49
Следвайте ни

Д-р Борис Таблов: Ваксинираните ще скочат двойно, ако се въведат COVID пропуски

Белите държави имунизираха с мека принуда, у нас лекари издават фалшиви сертификати, казва медикът

viber icon

Д-р Борис Таблов е един от медиците, чието мнение за ковид кризата е доста търсено. Той работи като реаниматор в Германия и като такъв се сблъсква неведнъж със заразата, и то в най-зловещите й форми. Лекарят е постоянно търсен за коментари във Фейсбук страницата му, както и от родните медии. Д-р Таблов даде интервю специално за „Марица“.

 

- Д-р Таблов, на какво отдавате това недоверие у българина към ваксините, което ни прати на последно място в Европа по процент имунизирани?

- Доста са факторите. По принцип българинът е скептично настроен - щом толкова много хора му говорят нещо, значи не е съвсем така. Парадоксално. От друга страна подозирам, че мнозина са изкарали вируса, без да уведомят властите, и сега се позовават на твърденията, че нямат нужда от ваксина. Нещо, което е категорично опровергано от здравните власти в Германия. Те препоръчват ваксина и след преболедуване. При това от една доза, независимо за коя от ваксините става въпрос. Но експертите са на мнение, че невинаги преболедуването осигурява оптимален имунен отговор. Затова предполагам, че доста хора в България изчакват.

Държавната ни политика също не беше достатъчно агресивна - като в други страни. Знаете, че в Гърция, Италия, Франция някои професии като лекарите бяха задължени да се ваксинират, ако искат да останат на работа. У нас уж се води кампания, но тя е повече пожелателна. Хората не разбират, че това е спасението.

Аз лично и не видях личен пример от много политици или обществени личности да се ваксинират публично.

И, разбира се, аз съм учуден от огромното поле за медийна изява, която получават антиваксърски настроени колеги. Изчакаш ли достатъчно дълго пред телевизора, задължително ще попаднеш на подобно мнение.

Толкова фактори, събрани накуп, със сигурност влияят най-вече върху колебаещите се българи, които според мен са доста.

- Казахте народопсихология, но примерът с дисциплината на гърците е удачен на фона на стачките и протестите у нас дори срещу елементарни мерки в нощните клубове. Да не говорим, че въобще не се прилагат мерките?

- От известно време се налага да пътувам почти всяка седмица до България и съм категоричен - мерки има в Германия, мерки в България няма! Всичко е пожелателно. Този рев срещу мерките е направо смехотворен. Та същите си работеха без проблеми цяло лято. Като съм в България, посещавам заведения с приятели. Никой никога не ми поиска ковид сертификат при пълен капацитет. И тук фатално е отсъствието на държавата.

Има и по-лошо. Аз знам за случаи, в които желаещи да бъдат ваксинирани биват гонени от личните си лекари. И най-лошото, казват им - ето ти сертификат, махай ми се от главата.

- Сериозно? Аз бях чул, че искат по 300 лева, но чак и за безплатни?

- Така ми пишат хора, аз водя комуникации с доста българи. И отново ще спомена отсъствието на държавата. Тези хора се чувстват силни. Защо ли! Ами излиза премиерът и казва, че приоритет им е бизнесът и в следващия момент как лекарите и сестрите били длъжни, защото дали клетва като военни и полицаи. Тези неща създават усещането, че едва ли не няма проблеми. И противниците на мерките стават все по-агресивни.

- Може би и липсата на редовно правителство подклажда напрежението?

- И не само. Политическото говорене по темата също. Да, пандемията се използва от политици не само в България. Същото беше и в Германия. Но когато страната отбеляза 500 починали за ден, канцлерът Ангела Меркел излезе и твърдо заяви, че не може да допусне смъртта на 500 свои съграждани. И всички политици, дори най-големите <210> противници, излязоха публично и я подкрепиха.

Ние в България говорим за „съчки“, докато всеки ден умират по 50-60-70 души. И политиците не обелват дума.

- В Германия нежелаещите да се ваксинират са под 15%, ако се доверявам на едно от изследванията, как го постигнаха?

- Пътя го показа Италия. Сега четох статия - желанието за ваксинация скача двойно след въвеждане на ковид пропуски за заведения и определени дейности. По този път тръгнаха всички бели страни - мека принуда. Не ти ограничаваме правата, но ако искаш да водиш активен обществен живот, трябва да се ваксинираш.

Знаете ли, че най-големите скептици срещу ваксините в Германия се оказаха радикалните групи - или много бедните, или необразованите, или емигранти, и то предимно от Балканите. Плюс крайнолеви и крайнодесни политически групи. Тоест, хора, които обичат да се противопоставят на всичко.

Но в крайна сметка разумът надделя. Да ваксинираш 65 процента в 80-милионна държава, е огромно постижение. И то не са повече само защото няма още решение за децата.

- Бих казал - впечатляващо постижение на фона на ситуацията у нас...

- Най-хубавото е, че го виждам в болницата. Това няма как да лъже! Предишните ковид вълни в нашата болница - беше страшно! Сега при наличие на нова вълна нямаме нито един пациент! Дай Боже, така да продължи.

- Колко е голяма болницата, в която работите?

- В най-тежките времена интензивното ковид отделение беше с 18 легла. И всички бяха запълнени! Страшно беше! Миналата зима се нагледах на смърт! Не сме най-голямата болница, но все пак регионален център, обслужваме община, да кажем, колкото Горна Оряховица. Сега нямаме нито един болен от коронавирус! И това е, защото 87 процента от населението тук над 60 години е ваксинирано. Нашата провинция Бранденбург е сред най-високите проценти на имунизация. И това ако не е доказателство, че ваксините работят!

Не само аз гледам www.worldometers.info, заболяемостта започва да пада видимо и в Германия, и в САЩ, и във всички останали държави, подходили разумно към ваксинацията и към пандемията въобще.

- Мнозина ще кажат, хубаво, но Германия има икономика, която да издържи и да помага на бизнесите, докато ние - не. Дълга тема, че ще намесим колко от тях в България са в сивия сектор?

- Със сигурност има значение. Но основното беше друго. В Германия всички казаха още в самото начало - дайте да се стегнем и спазваме мерките, за да дадем въздух на науката да се справи с този проблем. И това се получи. Чета - Норвегия, Дания обявяват или се готвят да обявят ден на свободата - край на всякакви мерки. В Германия също много хора вече говорят за него, макар че едва ли ще се случи много скоро, защото са противоречиви коментарите.

- А в България дори не говорим за локдаун, а за елементарните мерки като маски и дистанция. Плюс ваксините. На какво отдавате това говорене на български лекари срещу ваксините, което го няма в другите държави поне в тази степен?

- Сложна тема. От една страна, много колеги вярват на капацитети, които се изказват по темата. Ще дам пример с доцент Мангъров. Той има много ученици в нашите среди, бил им е преподавател, уважават го, доверяват му се. 

За качество на образованието не искам да говоря. Но не може да знаеш всичко. Аз съм реаниматор. И като такъв си изграждам мнението от това, което ми казва професионалистът, бил той имунолог, вирусолог и т.н.

Друг фактор - хората обичат да слушат за право на избора, за нормален живот, за лична свобода. Под тази мантра лесно минават подобни послания.  И някои хора се възползват и говорят удобно. Накрая може да се окаже, че просто 10 души са прекалено шумни и успяват да създадат подобни настроения сред хората.

Тук, в Германия, обществото не го допуска. 72 процента от лекарите в Германия се бяха ваксинирали още през август месец.

- А има ли страхове в Германия от страничните ефекти на ваксините. Младите вярват масово в риск от безплодие, старите се съмняват, че са изобретени набързо?

- Съвсем не е така и многократно беше обяснено. За безплодие е абсурд дори да се говори, преди да са минали две, че и повече години. Но ваксините са достатъчно изследвани. Дължи се на няколко фактора. Първо, държавите инвестираха доста пари в тях. Второ, разреши се по изключение т.нар. паралелно провеждане на етапите. Трето, технологията се разработва от доста години.

А и никой не говори, че редица ваксини се не се получиха. Например немската. Отказаха се в един етап, след като видяха, че няма да се получи ефективна.  И не само немци, но и китайски компании, и други.

Да, не казвам, че ваксината е безопасна на 100 процента, но рискът е толкова пренебрежимо малък спрямо риска от тежък край при ковид! В България поне рисковите групи да бяхме покрили на 50 процента! Но уви!

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (38)

Доктор от France

Доктор от France

03.10.2021 | 08:09

"Съвсем не е така и многократно беше обяснено. За безплодие е абсурд дори да се говори, преди да са минали две, че и повече години. " ... две, че и повече години. Правилно!!! Чекайте!

Отговори
3 1
Биткойнър

Биткойнър

02.10.2021 | 17:29

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 3
Докога

Докога

02.10.2021 | 11:04

Докога ще насаждате паника и ще тормозите хората, мамка ви..Това е най-агресивната кампания за нетестван продукт в историята на човечеството. Зорът не е да се победи някакво си грипче с 99.8% оцеляваемост, а нещо друго - това е очевидно.

Отговори
20 13
Леле

Леле

02.10.2021 | 11:56

Просто не чети щом се паникьосваш.

Отговори
11 9
Ура

Ура

02.10.2021 | 09:54

Парите за издаване на сертификати за непоставени ваксини са малко, ще си докарваме и от Ковид пропуски! Измисля се глупост след глупост!

Отговори
15 5
Истината

Истината

02.10.2021 | 09:46

Заради така наречения ,,ковид,, всички други болести вече са забравени и ако има някакво увеличение на смъртността е само заради това. Имам проблеми с холестерола и преди три дни помолих моето джипи да ми даде направление за да видя тази година какви са ми показателите-категорично ми отказа.

Отговори
21 10
Много вярно

Много вярно

02.10.2021 | 10:01

Показателно е как е била лекувана 29-годишната бременна с близнаци жена, която почина наскоро.

Отговори
15 5
Леле

Леле

02.10.2021 | 11:57

Единственото показателно за бременната е ,че не е била ваксинирана.

Отговори
7 21
Аз ако съм

Аз ако съм

02.10.2021 | 19:19

На мястото на мъжа на тази жена . Влизам в болницата и ги избивам на ред , където видя бяла престилка заминава . Боли ме после затвора . На тоя човек му свърши живота .

Отговори
4 1
Без майтап

Без майтап

03.10.2021 | 22:50

Сменяй джипито

Отговори
0 0
Къш бе чифут

Къш бе чифут

02.10.2021 | 09:20

Таблоф Ко шъ кажеш чифутско изпражнение вместо да правите ковид пропуски ние да вземем да ви пуснем без пропуск само по една жълта звездичка на голо в курортния комплекс Дахау и от там през коминчето дим да те няма пак без пропуск Щото сме хуманисти А би ли ми казал като си такъф отворко та даваш акъли чак от Джермания ако се прероди оня чичко с мустаците ти къде ще местиш свинското си тяло без пропуск

Отговори
13 13
Buцата

Buцата

02.10.2021 | 09:16

Айде се скрий бе платен драскач, пишман реаниматор. 90% от казаното за този вирус е ЛЪЖА. Казват едно, после друго. Не разбрахте ли проблема къде е, хората НЕ ВЯРВАТ на властите, защото са лъгани и ги лъжат постоянно. Всеки си прИценя...

Отговори
24 14
Дали работят ваксините, А???

Дали работят ваксините, А???

02.10.2021 | 09:14

Починали от Ковид в бивши соц държави и България за последната 1 седмица: Словакия 41% ваксинирани - 55 Словения 48% ваксинирани - 39 Унгария 58% ваксинирани - 56 Чехия 55% ваксинирани - 11 Латвия 45% ваксинирани - 46 Естония 46% ваксинирани - 14 България 19% ваксинирани - 546

Отговори
16 8
Дии

Дии

02.10.2021 | 09:18

Добре бе разбрахме те. Ти нали си ваксиниран? Какъв ти е зора? Страх те е да не си се набутал само ти?

Отговори
17 15
КУКУ

КУКУ

02.10.2021 | 09:25

Не, страх ме е вие НЕваксинираните да не препълните болниците до степен, в която да не може да се лекува почти нищо друго. Вие НЕваксинираните както показват данните всеки ден упорито продължавате да търсите спешна помощ, лекари и болници. Няма ли начин да се справите с проблемите с дишането вкъщи? Все пак се касае за "лека настинка".

Отговори
22 17
Дии

Дии

02.10.2021 | 09:34

Че то сега има ли други болести? Аз оставам с впечатлението че другите болести чудодейно са се изцерили и хората мрат само и единствено от ковид. Също така ваксините ги рекламират като лекарство гарантиращо безсмъртие.

Отговори
17 9
КУКУ

КУКУ

02.10.2021 | 09:45

Грешно ти е впечатлението. От другите основни болести - причинителки на с*мърт не знам да има друга заразана и такава, която да е в състояние на пълни и препълва болници.

Отговори
12 10
М@лоумник

М@лоумник

02.10.2021 | 19:24

Къде сравняваш живота на стандарт със Словения , където между друго е спряна ваксинацията с Джонсън и Джонсън , заради смъртта на едно 20 годишно момиче . И е имало малко бунтове . И какъв е социалния стандарт на живот особено на възрастните и самотни хора . Ама ваксинирания тъп@к си е тъп@к. Дано скоро получиш усложнения след 3-та доза , аз искрено се надявам да е по Коледа . Да е гадно на роднините ти .

Отговори
5 2
Кой говори за стандарт ?

Кой говори за стандарт ?

03.10.2021 | 22:47

Между другото стандарта на живот е пропорционален на интелекта на народа

Отговори
0 0
Дии

Дии

02.10.2021 | 09:10

Тоя от интервюта по медиите кога му остава време да работи в Германия? Иска да се изкара най компетентния, тоя някому неизвестен нарцис.

Отговори
17 13
Дали работят ваксините, А?

Дали работят ваксините, А?

02.10.2021 | 09:04

Починали от Ковид в Израел (11 милиона население) и България за последната 1 седмица: Израел: 64% ваксинирано население - 155 България: 18% ваксинирано население - 546 В България умират 3 пъти повече хора. Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.

Отговори
14 13
Дии

Дии

02.10.2021 | 09:15

А преди короната каква беше смъртността в България и в Израел? Като са работещи ваксините и като спазват ограниченията защо в Израел има по 6-7 000 новозаразени на ден? Влизал ли си в израелска болница да видиш разликата?

Отговори
15 9
КУКУ

КУКУ

02.10.2021 | 09:21

Преди короната в България умираха средно между 108 и 110 000 хиляди на година. През 2020 починаха 124 000, а тази година ще бъдем в диапазона около 140 000. ТОВА Е ЗАЩОТО НАСТИНКАТА Е ЛЕКА И ЕДНО ПРОСТО СЕЗОННО ГРИПЧЕ.

Отговори
13 11
Ами ШИБ@НЯКО

Ами ШИБ@НЯКО

02.10.2021 | 19:31

Много ясно , че се увеличи смърностт@ в България , защото сега чети внимателно и си го набий в тъп@та ТРОЛСКА КРАТУНА ЗАЩОТОООООООО ТУ СПРЯХА , ДА ТИ ПОВТОРЯЯЯЯЯ СПРЯХААААААААААА ПЛАНОВИТЕ ПРИЕМИ И ОПЕРАЦИИ В БОЛНИЦИТЕ СЕГА РАЗБРАЛИ ЗАЩОТОООООООО ВАКСИНИРАН НЕЩ@СТНИКО МОЙ ПОЗНАТИ ТАКА СИ ЗАМИНАХА М@ЙКА ТИ ДОЛНА ПРОДАЖНА КАК МИ СЕ ИСКА ДА ТЕ ПРЕГАЗЯ НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА И ОКОТО МИ НЯМА ДА МИГНЕ ПОВЕЧЕ ОТ УСЛОВНА НЯМА ДА МИ ДАДАТ ПЕДЕР@СТ СК@ПАН НЕЩ@СТЕН

Отговори
5 2
Заблуден си нещо

Заблуден си нещо

03.10.2021 | 22:43

Приемите в болници и операциите не са спрени

Отговори
1 0
Защото

Защото

05.10.2021 | 10:02

Докторите с всички други специалности работят за заплатите си,ама сте неграмотни.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?