Следвайте ни

Д-р Аспарух Илиев пред „Марица“: Ваксините са по-безопасни от аспирин и противозачатъчни

viber icon

- Д-р Илиев, последните данни за България показват доста заразени, запълващи се интензивни отделения. Как виждате вие ситуацията с коронавируса? 

- Ситуацията е много сериозна и неприятна. Стига се до високите стойности от ноември-декември миналата есен. Една здравна криза, съжалявам да го кажа, трябва да се управлява по-внимателно. Не искам да влизам в политически теми, но кризата бе оставена да се развива сама.

Учениците са сред най-сериозните разпространители на вируса, нека минат онлайн  

 Шокиран съм, че смъртта на 20 000 души се приема по-лесно от затворени кръчми

 Русия няма капацитет, ако поръчаме „Спутник“, ще дойде след 5 години 

-------------------------------------------------------- 

Доктор Аспарух Илиев е завеждащ лабораторията по инфекции на мозъка в Берн, Швейцария. От години живее и работи в Западна Европа. Това не пречи да следи активно развитието на коронавируса в България. Интересен събеседник, чието мнение предизвика небивал интерес сред читателите на „Марица“. Затова го потърсихме за интервю.  

 

- Коя мярка би дала най-добър резултат за ограничаване на заразата? 

- Огромно влияние показа при предишния пик, ще покаже и сега - спирането от училище на децата между 5. и 12. клас. В научните данни те са известни като едни от големите разпространители на вируса. Ограничения в събиране на хора, но не на хартия, а да се контролират. За съжаление, предвид предизборната ситуация и желанието на някои браншове, които ги разбирам, се допуска изплъзване на ситуацията. Най-голямата грижа за мен в момента е липсата на нагласа сред голям брой хора, че това наистина е сериозен проблем. Поне така виждам, четейки, слушайки, гледайки събитията в България. В обществото липсва разбиране, че може да умрат 20 000 души повече в период от два месеца.

- Така е, но в България съществува сериозна опозиция на всичко от група медици, всички ги знаят, които получават огромна трибуна. Това със сигурност разколебава мнозина? 

- Напълно съм съгласен, това раздвояване е фатално. Тук беше ролята на политиците да моделират, за да не се стига до подобно говорене. Хората основателно казват: „Чувам от един това, от друг второ. Не мога да преценя кое е правилно“. Премиерът със своето лице и позиция трябва да излезе и да каже за какво става дума, а не да оставя лагерите на лекарите като гладиатори в някаква арена да се бият за забавление на публиката.

- Навременни ли са оповестените мерки?

- Зависи какво искаме да постигнем. Ако питаме един човек с дребен бизнес, който търси клиенти, ще каже, че е рано. От здравна гледна точка вълната вече е разгърната. Но никога не е късно да се действа. При всички случаи, ако бях на мястото на премиера, щях да ги въведа по-рано. В това отношение от Щаба имат по-адекватна позиция. Преди 2-3 седмици щеше да е по-разумно.

- То на 1 март отвориха точно доста бизнеси.   

- Във всички западни държави отварят много внимателно, на стъпки. Не изведнъж и всичко. Това позволява да се контролира процесът. В България като че ли изведнъж беше отворено всичко и това създаде впечатление у хората, че ситуацията вече е нормална.

- Тук идва и патовата ситуация, че от една страна, е здравето, от друга - гладът. Западните страни компенсират по-добре бизнесите най-малкото поради липсата на сериозна сива икономика?

- Това е точно така. Сивият сектор не може да бъде компенсиран. Но в Германия например също има голям проблем. Съществува бюрократично забавяне на плащането на компенсации, дори в момента се чакат суми от октомври и ноември. Германия е бюрократична държава и веднъж системата запъне ли...  

- Това е някакво утешение за българина, в рамките на шегата?

- О, има сериозно недоволство и в немския бизнес. Обясненията за проблеми със софтуера са несериозни за техническа нация.

- Веднага ще контрират, че куп държави спазват и по-тежки ограничения, но коронавирусът също се разпространява със страшна сила. Пример е Франция, където парижките болници пращат пациенти в Прованса. 

- В последните месеци, особено в държави като Италия и Франция, населението намали рязко спазването на мерките, защото се умори. Контактувам с близки в Ломбардия, Италия. Хората отвориха много бизнеси, казаха, няма да спазваме нищо. Натискът за разхлабване е огромен не само в България, а навсякъде. Тук и държавите допуснаха грешки, като направиха много рязко, тотално затваряне. Тази пандемия има нужда от умно затваряне само на критичните, разпространяващи инфекцията сектори. Обществата са уморени и не разбират колко опасна е ситуацията.

- В България кривата показва, че сме на 2-3 седмици от абсолютния пик, така ли е и в Европа? 

- Германия успя да проконтролира възникване на третия пик със строги мерки. В момента с лекото разхлабване се отбеляза веднага покачване на стойностите, но властите следят внимателно. За България не мога да кажа кога ще е абсолютният пик, зависи доста от новия щам. Властите, нормално, гледат да успокоят хората. Но изчислявайки данните от НСИ в сравнение с предишни години, виждаме 20 000 повече починали българи през миналата ​- да, не само от ковид. Това е един малък град. Ако разчитаме на спонтанно развитие на епидемията сега, ще починат още 20-30 хиляди. Шокиращо е, че хората го приемат. Та ние сме толкова малка нация! Понасяме това, а не затворени кръчми. Е, това не мога да приема!

- Да преминем на болезнената тема с ваксините. Вие сте горещ защитник на тезата, че „Астра Зенека“ е качествен продукт. 

- В медицината има един рефлекс. Пациентът смята, че лекарят е незаинтересован. А просто лекарят се абстрахира от конкретния случай, за да не загуби реалната преценка за заболяването и терапията. Същото става и сега. Статистиката показва, че едва ли сме имали толкова безопасни ваксини, не говоря само за "Астра Зенека". Едно противозачатъчно средство или аспирин, който пием всеки ден, крият много повече рискове за странични ефекти. Но човек реагира емоционално, когато един случай бъде визуализиран с конкретна история, със семейството. Това е нормално. Даже докато си говорим, получавам съобщения от една мила дама, която вярва във ваксините, но я е хванало страх след смъртта на 47-годишния мъж в Благоевград. Логично е, колкото повече ваксинираме, толкова повече такива случаи ще стават. Образно казано, ако днес ваксинираме цяла България, още утре ще имаме 200-300 починали от спонтанна смърт. Която ще настъпи и без ваксини. Такава е честотата на смъртността в България. Просто сега хората, които са сложили ваксина, по случайност умират от нещо  друго.

Спирайки ваксината, ние рискуваме с едно заболяване, което по нашите географски ширини завършва с от 2 до 4 процента смъртност.

- Дадохте данни за тромбозите в мозъка в резултат на противозачатъчни, които са повече от тези при ковид? 

- Така е. До момента във Великобритания има поставени близо 17 милиона ваксини и докладвани 15 тромбози. Това е абсолютно в рамките на статистиката. Дори има доклади от Канада за по-нисък брой тромбози при ваксинираните в сравнение с останалите. Реално проблем няма, освен нормални реакции като температура и зачервяване. Но ваксината на "Астра Зенека" беше до голяма степен саботирана със стопирането <210> от много правителства. Не е умишлено, но със сигурност ще направи прилагането <210> много трудно.

А ако бъде създадено негативно мнение за ваксината на „Астра Зенека“, това ще се прехвърли автоматично върху всички векторни ваксини. Това са „Спутник“, „Янсен“. От една страна, сигурно има бизнес интереси, но пък цяла категория ваксини биват поставени под въпрос. Не съм убеден, че играчите на пазара имат интерес. Нямам информация. Друга тема е, че „Астра Зенека“ направиха грешка в началото. Лошо проведоха клиничните проучвания, имаха ужасна комуникация. Дори и Брекзит повлия, направи ги черната овца.

- Може би и политически се експонира проблемът, преди малко ми попадна статия за война заради „Астра Зенека“ почти в цяла Европа?

- В Германия в момента, в който кабинетът спря ваксинирането, опозицията използва и започна да критикува, че е неразумно. Сигурно ако не беше спряно, опозицията щеше да излезе с обратния аргумент. И в България, и в Германия предстоят избори. Това се използва.

- Като че ли ЕС не се справя с управлението на кризата?

- Да, Европейската комисия поръча и късно, и малко от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, въпреки че е имало предложение от компаниите. Също заради политически игри на ниво Европейски парламент. САЩ, Израел и Великобритания са направили рано поръчки, и то в големи количества. ЕС стана жертва на своята бюрократизация. Не бива да критикуваме само България. Затова и Великобритания излезе от ЕС.

- В такъв случай не е ли права опозицията, която казва - като ги няма тези ваксини, поръчвайте „Спутник“?

- „Спутник“ не е лоша ваксина, афинитетът на част от обществото към Русия е факт. Добре, „Спутник“ ще бъде поръчана, но основният проблем е, че руснаците нямат никакви производствени капацитети. Неслучайно последните два месеца руските представители обикалят наистина като търговски пътници всички фирми за производство на фармацевтични и биотехнологични продукти. И търсят, грубо казано, възможност за производство на аренда. Не мога да си представя „Астра“ или „Пфайзер“ да го правят. Русия не притежава никакъв ресурс да произведе дори минимална част от необходимите на Европа ваксини. Ако не ме лъже паметта, и в Унгария, и в Сърбия руската държава предоставя от 50 до 100 ​хиляди дози. Това е нищо на фона на нуждите. България хубаво ще поръча ваксини „Спутник“, но сигурно те ще дойдат след 5 години.

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

ГЮРО

ГЮРО

19.03.2021 | 12:56

Президентът на Фазера отказва да се ваксинира със собствената си ваксина. Създателят на Спутника лично се е ваксинирал, ваксинирал е цялата си рода и много близки и познати. Коментарът е излишен.

Отговори
4 2
ГЮРО

ГЮРО

19.03.2021 | 12:50

Поредният адвокат на фармацевтичната мафия.

Отговори
6 2
Никол

Никол

19.03.2021 | 12:09

Доктор Аспарух през кариерата си не е виждал жив пациент. Той работи само и единствено с лабораторни мишки, така че експертизата му се простира до там. Нека не дава съвети кой с какво и кога да се ваксинира.

Отговори
5 3
Безопасен

Безопасен

19.03.2021 | 11:40

Тоя еврейски рекламен капацитет явно е употребявал противозачатъчни щом е толкова вещ в материята Като го ръчкат явно не го пазят

Отговори
6 5
Нещо за Голямата и Малката правда

Нещо за Голямата и Малката правда

19.03.2021 | 10:37

Как каква истина Истината еврейска за мързела лакомията наглоста и простотията За онази еврейска човеконенависна истина написана от ръчичките на тримата еврей Маркс Енгелс и Ленин в Комунистическия манифест и дълбоко вкоренил се в дебелите тикви на мързеливи крадливи изчадия по целия свят Копипейс на Юда Цялата тази пропагандна машина която се е включила в еврейския икономически проект Ковид със какво се различава от пропагандната машина на на учениците им комунистите Само член първи дето го няма в Конституцията Че само партията е монополист на Истината Иначе Белене Скравена Бобов Дол.А еврейщината кара на едро с Ваксина Родшилд Сорос Бил Гейтс не си играят на дребна каскетаджийска истина Те играят на Голямата Истина И нещо за Голямата и Малката Правда която историята сочи че завършва със брадва или мистър Гилотен следва Бастилията или обратното беше Първом Бастилията еврейска ЗАТВАРАРЯЙ и после Гилотината Народна Ама кой да чете История когато е зает да брой кюлчета

Отговори
3 4
Нина

Нина

19.03.2021 | 10:27

Към "in a wild"- Уважаеми/уважаема, не разбрахте ли, че с п.р.о.с.т народ не се спори. За тях авторитети не съществуват. Стоят си в хралупата и пишат глупости. Накарайте ги обаче да идат доброволци в ковид-отделение и ще видите какво става- нарушават им правата. Когато за теб науката е абстрактно понятие, ще си стоиш в миналите векове. Жалко, много жалко. Плаче ми се като виждам колко простотия изплува при тази епидемия.

Отговори
9 5
Ами  как  няма  да  ти  се  плаче?

Ами как няма да ти се плаче?

19.03.2021 | 11:50

Не забравяйте че най голямия научен авторитет сътвори проекта "Манхатън". Замислете се по дълбоко и може би ще се разколебаете във твърденията си. Пандемията е непрозрачния параван на вихрещата се световна икономическа криза. Прогледнете.

Отговори
6 1
Брей

Брей

19.03.2021 | 10:09

Още малко ще кажат, че ваксините са като витамини

Отговори
5 7
ОХ, БОЛИ

ОХ, БОЛИ

19.03.2021 | 09:51

ОЛИГОФРЕН !

Отговори
7 7
Защо ли ???????

Защо ли ???????

19.03.2021 | 09:12

Чете се всяка еврейска медия за да се знае как мисли врага На туй не ви ли научиха в МОСАД кога ви назначаваха за рекламни агенти на еврейския ционизъм и комунизъм Язък че им ядете парите на халос Цялата ви Ковид пропаганда отиде по дяволите Като ни изтипосате някакви еврейски мекерета от Берн Оксфорд или Фашистон и ние като шарани шъ съ фанем за банани Толкова сте плоскодънни че самите вие не знаете колко А между впрочем да ме информирате нещо за пазара на медий в България Има ли все още нещо което да не са купили вашите господари и сънародници Нъл тъй Чест и гордост е да бъдеш еврейн в България НАЛИ

Отговори
5 7
Лекар

Лекар

19.03.2021 | 08:59

Ганьо знае всичко и е безсмислено да му се обяснява, но от аналгин, който се пие като вода и никой не чете какво причинява, категорично ще да са по-безопасни.

Отговори
6 10
Друг лекар

Друг лекар

19.03.2021 | 10:04

Кво пък ти бръкна аналгина в здравето? Ти навярно си от феновете на парацетамола, може би представител на някоя от безбройните фирмички, продаващи лекове на парацетамолова основа. Точно последните пациентите пият като невидяли.

Отговори
5 3
Добавям

Добавям

19.03.2021 | 10:18

Случайно и аз съм лекар и казвам на "колегата" по-горе - парацетамолът е най-бруталния убиец на черния дроб! Забравете го, завинаги! Много по-добре - аналгин (хексалгин), беналгин или упсарин"С"!

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?