49
Следвайте ни

Д-р Георги Миндов: Заради ината да се учи присъствено вече е пълно с болни деца

Всичко трябва да се спре - да не доближаваш никого, освен хората от семейния ти кръг

viber icon

Д-р Георги Миндов е общопрактикуващ лекар, който е завършил Медицинския университет в София. От 2016 г. е председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

От 2018 г. е зам.-председател на Столичната лекарска колегия към Българския лекарски съюз. Има богат опит, като кариерата му започва от цехов лекар в Металургичния комбинат „Кремиковци”.

Д-р Миндов призова да се наложи незабавен локдаун заради четвъртата вълна от ковид, което предизвика противоречиви реакции.

 

- Д-р Миндов, имате контакти с много общопрактикуващи лекари. Къде положението с ковид в страната е най-зле?

- Няма някъде да не е сериозно положението. В София сякаш обаче е най-зле. Говорим за над 600 болни на 100 хиляди души население.

Тази бариера я минахме и така задминахме нивата от пролетта. Смъртността също задминахме - всичко върви нагоре.

Който се е ваксинирал, ваксинирал се е, но който не е, не знам! И там няма никакво движение. Странното при новия вариант на ковид е, че 

по-бавно се движи нагоре - аз очаквах доста по-бързо да се взривят нещата. 

По-бавно се разпространява, защото има много преболедували и ваксинирани, но също така и протича по-тежко.

По-доброто от пролетта е, че не върви толкова рязко нагоре и ни дава повече свободно време да реагираме по някакъв начин. Последната възможност е да се затягат мерките и да се обяви локдаун.

С ваксинацията каквото можехме, направихме, преболедувалите са си преболедували и сега остава болничното лечение и да се затегнат мерките.

Болниците да се преструктурират и да се освободят легла, макар че леглата не лекуват. Персонал не достига навсякъде! И лекари, и анестезиолози не достигат.

- При над 600 заболели на 100 000 души население имаме ли ресурс да се увеличат леглата в интензивните отделения?

- Проблемът е, че няма персонал вече. Леглата се купуват и слагат за ден. Друг проблем са и кислородните инсталации - много малко болници са адекватно оборудвани и отговарят на изискванията за тежко ковид болни.

Това са инсталации, които се правят още при проектирането на болницата. И така не всяка болница става за лечение на сериозните случаи, за леките стават.

Ето това няма как бързо да се направи. Проф. Младенов онзи ден ми го обясни - това са специални инженерни изпълнения, които позволяват съответната сграда и стая да отговарят на критериите за лечение на ковид.

Това, ако не е заложено още при строежа, няма как да се направи за два-три дни или за месец дори. И са много малко тези оборудвани болници. Самото техническо изпълнение е сложно.

- Вървим ли към сценария, когато дори с преоборудване на отделения няма да можем да поемем болните, или ще стигнем до някаква стабилизация?

- Никой не може да каже - в момента сме на прага, минали сме критичната стойност. Дори да се обяви локдаун, не се знае колко време ще мине, за да намалеят случаите.

Ако сега спрем, реално ще се задействаме след няколко дни. А всичко трябва да се спре - да не доближаваш никого, освен хората от семейния ти кръг.

И с никого да не контактуваш по никакъв повод. Не говоря за индустриалните предприятия, не говоря за спиране на производството. Там има и се пази дистанция.

Говорим за пияните по нощните клубове, които се катерят един върху друг. Ресторантьорският бизнес не произвежда добавена стойност.

Няма да се навреди на икономиката, ако той се спре за малко поне. Така ще се облекчи здравната система.

- Има един проблем - идват избори!

- Ако трябва да политизираме проблема - да, има такова нещо. Затова трябва и човек да има дупе и хъс! Опираме не само до политическа отговорност, защото утре политиците ще си отидат.

Но умрелите хора няма как да ги върнем и ще казваме: Можеше да направим това, можеше и онова! Не се ваксинирахме и кой тогава ни е виновен!

 Ако се бяхме ваксинирали на нива като в Западна Европа, нямаше да е това положение, сигурен съм! Ако бяхме достигнали 70-80 процента, щеше да е нещо друго.

Фънки го каза оня ден по телевизията: "Цървул, защо не се ваксинираш? На кого му пука за тебе!".

- Едва сега се появи нещо като пиар кампания за ваксиниране по телевизиите. Защо това не се направи още пролетта?

- И с пиар кампания пак няма желаещи! Който иска, ще се ваксинира, който е решил, няма да се ваксинира. Оставете ги да мрат, каквото щат да правят!

Въпросът е, че сега заради безотговорността на тези хора ще страдаме всичките - ще ни затварят, ще изнемогваме… А не дай си боже на нас да ни дадат със сертификатите права - огромни усти ще отворят, че сме им посягали на правата.

Според неваксинираните ние сме заразните, защото сме ваксинирани и отделяме някакви частици от ваксината и ги разболяваме! Измислят си всичко - всеки има обяснение за своето спокойствие.

Въпросът е, че като се разболеят, дават мило и драго да върнат лентата назад. Ама няма как да стане, вече е станала белята. За популяризирането на ваксинирането каквото е било, било.

Единствено, ако почнат да падат и умират по улиците, както гледахме, че става в Китай, може да се уплашат и да започнат да си слагат ваксини. Сега всички виждат една линейка, която свири, ама какво има вътре, никой не знае.

В цяла Европа да сме на най-ниското ниво за ваксинации! Една Румъния да ни води с два пъти повече ваксинирани! Не се чудете, че сме най-бедните, най-болните, най-умиращите и най-неваксинираните! А ние ли сме и най-умните?

Тия англичани и французи, дето целия свят са владели, те ли са простите, или ние! Дето ядем чесън, много люто и след баня си казваме "честито!".

Тук сме един народ, който не работи, само ходи по чалги и като чуе, че не си ваксиниран, ти казва: Честито! Много си тарикат! Прецака цяла Европа. Това е байганьовският келепир!

- Май никога досега българският народ не е достигал такава всестранна компетентност на тема "вирусология"?

- Всички разбират от вируси, ама не се пазят. Продължават да се събират - тъпчат се по клубовете и по масовите прояви. Не спазват никакви мерки.

Онзи ден бях в един от големите софийски хипермаркети - площ колкото футболно игрище и те пак се завират един в друг. Защото толкова им е акълът! Поне на една ръка разстояние да стоят.

- Колко легла за кислородно интубиране има голяма болница като „Пирогов” например?

- 36 легла! Това е всьо и вся! И всичките на тези легла са интубирани. От тях четири пазят за резерва, защото освен ковид има и други болести, а и стават и катастрофи.

Някой ако пострада, трябва да го закачат на тях. В момента в „Пирогов” чакаме някой да умре, за да качим на негово място някой друг болен. И обикновено, като закачат някого, почти всичките умират.

С няколко дни им удължават живота - дробовете им са унищожени тотално. Това ми го каза лекар от такова отделение.

Попитах: Ние ли бъркаме нещо в извънболничната?. А той отговори: "Не, просто човек остава без бял дроб и умира. Нищо не можем да направим!".

И шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски го каза: "Над 90% от случаите във Военна болница умират в първите 48 часа, след като са ги закачили на кислород". Има и хора, които оцеляват, но рядко. Това е като терминална грижа за терминално болен.

А вие искате да се съобразяваме с някакви развлекателни бизнеси! И при децата стана пълна какофония. Миналата година, като нямаше училища, поне деца не идваха при нас. Сега е пълно с болни деца.

Те повлякоха крак от това пусто заинатяване да се присъства в училище. И аз имам дете в 7. клас - и то нищо не учи, но какво да направя.

Не може да измислим индивидуално обучение - за всеки ученик отделен учител и отделна стая! И тук е пълна безизходица. На зле отиват нещата.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (32)

пандемия

пандемия

16.10.2021 | 09:22

Напълно съм съгласен с доктора! Животът и здравето са най-важни! Особено при нашата болна бизнес здравна система! Децата, които имат желание да учат, учат и в електронна среда. Които не искат да учат, и в училище само присъстват физически. Две седмици минимум са необходими, за да се прекъсне това лавинообрасно нарастване на заболеваемостта. За съжаление, м-н Кацаров явно няма кураж да наложи мерки...

Отговори
6 3
Няма разумен инат

Няма разумен инат

15.10.2021 | 23:57

Остарелия присъствен учебен процес е останал в главите само на инати. Обстановката налага и бъдещето е на неприсъствения учебен процес.

Отговори
10 5
Вразумете се

Вразумете се

15.10.2021 | 23:35

Вразумете се бе инати. Епидемичната обстановка налага целия учебен процес да бъде неприсъствен. Запазете човешки животи. Оценете труда на лекарите.

Отговори
9 3
Руми

Руми

15.10.2021 | 19:07

Ох, защо трябва да страдат децата, за дивотията на възрастните? Толкова хора пострадаха от Ковид, а и доста починаха, но философи все протестират срещу мерките!Така ще е, защото няма никакви санкции срещу нарушителите и властите си затварят очите!В момента много болни не се тестват и се движат свободно навсякъде!Това е престъпление!Българина не се научи щом е болен да посети лекар и да си стои в къщи!

Отговори
19 7
Георги

Георги

15.10.2021 | 18:35

дреме му на измисления доктор златен дъжд вали върху него диплят милиони а ний трябва да работим полузатворени да храним семейство деца да платим данъци кредити и ако не погасим колекторите ще ти вземат и децата. Миндов бъди честен колко ти набъбна банковата сметка щот мой работещите веч сме пред колапс и финансов и здравословен щот сутрин и вечер ни плашите как ще умрем а това ни срива имунитета. Имайте милост или за Вас ден година храни като сте ни хванали да ни оглозгате до кокал

Отговори
12 19
Андрешко

Андрешко

15.10.2021 | 22:50

Що не учи ве Мише

Отговори
1 3
Да се учи!

Да се учи!

15.10.2021 | 17:17

Няма друг начин освен присъствие но. Не е измислен още

Отговори
15 21
Юлия Р.

Юлия Р.

15.10.2021 | 17:34

Спорен е въпросът колко се учи. После в автобуса един върху друг и най-нагло без маски. В междучасията никаква дистанция и противния български патент маска под носа.

Отговори
26 7
Празни думи

Празни думи

15.10.2021 | 17:43

Който си учи си учи и нищо не му пречи , който не става и в Магнаурската школа да го пратиш , пак ще е празна глава !

Отговори
26 4
Да бе....

Да бе....

15.10.2021 | 17:46

Нямало друг начин да се учи освен присъствено ...що за мнение..... Те пък много учеха преди пандемията....и то присъствена форма.....много учеха, чак се преучиха, милите....всички отличници бяха.....хахахахаха...... Ходят присъствено само да се лигавят и да се закачат, да вършат малоумия....едва 10 % по свестни деца, КОИТО И В КЪЩИ СИ УЧАТ КАКТО ТРЯБВА!!!! АЙДЕ СТИГА ..ВСИЧКИ ГО ЗНАЕМ НО НЯКОИ НЕ ИСКАТ ДА ГО ПРИЗНАЯТ!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
23 6
Да бе....

Да бе....

15.10.2021 | 17:50

Как да не е..... То щото преди пандемията като учеха в клас бяха всички много научени.....нява що.... Ходят присъствена форма за да се лиготят..... Само 10 % свестни ученици, КОИТО МОГАТ ДА УЧАТ НАВСЯКЪДЕ ЗАЩОТО ИМ СЕ УЧИ. ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ Е ТАКА.....НО НЕ ПРИЗНАВАМЕ!!!!!

Отговори
18 3
Иво

Иво

15.10.2021 | 18:31

Нали точно това обяснява човека. Че не ги спряха , а ги оставиха да се зарязят. Това ако не е малоумщина кое е?

Отговори
15 4
Убийствен инат

Убийствен инат

15.10.2021 | 17:00

Присъственото обучение във всички учебни заведения ще ни костват много човешки животи. Напълно си прав докторе. Дано инатите го разберат това. Да си жив и здрав.

Отговори
26 14
Точно така

Точно така

15.10.2021 | 16:31

Много сте прав, ама много....!!! Който иска да учи може да учи всякак.... Зор в училище за да се дърпат, пощипват, хилят, подиграват, търчат, псуват пуберите.....затова е тоя зор....не и да учат. Постоянно цъкат с телефоните и непрекъснато са в мрежите за всичко друго, но щом е за учене видите ли не могли горките......що така. . аааа ???!!!!! Бре да видиш.... Мързи ги и в клас и в къщи.... Изпусната работа.....А СЕГА САМО СА РАЗНАСЯТ ЗАРАЗАТА !!! Това е истината!!!! КОЙТО ИСКА ДА УЧИ МОЖЕ НАВСЯКЪДЕ

Отговори
32 13
И я да съ изсъръ

И я да съ изсъръ

15.10.2021 | 16:30

Доктор Мъдоф си е живо мъъъъъъъъъъдо и то много ляво

Отговори
12 24
ТЪПИ-ЯТ ЧОВЕК С ТЪ-ПОТО СЕМЕЙСТВО

ТЪПИ-ЯТ ЧОВЕК С ТЪ-ПОТО СЕМЕЙСТВО

15.10.2021 | 16:27

Детето му се заразява в училище...гърло, сополки-.......тъпият НЕ Е ВАКСИНИРАН! Тъ--пият си е купил сертификаТ! От де..билен лекар! Тъ-пият се разболява! И ЗАЗЛЯВА МНОГО!! Жената на Тъ-пия, ТЪ-ПАТА, пише във ФБ, КОЛКО СА ГАДНИ ЛЕКАРИТЕ, ЧЕ НЕ ГО ЛЕКУВАТ ДОБРЕ!

Отговори
30 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?