Следвайте ни

Цвета Караянчева пред "Марица": Всички ​говорят за гласуване по пощата, но никой не казва как да стане

viber icon

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева бе в Карлово в събота по покана на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов. Тя участва в проявите, посветени  на 143 години от учредяването на Първия градски съвет след Освобождението на града от турско робство. Караянчева прие строя на почетна рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада, а след това  положи венец пред паметника на Васил Левски. Програмата й включваше и участие в традиционното тържествено заседание на Карловския общински съвет, което се провежда всяка година на 16 януари в чест на първия Градски съвет на Карлово. Цвета Караянчева даде специално интервю за "Марица".

 

Внушенията на Румен Радев, че изборите ще са нечестни, подкопават доверието в демокрацията.

Имаме предписания от много европейски институции да не се пипа Изборният кодекс няколко месеца преди избори.

ЦИК заедно с Министерството на здравеопазването и Националния щаб ще направи предложения, за да може българските граждани спокойно да упражнят вота си.

 

- Госпожо Караянчева, удачна ли е датата 4 април за парламентарните избори? Католическата общност у нас например вече изрази недоволство, че това съвпада с най-големия християнски празник и много хора няма да могат да отидат до урните.

- След безсмислените консултации на президента, на които обаче се чу, че всички, които организират и участват в изборите, са готови за 28 март, без абсолютно всякакви аргументи той даде дата 4 април. Разбира се, ние ще се съобразим и няма никакъв проблем в това, както беше заявено и на самите консултации. Но това показа абсолютната некомпетентност на президента и неговия екип. Защото всъщност темите, повдигнати на тези консултации, са коментирани години назад. Абсолютно без всякакви аргументи беше обявена тази дата. Снощи чух обяснение, че причината била, че на 28 март се сменяло времето. Извинявайте, но нека се върнем назад, на 25 октомври 2015 година, когато бяха местните избори. Тогава минавахме към зимно часово време.

- Наблюдатели вече коментират, че президентът  всъщност е направил подарък на ГЕРБ с датата 4 април.

- За това трябва да питате президента. Ние много пъти сме казвали, че няма никакво значение коя е датата - март, април или май, ние ще се явим на избори, ще представим пред избирателите програмата на ГЕРБ и се надявам, че ще спечелим тяхното доверие.

- В условия на пандемия ще се осигури  ли безопасността на членовете на избирателните комисии и на гласоподавателите?

- ПГ на ГЕРБ  е внесла предложения, които ще се гледат през седмицата. Очаквам и другите парламентарни групи, които заявяват желание за гласуване по пощата или всякакви други такива идеи, които на практика трудно може да се реализират. Защото всички искат, но никой не казва как и по какъв начин ще се организира и осигури тайната на вота и сигурността на българските граждани в тези начини на гласуване. Това, което е разписано във внесения законопроект,  ЦИК заедно с Министерството на здравеопазването и Националния щаб ще направи предложения, за да може българските граждани спокойно да упражнят вота си.

- Не остана ли длъжник парламентът към хората, които евентуално ще са болни или под карантина, както и към българите в чужбина да упражнят вота си?

- Всичко възможно ще се направи, ще се избере най-добрият вариант да се запазят здравето и животът на българските граждани. На гласуващите в чужбина наистина ще бъде трудно, защото знаете, че там има локдаун и в някои от държавите почти няма движение по улиците в определени часове. Но българските посолства и консулства са в непрекъснат контакт с Министерството на външните работи и с правителството. Каквото може, ще се направи, но законодателно това е решено. И ако не е пандемията, много български граждани ще упражнят правото си на глас.

- Може ли пандемията да бъде предпоставка изборите да са нечестни или поне да има съмнения за това?

- Вижте, това, което се говори от лятото, и това, което се внушава от президента, че едни резултати, които все още не знаем какви са, са манипулирани, че едни избори, които все  още не са проведени, са манипулирани, това е тежък удар върху демокрацията. И аз имах възможност да споделя тези свои мисли с президента лично.

Не бива да говорим за манипулации. Ако има такива по време на изборите, задължително трябва да се уведомяват органите и те да свършат своята работа. Но така предварително да се говори, при положение че Изборният кодекс, по който работим от 2014 година, има изключително много изчистени порочни практики. Аз също съм давала идеи, които наистина да заздравят изборния процес и да вдигнат доверието в него. Това, което се случва в последните месеци - грубо подкопаване на доверието на българските граждани в изборния процес, не е добре за демокрацията.

- Опозицията обаче коментира  необходимост от промени в Изборния кодекс.

- Нека да направят предложения. Но такава на практика няма. Имаме предписания от много европейски институции да не се пипа Изборният кодекс няколко месеца преди избори, защото това подкопава доверието в изборния процес. Мисля, че дебатите, които могат да се водят по тази тема, са вече за следващите избори. И е необходимо те да доведат до едно по-високо представителство.

Но дата 4 април, сега се сещам - от 2 април учениците са във ваканция.  Как това ще доведе, според президента, до по-висока избирателна активност, при положение че изолира католическата и арменската общност, че ще изолира родителите, които ще бъдат с децата си във ваканция? Това ще ги върне ли в избирателната секция? Мисля, че  президентът трябваше да помисли по тези теми през последните две седмици на безсмислени консултации и да излезе с едно конструктивно решение. Защото от 28 март до 4 април за една седмица пандемията няма да мине. 

 

Цвета Караянчева е родена на 25 февруари 1968 година в град Болярово. Завършила е за машинен инженер, а след това е била и на обучение по мениджмънт в Open University в НБУ. Работила е като проектант, а после директор на „Формопласт-Кърджали“. Караянчева е основател и областен председател на ГЕРБ в Кърджали. Тя е депутат в 41-вото, 42-рото, 43-тото НС, а в 44-тия парламент е зам.-председател. На 17 ноември 2017 г. Цвета Караянчева бе избрана за председател на 44-тото Народно събрание, след оставката на Димитър Главчев. 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Симо

Симо

21.01.2021 | 08:56

За сетен път се убеждавам, че ПКП по и приляга от Пекинска патица!

Отговори
1 0
КУЦО И КЬОРАВО

КУЦО И КЬОРАВО

20.01.2021 | 11:55

ТРЯБВА ДА СЕ ПРИМАМИ ДА ГЛАСУВА, ЩОТО ТОКУ ВИЖ, НИКОЙ НЕ ОТИШЪЛ ;)

Отговори
0 0
ха ха

ха ха

19.01.2021 | 10:05

Всички знаят как ще стане, само тази -НЕ!

Отговори
8 1
ТОТО

ТОТО

19.01.2021 | 07:59

Производителката на поцинковани кофи марка " ПКП " за пореден път показа просташката си същност и дълбока неосведоменост.

Отговори
7 0
Трафик

Трафик

18.01.2021 | 22:46

Цвета, че е проста проста е!!! Но този тип простак е опасен тази трябва да бъде съдена и да й се отнеме имуществото... С каквото е влязла в политиката с това да излезе... Това ниско интелигентно родопско йони... Вместо да служи то се гаври с българския народ.... Това е национален предател....

Отговори
8 0
ВЪТЮ

ВЪТЮ

18.01.2021 | 10:24

ГЛАСУВАНЕ ПО ПОЩАТА ИМА В САЩ,ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО,ГЕРМАНИЯ И ДРУГИ ДЪРЖАВИ,НО ТЕЗИ ТРИ СТИГАТ ЗА ПРИМЕРИ,ЧЕ И АРТИСВАТ!!!!! КАК ДА СТАНЕ? ПЪРВО-ВЕЧЕ Е КЪСНО И НА ТЕЗИ ИЗБОРИ НЕ БИ СЛЕДВАЛО ДА ИМА ТАКЪВ ВИД ВОТ!!! ВТОРО- ИЗПРАЩАТЕ ПО ДВАМА ЮРИСТИ В ТЕЗИ ТРИ ДЪРЖАВИ СЛЕД НАШИТЕ ИЗБОРИ/АКО ИМАТЕ ВЪЗВОЖНОСТ ДА ГИ ИЗПРАТИТЕ/,ЗА ДА ВИДЯТ КАК СТАВА РАБОТАТА И КАТО СЕ ВЪРНАТ ДА ДАДАТ ДОКЛАДИ ЗА СТОРЕНОТО. СЛЕДВА ОБСЪЖДАНЕ НА ДОКЛАДИТЕ СЛЕДВА ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА И ИЗМЕНЕНИЯ НА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС.ПРОЦЕДУРАТА Е ВЪЗМОЖНО НАЙ-ЕВТИНА."БЪЛГАРСКИ ПОЩИ Е ДЪРЖ.ФИРМА НА 100%.ОХРАНАТА ОТ СТРАНА НА МВР Е ОСИГУРЕНА И ТОВА Е.

Отговори
10 1
Гочо

Гочо

18.01.2021 | 15:48

МВР ли?! Лятото загубих доверието в тях, всички видяхме за кой работят.

Отговори
5 0
Батко

Батко

18.01.2021 | 10:19

Тиквата ги събира от улицата. Едно време имаше една здравна министърка с която се беше разпознал на едно кръстовище, тая сигурно я е видял в завода за поцинковани кофи в Кърджали.

Отговори
18 0
ОСТАВКА ПКП

ОСТАВКА ПКП

18.01.2021 | 10:14

О С Т А В К А !!! П К П !!!

Отговори
16 1
да да да

да да да

18.01.2021 | 10:10

ако си глупак цвето то е за цял живот не питай не казвай глупава си ...няма кой да те слуша.... задавй си въпроси и си отговаряй сама....ако искаш кментирай си с бойко и той прост и ти проста ще се разберете...

Отговори
15 0
сигурно!

сигурно!

18.01.2021 | 09:49

Пак не е слушала! Ама типично за недиалогичните герберски типажи

Отговори
21 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай