46

Д-р Даниел Ставрев: Ваксините са безопасни и ефективни на всеки етап от бременността

Препоръчвам на жените да обсъдят с акушер-гинеколога си притесненията за имунизацията

Д-р Даниел Ставрев е част от екипа на най-голямата университетска специализирана болница за женско здраве​ "Селена". Завършил е медицина в Пловдив с няколко специализации във Франция. Акушер-гинеколог с фокус върху репродуктивното здраве, оперативната гинекология и ендоскопските операции.

- Мненията за ваксинирането на бременни срещу ковид-19 в България са разнопосочни. Същевременно в условията на пандемията това е една от най-рисковите групи от появата на усложнения. Какви са вашите препоръки?

​- Действително една от най-уязвимите групи в условията на настоящата пандемия са бременните. Последните данни от проучвания показват, че рискът от тежко протичане на заболяването при тях и нуждата от лечение в интензивно отделение е 3 пъти по-висок от този при другите жени. Три пъти по-често бременните стигат до нуждата от инвазивна вентилация, а рискът от летален изход при тях нараства 1,7 пъти.

Счита се, че причината за усложненото протичане на COVID-19 при жените, очакващи бебе, може да се дължи на намаления обем на белия дроб вследствие растежа на плода, имунологичните промени, които настъпват в организма в този период, както и повишената вероятност за поява на тромбоемболична болест.

При около 25% от бременните се наблюдава и удължаване на периода на боледуване, като упоритите симптоми на инфекцията продължават по осем и повече седмици. Тежкото протичане на заболяването при бъдещите майки увеличава риска от поява на прееклампсия, преждевременно раждане, гестационен диабет и ниско тегло на бебето при раждането. Особено уязвими са жените в по-напреднала възраст, както и тези с наднормено тегло, хронични белодробни заболявания, хронична хипертония и гестационен диабет.

Препоръчвам на бременните да обсъдят с акушер-гинеколога си притесненията, които имат по отношение на ваксинацията. Той е човекът, който може да отговори на въпросите им, като вземе предвид индивидуалния здравен статус на конкретната бременна жена и последните научни данни по отношение на проучванията на въздействието на ваксините върху бременните жени.

Аз лично следя всеки ден новостите по темата и съветвам моите пациентки да се ваксинират. Заедно изготвяме плана за ваксинацията и смятам, че рискът от ваксина е нищожен в сравнение с този от едно тежко протичане на болестта както за майката, така и за бебето.

- В кой етап от бременността е добре да се сложи ваксина? Избягва ли се първият триместър?

- Ваксината се счита за безопасна и ефективна на всеки етап от бременността и към момента няма доказателства, че ваксинацията трябва да се отложи. И първата, и втората доза ваксина може да се поставят и в първия триместър. Препоръчва се курсът на ваксинация да се завърши преди раждането, а в идеалния вариант - преди влизането в третия триместър, когато рискът от тежко протичане на COVID-19 e най-голям.

- Коя ваксина е препоръчително да се използва при бременни и какви са страничните ефекти, за които се следи? Как стои въпросът с бустерните дози?

- Ваксините на Pfizer-BioNTech и на Moderna mRNA са най-често тестваните ваксини върху бременните жени и данните за тяхната безопасност са най-надеждни. Известно е, че ваксините причиняват по-леко или по-тежко неразположение в първите около три дни след ваксинацията. В рамките на очакваното е и болезненост в ръката или мястото на поставяне на ваксината. Чувство на умора, главоболие, отпадналост, грипоподобни симптоми са често срещаните странични ефекти. При повишаване на температурата над 38 градуса се препоръчва приемът на парацетамол, който е безопасен по време на бременността.

Ако бременната жена има други симптоми или притеснения по отношение на състоянието си, препоръчваме да се свърже с личния си лекар или с акушер-гинеколога си. Задължително трябва да потърси медицинска помощ, в случай че има нетипично главоболие, което не се облекчава от болкоуспокояващи. Особено ако то се влошава в легнало или наведено положение или е придружено със замъглено зрение, гадене и повръщане. Трябва да се потърси лекар и в случай, че се появят необичайна отпадналост, сънливост, гърчове, задух, болки в гърдите, подуване на краката или постоянна коремна болка.

Препоръчвам поставянето на третата доза (бустер) от ваксината за осигуряване на защита от новия вариант на вируса Омикрон.

- Трябва ли да се правят изследвания преди поставяне на ваксината?

- В общия случай - не. Така или иначе, преди да се направи план за ваксинация, бременната жена трябва да разговаря със своя лекар. Той ще зададе въпроси относно здравния статус, на базата на които ще се планират бъдещите действия.

- Предава ли се имунитет на новороденото?

-. Наличните данни от проучванията, правени по темата, предполагат, че ваксинацията по време на бременност се свързва с предаването на SARS-CoV-2 антитела на плода през плацентата. По този въпрос обаче има нужда да се съберат повече данни, за да се даде категоричен отговор.

- Рискова ли е ваксинацията на бременни с тромбофилия?

- След преболедуване на COVID-19 рискът от тромбози се увеличава значително повече, отколкото след ваксинация. Тромбофилията изисква по-внимателен мониторинг на бременната жена, но заболяването само по себе си не е противопоказание за ваксинация.

- Влияят ли ваксините на фертилитета и трябва ли да отлагаме забременяването до завършване на ваксинационния процес?

- Не, няма никакви доказателства, които да предполагат, че ваксината срещу COVID-19 може да укаже някакво влияние върху фертилитета при жените или при мъжете. Още повече - няма биологично правдоподобен механизъм, чрез който тези ваксини биха могли да повлияят на фертилитета.

Бременност може да настъпи и между двете дози на ваксината, не е необходимо да се изчаква завършване на ваксинационния курс. В този случай се препоръчва втората доза да се постави 8 седмици след първата.

- Колко време след ваксинация може да се правят инвитро процедури?

- Желателно е времето на ваксиниране да не съвпада с времето на някои процедури в цикъла на асистираната репродукция. Такива например са пункцията или трансферът на ембриони. Целта е да може да се направи точен мониторинг на здравния статус на жената след процедурата и евентуалните промени в него да се адресират правилно.

Евентуална имунна терапия, през каквато преминават някои жени в инвитро лечението си, също би могла да повлияе върху тайминга на поставяне на ваксината. В единия случай е желателно отлагане на ваксинацията до изчезването на ефектите на имунната терапия. А ако ваксината вече е поставена, се препоръчва отлагане на инвитро оплождането до няколко седмици след поставяне на ваксината.

Още интересни четива от сферата на медицината вижте в новия брой на "Марица Здраве"

 

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?