46
Следвайте ни

Д-р Христиана Бацелова: Ако се стигне до локдаун, трябва да е само за неваксинирани

viber icon

- Наложително ли е да се въведе локдаун при този продължаващ скок  на заразени от коронавирус?

- Локдаунът е наложителен за неваксинираните. Така мисля, че би било най-разумно, защото можем да позволим да ограничим тях. Ваксинираните, особено тези, които са с поставени втори и дори бустерни дози, също така стриктно спазват мерките, такъв тип хора могат да продължат да извършват ежедневните си дейности.

Смъртността е висока, защото вярваме на гледачки и баячки вместо на лекарите

Учениците над 12 г. и учителите трябва да побързат да се ваксинират

 

- Докъде ще стигне растящата вълна от болни, които чупят рекорди всеки следващ ден? 

- Огромният брой новозаразени си е определено много притеснителен. Виждаме, че има и много смъртни случаи всеки ден. Така че ситуацията е много сериозна и би трябвало обществото да осъзнае действителния риск заразените да се увеличат още повече, както и смъртните случаи, ако не се спазват мерките и не се ваксинират.

- Ще бъде ли безопасно децата да се върнат в клас при толкова висока заболеваемост?

- Аз като епидемиолог съм привърженик на липсата на контакт. За съжаление, в училищата децата се струпват на затворено. Ако се върнат в клас, ще се увеличат случаите на деца с нужда от хоспитализация.  Ако учениците не контактуват, определено ще се прекъсне поне разпространяването между тях. Но това е при условие, че родителите им няма да ги пускат да ходят в мола. Иначе те там пак ще се събират. Защото и това го виждаме. Спират ги от училище, а те се събират на групи в мола и по различни заведения, което е абсолютно безотговорно.

- Тестването на учениците два пъти седмично няма ли да намали риска от огнища на заразата в училище?

- Министерството на образованието и науката е преценило, че ще ги върне в клас с тестване. Разбира се, това е един вид мярка, която би трябвало да направи средата в училищата по-безопасна. Но това, което също трябва да се спазва, е носенето на маски от учители и от ученици. И разбира се, да побързат учителите вече да се ваксинират. Същото важи и за учениците между 12- и 19-годишна възраст. Виждаме какво се случва в другите „умни“ държави, буквално бих ги нарекла така. Там хората се ваксинират. Учениците, децата също се ваксинират от 12 години нагоре. Това е начинът да се преборим с ковид пандемията.

- На какво се дължи тази толкова висока смъртност у нас? 

- От една страна, дължи се на това, че имаме много повече новозаразени. Това е математика и математиците го предвидиха. Леталитетът се изчислява от съотношението на хората, които са починали, спрямо броя на заболелите. Така че ние не можем да го избегнем този процент. 

Високата смъртност у нас се дължи може би и на факта, че някои хора много по-късно търсят медицинска помощ, защото не искат да ги изолират, да ги карантинират. Не искат това да се случи и с близките им. Крият се. Това е социалният фактор, който в епидемиологията е много важен. И виждаме, че обществото, неспазвайки мерките, разпространява вируса.

- Прави впечатление, че и в други държави имат много нови заразени на ден, дори повече от тук, но починалите са много по-малък процент от тях.

- Да, защото там обществата са ваксинирани. Например в Англия има много новозаразени, но там те нямат ограничителни мерки още от лятото. Тоест там не се спазват мерки, няма ограничения от типа, които имаме в България. И там нещата вървят, както преди пандемията. Да, имат новозаразени, които боледуват леко. Не са им препълнени болниците и интензивните отделения. И това е така благодарение на ваксинацията.

- Смъртността при тях обаче беше по-ниска още преди въвеждането на ваксините миналата година. Какви са останалите фактори за това?

- В България има много фактори за по-висока смъртност. Сред тях е и късното търсене на медицинска помощ. Много от хората отиват на преглед вече накрая. Стоят си вкъщи. Предпочитат да вярват на врачки, на баячки, на някакви природни средства, но не и на лекарите. 

- Много хора се втурнаха в момента да се ваксинират заради въвеждането на зелените сертификати у нас. От епидемиологична гледна точка това подходящо ли е в условията на пик на заболеваемостта?

- Ние трябва да ваксинираме постоянно колкото се може повече хора. Разбира се, трябваше да се сетят по-рано. Тоест да го направят още през лятото. Но дори и да е пик на заразата в момента, естествено, че всеки един ваксиниран е в плюс за нашето общество. Така че ние не можем да изчакваме да свърши пандемията и тогава да имунизираме.

- Кога очаквате да отмине тази ковид вълна?

- Трудно ми е да правя прогнози. Зависи дали ще влезем в едно дълго плато. Зависи и от това какви мерки ще бъдат въведени. Ако бъдат въведени строги ограничения, вероятно ще се влезе в плато и след това новите случаи рязко ще започнат да намаляват. Но като период зависи кога ще бъдат въведени по-строги мерки, ако има такива.

- Някои Ваши колеги казаха, че зеленият сертификат още след първата доза е един вид зелен коридор за разпространяване на вируса. Това как бихте го коментирали?

- Когато в една затворена среда всички са ваксинирани, вероятността някой от тях да зарази други ваксинирани и това да има някакъв ефект върху самия ваксиниран е минимална. Така че една ваксинирана среда е много по-безопасна, отколкото наличието на неваксинирани в тази среда. Това е и няма нищо по-различно в България, отколкото в другите европейски държави. Използваме едни и същи ваксини, прилагаме ги по един и същи начин.

- Оптимист ли сте, че у нас въвеждането на зеления сертификат ще даде същия резултат, както в страните от Западна Европа?

- Ако няма фалшиви сертификати - тоест хора, които да претендират, че са ваксинирани, а всъщност не са. Мярката, макар и закъсняла, помогна и в момента, защото за броени дни се ваксинираха много хора. Тези с фалшивите сертификати за ваксиниране са застрашени, те лъжат само себе си. Мерките като маска, дезинфекция, дистанция трябва да продължават да се спазват и от тези, които са само с една доза от двудозовите ваксини.

- Задава ли се вариантът делта+ и с какво се различава той от сегашния?

- Този нов вариант в момента е под наблюдение от Световната здравна организация. Все още не е взел превес над делта. Наблюдава се, проучва се, доколко би имало проблем с него. Особено дали е заплаха за ваксините. На този етап няма такива данни. Предполага се, че е малко по-заразен от самия делта. 

- Явно всеки следващ вариант на коронавируса става все по-заразен?

- Не всеки, защото има и много други, които през това време биха се появили, но не означава, че ще имат по-добри адаптивни качества. Някои от тях просто нямат такива. Предстои да видим.

ВИЗИТКА

 Д-р Христиана Бацелова е магистър по медицина и асистент в катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет - Пловдив. Завършва Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери". През 2007 г. става магистър по медицина в Медицинския факултет на МУ-Пловдив.  Придобива специалност по eпидемиология на инфекциозните болести през 2013 г. Член е на Международната асоциация на епидемиолозите.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (53)

Док

Док

03.11.2021 | 12:16

Бая прост народ коментира тук

Отговори
1 0
Локдаун

Локдаун

29.10.2021 | 08:32

Но само за политици, пишман лекари и журналисти. И изведнъж НЕЩОТО ще изчезне.......

Отговори
3 2
Ох, боли

Ох, боли

28.10.2021 | 15:26

Ооооо, БацИлова, пак ли изпълзя....ей, голяма отврат си ! Не разбра ли, че няма да се боцнем ? !

Отговори
23 5
Gosho

Gosho

28.10.2021 | 13:23

Taia sha lapa moiata vaksina

Отговори
13 6
Тъпкач

Тъпкач

28.10.2021 | 14:54

И аз бих я клатил, первзрна изглежда

Отговори
12 5
Верно

Верно

28.10.2021 | 15:12

Перверзна е много ама вие няма как да разберете. Много висока летва ви е.

Отговори
6 14
хаха

хаха

28.10.2021 | 15:54

Кое ѝ е високото на тази летва? Сигурно мазно лапа, та е доста търсена и няма време за всички...!!!!

Отговори
11 3
Gosho

Gosho

28.10.2021 | 13:22

Tapo tapo

Отговори
8 1
...

...

28.10.2021 | 12:26

Защо продължава да се коментира това? Правителството го каза още преди седмица - локдаун ще има само за неваксинираните. Така работи системата във всяка една държава - има правила - трябва да се спазват. Който не иска - изолация, докато стане способен да живее в общество. Правилата се създават от умни, можещи и мислещи хора, на база факти. Не от фейсбук, баячки и шамани. Никаква драма няма. Просто България е една изостанала умствено държава, в която нещата се случват по-бавно и трудно. Такъв е материалът.

Отговори
12 33
До Безимения

До Безимения

28.10.2021 | 14:17

Къде и кога бе, “умнико”, освен в концентрационните фашистки лагери, е било задължително да се поставят експериментални лекарства и ваксини, на хора?! Нормален ли си, или си само с IQ<50?! Аман от ентусиасти без мозък!

Отговори
17 8
абе дррислио

абе дррислио

28.10.2021 | 15:01

в няква фабрика работи6 за 1000лв и си хвърля6 фасовете по улицата всеки ден, и паркира6 на тревата, по тротоарите с некъв 2012 мерцедес, а детето ти няма6 пари да му купи6 6околад. ти ли 6те ми каже6 4е не мога да живея в об6тество? Дето като се ваксинира6 и ми върви6 без маска в лидл-а. да умирате по бързо 4е не се търпите ве4е.

Отговори
3 6
Човек, който е направил кариера само с долната част на тялото,

Човек, който е направил кариера само с долната част на тялото,

28.10.2021 | 12:25

, не ми го хвали!

Отговори
28 3
679

679

28.10.2021 | 11:56

Тая пък!!! И с това червено червилце… прилича на фолк певица от 90-те, а не на лекар! Точното нейното мнение няма никаква тежест. И да вземе да се успокои малко, като зомбирана говори!

Отговори
28 9
321

321

28.10.2021 | 11:50

Карантинират се болни, а не здрави хора. Аре вече стига сте писали глупости. Докторката, моите уважения, не говорете дивотии.

Отговори
27 5
Пенка

Пенка

28.10.2021 | 11:21

Точно така локдаун само за неваксинирани! Примитивни същества само вие в Бг не разбрахте, че трябна да се ваксинирате. Ходите разнасяте си бацилите криете се за това умират по 200 човека на ден . Бай ганьо срамота пропаднал народ

Отговори
16 39
Ама...

Ама...

28.10.2021 | 11:34

Ама и ваксинираните могат да заразяват.... Стига върти една и съща плоча, ами мисли.

Отговори
31 7
еми

еми

28.10.2021 | 13:07

Да, но заразяват много по-малко, защото не го карат тежко в 90% от случаите => не кихат и не кашлят кат разпрани.

Отговори
6 20
Я па тая

Я па тая

28.10.2021 | 15:28

Пенка, много си тъпа ПОтка, ма

Отговори
4 3
Пекне

Пекне

28.10.2021 | 16:55

И ша му ядеш дедовия.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?