Следвайте ни

Д-р Александър Калайджиев: С абитуриентските балове си търсим белята с коронавируса

viber icon

 - Д-р Калайджиев, ако погледнем няколко месеца назад, навреме и правилно ли реагирахме с мерките срещу COVID-19?  

 - Закъсняхме, и то много. Още през месец февруари изразих мнение и алармирах, че първо трябваше да бъдат спрени полетите от Китай. Още с пускането на Франция и Англия на двата смолета от Китай, които взеха европейците, включително и българи, направиха голяма грешка. Ако бяха затворили Китай още в края на месец януари и COVID-19 не беще влязъл в Европа, нещата щяха да изглеждат абсолютно различно. В този случай съм съгласен с американския президент Доналд Тръмп, че Световната здравна организация допусна огромна грешка, позволявайки на вируса да напусне границите на Китай.

- Д-р Калайджиев, случаите на коронавирус бележат бурен ръст в последните дни, поставят се рекорди по брой новозаразени за 24 часа. Какъв е Вашият коментар? Разхлабването на мерките ли доведе до това?

 - Принципът е този - разхлабват се мерките, случаите се увеличават. За съжаление, най-вероятно разхлабването на мерките стана по икономически, а не по здравни и обществени интереси. Съответно от всичко това може да има добри икономически, но лоши здравни последици. От гледна точка на повечето хора, най-вероятно има някаква логика, защото те не виждат болните и за тях вирусът е някаква химера, нещо нереално. Може би затова не са и толкова дисциплинирани, но за съжаление в практиката, където работя, имах възможността да наблюдавам как протича заболяването и то не на малко хора. 

И резултатът беше, че два месеца не исках да се прибирам вкъщи, виждайки какво причинява вируса на тези, които в крайна сметка стигат до болница. На никого не го пожелавам, но съветвам хората да спазват максимално, доколкото могат, противоепидемичните мерки - да избягват събирания на закрито, да избягват близки контакти, прегръщания, целувания, използването на обща посуда. Като цяло е добре да имат едно наум, а не да си мислят, че това са някакви измислени теории на конспирацията. Да, може би наистина  вирусът не е толкова прилепчив, не е толкова смъртоносен, слава богу, колкото е по другите страни, но това не означава, че ако имате близък с коронавирус и той стигне до болница, ще ви е много приятно.

 - Откъде доби сила тази така наречена „теория на конспирацията“ по отношение на COVID-19? Какво показа подкрепата към нея и какви са последствията за недоверчивите?

 - За мен специално българинът като цяло е недоверчив към управляващите и смята, че винаги някой работи в негов ущърб. Трудно може да приеме, че политиците, които в последните години видимо не правят икономически кой знае какво за него, в същото време ще направят нещо в здравен аспект и в негова полза. В съзнанието си българинът припокрива тези две неща и като цяло не вярва дори и на медицинските лица, които говорят официално по телевизията за заразата. 

Не мога да си го обясня лично за себе си, защото, за съжаление, видях и доста починали хора.

Като лекар с 20-годишна практика не съм виждал толкова лошо протичащо заболяване, когато се стигне до болница.

Някои казват, че броят на боледуващите и особено за сериозно засегнатите е малък, но трябва да се радваме, че е така. Но ако не се спазват мерките  и продължим по същия начин да неглижираме и игнорираме заплахата, със сигурност нещата ще станат много по-зле. Същевременно този вирус ни дава една прекрасна възможност.  Ако бъдем стриктни и наистина отговорни, реално съществува вероятност COVID-19 да изчезне. Погледнато чисто медицински, ако се затвори всеки един човек в рамките на 28 дни и няма никакви контакти с никой, вирусът би трябвало да умре, стига да не се внесе от чужбина. Не е толкова трудно да бъде ограничен, но за съжаление, нямаме напредък в тази посока.  

 - Тук опираме до личната отговорност или?

 - За мен в случая има абсолютна безотговорност. Чета и само чакам да видя какво ще се случи след абитуриентските балове на закрито, при които ще се събират доста повече от 10 души, най-вероятно с гости от цяла България. Ще стане страшна мешавица. 

Там ще се вика, ще се пее и танцува, ще се издишват доста повече вероятни вирусни частици.

Лошото е, че освен този вирус съществуват и други, а в тази обстановка на нас ни е изключително трудно да диагностицираме и да правим диференциална диагноза между различните вирусни заболявания. Пациентите след това недоволстват, че не ги пускаме в кабинетите с температура, че искаме да се консултират по телефона, в същото време недоволстват, че трябва да се правят платени изследвания. 

Недоволство, недоволство и пак недоволство, а в същото време никаква отговорност.  Но това е типично за българина  - той принципно не е отговорен към здравето си. Много малко хора ходят на профилактични прегледи, много малко гора инвестират в здравето си. Могат да отделят огромна сума пари за застраховка на колата си, за преглед или за части. Но когато трябва да платят за себе си, за лекарства или за някакви изследвания, тогава се вдига врява до небесата. Именно това показва доколко, общо взето, ценим здравето си докато, разбира се, не го загубим. Но тогава пак лекарите са виновни, а не пациентите. 

- Сега се говори за втори пик на заболяването в България, поне така обяви СЗО.

 - Не, тук не става въпрос за пикове, а за това спазват ли се наложени противоепидемични мерки, или не. Ако мерките се спазват, пикове няма да има. Ако имаме самоконтрол и самодисциплина, пиковете ще се превърнат в постоянно плато.

 - Ако отново мерките се затегнат и затворим градовете с КПП-та, ще има ли резултат според Вас, или вече е твърде късно?

 - Разбира се, ще има някакъв резултат и положението няма да е същото, но няма да се случи чудо. Плюс това винаги ще се намери някой горд българин, който да се радва и да се хвали в социалните мрежи как е заобиколил КПП-тата и как е излъгал полицаите, за да премине и да продължи по пътя си.

Визитка

 
Д-р Александър Калайджиев е семеен лекар в Пловдив с над 20 години опит. Завършва Медицинския университет - Пловдив през 1999 г. Своята специалност "Обща медицина" придобива през 2011 г. След дипломирането си д-р Калайджиев започва работа в ДКЦ 1 Пловдив. Изкарал е множество следдипломни курсове и обучения по диететика и хранене при различни заболявания. Участник в множество конгреси и конференции по медицина и диететика. От октомври 2019 година специализира ендокринология в УМБАЛ "Пълмед". Член е на Българския лекарски съюз (БЛС), на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, както и на Сдружението на обучителите и изследователите в България по обща медицина.
Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Rosalina DE LUCIA

Rosalina DE LUCIA

30.06.2020 | 15:45

Здравейте г-жо и г-н, На този коментар обявявам новите си съобщения. Свидетелствам за получения заем и искам да благодаря на г-жа Виолайн. Имате важен проект за изпълнение, но за съжаление нямате достатъчно пари, за да започнете. Вашият бизнес е фалирал и търсите средства, за да започнете, това съобщение е за вас. Моля, свържете се с тази дама с кредитора на IBSI-BANQUE. Ето неговия имейл адрес: [email protected] Благодаря ти !

Отговори
1 0
ГРАО регистъра Държавна ТАЙНА ли е?

ГРАО регистъра Държавна ТАЙНА ли е?

27.06.2020 | 18:40

Единствените достоВЕРНИ ЦИФРИ са в Гражданския Регистър ГРАО, но изглежда се спазват като Партийна Тайна: колко души по седмиците от декември в Града (се родиха) СИ ОТИДОХА? Без полит-коректни увъртания за диагнозите; знам бе, ДА, СИФИЛИСТИЦИ бяха починалите, ОБЩО колко? А че МАРИЦА вместо да репортира тези ФАКТове дава думата подред на изтъкнати свои Ортаци да изразят Мъдрости (дето ний не ги знаехме, ма!) показва равнището на "журналята" в Града (оня ден дадоха бронзовата буца ПЛОВДИВ на учил-недоучила КараКАЛИНКА от ПодТеЛето =продажник!)

Отговори
3 0
113

113

27.06.2020 | 18:17

Саше ти кога си видял болни с ковид лежащи в болница.....айде малко по сериозно

Отговори
5 0
Мария Петрова

Мария Петрова

27.06.2020 | 10:23

Съгласна съм

Отговори
1 2
Атанаска

Атанаска

27.06.2020 | 09:47

Много тъпо изказване. Лекарят пред близки хора едно казва, пред медиите- друго. Ах гиди мръсници

Отговори
4 3
Дии

Дии

27.06.2020 | 09:12

Аз съм се скрил в бункера, имам няколко чувала със сухари, 1 каче със сланина и 1 бидон с туршия. Боли ме за вируса. Вие излизайте, ходете на работа, ходете на разходки, забавлявайте се, ходете на море или планина. Ще мрете. Яко ще мрете. Аз ще изкарам поне 1 година без да излизам пък после ще видим. Имам маски, ръкавици и костюм.

Отговори
3 2
мхм

мхм

27.06.2020 | 08:19

Тъ.п доктор...

Отговори
8 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?