44

Д-р Георги Дишлийски: Задължително направете пауза, ако 9 месеца пиете противозачатъчни

Д-р Георги Дишлийски е завършил Медицинския университет в Пловдив. През 1985 г. започва работа във Втора градска болница, където е бил и зам.-началник на АГ отделението. От 1995 г. до 1987 г. е завеждащ Трето АГ отделение на ул. „Весела“. 10 години е работил като гинеколог в частни медицински структури. Преди месец се връща в болница „Св. Пантелеймон“, където отново поема отделението, в което вече е бил завеждащ. Връща се в болницата, за която твърди, че го е изградила като лекар и специалист, с идеята да развие гинекологията и родилната дейност в отделението.

 

 - Д-р Дишлийски, таблетките ли са най-разпространеният контрацептив?

- Развитието на хормоналната антиконтрацепция започва още около 1959 г., въпреки че още от древни времена хората са имали начини да се предпазват от нежелана бременност. Първоначално препаратите са съдържали един хормон и то предимно от гестагеници, които са синтетични хормони и са близки до прогестерона. Впоследствие с развитието на фармацията се появяват таблетките, които имитират хормоналния цикъл при жената и сега масово по света те са комбинирани, като 16 дни се предвижда прием на естроген, а следващите 5-6 дни - на гестаген. Важното е да знаят жените, че приемът на тези препарати започва от 5-ия ден от началото на цикъла и се взимат по една таблетка на денонощие в продължение на 21 дни. Механизмът на действието и ефектът от тях е потискането на овулацията. Сигурността за предпазване от нежелана бременност след прием на таблетките е между 97 и 99 процента.


- Има много противоречиви мнения за приема на контрацептивни препарати. Вредни ли са противозачатъчните таблетки?

- Те безспорно са ефективни. През годините обаче все по-актуален е ставал въпросът дали имат негативно отношение към другите органи и провокират ли странични явления. Доказано е, че имат, както е при всеки медикамент. Най-често наблюдаваните странични явления са отражения в ендокринната система, в обмяната на веществата, негативно влияние върху централната нервна система при някои пациентки, възможно е получаване на тромбоемболични усложнения и сърдечносъдови усложнения. Те могат да дадат негативни отражения на половата система, да предизвикат очни смущения, да повлияят на гушата и телесното тегло. Възможна е и появата на акне на кожата. В единични случаи се установява по-силно окосмяване на места, но с развитието на фармацията този ефект е сведен до минимум, тъй като хормоните са синтетични. В миналото това е било проблем, който се е дължал на по-голямото количество гестагени в съдържанието на първите контрацептиви. В годините фирмите се стараят препаратите да са по-физиологични и да наподобяват хормоналния механизъм на менструалния цикъл.

- Колко дълго могат да се приемат тези препарати?

- Добре е приемът да наподобява срока на една бременност. Затова 9 месеца може да се пият без прекъсване, но след това трябва задължително да има прекъсване от 2-3 месеца, преди да започне следващият прием от 9 месеца. Не е желателно да се пият с години без прекъсване, защото основното им действие е да се блокира овулацията.

- При толкова възможни странични явления задължителна ли е консултацията с лекар, преди да започне приемът на противозачатъчни таблетки?

- Категорично такава консултация е задължителна, защото таблетките имат абсолютна контраиндикация (противопоказания) при жени, които не трябва никога да взимат такива таблетки, и относителна при милионите жени по света, които ги приемат. В първия случай попадат жените, които вече са бременни или кърмят, които имат тромбоемболични заболявания или склонност към такива. Противопоказни са за жени, прекарали хепатит, независимо преди колко време са боледували, при отосклероза, която е хронично инфекциозно заболяване на ухото, при смущения в чернодробните функции и ендокринните заболявания, при затлъстяване - независимо дали е в начална форма, или последна фаза, при депресивните състояния и при жени с психични проблеми. Затова лекарят е този, който трябва да прецени дали да се приемат тези препарати, и да предложи най-подходящия според състоянието на пациента. Това се прави след преглед, изследвания на отделните системи, на базата на заболявания, за които пациентката съобщава, и т.н. Затова единствено акушер-гинеколог трябва да препоръча кои таблетки са подходящите, колко време и как да се приемат и т.н. На пазара вече има много и различни видове, има много добри и пречистени препарати, но дори те може да не са подходящите за определени пациенти.

- Мит ли е, че след прием на противозачатъчни таблетки зачеването става по-трудно?

- Точно по тази причина казах, че трябва да се спазва принципът: прием до 9 месеца, после 2-3 месеца почивка и след това да се започне отново. Това важи особено за младите момичета, които вече започват да ги пият още на 15-16-годишна възраст и не ги спират по 10 и повече години. А както казах, основното действие на контрацептивите е спиране на овулацията. В менструалния цикъл участват освен хормони, и нервни центрове, в които участва и мозъкът. Този проблем не се получава при всички, но процентът съвсем не е малък. Затова е необходима консултация с акушер-гинеколог с ендокринна насоченост в областта или консултация с колега.

- Изписват ли се противозачатъчни таблетки и за лечение?

- Да, при поликистоза на яйчниците, но аз предпочитам да ползвам други методи и препарати.

- Покрай летния сезон много жени - особено по-младите или тези, които обичат да прекарват повече време на плажа - искат да изместят датата на цикъла си. Има ли някакви странични явления, когато приемат медикаменти с тази цел?

- Препоръчвам, когато искат да забавят или ускорят цикъла си, да го правят с гестагенни препарати. Има такива, но пак трябва да се консултират с лекар, за да им каже кога, колко дни преди почивката и как да ги приемат. Много често стават грешки, когато слушат приятелки, които са взимали някакъв препарат и той им е помогнал. Друга грешка е да поискат да им се смени в аптеката някакъв препарат заради по-висока цена, или защото са чули от някой, че еди-кой си друг имал по-добър ефект.

- Таблетки, спирала или презерватив бихте препоръчали?

- Всички методи имат своите предимства и недостатъци. Затова най-добре е да се направи консултация със специалист. Особено що се отнася до избора между спирала и таблетки.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?