Следвайте ни

Д-р Бацелова: Следващата пандемия може да е от Африка или Южна Америка

viber icon

Д-р Христиана Бацелова е магистър по медицина и асистент в катедра "Епидемиология и МБС", МУ- Пловдив. Завършва Френска езикова гимназия ’‘Антоан дьо Сент Екзюпери‘‘ в Пловдив.  През 2007 г. става магистър по медицина в Медицинския факултет на МУ - Пловдив.  Придобива специалност по eпидемиология на инфекциозните болести през 2013 г. Разговаряхме с нея за пандемията на коронавируса и дали в бъдеще има опасност от подобни зарази.

 

Заради адекватните мерки Covid-19 се разпространява по-бавно в България  

Нито студ, нито пек спират новия коронавирус

 

Версията, че пандемията е резултат от биологично оръжие, е абсурдна

Маските и ръкавиците не са спасение, ако не се ограничат контактите

 

- Д-р Бацелова, с какво коронавирусът е по-различен и защо предизвика световна пандемия?

- Пандемията от коронавирус бе обявена от Световната здравна организация и всички трябва да се съобразяваме с тази тежка ситуация. Като цяло това  е едно чисто ново заболяване, напълно непознат вирус досега, който е особено опасен, тъй като се разпространява твърде лесно сред хората. Оказа се, че това става не само по въздушно-капков път, както повечето вируси, но и по контактно-битов път. Най-вече чрез ръцете и различни предмети от нашето ежедневие - дръжки на врати, копчета на асансьори, колички в големите магазини, кафе машини, банкомати, автомати за заплащане на паркирането. Най-общо казано - в обекти, ползвани от много хора в кратък интервал от време. Там едва ли може да се почисти както трябва, колкото и да е добро желанието и ефективни препаратите.

- Мерките, които се взимат в борбата с него у нас, адекватни ли са?

 - Като епидемиолог мога да кажа, че  мерките в България са адекватни и много навреме взети. Видно е, че у нас заболелите постепенно и плавно се увеличават. Ако не бяха взети навреме по-рестриктивните ограничения, най-вероятно страшно много хора щяха да се разболеят бързо и щяха да са хоспитализирани. А подобен сценарий създава много сериозни проблеми. Много заразени са с лека симптоматика и нямат и клинични резултати. Те не могат да бъдат диагностицирани, разнасят болестта и заразяват много хора.

- Защо в Италия се стигна до такъв такъв голям взрив на заболели и починали?

- Не мога да коментирам действията на колегите в Италия. Те са имали своите съображения как да действат. Все пак работят на терен. Северна Италия е много силно развит икономически район и привлекателна туристическа дестинация. Милано е център на световната мода. Много туристи посещават района за разглеждане на забележителностите и шопинг. Туристите от Азия са сред най-активните, особено тези от Южна Корея. Освен това начинът на живот на самите италианци също оказа своето влияние. Възрастните хора в Италия са сред най-активните в света, не си стоят по домовете, водят активен социален живот, събират се често по заведенията. Това допринесе също за бързото разпространение на заразата.

- Covid-19 свързан ли е с предишния пандемичен коронавирус SARS през 2003 г. в Китай?

- Той е генетично тясно свързан с вируса на SARS (ТОРС) от 2003 г. и изглежда има подобни характеристики. SARS се появи в края на 2002 г. в Китай и в продължение на осем месеца бяха докладвани над 8000 случая от 33 държави. Тогава един от всеки десет заразени почина. И двата вируса имат сходна симптоматика. Сегашният коронавирус обаче се разпространява много бързо и заразява много хора.

- Затова ли се появиха конспиративни теории, че коронавирусът е биологично оръжие?

- Категорично не, това е абсурдно. Няма как да бъде създадено такова биологично оръжие, просто е невъзможно. Такива вируси съществуват в природата, разпространяват се и нерядко мутират. Досега повечето вируси идваха от Китай, но нищо чудно следващият опасен да дойде от Африка или Южна Америка например. В места, където хигиената не е на високо ниво и хората живеят в близост до дивите животни, опасността от мутацията на опасни вируси съществува и не е малка.

- Как стои въпросът с домашните животни по отношение на коронавируса?

- Те не представляват опасност. Доказано е на този етап. Хората полагат грижи за домашните си любимци, обезпаразитяват ги, поддържат хигиената им на високо ниво, водят ги на ветеринари.

- Защо възрастните хора са най-заплашени от новата зараза?

- По-голямата част от тях са с придружаващи заболявания и това води до риск от тежки усложнения и евентуално смърт при заболяване от коронавирус.

- Какво ще ги посъветвате да правят на този етап?

- Най-вече да спазват препоръките на Националния кризисен щаб. Да спазват  социална изолация вкъщи. С риск да ме намразят ги съветвам да не ходят всеки ден до магазина, а да си напазаруват наведнъж за цялата седмица и да си стоят вкъщи. Самата аз се стремя да стоя повече у дома. Много важна е добрата хигиена и честото миене на ръцете. Покрай проблема с коронавируса много българи се научиха да си мият ръцете както трябва, защото няма какво да го крием - досега не го правиха както трябва. Трябва да се избягват контактите с хората навън, иначе и маските няма да ни спасят. Ръкавиците помагат най-вече на продавачите в магазините да пазят ръцете си чисти. Те пазят най-вече от проникването на други патогени през раните например, но през тях не минава коронавирусът. Много е важно ръцете да се мият и дезинфекцират с разтвори на алкохолна основа, които убиват вируса.

- Пиенето на алкохол и чай помагат ли срещу заразата?

- Не бива да се разчита, че ще спасят хората. Когато се пие, чаят не трябва да бъде горещ, а приятно топъл.

- Бързите тестове за Covid-19 помагат ли, защото този въпрос предизвика спор между Националния кризисен щаб и Медицинския експертен съвет?

- Бързите тестове са различни видове и все още не може да се каже напълно колко са точни. Световната здравна организация препоръчва повече от населението да се тества. Колкото повече хора бъдат обхванати, толкова по-добре.

- Студеното време, дъждът и снегът спират ли разрастването на епидемията?

- Когато вали и е студено, е хубаво, че хората не излизат от домовете си и така се избягват контактите между тях. Дъждът обаче не отмива вируса. Не е доказано също, че и горещото време унищожава Covid-19 и Саудитска Арабия е пример за това. Въпреки топлото време заболелите там се увеличават.

- Най-важните симптоми на коронавируса?

-  Кашлицата, тежкото дишане, хремата и дразненето на гърлото.

- Трябва ли да се страхуваме от Covid-19?

- Не трябва да изпадаме в паника. Трябва да ни е страх от всяка заразна болест, тъй като има риск от тежко протичане и дори смърт. Ето например през последните месеци има доста заболели от варицела, която е много опасна. Същото се отнася  и за  хепатит А. Затова въпреки тежката обстановка в общините трябва да бъдат взети сериозни мерки да не се допуска натрупването на повече боклук, което води до зарази. 

Това се отнася най-вече в местата със смесено население, където има проблеми с чистотата. Затова трябва там да се дезинфектира по-често и да се работи с населението. Морбили също е опасно заболяване, особено за децата, но благодарение на усилията на колегите от РЗИ през последните години в Пловдив и областта бе сведено до минимум.

- Проблемът с коронавируса показа ли, че трябва по-активно да се развива  епидемиологията?

- Категорично трябва да се развива. Сега в момента има много болници, които не само не разполагат с епидемиолог на щат, а дори и с консултант. Дори и денталните лекари трябва да разчитат на епидемиолози, за да се избягват заразите. Това ще бъде полезно за всички нас.

 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

мхм

мхм

27.03.2020 | 13:18

Тая връзкарка е докторка-епидемиоложка , колкото аз съм генномодифицирана сколопендра... Аман от пишман доктори, ама тая превъртя тъпомера!!!

Отговори
4 0
Ross

Ross

27.03.2020 | 10:19

Най ми хареса частта с боклука!!!

Отговори
0 0
Kако

Kако

27.03.2020 | 00:49

Оди си пии аперитива и у дивану легай!!!

Отговори
0 0
Илиан

Илиан

26.03.2020 | 20:20

Госпожице, виждаме огромната ти амбиция, почти грозно е. Иди и сложи васката и работи за болните от коронавируса . Спасявай човешки животи. Не бъди лекар, който иска слава без да е цил лекар. Грозно е.

Отговори
3 2
irinka

irinka

26.03.2020 | 20:05

Понежа тази госпожа от френската ме вбеси...Но както се и очакваше пандемията беше налазена по щабове и медии от медицински калинки.

Отговори
3 1
irinka

irinka

26.03.2020 | 19:58

Тази "специалистка" по незнайно какво не може да върже логически два факта. Знаела че ще има следваща пандемия пък и региона определя, а твърди с милиционерска упоритост че нямало как китайския вирус да бил изкуствено създаден при положение че даже няма надеждни тестове да бъде установен. Откъде ги кОпате такива като Каназирева и Бацелова беееее???

Отговори
5 0
Няма контрол почти на  нищо

Няма контрол почти на нищо

26.03.2020 | 19:51

Затова ще има пандемии, най вече от такива като,, едрите и стари вуйни,, и каруцарите...!

Отговори
3 2
Просто човек

Просто човек

26.03.2020 | 19:50

Уморително е и много нечовешко, преди да сме преживяли това, някоя амбициозна да обяснява следващата епидемия. Спри се, смири се, явно си много амбициозна? Ама е гадно сега

Отговори
6 2
mishaliny

mishaliny

26.03.2020 | 19:59

Епидемията от коронавирус още не е приключила!!! Моля, да не ни побърквате с евентуално нова такава!!!!!! Не е етично и психологически щадящо да ни се дава такава информация!!!!!! Целият свят се бори с нещо невиждано, нека се справи с тази пандемия без допълнителни страхове!!!!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?