Следвайте ни

Д-р Атанас Гюлев: Добрата дума е толкова важна, колкото и правилната терапия

viber icon

Д-р Атанас Гюлев завършва Медицински университет Пловдив през 2004 г. със специалност УНГ. От 2004 до 2014 г. работи в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Той е трето поколение специалист в лекуването на ушно-носно-гърлените болести, тъй като продължава семейната традиция, унаследена от неговия баща и дядо.

Д-р Гюлев е член на Асоциацията по лицевите аномалии (АЛА), специализиран в детската отология, като специфичен интерес представлява микрохирургията на ухото, особено при проблемни случаи. Към момента е началник на отделението по УНГ болести в Университетска болница „Пълмед“, Пловдив. 

Д-р Гюлев е един от отличените в тазгодишния общински конкурс "Пловдив - град на доброто".

 

Едва ли има начин да си добър лекар, ако не си способен на емпатия

За съжаление, цялостната нагласа към съсловието ни остава противоречива 

Много важно е да има ясна граница между емоциите и добрата медицинска практика 

 

- Д-р Гюлев, при награждаването стана ясно, че Ваши благодарни пациенти са Ви номинирали за отличието. Какво е чувството да получите приз за „добър човек“?

- Признанието на пациентите е потвърждение, че сме си свършили работата добре не само в медицински аспект, но и в човешки. Приемам тази награда не само като лично признание, но и като признание за целия екип на УНГ отделението в „Пълмед“, което ръководя.

- Какво е значението на добрината за Вас като лекар и какви са добродетелите, които Ви водят в живота и професията?

- Едно от най-важните качества, които се стремя да насърчавам у колегите си, освен високия професионализъм и медицински познания, е човешкото отношение и уважението към пациентите. Добрата дума понякога е също толкова важна, колкото добре подбраната терапия.

- Къде е границата между човешката емпатия и умението на лекарите да се съхраняват, гледайки страданието на пациентите си?

- Емпатията е част от работата на лекаря, едва ли има начин да си добър лекар, ако не си способен на емпатия. Всички имаме своите начини да се справим със стреса от работата с болни и страдащи, но е много важно да има ясна граница между емоциите и добрата медицинска практика.

- Казваме, че лекарската професия е най-хуманната. Пострада ли грижата към пациента от създалата се обстановка около пандемията?

- Когато по време на есенната и пролетната вълна бяхме зал​ети от пациенти, страдащи от ковид и неговите усложнения, възможността ни да обърнем достатъчно внимание на всеки пациент беше поставена на изпитание. Понякога липсата на персонално време за всеки болен бива обърквана с липса на хуманност у лекаря, но уверявам ви, че това не е така. Смятам, че колегите от екипа ми се справиха брилянтно с този проблем по време на пандемията и усмивките рядко слизаха от лицата ни, дори когато самите ние боледувахме или когато един дежурен трябваше да бди над близо трийсет пациенти едновременно.

- Миналата година всички ръкопляскахме на „ангелите в бяло“. Защо като че ли обществото осъзнава приноса на лекарите само в тези толкова трудни моменти?

- Признанието за работата на лекаря е отражение на положеното от него усилие. За седем години в УНГ „Пълмед“ сме доказали, че грижата и адекватното поведение в тежките случаи се отплаща и много от нашите пациенти остават приятели на екипа ни и продължават да ни търсят, когато техни близки и роднини се нуждаят от помощта ни.  „Ангелите в бяло“ беше като че ли повече феномен на пандемията, отколкото реално отражение на общественото признание за лекарите. За съжаление, цялостната нагласа към съсловието ни остава противоречива, но в това са замесени и други фактори освен добрата медицинска практика, което не е моя работа да коментирам.

- Агресията срещу лекари е голям проблем в България. Какво я провокира и каква е рецептата да се справим с нея?

- Агресията никога не е добър начин да се справиш с даден проблем. Има начини, регламентирани от закона, по които недоволните пациенти могат да потърсят възмездие, ако смятат, че не са добре третирани. Също така агресорите обикновено търсят да излеят емоцията си върху някой физически по-слаб опонент - възрастен лекар или млада колежка и това е абсолютно недопустимо.

- Много млади лекари напускат България заради недобрите условия за работа и развитие. Какво бихте казали на тези хора?

- В свободния пазар на труда всеки има право да търси своето място, където намери най-добри условия. Лично аз съм се стремил, според възможностите си, условията в ръководеното от мен отделение да са максимално благоприятни. Как се работи за осигуряване на добри условия на труд за младите лекари на национално ниво е по-скоро политически въпрос. Бих казал на младите колеги, че професията на лекаря е свързана винаги с преодоляване на трудности и компромиси с личното добруване, и това е валидно навсякъде по света.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иванов

Иванов

22.07.2021 | 12:01

За това си много прав но само с едно допълнение.... Добре че инженери и програмисти са създали ТЕХНИКАТА, която върши вашата работа.....Е ..това че сте едни оператори на машините не ви дава основание да правите ЦЕНООБРАЗУВАНЕ.....

Отговори
0 0
11g

11g

10.07.2021 | 00:18

Vyyyrr sfett areee dod.,

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?