1553

Д-р Чобанкова: Ако усетите лепнене в устата, веднага потърсете лекар

Д-р Елена Чобанкова работи в УМБАЛ „Каспела“:

- Д-р Чобанкова, наистина ли затлъстяването става световен проблем?

- Затлъстяването е епидемия в света и особено това в детска възраст нараства главоломно. То дава отражение върху затлъстяването в зряла възраст. Прогнозирано е, че процентът на затлъстяване ще се увеличава и в следващите години, което има отражение върху болните от захарен диабет, тип 2. това е също нарастваща пандемия и голям здравен проблем. Свързано е с увеличаващи се здрави разходи и нарушена работоспособност. Това е сериозен проблем, който често пъти е неглижиран.

- Свикнахме все да сме на опашката на Европа. Къде сме по отношение на затлъстяването?

- Няма съществени разлики в сравнение с другите европейски страни. В световен мащаб се наблюдава същата тенденция, не можем да кажем, че сме твърде зле спрямо другите страни.

- При младите проблемът н е ли свързан с начина на живот на милениалите?

- Не само на милениалите – наблюдава се и при хората от зрялата възраст. Обездвижването е масово. И неправилният начин на хранене, който сега набира още по-голяма сила сред младите пациенти, защото е много по-лесно да се храниш с някаква бърза храна, отколкото с нещо здравословно.

- Ковид повлия ли на затлъстяването?

- Повлия негативно. След пандемията при нас значително се увеличи процента на пациенти със затлъстяване. И се увеличи процента на новооткрит захарен диабет, защото в следствие на ковида хората се затвориха, нямаше как да се движат и този процес продължи много дълго, а оттам това стана техен начин на живот. Те си остават в къщи все повече и повече.

Много хора преминаха на работа от дома – това също е движение по-малко. Става все по-трудно за тях. Хората сами се усещат и сами си откриват симптомите. Много от тях ни казват: Аз има лепнене на устата, пия много течности и уринирам много често. Това са симптоми на захарен диабет. Самите те се усещат, че нещо не е както трябва.

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 10 оценки
4/5 от 10 оценки

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?