71

Д-р Цветеслава Гълъбова: Вече 30 години създаваме психопати, готови да прегазят всякакви норми

Обществото представлява система и като заложиш на входа бомби, на изхода те няма как да не гърмят 

Вече имаме цели поколения, които отгледахме в безхаберност и презадоволяване

Онези, които ни управляваха политически преди Десети ноември, сега ни управляват икономически чрез техните деца и внуци

 

 

- Д-р Гълъбова, няколко изключително брутални убийства потресоха България. Има ли някаква закономерност в това? 

- Има много дълбоки и сериозни причини, за да се стигне дотук. Това не е отключване на агресия, а процес на формиране на психопатни личности. Този процес тече в България повече от 30 години и в неговата основа стои липсата на семейна среда. Българското семейство като институция, като основна клетка на обществото, както се наричаше някога, вече го няма. Не е в будна кома, а просто го няма. Заринато е от боклуци, от чалга, от политическа арогантност и лицемерие, от наглост. И тази клетка на обществото умря, а в култ са издигнати парите, имането, властта, възможността да си на върха. Днес е гордост да си груб, арогантен, да лъжеш, да мамиш. 

Българското семейство като мястото, в което се поставят темелите на личността, вече го няма. И оттук започнаха да израстват несигурни, нестабилни личности, без вътрешни устои, без знания за това кое е редно и кое не, кое е морално и кое не,  личности, готови да преминават всякакви граници, писани и неписани норми на обществото. 

И резултатът е този, който виждаме - убийства, насилие, агресия по пътищата,  злоупотреба с наркотици, алкохол: една тотална психопатизация на обществото.

- Значи неизбежно у нас насилниците ще се увеличават във всички сфери? 

- Да, така ще бъде. Ние правим грешка по отношение на много обществени сфери, вкл​ючително и в моята, в психиатрията. Не си даваме сметка, че обществото представлява система и като заложиш на входа бомби, на изхода те няма как да не гърмят. Ние се борим с последствията. Увеличават се наказания, контрол. Само че на входа на системата залагаме некачествен материал. И няма как на изхода резултатът да бъде различен. Колкото и да вдигнем наказанията, какъвто и контрол да упражняваме, резултатът няма да бъде друг, защото насилието и агресията се възпроизвеждат като поведенчески модели. 

Всеки от нас вижда такива модели в семейството си и започва несъзнателно още в детска възраст да ги копира.

Ако в семейството наричаме лекарите „убийци в бели престилки”, ако казваме -„оня даскал е по-прост от тебе”, това също е възпитание.

Ако детето вижда, че баща му  се качва в колата, след като е пил бира, защото била „шофьорска”, естествено, като порасне, ще иска да прави като татко си.

Вече имаме цели поколения, които отгледахме в безхаберност, в презадоволяване на материалните потребности. Вместо да изслушаме проблемите на детето, му даваме 200 лева да иде в мола да се забавлява  с приятели. Извинението е, че родителите са уморени - работят, за да осигурят на детето „всичко”.

Емоционалните потребности не могат да бъдат заместени от изкуствения интелект. Човешката топлина, общуването, прегръдката са незаменими.

И после се чудим какво правели децата ни във виртуалната реалност, кой щял да ги излъже. Ще ги излъжат, разбира се - това дете има нужда от общуване. И като се намери психопат педофил, който да му говори интересно, детето много лесно ще се полъже.

- Не е ли странно все пак да сме все по-нещастни и изнервени? При положение че на повърхността нещата в обществото изглеждат нормални - имаме редовен кабинет, повишават се пенсиите, заплатите…

- Политиците ни са част от тази картина, и то съществена част. Те също налагат модели на поведение. А политиците ни лъжат, и то много. Най-откровено и нагло настоящите управляващи ни казват, че не се понасят едни други, че си нямат доверие, а искат ние да им имаме доверие, че работят за нас. Това е цинизъм.

Политиците вършат нередни неща - живеем от скандал в скандал. Това също е елемент от психопатизацията на обществото, и то много съществен елемент. Няма я тази здрава обществена атмосфера, в която неправомерните, неприличните и неморалните деяния да бъдат осъждани. Напротив, излиза министърът и казва, че всеки си купува каквото иска като имот и може да го продаде на всякаква цена.

Ако ние с вас направим нещо подобно, НАП веднага ще ни погне. И това също отравя обществената атмосфера ​- защо един може да кара с 240 км в час, да се хвали в социалните мрежи и медиите да го превърнат в герой.

- Според последното тревожно проучване сме на първо място в Европа по ранна употреба на дрога. Как да спрем тази опасна тенденция?

- Отново се връщаме към семейството. В семейство, в което има здрави емоционални връзки между родители, деца, баби, дядовци, където се споделя, а не се размятат пари, за да „ми се махнеш от главата”, употребата на дрога се среща много по-рядко. 

Арогантността, алчността, желанието на всяка цена да се притежава много отчуждават хората. И когато това се случи в семейство, в което детето подраства, има нужда от емоционална свързаност, от топлина, е много лесно то да тръгне по пътя на дрогата.

- Същото ли е и с капана на социалните мрежи?

- Хората имат нужда от общуване, имат нужда да се покажат някъде. И когато го няма живото общуване, когато родителите не са те научили, че си ценен точно такъв, несъвършен, и такъв те обичат, защото си тяхното дете - търсиш отдушник в социалните мрежи, търсиш харесване при контакти със стотици, дори хиляди хора, които не познаваш.

Системата от ценности много се изкриви - сега е важно да имаш няколкостотин хиляди последователи. И не си даваме сметка кой от тези последователи ще се вдигне в 3 часа през нощта и ще дойде, ако му се обадиш и кажеш: Имам нужда да дойдеш!  Това правят приятелите. Дано всеки има поне един-двама такива. 

- На тревожния фон, който очертахте, нормално ли е да бъдат гласувани поправки в Закона за притежаване на огнестрелно оръжие, които изключват психотест?

- Категорично против съм да се издава разрешително без психотест за пригодност за носене на оръжие. Тук не става дума кой е психично болен - такива хора няма да стигнат дотам - да си вземат оръжие. Но е пълно с въоръжени психопати и депутатите отказват да ги проверяват - да се подложат на психотест за пригодност за носене на оръжие, да се установи какъв праг на дразнимост има съответният човек, как реагира в критични ситуации, склонен ли е при спор директно да използва оръжие. Мотивът е, че трябвало да се намали административната тежест. Само че депутатите пътуват с бронирани коли и за тях не е страшно, както е за нас, редовите българи.

За съжаление, депутатите са вече горе и са забравили прословутата „Приказка за стълбата” на Смирненски, дано я прочетат.

- Толкова ли е неглижирано психическото здраве на нацията? Нали имаме Национален съвет за психично здраве?

- Да, проблемът е сериозно неглижиран. Член съм на Националния съвет по психично здраве и на Експертния съвет по психиатрия. Но грижата за психичното здраве не е само в подобряване на условията за лечението на психично болните. Психичното здраве е много по-глобален социален феномен, неотменима част от общото здраве. За съжаление, у нас здравната система като цяло е с фокус върху болния човек, а не върху профилактиката и превенцията на здравия.

И както не профилактираме физическото си здраве, така не го правим и с психичното. Всичко, за което говорим, са компоненти на психичното здраве -човек, израснал в насилническа среда, става или насилник, или жертва на насилие. Минимален е шансът му да стане нормална хармонична, здрава, силна личност. А когато си насилник или жертва на насилие, си или психопат, или човек с някое от тревожните разстройства. Те имат определено пик. Или тръгваш по пътя на дрогата.

Работата на Националния съвет по психично здраве е много, но е фокусирана върху проблемите на стационарната психиатрична помощ. А имаме като общество да свършим много работа.

- Освен че е болно, обществото ни е и разделено. Колко дълбоко е това разделение?

- Много сериозно е, защото се прави целенасочено. Не се търсят пътищата към сближаване, а се прави всичко напук. Включително и промяната в Конституцията е в тази линия. Как може парламент с 8 процента доверие да промени обществения договор? Допустимо ли е това? Да оставим доверието настрана -кои професионални организации не се изказаха против промените в основния закон?! Авторитети, действащи преподаватели, магистрати казват, че тези промени не са добри. Но въпреки това бяха направени. Какво е това, ако не разделение? Правим го напук, защото сме управляващи и ще си правим каквото си искаме.

В коя държава се режат паметници? Наричахме талибанщина унищожаването на паметници в Афганистан и в Сирия. Но и тук унищожаваме паметници и се гордеем с това. Дори правим и торти. Да направиш торта, украсена  със символни човешки останки, е извратено. Да, има пострадали от режима преди 1989 г. В лично качество и аз съм пострадала, но няма да ми хрумне да направя такава торта или да пусна в социалните мрежи снимка колко се радвам на нарязания паметник. Това е извратено, връщане в зората на човечеството, в пещерите, когато изяждаме този, който не ни харесва. 

Излиза, че повече от три десетилетия след промените сме по-разделени, отколкото бяхме тогава. В началото на прехода имаше много ентусиазъм, радост, че е сложен край на член първи от Конституцията, че вече има многопартийна система. Бяхме измамени. Онези, които ни управляваха политически тогава, сега ни управляват икономически чрез техните деца и внуци. Нямам проблем с произхода на когото и да било. 

Но когато си изградил социалното и партийното си съществуване на база реторика антикомунизъм, анти ДС, да правиш обратното сега, не е морално. Когато си се възползвал от всички привилегии на онзи строй, когато са те пращали да учиш в СССР, когато си бил преподавател по научен комунизъм, когато си учил в Оксфорд, защото баща ти е бил кореспондент на „Работническо дело” във Великобритания - трябва да имаш повече смирение и да не се пъчиш толкова.

Когато си влизал в университета с квотата на активните борци при бал 3.50, трябва да внимаваш, когато говориш анти. И най-сетне - когато почваш да поглъщаш нова порция мазна храна от кокала, първо повръщаш предишното.

- Не виждате ли никаква светлина в тунела?

- Жалко е, че някои хора се спасяват, като казват ​- това не ме интересува. Това е проблем ​- че 60 процента от българите не се интересуват и не ходят на избори. Докато чакаме нещото да се случи, то няма да се случи. Трябва да го направим - ако не за нас, за децата и внуците ни.

Не вярвам, че идеята за безплатно висше образование ще върне младите у нас. Българите имат много ниско самочувствие и смятат, че чужбина е рай. Не, не е. И не знам кой пусна мантрата, че българското образование било лошо. Толкова е лошо, че на Запад поглъщат българските лекари и медицински сестри като топъл хляб, поверяват им здравето и живота си. Това е пак част от двойния аршин и лицемерието на колективния Запад.

 

 

Д-р Цветеслава Гълъбова е завършила  висше медицинско образование в МУ-София. Магистър по икономика от УНСС и магистър по реторика от Софийския университет. От 1994 г. работи в ДПБ „Св. Иван Рилски“ като лекар психиатър, а от 2009 г. е неин директор. Съдебен експерт по психиатрия и здравен мениджмънт. Член на Експертния съвет по психиатрия към министъра на здравеопазването, председател на Националния експертен съвет по психиатрия към БЛС, член на Националния съвет по психично здраве. Член е на Коалиционния съвет на „Левицата“.  

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 12 оценки
3.7/5 от 12 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
18 коментара
комунист

комунист

19.02.2024 | 22:43

Мислех да не коментирам защото причината е ясна- европейски ценности и демокрация но безсмисленно жлъчните Ви коментари ме провокират. Огледайте се около себе си и кажете кое от казаното от нея е невярно? Няма голямо значение кой го казва ако е истина.

Отговори
4 3
За това ли

За това ли

17.02.2024 | 17:03

За това ли Народното събрание и Министерския съвет са пълни с такива?

Отговори
3 4
гълъбова

гълъбова

17.02.2024 | 16:58

е най големия СОЦИОПАТ

Отговори
5 7
Българин

Българин

17.02.2024 | 16:24

Доктор Цвета беше в инициативният комитет, който издигна подобен екземпляр за президент. Затова е толкова компетентна по въпроса.

Отговори
7 5
РАП

РАП

17.02.2024 | 10:33

Не е нужно да си психолог или доктор, за да знаеш фактите от заглавията на тази статия. Десетилетия наред беше ясно като бял ден, че който ни управляваше политически преди 10 ноември ще ни управлява физически след това. Както се казва, "Когато фактите говорят и боговете мълчат". Въпросът е, когато се повдига тази тема, да се замислим малко какво ще се случи? Нещо промени ли се за 33 години? Ако на някой още не му е светнала лампата, да си пусне само първите 5 минути на филма на Влади Въргала и няма нужда да чете нито история, нито статии. Добре, че влязохме в ЕС, че да започнат някакви промени, макал и с кл..ма...

Отговори
11 2
пътник

пътник

17.02.2024 | 09:21

Милата психиатърка!Но защо поставя следствието след собствената му причина /каруцата пред коня/???Защото е крайно политически предубедена.Едно разсъждение в случая не трябва да тръгва от средата/посткомунизма/,а от действителното си начало-комунистическата СИСТЕМА.Как се опорочиха ред поколения още от семейството-чрез механизъм на дебнене/детето ще дебне родителите и ще ги ИЗКАЗВА ,т.е.ще ДОНОСНИЧИ,усеща страха на родителите си от терор-физически и психически- и несъзнателно приема модел на угодничество и т.н. ,и т.н

Отговори
8 2
КОЙ ????

КОЙ ????

16.02.2024 | 21:44

Говори за социопати?? Социопатката Гълъбова!! Да видим защо тази жена НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА, за която получава ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА, платена от всички нас, а Е НЕПРЕКЪСНАТО ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ?? Н а всяко гърне е миризлива подправка. И ЗАЩО Е В КОМИТЕТА НА рЕЗИДЕНТА?? Защо ли?? Защото тя самата е психиатрична пациентка без терапия и контрол!

Отговори
10 9
От Пловдив

От Пловдив

16.02.2024 | 16:49

Изключително смислен човек е Докторката. Нуждаем се спешно от хора като нея,обществото загива!

Отговори
15 8
Тази социоПАТКА от 8 години е членка на бсп

Тази социоПАТКА от 8 години е членка на бсп

16.02.2024 | 16:45

И го пази в тайна, за да се изявява като "независим" коментатор

Отговори
14 9
пишещ

пишещ

16.02.2024 | 17:31

Съвсем в стила на *маричките * да премълчава неудобните факти!

Отговори
7 2
Спокоен

Спокоен

16.02.2024 | 21:05

А след това "пристана" в ИТН...а сега...пак прескочи, в т.нар. "левица"! Това защо не го пишете? Някак си, не е политкоректно, нали?

Отговори
11 1
пишещ

пишещ

16.02.2024 | 15:00

Значи си пострадала преди да дойде *демокрацията*,а си против премахване на тоталитарните паметници?Май затова хенриетка най-накрая скромно ни напомня,че си от *коалиция Левицата*!

Отговори
11 5

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?