49
Следвайте ни

COVID-19 е заплаха за националната сигурност, ние сме в биологична война

viber icon

Д-р Красимир Коев, д.м. д.н., е доцент по очни болести и доктор на науките по национална сигурност. Експерт е по здравна сигурност.  Продължително време е бил на специализация в Париж, където защитава дисертация за докторат в университета “Рене Декарт” и националната очна болница на Франция “Кенз Вент”. В продължение на над 30 години е бил преподавател, доцент по очни болести в МУ- София, както и в клиниките по очни болести в УМБАЛ “Александровска” и УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”. 

 Има 6 признати полезни модела, 1 патент и 6 заявления за патенти, създадени в последните години в Института по електроника на БАН. Има 200 реални научни публикации, 5 монографии и един учебник по очни болести.

През 2018 г. става доктор на науките по национална сигурност в УНИБИТ, където е преподавател. През 2018 г. издава монография “Здравеопазване и национална сигурност”.

- Къде се намира пресечната точка между сигурност и здравеопазване?

- Пресечната точка е здравната сигурност, която е система от норми, институции, дейност и отношения, насочени към максимално възможна равнопоставеност в шансовете на гражданите за гарантиране на тяхното здраве, съответно на достъпа им до здравни услуги с високо качество. Здравната сигурност е eлемент на системата за национална сигурност и има непрекъснато взаимодействие с останалите системи на сигурността. На индивидуално ниво здравната сигурност се отнася до всички аспекти на общественото здраве. На национално и глобално ниво терминът обикновено се отнася до защита на хората от инфекциозни болести и биотероризъм, които представляват заплаха за националния и международния мир и стабилност.

- За какви проблеми на здравната сигурност ни отваря очите кризата, причинена от COVID-19?

- Кризата, причинена от COVID-19, ни показа, че проблемите се коренят в здравеопазването и оказват влияние на здравната сигурност на населението.  Системата не работи ефективно, липсва гъвкавост, която да осигури ново отношение към здравето на хората и да мотивира, и осигурява високо качество на живот.

Въпреки многократните предложения и опити системата на здравеопазване все още не е реформирана. Тя е силно бюрократизирана и формализирана. Не се осигурява реален и равен достъп до качествено здравеопазване на почти една трета от българите. Осигурителната система е силно деформирана и натоварена с несвойствени функции. НЗОК се е превърнала от здравна каса, обслужваща осигурените лица, в орган, който финансира медицинското обслужване на цялото население, без оглед на осигурителния му принос.

- Какво трябваше да бъде направено предварително, за да не се стига до здравна и хуманитарна криза?

- Тъй като заплахите за здравето непрекъснато се променят, начинът, по който  се вземат мерки, също следва да се развива и оптимизира в зависимост от настъпилите промени. Това налага създаването на национална, респективно глобална програма за здравна сигурност. 

Координацията има ключово значение при управлението на здравните кризи

Повишaвaнeтo нa гoтoвнocттa и пoдoбpявaнeтo нa peaкциятa пpи eвeнтyaлни бъдeщи oгнищa нa инфeкциoзни бoлecти ce пpeвpъщaт във вce пo-нaлeжaщи тeми. Hякoи дългocpoчни тeндeнции, кaтo aнтимикpoбнaтa peзиcтeнтнocт, нaтиcкът въpxy биoлoгичнoтo paзнooбpaзиe и измeнeниeтo нa климaтa пpoдължaвaт дa ce зaдълбoчaвaт. Cpeщy тяx e нyжeн пoчивaщ нa нayчни пpoгнoзи план за действие, който трябваше да бъде предварително изготвен.  Трябва да се създаде Комитет по здравна сигурност към МЗ по подобие на този в Европейския съюз.

- На този етап какво можем да направим, за да излезем от вълната с по-малко жертви?

- Необходимо е спазване на противоепидемичните мерки от цялото население. Необходимо е засилване на информационната кампания на научно ниво по всички медии за необходимостта от ваксинация. 

Поради разнопосочните сигнали в обществото се стигна да сме на последно място по имунизация в Европа. Една от причините е особената народопсихология на българите. Създаде се неправомерен страх от страничните действия на ваксините. Немаловажна роля изигра това, че страната е в предизборна надпревара от пролетта на 2021 г.  За привличане на електорат някои политически сили излязоха със становище против ваксинацията, подвеждайки населението.

Трябва да се обединят всички политически сили, цялата страна за аргументиране необходимостта от ваксинация. Застрашена е националната сигурност на страната. Ние сме в една биологична  война срещу един невидим враг. 

- Как тълкувате въвеждането на зелени сертификати като мярка? Има ли принуда зад изискването им?

- Въвеждането на зеления сертификат е на основание общо решение на ЕС. За да се гарантира, че няма дискриминация срещу неваксинираните лица, цифровият COVID сертификат на ЕС обхваща и сертификати за направен тест, и сертификати за  преболедували. По този начин се дава възможност за избор на населението и няма принуда за изискването им. Резултатите от въвеждането на зелените сертификати тепърва ще се анализират и ще се правят изводи за оценка на пропорционалността на мерките, но се очаква изводите да са в негова полза.

Показателен факт, че 

с въвеждането на сертификата няма нарушение на човешки права, 

са тълкувателните решения на Административния съд по делата срещу въвеждането му.  Магистратите обясняват, че в зaпoвeдтa от 19 октомври 2021 г. зa зeлeния cepтификaт e зaлoжeнa пpeзyмпциятa, чe oбщecтвeният и дъpжaвният интepec нaддeлявaт нaд личния. Още през лятото след официалното им влизане в ЕС на 01.07.2021 г. трябваше да се информира населението кога ще се въведе в България, тъй като в момента се вижда, че въвеждането на зеления сертификат изиграва положителна роля.

- След като ваксинираните също могат да бъдат инфектирани и да заразяват, какъв е смисълът от зелените сертификати?

- Установено е, че ваксинираните дори да се заразят с вируса, при тях клиничната картина протича много по-леко и почти не се стига до смъртен изход. Научно е доказано, че при хората, които не са ваксинирани,  рискът от заразяване от COVID-19 е 9 пъти по-висок, отколкото при ваксинираните, според данни на института „Роберт Кох“. 

Установи се в България, че починалите от COVID-19 в 90% не са ваксинирани.  Зелените сертификати имат смисъл, защото карат хората да се тестват повече. Това води до намаляване риска за предаване на заразата.

- Как си обяснявате високата смъртност у нас? Излязоха данни, че сме на първо място не само по смъртност от COVID-19, но и от инсулти.

- В България са починали над 28 000 души от началото на пандемията от COVID-19. В ЕС България е страната с най-висок стандартизиран коефициент за смъртност през 2019 г. - 1631 на 100 000 души (при средно за държавите членки 998.1 на 100 000 души) преди пандемията. 

Лошият здравен статус на населението обуславя високата смъртност. Средният годишен разход за профилактика на заболявания на човек у нас е 34 евро, докато в ЕС той е 89 евро. Необходимо е да се заделят за здравеопазване около 10% от БВП на страната.

По отношение на пандемията, 

управлението й в началото бeше по-скоро политическо, отколкото медицинско. 

Не се направи анализ на нуждите, а се пристъпи към равномерното разпределение на легла за болни за коронавирус в цялата болнична мрежа. На практика всички здравни работници се заразиха заради това решение. Това е една от причините за масовото заразяване и за голямата смъртност на населението. 

В същото време България е рекордьор и то през последните две десетилетия по заболеваемост и смъртност от мозъчносъдови заболявания.  От 35 311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни са с летален изход. Коронавирусът може да взаимодейства със стените на кръвоносните съдове и бързо да развива кръвни съсиреци, което е предпоставка за развитие на инсулт.

- Историята помни много примери за здравни кризи. Как се развива сегашната на фона на миналите и кога можем да очакваме края й предвид постоянната поява на нови варианти като омикрон?

- През последните 100 години има няколко пандемии от грип. Последната беше през 2009 г. от свински грип. Най-смъртоносна е преди 100 г. от испански грип с над 50 милиона починали.  Досега починалите от тази COVID пандемия са над 5 милиона.

Отговорът на въпроса кога ще настъпи краят на пандемията не е толкова лесен.

Учените първоначално говореха, че 70% от хората трябва да са защитени, за да настъпи така нареченият стаден имунитет, след това процентът се увеличи на 90%. Междувременно се установи, че коронавирусът е по-силно заразен, отколкото се предполагаше. Появиха се и редица мутации, които създадоха допълнителна несигурност в борбата срещу COVID-19. 

Особено опасен е новият вариант на коронавирус - омикрон, който има 50 мутации с 30 промени в шипчестия протеин и се разпространява много по-бързо в сравнение с останалите. Той притежава мутациите P681H и N69K, които почти не се наблюдават заедно, и това може да доведе до устойчивост срещу ваксините. СЗО съобщава, че при него рискът от повторно заразяване е по-голяма. 

Независимо от всички проблеми експертите смятат, че вирусът ще се превърне в “ендемичен”, т.е. подобно на сезонните грипни вируси, и няма да застрашава здравето в такива мащаби.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

необявена война

необявена война

03.12.2021 | 07:18

Биологична война с вирус, създаден в лаборатория! Докато тези високотехнологични лаборатории не се под обществен контрол, все нови и нови заплахи ще изникват!

Отговори
3 1
ГЮРО

ГЮРО

03.12.2021 | 00:40

Биологичната война се води с ваксините. От какъв друг зор искат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО дупчене с експерименталните отрови, след като нито предпазват от заразяване, нито предпазват от разнасяне на даразата, нито предпазват от заболяване от по-новите мутанти? Освен паричките, които Фармафата ще гушне, не работят ли и за Погребалните агенции? Като разчистват територията от излишни и безполезни индивиди?

Отговори
8 2
защо мислите че сте прави

защо мислите че сте прави

02.12.2021 | 23:01

интересно

Отговори
2 1
bablu

bablu

02.12.2021 | 21:46

PP Vazrazdane !!!! Slushaite Kozeto i Paskov!!!!

Отговори
3 1
Истината

Истината

02.12.2021 | 20:28

Внимавайте да не ми го направите това задължително с тия факсинки че ще ви изметем!

Отговори
20 3
Koтка

Koтка

02.12.2021 | 20:27

Боцкащите се да ходят за по още една мама ви тъпа

Отговори
19 3
Kokomukuto

Kokomukuto

02.12.2021 | 20:26

Ковида е егати пропагандата! Време е задружно да спрем тоя фарс! Стига сте се факсинирали че така само им давате смисъл да продължават! Всяка година умираха хора от грип, сърдечни проблеми и тн обаче разбираш ли сега грип в униформа е най страшното нещо не света, айде събудете се малко!

Отговори
22 3
Бравос

Бравос

02.12.2021 | 20:21

Айде и предписвачите на очила взеха думата. Утре чакаме някой венеролог да се изпра...изкаже.

Отговори
24 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?