Следвайте ни

Шефът на УМБАЛ "Пловдив": Трябва да има специална клиника за заразени с COVID-19

viber icon

Д-р Динчо Генев пое поста изпълнителен директор на УМБАЛ "Пловдив" през тази седмица. Той е завършил висше образование по медицина в Стара Загора, има специалност „Вътрешни болести" и „Здравен мениджмънт" от Медицински университет -София. Работил е в общинската болница в Харманли и е бил неин управител. Разговаряме с него как УМБАЛ "Пловдив" се подготвя да посрещне евентуална вълна от пациенти, болни с коронавирус.

- Д-р  Генев, с колко апарата за изкуствено дишане разполага ръководената от вас болница?

- Имаме девет апарата в Отделението на анестезиология и активно лечение. Освен това можем да използваме и комбинираните апарати от операционните зали, в случай че се утежни положението с много пациенти с коронавирус. Дали сме заявка в Министерството на здравеопазването да ни предоставят още техника. Смятаме да си закупим модерни апарати от частни фирми, като вече водим преговори за това. Вече ни доставиха един, чакаме още два. Цял етаж от нашата болница може да бъде оборудван и предназначен за посрещане на болни с COVID-19. Тук обаче възниква един сериозен проблем, който искам да споделя с вас и ще го поставя пред компетентните органи.

- Какъв е той?

- Съществува голям риск, ако в сградата на нашата болница приемем болни от коронавирус. Дори и двама-трима, те

ще изложат на риск много лекари и пациенти

и ще се наложи да поставим под карантина цели отделения, където се лекуват пациенти с други тежки заболявания.

Същото важи и за УМБАЛ "Свети Георги", ако Инфекциозна клиника към нея се запълни с пациенти и се наложи с голямата сграда на болницата да се приемат пациенти с COVID-19. Затварянето на цели отделения в двете болници ще постави под риск здравето и живота на много пациенти. Причината е, че при нас и при тях постъпват по-голямата част от хората от Пловдив и региона, имащи нужда от лечение. За това е най-добре в Пловдив да бъде обособена специална болница, която да приема само пациенти с коронавирус. Така, както стана в София, след като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед за реорганизация на Втора градска болница, така че да приема случаи на COVID-19. Това ще концентира усилията на здравните власти в лечението на болните от опасната зараза на едно място и няма да има риск за болните и лекарите от другите здравни заведения. Видяхте в Китай, откъдето тръгна заразата, как построиха специални болници за пациенти с коронавирус.

- Къде може да бъде това място в Пловдив?

- Има няколко варианта и ще ги предложим от Областния щаб и Министерството на здравеопазването. Надявам се да го направим в най-скоро време.

- Имате ли обучен персонал, които да поеме евентуалното обгрижване на болните?

- Предварително обучен персонал нямаме, тъй като за първи път се сблъскваме с такъв тежък проблем като коронавируса.

Учим се в движение, решенията взимаме на местно ниво.

Спазваме основите правила за посрещанe на първата вълна заболели от COVID-19.

- Разполагате ли с достатъчно предпазни средства за персонала?

- Да, осигурили сме сериозно количества маски и защитни облекла. Раздадохме ги на хората. Поръчали сме допълнително облекла и дезинфектанти.

- Има ли поводи за притеснения?

- Трябва да сме спокойни и да не се изпада в паника. На този етап няма специални лекарства за коронавирус. Лекува се двойна пневмония, която уврежда белите дробове, тъй като блокира достъпа на кислород до тях. За това са необходими толкова тези апарати за изкуствено дишане. Все пак трябва да подчертаем отново, че

хората с лека форма на пневмонията, които са 80 %, трябва да си останат вкъщи,

за да не разнасят заразата. Същото важи и за около 15 %, които са в средната форма на заболяването. За останалите около 5%, които са в тежко състояние, е необходимо да бъдат приети в болница.

 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

СИФЧО

15.03.2020 | 20:21

КАКВО СЕ СЛУЧИ С БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА В КАКВО СЪСТОЯНИЕ Е ТЯ Е СПЕЦИАЛИЗИРАНА БОЛНИЦА СГРАДАТА НЕ МОЖЕ ЛИ ДА СЕ РЕНОВИРА БЪРЗО! КИТАЙЦИТЕ ПОСТРОИХА БОЛНИЦА А НИЕ ДА НЕ МОЖЕМ ДА ВЪСТАНОВИМ ЕДИН ДВА ЕТАЖА !!! КЪДЕ Е ОНЯ ТОТЕВ!! ПОТЪРСЕТЕ МУ СМЕТКА !!

Отговори
2 1

Живко

15.03.2020 | 18:15

Доктор Генев, кога ще достроите болницата? И кога ще ремонтирате двете нива на паркинга пред входа, които приличат на афганистански пазар? А бомбардираната улица без знаци водеща към вашия вход? Кога ще има истинска регистратура и информация на входа, а не гише като пощенска марка, пред което трябва да се коленичи?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?