го наложим като необходимо задължение на този етап. Ако всеки го прави, ще бъде постигнат необходимият ефект, заразата ще намалее и няма да има нужди от по-сериозни мерки. Всичко това много зависи от самите нас.

- След повторното затваряне на нощните заведения, кои са другите критични с оглед епидемията места, на които трябва да се обърне специално внимание? 

- Едни от тях са детските градини. Апелирам да се спазват в тях всички противоепидемични мерки и контролът да бъде стриктен. Мерките в болниците също трябва да бъдат строги. Хора, които с месеци не са търсили лекарска помощ, сега ще започнат да го правят. Не бива да се допуска струпването на пациенти в чакалните за преглед. Не бива пред кабинетите да има и хора без маски. Трябва да е пределно ясно на всички - опасността от вируса не е отминала.

- Имаше ли момент на подценяване на коронавируса в България?

- Да, в един момент се стигна до този развой. В  началото бяхме изплашени от случващото се в Италия с големия брой заразени и починали и предприетите крути мерки. В голямата си част хората у нас спазваха стриктно наложените ограничения. В един момент обаче обществото се успокои, ограниченията сякаш бяха отхвърлени масово и се стигна да сегашната ситуация. Освен това много бързо бяха премахнати част от някои мерки - като отварянето на заведението на закрито, а това създаде чувството сред хората, че опасността от вируса преминава и няма от какво да се боят

- При сегашния развой излиза и друг въпрос. Ще могат ли болниците да се справят с наплива от заразени с COVID-19 пациенти? Говоря не само за налични легла, но и за персонал, защото процентът на заразените медици остава висок.  

- В Инфекциозна  клиника на УМБАЛ "Свети Георги" колегите работят неуморно месеци наред. В другите болници положението е същото. Доста е трудно да се лекуват пациенти с COVID-19 и с часове да се носят предпазни средства. Убедена съм, че медиците могат да се справят. Все пак хората трябва да се замислят, че при този недостиг на медицински кадри здравната система среща доста трудности с увеличаването на броя на заболелите. За това и самите граждани трябва да разберат, че предпазвайки себе си от вируса, предпазват също медиците и самата здравна система.

- Забелязва се тенденция все повече млади хора да се заразяват, каква е причината?

- Младите хора в активната възраст помислиха, че заразата отминава и че могат лесно да се справят с болестта. Затова и не се притесняват да се струпват в дискотеки, барове и други затворени  места. Това обаче не е съвсем така. Освен за себе си те създават риск и за своите семейства. 

- Може би младежите смятат, че дори да се заразят, ще изкарат вируса много леко и без усложнения и последствия?

- През последно време се забелязва, че все повече млади хора с коронавирус изпадат  в тежко клинично състояние. Нека не се заблуждаваме! Това е вирус, който е патогенен, често води до тежко състояние и всеки организъм го понася различно.

 

ВИЗИТКА

  Д-р Христиана Бацелова е магистър по медицина и асистент в катедра "Епидемиология и МБС" на Медицинския университет в Пловдив. Завършва Френска езикова гимназия ’‘Антоан дьо Сент Екзюпери‘‘. През 2007 г. става магистър по медицина в Медицинския факултет на МУ - Пловдив. Придобива специалност по eпидемиология на инфекциозните болести през 2013 г.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Бай Кольо до Ohh

Бай Кольо до Ohh

11.07.2020 | 21:26

От кога обратните могат да бацкат.

Отговори
1 1
ohhh

ohhh

11.07.2020 | 18:43

Бацелова,може ли да ти го бацна...?

Отговори
1 1
Ковидчо:

Ковидчо:

10.07.2020 | 12:37

Абе, д-р Бацелова, кои са тези млади хора, които го боледуват "тежко" този абсурдно актуален вирус?! Толкова месеци вече ни продънват ушите всякакви "капацитети", а аз не съм видял един, който да е бил "положителен", камо ли да го е преболедувал дори и леко... Стига вече с това насаждане на паника и писане да глупости - то не беше мране на камари, не беше задръстване на здравната система с потенциални трупове, не беше чудо!

Отговори
3 4
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

10.07.2020 | 11:57

Бацелова,поне десет минути Ви гледах снимката.Много сте красива.

Отговори
3 0
Иво

Иво

10.07.2020 | 10:13

Юруш всички на балове, мачове, кафенета, заведения, чалга и резултатът е такъв.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?