Следвайте ни

Цветан Цветанов пред "Марица": Скандалите със СРС-та преди избори винаги са съмнителни

viber icon

Бях подложен на организирана атака със СРС-та, която се оказа компромат

Служебното правителство работи със замах, някои кадрови промени са неизбежни 

Подслушването трудно може да се скрие, защото винаги остават следи

 

- Господин Цветанов, как ще коментирате скандала с подслушванията на опозиционни политици, който се разрази в последните дни? 

- Мога да направя паралел във времето, когато също предстояха избори през 2013 година. Тогава беше внесен анонимен сигнал за това, че като бивш вътрешен министър съм подслушвал политици, президента, общественици. И това, разбира се, беше услужливо направено в една предизборна кампания. Но нищо от това не излезе истина и не беше вярно. Това, което мога да кажа за сегашния случай, е, че тази информация може да бъде потвърдена от Националното бюро за контрол на СРС-та, защото това е независим държавен орган, който осъществява наблюдението на всички процедури по разрешаване, прилагане и използване на СРС-та. Всичко останало би било несериозно да го включваме в политическия дебат, защото, ако излезе вярно, е обезпокоително и виновните трябва да си понесат вината. Но ако не излезе вярно, това означава, че за пореден път използваме някоя от службите, за да можем да си правим политическа кампания. 

Доколкото знам, от Националното бюро за контрол на СРС-та в четвъртък са се самосезирали. Предполагам, че в рамките на съвсем кратък срок могат да проверят дали има политици, които са били подслушвани.

- Заради предстоящите избори ли имате такива съмнения, че сигналът може да е компромат?  

- Самият факт, че сме в предизборна ситуация, предполага да подложим на съмнение достоверността на вече огласеното. Знам каква беше атаката, когато беше изнесено в публичното пространство, че аз като министър с колегите, които сме работили в МВР, сме правили подслушвания. В крайна сметка, се установи, че такива няма. Твърдеше се, че с „кетчъра“ са били подслушвани политици и бизнесмени, но се установи, че той няма софтуер за подслушване, и това беше документирано и доказано с писмата от държавата, от която беше закупена тази техника, и от нейния официален вносител. Но виждате, че в публичното пространство и в една предизборна ситуация беше използвано много умело както за моето дискредитиране, така също и за дискредитиране на структурите на сигурността.

- Доколко е възможно да се заличат следите от прилагане на специални разузнавателни средства?   

- Не е толкова лесно да се прилагат СРС-та, защото има много процедури, а и винаги остава съответната следа. Вие си спомняте, когато имаше един случай през 2014 година, за така наречената операция „Червей“. Тогава бяха подведени под наказателна отговорност доста хора, дори имаше осъдителни присъди. Но най-комично е как към мен бяха отправени много безпочвени обвинения за незаконно подслушване, а в един момент през 2013 година спрямо мен бяха прилагани СРС-та. И когато с моя адвокат подготвихме писмо-искане от Националното бюро за контрол на  СРС-та, се установи, че съм бил подслушван. Но поне от това, което имахме като информация, незаконно са унищожени всички придобити резултати от тези СРС-та.

- Трябва ли да се направи промяна в Закона за СРС-тата според вас?

- През годините винаги са се правили промени. До 2013-а дирекцията, която извършваше техническите операции със СРС-та, беше в структурите на МВР. Тя беше изведена оттам със закона, който беше приет.  Стана Държавна агенция за технически операции (ДАТО), с което да се гарантира, че тя ще бъде равноотдалечена от всички заявители за прилагане на СРС-та. Става въпрос за МВР и структурите на сигурността. ДАНС по закон има възможност да осъществява и прилага такива технически операции със звеното, което те създадоха. Но за мен по-важното е, че се даде възможност в последните години да заработи много по-сериозно парламентарната комисия за контрол на СРС-та, в която има представители от всички парламентарни сили. Така се гарантира, че прилагането на тези СРС-та не е в услуга на управляващите или на която и да е било друга политическа сила. 

Важно е също, че съставът на Националното бюро за контрол на СРС-та се определя от парламента, а не се назначава от министър-председателя или друга държавна структура.

- Как ще коментирате ситуацията с отпуските и болничните на шефовете на службите за сигурност?   

- Смятам, че излизането в неплатен отпуск беше грешка от страна на председателите в две от агенциите, защото виждате какъв политически дебат се появи в обществото. Смятам, че структурите и хората, които са назначени  и представляват сектора за сигурност, трябва да бъдат максимално отговорни. В днешните условия имаме служебен кабинет, който е назначен от президента. Основната му функция е да гарантира честността и прозрачността на изборния процес. От тази гледна точка са необходими по всяка вероятност и неотложни кадрови промени, и чисто организационни мероприятия, които трябва да бъдат направени. На последните парламентарни избори остана съмнението, че може би държавните структури са ползвани за облагодетелстване на определени политически сили, които са били част от управлението досега.

- При посещението си в Пловдив служебният вътрешен министър Бойко Рашков се възмути, че машини за гласуване са оставени в полицейски управления. Доколко това е прецедент? 

 - На първо място, това е недопустимо. Няма такива процедури и правила, които да дават възможност машините да бъдат на съхранение там. Така че от тази гледна точка смятам, че и смяната на областните управители и полицейските началници изцяло е в правомощията на служебния министър и служебния премиер, защото те пряко носят отговорност за резултатите от изборите, които предстои да бъдат проведени.

- Да разбирам ли, че подкрепяте действията на служебния министър Рашков?  

 - Аз само казвам какви са принципните неща. Пак се връщам на 2013 година. Дори тогава, когато беше президент Росен Плевнелиев, вие знаете, че под натиск на опозицията тогава бяха сменени областните управители, както и доста от ключовите фигури от сектора за сигурност. Мога да дам пример с директора на ГДБОП.  Резултатите бяха изключително високи в чисто професионален план, но понеже имаше политически искания, президентът и респективно служебният премиер тогава предприеха действия за освобождаването на директора, за да може действително да отпаднат всякакви съмнения за злоупотреби.

- Какво е мнението ви за служебното правителство като цяло?  

- Служебното правителство работи със сериозен замах. За мен е много важно всичко, което се прави, да бъде много обективно. Действително обществото трябва да бъде информирано за това, което се е случвало през последните години в държавата. Защото ние през последната година и половина бяхме подложени само на възможност да черпим информация за управлението от монолога, който осъществяваше правителството чрез фейсбук и всички тези затворени пресконференции, които се даваха, без да се задават различни гледни точки и да се осъществява реален парламентарен контрол върху изпълнителната власт.

- Какво да очакваме на предстоящите  избори? Изненади или повторение на вота от 4 април?  

- Всичко зависи от начина, по който ще бъдат представени резултатите от управленските решения, които се взимат в момента от служебния кабинет, и разбира се, от начина, по който ще се даде възможност да се води реален политически дебат. Ако постигнем това - много е важно хората да бъдат информирани. Да знаят коя е силата, кои са хората, кои са политиците, които искат нормалност и диалог, независимо от различните гледни точки. Смятам, че трябва да вдигнем авторитета на институциите. И когато те работят и се възстанови доверието в Народното събрание и неговата функционалност, тогава смятам, че ще може и изпълнителната власт да бъде под парламентарен контрол и обществото да бъде спокойно, че избраните от него депутати от различните политически сили гарантират това. 

ВИЗИТКА

Председателят на ПП "Републиканци за България" Цветан Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. От 1997 г. работи в администрацията на МВР. От 2005 до 2006 г. той е зам.-кмет по сигурността в Столична община. На 27 юли 2009-a полага клетва като вицепремиер и министър на вътрешните работи в новото правителство на Бойко Борисов. Изпълнява функциите до 12 март 2013 г.

Цветан Цветанов е бивш зам.-председател на ГЕРБ и ексшеф на парламентарната група на партията в 43-тото Народно събрание.  

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

ЦЕЦУ Ушото

ЦЕЦУ Ушото

22.05.2021 | 13:31

Всички чифути са толкова нагли като чифута Цицо Ухото един от основателите на чифутската партия ГРОБ която съсипа средния и дребен бизнес в България и отделния Българин за да обслужи многонационалния еврейски хищен едър капитал и монополи А това е и част от чифутската им идея за обезлюдяването на България от къмто Българи с християнски цености и заселването и с чифути такива А обслужващ персонал който да им ходи и забърсва срамотийте дал Господ Я от Украйна Я от Беларус Я от Виетнам

Отговори
13 6
11g

11g

22.05.2021 | 13:30

Tova pysj ma6i far kam lig noj2 katastr cyn zeme sftaa film starii b vang.., aree

Отговори
0 4
мнение

мнение

22.05.2021 | 11:27

Цв.Цв има голям опит с използването на СРС и подслушването. Мафиотизирането на държавата и отнемането на бизнеси започна когато той беше вътрешен министър.

Отговори
15 6
Една Родина с няколко държави

Една Родина с няколко държави

22.05.2021 | 10:47

Подслушването винаги е било, от доносници слухари, от пощите, където в стая за гражданска отбрана ген Атанасов замени магнетофони с касетофони, през стара Токия с 72 точки за прихващане до сегашни ДАТО, БОЙ. Проблемът е какво се слуша, ико информация или политика. Между човека и природата, битието, стои икономиката, парите. Но парите имат сила, значение само до определен пределел, нататък значение има само власта. Елитите, инкопорирани в елита са интернационални, нямат национален характер, и не са цел на подслушвачите, Остават всички други с чип в ухото. Труд ли е подслушването, какво създава. Уважението към труда е мерило за обществената справедливост. Общество, в което пътят към успеха не минава през труда и съзиданието, а през корупцията и клиентелизма, е обречено

Отговори
9 3
ЦУРА МУРА...

ЦУРА МУРА...

22.05.2021 | 09:50

НА ТОЗИ КОГА ЩЕ МУ ЗАМРЪЗНЕ УСМИВКАТА ??!!! ТОВА Е НАЙ ПОСЛЕДОВАТЕЛНОТО ЛЕ.КЕ БОЙКОВО КОЕТО СЕГА СЕ ПРАВИ НА УМРЯЛА ЛИСИЦА ЩОТО АПАРТАМЕНТИТЕ СА ВСЕ ОЩЕ НЕ ДОКАЗАНИ... ХАЙДЕ СЕГА ПРОВЕРКА ОТ НАП АМА КАКВАТО ТРЯБВА СТАРИТЕ ПРОВЕРЯВАЩИ НА ТРИБУНАЛ И ТОЗИ ДА СЕ ОКАЖЕ САМО С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ПАНЕЛЧИЦА...... И СВАТОВЕТЕ СЪЩО В ЗАТВОРА НИЩО ЧЕ СА НА ПРЕКЛОННА ВЪЗРАСТ.... НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СТАНЕШ ЗА РЕЗИЛ........................

Отговори
11 6
Ало,неподкупния съд

Ало,неподкупния съд

22.05.2021 | 09:46

Тоя още ли не е при бай Ставри

Отговори
14 6
Георги v.

Георги v.

22.05.2021 | 09:32

ЦВЕТАНОВ не му ли е неудобно да се появява и да дава "компетентни" мнения. Този тип хора са нахални, прости и без - срамни. За съжаление в България са на мода.

Отговори
23 3
Сик

Сик

22.05.2021 | 09:25

Ако Цветанов си отвори устата с Герб е свършено.

Отговори
16 8
Габи

Габи

22.05.2021 | 09:13

От всички политици най-непочтено е поведението на Цветанов. За напускането му на ГЕРБ обвинявах Борисов, но времето показа, че това е трябвало да се случи много по-рано. Да станеш известен от една партия и след това да плюеш по нея и човека, който те е направил политик е меко казано отвратително.

Отговори
24 1
Не случайно народа го нарече ,Цецо УХОТО.

Не случайно народа го нарече ,Цецо УХОТО.

22.05.2021 | 08:55

Ай как знае.

Отговори
21 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?