71

Д-р Георги Миндов: Ковид се събуди и многохилядни фестивали са игра с огъня

Кабинетът не пуска безплатни тестове, за да не влезем в червената зона и да провалим туристическия сезон

Статистиката сега улавя едва 10% от болните от ковид, две трети от заразените изобщо не се лекуват

Заетите интензивни легла са най-сигурният знак кога идва пикът на пандемията

 

 

- Д-р Миндов, забравихме за 5 месеца за ковид пандемията, тя обаче не ни забрави и сякаш се завръща с плашещ размах?

- Войната в Украйна не върви и затова пак се заговори за ковид. Пандемията не си е отишла, но засега няма основания за безпокойство. Ковид в момента протича клинично леко и засяга средна възрастова група - хората между 30 и 50 години. Типизирането на варианта не мога да направя - то се прави с PCR-тестовете.

Дали е омикрон, или нещо друго, не знам, но протича по-леко. Има лека температура и дразнене в гърлото за 2-3 дни и това е. Според мен, първо, трябва да се намали карантината и, второ, да се въведат тия мерки, които бяха преди - да не се разкарват хората много напред-назад, а ние да можем да им пускаме дистанционно безплатни тестове.

Това в момента не можем да го правим. Човек дори да се обади на личния си лекар да му пусне тест, не става, защото в момента чакаме здравното министерство да се изкаже по въпроса дали ще отпуснат пари за тях.

Проблемът е, че като пуснат тези тестове, ще скочи бройката на заболелите. А скочи ли бройката на болните, ще трябва да се затегнат мерките и ще пропадне туристическият сезон. Властите чакат да избутат до края на август и тогава вече - ела, че ми трябваш!

Значи отиващото си правителство гледа да мине туристическият сезон и не го е грижа за българите, които са обслужващ персонал на морето?

- Разбира се - това са милиарди от туристическия бизнес! Каквото и да ти говорят - винаги става въпрос за пари. Тестовете са пари и струват няколко милиона лева, които може да се отпуснат още утре. В същото време няколко милиарда могат да заминат от отменени резервации, като минем в червена ковид зона цялата страна. Затова сега задържат парите за тестове.

- Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вече предложи карантината да бъде намалена от 10 на 5 дни. Подкрепяте ли такъв срок? 

- Когато е 10 дни, хората бягат и не искат да се регистрират - пропадат им почивки, планирани пътувания и какво ли още не. Карантината задължително трябва да се намали и пак трябва да има безплатни тестове.

Ние седим и си говорим, пък в здравното министерство мислят за маски в автобусите! Това са глупости на търкалета. А в същото време правят в едно имение до Стара Загора - Мидалидаре, рок фест за 30 хиляди души. Току-що ми дойде един пациент болен от там.

Отишъл да слуша рок и се върнал с ковид под мишница. Хората на феста сигурно са спали друсани по треволяците. Въпросът е, че това са 30 хиляди души, сред които е върлувала заразата.

- Еднакъв ли е рискът да пипнем ковид, ако отидем на нашето море или в Гърция?

- Гърците - и те имат болни, но си траят по същите причини. И там никакви мерки не взимат. Показателен е броят на приетите с ковид в болниците - колко е натовареността на интензивните легла. Там, мине ли определена бройка, искат, не искат, ще трябва да затягат мерките.

- Защо до средата на годината не е решено на бюджетно ниво отпускането на средства за безплатни ковид тестове, когато отдавна се говори за очакваната нова вълна на заразата?

- Това е въпрос към управляващите. Отмениха парите за тестове през април. А ние като общо практикуващи лекари вече не можем да назначаваме тестове.

И изведнъж бройката на заболелите рязко спадна! Всеки си ходи вкъщи и си казва: Само да не ме набутат в карантина! Пък и тя е 10 дена! Казаха ми, че в Ирландия е намалена на 5 дена. Хайде 7 дена да я оставят, ама 10 дена е направо безсмислено. 

 

- В Пловдив току-що премина Hills of Rock и градът продължава да разчита на масовия фестивален туризъм. Доколко това крие рискове?

- Такива големи мероприятия не можеш да ги правиш сега! Местните власти си го преценяват. Като бройката удари тавана, тогава ще започнат пак да реват. Сега е спокойно - тук-таме по един двама болни!

- Вече обаче се съобщава за хиляди заболели всеки ден. Притеснително ли е това?

- Толкова са, но от реалната бройка това са около 10%. Тия, които стигат до нас, са една трета. Две трети изобщо не потърсват лекар. Те са извън всякаква болнична статистика - те се самолекуват. От тази една трета, която стига до нас, едвам 30% от тях успяваме да убедим да си направят тестове - защото те не искат.

Като не иска, не можеш да го накараш насила. Оттам остават 10-15%, които се регистрират. При младите протича леко, но е опасно, че има възрастни неваксинирани, те трябва да се пазят.

Ако контактувате с хора, които не са имунизирани, а в същото време имате неваксинирани родители, заради тях трябва да избягвате безразборните контакти. Как да го мотивираш човек да ходи да се изследва, след като има една лека температура и дращене в гърлото.

- Знам за случай с учител в професионална гимназия, който агитира децата да не се ваксинират и дори им пуска агитационни филми против това от YouTube. Какво може да се направи за такива преподаватели?

- Тази история трябва да се оформи като сигнал и да се пусне в Министерството на образованието. И учителката най-много да я накажат, а накрая ще вероятно ще пострада вашето дете.

Трябва сигналът да бъде пуснат от няколко родители, защото ако е само от един, ще кажат, че е тенденциозно. Такива казуси трябва да се пускат и до националните телевизии. Първо обаче трябва да се говори с този учител да спре!

- Кога идва пикът на новата ковид вълна?

- Всичко зависи от това какво е положението в болниците. Следете хоспитализациите и броя на заетите интензивни легла. Там няма симуланти. В болниците влизат и паникьосани от страх хора, които не са толкова зле. За да е в интензивно, няма как да е само уплашен, там трябва да е наистина зле.

В момента в интензивните отделения имаме 48 души. Засега е малко, ама ги има! От тези 48 души смятайте, че две трети вероятно ще си отидат. Влезе ли в интензивно, значи положението е зле - почти е пътник.

Миналата година д-р Венцислав Мутафчийски спомена, че над 90% от случаите във Военна болница умират в първите 48 часа, след като са ги закачили на кислород.

Тогава беше страшно - беше като грижа за терминално болен. В България смъртността в интензивните отделения е много висока в сравнение с други страни. Защо това е така, трябва да попитате други специалисти. 

 

Д-р Георги Миндов е председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари от 2016 г. От 2018-а е зам.-председател на Столичната колегия към Българския лекарски съюз. Завършил е Медицинския университет в София. Има богат опит, като кариерата му започва като цехов лекар в металургичния комбинат „Кремиковци”. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
лекар

лекар

30.07.2022 | 18:13

Очевидно, Ковид е ударил коментиращите тук, директно в мозъка! Пълни нещастници!

Отговори
7 11
симпатичен доктор

симпатичен доктор

30.07.2022 | 18:00

но за да не говориш глупости се иска знания и честност в професията.

Отговори
12 1
Ваня

Ваня

30.07.2022 | 16:54

Е стига реди слова и фермани бе, каква мафия ненаядена само, как не спря и не миряса вече. То целта е ясна геноцид по всякакъв начин.

Отговори
16 3
димитър

димитър

30.07.2022 | 14:51

БАБА ТИ Е ДРУСАНА,ТЪПАНАР

Отговори
10 9
Ай марш

Ай марш

30.07.2022 | 14:30

От тук бе . Продажен нещастник . Взимате по 10 лв за поставяне на ваксина , ако имаш от 3000 до 5000 записани пациенти по 10 кинта иглата , правиш един камион пари . Ами 2 игла , бустери , ала бала . Продажни нещастници в бяло .

Отговори
25 10
Екатерина

Екатерина

30.07.2022 | 20:18

Ей, много неблагодарен и непросветен народ. Добре му смяташ парите. А колко време е учил, колко бая дебели книги е прочел, как ходи постоянно с маска в тея горещини. Всичко това и много още къде слагаш? На такива като теб им увират кратуните само при директен сблъсък.

Отговори
3 10

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?