Следвайте ни

Психолог от горещия телефон: Бъркат паник атаки с коронавирус

viber icon

- Г-жо Караджова, като координатор на горещата телефонна линия на БЧК и Община Пловдив приемате стотици обаждания, свързани с коронавируса. Какви са най-големите притеснения на пловдивчани?

- Въпросите варират според актуалността на деня. Например на 21 март, когато се обяви забраната за движения между населените места и затварянето на подстъпите на големите областни градове, масово позвъняванията бяха свързани с това как ще отидат до родителите си, които са в съседно населено място, или как ще посрещнат децата си или близки, които са в чужбина.  Хората бяха много силно притеснени, което беше вдигнало и нивото на тревожност. Посланието на въпросите беше защо им ограничават достъпа и лишават от възможността да си приберат децата. 

Сега много студенти, които следват в чужбина, се тревожат какво ще се случи следващата година, как могат да се приберат, дали ще ги спрат на границата. Тези, които работят в чужбина, пък питат дали ще могат да се върнат отново.

- Имало ли е позвънявания с повишена тревожност, на които е трябвало да се обърне по-особено внимание?

- Имаше такива. В момента се наблюдава една поредица от 4-5 дни, които са малко по-спокойни. Или хората са в някакво очакване, или започнаха да се адаптират към новите условия, в които са поставени да живеят. В началото, когато излизаха мярка след мярка и те трябваше буквално да излизат от рутината на своя живот и зоната си на комфорт, бяха зачестили обажданията на хора, които или в момента са в паник атака, или са пред такава. 

При поставянето на КПП-та имаше случаи на млад мъж, който беше в истерична криза. Има случаи, в които пловдивчани споделят усещане за безпомощност и за глобален катаклизъм, който ще доведе до изчезването на половината или цялото човечество. 

Млада жена казваше, че се притеснява, че сме на прага на световна война, ще има ядрени бомбардировки и се опасява, че всички ще загинем

Проведохме дълъг разговор и започна да чува аргументите и на другата страна, че реално и обективно не се случват неща, които застрашават живота ни. Разговорът в такива случаи се води в посока изключване на емоционалния мозък и включване на мислещата част.

- Имало ли е случаи на хора с паник атака, за които сте се опасявали, че може да посегнат на живота си?

- Колегите ми са споделяли, че е имало един-два такива разговора, в които след като е била овладявана кризата, са насочвани за пряк контакт с техните лични психотерапевти, защото в конкретния случай човекът е споделил, че се лекува и е на медикаментозно лечение.

- Как сами да познаем симптомите, че изпадаме в паник атака?

- Далеч не във всеки случай хората си дават сметка, че са пред паник атака. Първо начинът на изразяване става доста хаотичен и разбъркан, ритмиката на говорене е доста нехарактерна за спокойно състояние. Възможно е да се усетят и реални симптоми, който да припознаят като коронавирус, като сърцебиене, задух, учестено дишане, главоболие и тежест в гърдите.

- Средно по колко обаждания на ден се получават на горещата линия?

- Последните дни са малко по-спокойни и обажданията са средно около 60-70 на ден. 

От старта на телефона като гореща линия и обявяването му за психо-социална помощ са вече над 1400 обажданията

- Удължаването на извънредното положение до май не създава ли опасност повече хора да изпаднат в стрес?

- Да, разбира се, че е предпоставка. Още повече че ще се появи още един утежняващ фактор и това е икономическият. През последните дни зачестиха обажданията на пловдивчани, които остават без средства. Сред тях се появиха буквално бедстващи семейства, които не могат да нахранят децата си. Много хора са останали без работа и дори и да са имали някакви спестявания, те са се стопили вече. Ето защо имах предвид, че икономическият фактор може да утежни в пъти положението, да се отрази на психическото състояние и да доведе до появата на подобни и психосоматични симптоми. Битовите и финансови причини може би повече от всякога се превръщат в разрушаване на стабилната психическа устойчивост.

- До какво друго може да доведе една такава физическа самоизолация?

- Възможно е и да се стигне до едно усещане за иреалност, тъй като те са откъснати от света. По-сериозен е проблемът с тези, които се лекуват от коронавирус в домашни условия или са в карантина, защото са се върнали от рискова страна. Тогава близките какво правят - изолират го в отделна стая, а останалата част от семейството е в другата част на апартамента. Така при човека се получава двойна карантина. Веднъж той има ограничение и не може да излиза отвън и втори път е изолиран от собственото си семейство. Чувствайки се изолиран от света, има реална опасност карантинираният да изпадне в усещане за иреалност и да започнат да го връхлитат неговите най-страшни мисли и предчувствия.

- Как това може да се предотврати?

- При заразен човек с коронавирус, след като са взети всички необходими мерки за предпазване, няма проблем семейството да излезе на терасата, защото там пространството не е ограничено между четири стени и спокойно да прекарат някакво време заедно и да си поговорят. Това е един малък механизъм, но все пак помага да не се изпадне в крайна социална изолация.

- Какви други подходи могат да използват хората, за да съхранят своето психично здраве, докато се налага да стоят у дома, за да опазят физическото си здраве?

- Първо да се опитат да гледат максимално обективно на ситуацията. Когато усетят, че започва да залитат, нека първо да се запитат има ли реална предпоставка да се чувстват притеснени и изплашени за живота си, т.е. болен ли е от коронавирус, ще умре ли. 

Ако се опасява за финансовото си положение - да отвори хладилника и като види, че вътре има достатъчно храна, да се успокои

Всичко това са обективни факти, с които той сам на себе си може да докаже, че усещанията му са пресилени и той се поддава на нереален анализ на ситуацията. Освен това, когато сме много притеснени, за да не се получи ескалиране на тези емоции, трябва да пренасочим мисълта си към хубав спомен. Други техники са върху дланите да си пуснем силна струя студена вода или пък да се загледаме през прозореца в движеща се птица или листата на дървото. При разговорите психолозите на телефонната линия ги насочват към модел, по който максимално да възпроизведат своето рутинно ежедневие, когато си на работа. Да кажем сутрин стават, измиват се, приготвят си дрехите за работа, пият кафе, после си подреждат какво точно ще правят до обяд, както биха правили в офиса, и за всички тези действия вкарват организма в една позната схема, съответно и психиката. Не бива да забравяме, че някои успяха да избягат от самоизолацията, като отидоха в къщи в близки населени места. Там спокойно могат да излизат по дворовете и да имат някакъв контакт със съседите от 3- 4 метра разстояние.

- Мъжете или жените са по-уязвими по отношение на такава стресова ситуация?

- На горещата линия се обаждат повече жени.

- Според проучване в Италия младите хората са много по-засегнати от този стрес, отколкото по-възрастните. Така ли е?

- Не бих могла да кажа същото, защото възрастовият диапазон на обажданията е от 25 до 90 години. Възрастните хора са също доста притеснени, но по-скоро по отношение на изхранването и дали ще могат да си купят лекарства.

 

Биляна Караджова е психолог от дълги години. Работи като координатор на горещата телефонна линия  0700 147 44 на БЧК и Община Пловдив, създадена във връзка с извънредното положение заради COVID-19. Освен висше образование по психологиятя има и магистърска степен по славянска филология с полски език.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

никой

08.04.2020 | 01:06

Срещу 150-200лв. на месец съм готов доживот да си остана вкъщи!

Отговори
0 0

няма да го разберете безумци

07.04.2020 | 14:42

безбожници,по горе коментиращите,силата е в Бога,покайте се

Отговори
1 0

Сосиджа

07.04.2020 | 13:16

Чудно дали пък патик атаките не са породени от военните броящи мъртъвци всеки ден по мадиите...През 2009г. в България загиват 4000 от свински грип,предимно млади хора.Някой са ги преброи,да обяви проблем???

Отговори
2 0

Кольо Данчев

07.04.2020 | 13:08

Като освободим болниците от коронавируса ще ги напълним с психясали.

Отговори
3 1

Светла Евтимова

07.04.2020 | 12:29

Поздравявам тази психоложка и всички като нея. Сигурно никак не им е лесно на тоя телефон.

Отговори
1 0

Сосиджа

07.04.2020 | 15:30

Да е учила да счетоводител,сега щеше да си почива....

Отговори
0 0

Не се плашете

07.04.2020 | 12:02

Който вярва в Бога наш с сърце и душа,нищо не го лови.Какво казва Бог в Библията,и аспида да те ухапе няма да погинеш,защото вярата те спаси.Живейте без притеснения,но с вяра

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?