4020

Чавдар Стефанов пред „Марица“: Войната вече умори всички, може да приключи още тази година

- Г-н Стефанов, в бурни дни живеем, вашият поглед върху най-горещите точки в света и специално Русия, където сте бил 10 години кореспондент на БНР?

- Отново сме в Студена война, този път Русия срещу света. От вече над две години в Кремъл виждаме едно съчетание между ленинизъм, сталинизъм и путинизъм. Но пък и колко да са нови нещата - има знакова статия на Дугин, да го наречем "философът на Путин". Публикува я официалната руска агенция в края на март. В нея се твърди как Русия воюва със загниващия западен свят и цялата страна трябва да се милитаризира, за да спечели. Патриотизмът се споменава постоянно и всеки в Русия, който не е съгласен, трябва да бъде наказван. Това е печалният Дугин. Освен него Московската патриаршия подкрепя войнствения дух на Путин. На последния събор излязоха с призив към държавата да се отстоява патриотизмът, да се хвърля всичко за победа във войната. И нещо много важно - Русия и Руският свят не свършват с руската територия. Включват се източни славяни и какви ли не. И  се атакува сатанисткият Запад.

- И ние ли сме от сатанистите?

-  Да. Режимът на Путин ни обяви за вражеска страна.

-  Продължение ли е на Руския свят т.нар. Сръбски свят? Оттам отиваме към изборите в Скопие и вероятно мощна атака към Балканите, която определено засяга и нас.

- Балканите  са един от центровете на руската пропаганда. Определено Сърбия отколешно е свързана с Кремъл политически. За съжаление, разпадът на изкуственото образувание Югославия доведе до жестоки войни и много жертви. В Македония в момента гледат какво става в Белград. И всичко това е свързано с мощна антибългарска пропаганда с относително нови хора, защото има мнозина стари още от режима на Милошевич. Въобще, има си я носталгията, която влияе върху много неща, включително и върху политиката. Ако се върнем към Русия и нейната пропаганда, едно от основните неща, с които Путин започна войната, е опитът за създаване на нова руска нация. Страната имаше проблеми, защото това е държава с 200 националности. Да, руският е официален език, хубаво, но се потискат останалите.

 Енергийната тояга на Кремъл е  идеалното поле за корупция у нас

Говори се за дружба между народите. Няма нищо такова. Повечето наемници във войната са точно от бедните райони, където 3000 долара са ужасно много пари, никога не са ги виждали накуп. И оттам идва голяма подкрепа за Путин, и заради вертикалната структура, създадена от него. Той е вече цар, защото има повече права от който и да е президент. И повтарям, тук идва носталгията по СССР.

-  И какво му харесва толкова на обикновения руснак точно в СССР?

- Спокойствието! Иначе през последните години руският народ най-после видя пари, създаде се нещо като средна класа, която, за съжаление, вече е поубита. Но хората за първи път имаха шанс да построят свои къщи, да попътуват. Въпреки че статистически - до агресията в Крим в чужбина ходеха общото взето 4-5 процента, колкото си позволяваха и по времето на Съветския съюз. За обикновения руснак, който живее в провинцията, чужбина е нещо странно и може би плашещо.

- Интересни процеси текат в бившите съветски републики като Армения, Грузия, Молдова?

- Армения върви по свой път, като се опитва да обере щетите, понесени с една друга агресия - собствената в Нагорни Карабах, когато, уж, превземаше свои територии. И сега Русия излиза със същите думи. Колкото да са руски, като Крим е колония от 200 години, е друга тема. Грузия е интересен прецедент от гледна точка и на ЕС, и на САЩ, и на Русия.  Приетият закон за чуждестранните агенти от управляващата партия "Грузинска мечта" всъщност е копие на този в Русия и затова го наричат "руският закон". Уж целта е да се изсветлят парите по финансирането на партиите, но той въобще не е ясен, да не говорим колко недостатъци има. Грузинците са исторически наплашени от войните, защото дадоха хиляди жертви в гражданската след разпадането на СССР, после и в инвазията на Русия. Да не говорим за осакатени хора. В крайна сметка и 20 процента от територията на страната е откъсната - говорим за Абхазия и Южна Осетия. Под мотото да свали диктатора Саакашвили на власт дойде милиардерът Иванишвили, натрупал парите си в Русия в мътните 90 години на миналия век. Има поне 5-6 милиарда долара, говори се, че притежава и акции в „Газпром“. Неговата партия „Грузинска мечта“ управлява от 2012 година насам и през октомври ще се опита да спечели отново. Та този „руски закон“ цели да удари и без това разединената опозиция, за да подсигури четвърти мандат на „Грузинска мечта“. Използва се дори историческото първо класиране на Грузия за европейско първенство по футбол, за да се отклони вниманието на обществото. Не е толкова просто, защото Венецианската комисия се обяви против този закон.  А и 80 процента от хората в Грузия категорично искат в ЕС и в НАТО. Двигателят на протестите сега са студенти, млади хора, новото поколение, което не иска да изпуска и този път влака. Иванишвили се опитва да лавира между Русия, ЕС и Китай, като последните имат транспортни интереси в страната. Като използва познатата риторика от Скопие и Белград. Икономиката на Грузия, трябва да се признае, по някакви обстоятелства расте с огромни проценти, които управляващите използват, макар че нямат заслуга. Въобще, ситуацията в Грузия е изострена, а изборите наесен ще решат - Европа или Евразия. Ще видим и дали Русия не е обещала на Иванишвили да се откаже от признаването на Абхазия и Южна Осетия, ако той започне да играе с Кремъл. А и Грузия няма особен шанс за преговори с ЕС, ако  бъде гласуван руският закон. 

- Как ще коментирате смяната на руския военен министър Шойгу?

- Промените са повече козметични. Новият военен министър Белоусов и Путин искат военната индустрия да стане локомотив, който да изтегли цялата икономика. И да спрат корупцията в армията. Разбира се, ще арестуват няколко заместници, хора по губерниите, които са попрекалили, за да има зрелище за хората. Новата аристокрация на Русия, която са старите чекисти, ще се бори с това, в която толкова е нагазила дълбоко!

- Преди няколко дни Путин поведе делегация към Китай. Какво се случи реално там извън официалните съобщения?

- Китай е страна, която разчита на вечността, защото самата тя е на хиляди години. По традиция Китай не се намесва, държи дистанция. Има твърд протокол в това отношение. ЕС е основен партньор на Китай, а Русия основен доставчик на петрол и  газ на Пекин. Но не стана най-голямата сделка, която Путин чака години наред - да бъде достроен газопроводът „Силата на Сибир 2“. Китай и бездруго в момента има излишък от газ, който идва от Русия, а за капак се появиха проблеми с плащанията, тъй като банките се страхуват от санкциите.

- Колко силни в момента са опитите за руско влияние у нас?

- Много силно, и то политически, защото газовата тояга я отрязаха. По-точно енергийната тояга, защото и вносът на уран, и на нефт бяха безкрайно корупционно поле в България. Не знам кой от политиците не се е възползвал във времето си и не би се възползвал. Куриозно, но Русия сама спря газа за България. Това е сегашна Русия, не спазва никакви договори. Путин сигурно се води от договора, който съветската върхушка, начело с Ленин, подписва през 1922 година. Те казват - подписваме, след 3 месеца това ще е лист хартия. На дневен ред е и проблемът с руските имоти в България, начело с огромния комплекс в Камчия. Един от нацистите в руското правителство  - външният министър Лавров, казва, че това може да бъде меката сила на Русия в Европа. Не знам какви стъпки ще бъдат предприети от българска страна след изборите.

20% от руснаците искат войната да спре, толкова са и крайни милитаристи, а останалото е блато

Вярно е също, че и България има в Русия основно два имота. Огромното посолство, една от най-големите в Москва въобще. Само на единия етаж навремето са работили 600 човека, а партийният комитет е бил от 200-300 души. Другият имот е Центърът на промишлеността, голяма сграда, сега в нея има фирми.

- 10 години сте били кореспондент в Москва. Колко от руснаците според Вас знаят реално какво се случва в Украйна?

- Най-грубо казано, 20 процента от руснаците са милитаристи, патриотари и шовинисти до края! 20 процента искат войната да спре. Но диктатурата на Путин и репресиите ги плашат. Останалото е колебаещо се блато, което може да изригне само ако е нещо тясно свързано с тях. Както се случиха протестите срещу пенсионната реформа.  Не се знае нищо, защото Русия е в тежка демографска криза, въпреки призивите на Путин всяко семейство да има по 3-4 деца. А и там многодетните семейства са в регионите, които руснаците наричат „расияни“.

- Реално, средният руснак, образован, от Санкт Петербург и Москва предимно, какво смята за България? Смята ли, че винаги трябва да сме им длъжни, не че не трябва да сме благодарни за жертвите от Руско-турската освободителна война 1877-1878 година?

- Не всички. Аз и сега имам много приятели там. Някои от тях просто са се отдръпнали, други емигрираха най-вече в Грузия, Армения, Казахстан. Има и такива, които са свикнали да имат по-малък брат, който често задушават. След 1947 година България никога не е била независима от Москва, а преди това и окупирана от СССР. Но мнозинството от руснаците не знаят кога Русия е била във война с България, кога е била обявявана войната и колко руски войни са загинали у нас, че да има огромни паметници в София, Пловдив и още куп градове.

- Отговорът е нула от военни действия по време на Втората световна война, подчертавам.

-  Питам ги - нула, 50 хиляди, 100 хиляди, 500 хиляди, ориентировъчно. Най-често отговорът се върти около 100 000. Въобще не са наясно. Затова и Путин сега пренаписва историята както си иска.  Но има 200 паметника на Съветската армия. Шипка вече е друго. За тях е символ на българо-руската дружба. Често са ме питали - какво стана с вас, защо се отрекохте от дружбата, с какво ви купиха.

Чекистите на Путин са новата аристокрация, а той - царят

Иначе руснаците все още много вярват в предсказанията на леля Ванга. Интересна случка имам с патриарх Кирил, когато беше църковен външен министър. Чакахме петнайсетина минути заедно да започне някакъв прием и си поговорихме хубаво. Тогава ми се стори доста разумен човек, знаеше и ролята на България за похристиянчването на Русия, и за Волжка България, и за бесарабските българи. Много неща знаеше. Но няма да ги каже вече открито. Сега обаче е друг човек.

- Прогноза, как ще свърши войната в Украйна?

- Много е тежко в Украйна положението, войната вече умори всички. Европа не беше подготвена, мислеше си, че мирът ще трае вечно. Не знам защо, казвам го без никакъв аргумент, но си мисля, че до края на годината войната ще приключи. Просто предчувствие. Русия чака изборите в САЩ, макар че и там вече нещата се промениха доста. Вижте, ресурсите на Русия не са безкрайни, тази година е последната, в която се взима от натрупаното като петрол и газ. И сега си признават, че 8,5 процента от БВП отива за силовите структури, процентът скача до 30 с парите за войната. СССР в последните си години отделяха 13-14 процента от бюджета за силовите структури. И последните не спасиха прочутия Съветски съюз. Путин сам създаде нещо, защото си мисли, че е вечен, но не е ясно до какво ще доведе това. Може да се появи негово копие, за военен преврат вече е невъзможно да се говори, новият военен министър е подсигуряване в това отношение. Такъв можеше да стане Пригожин, който обаче се оказа верен на Путин, за да бъде после взривен. Но убийствата са част от този режим - Навални, Литвиненко. А новите герои са тези от фронта в Украйна, на които от месеци насам вече се кръщават улици и училища. Дори да са били пуснати от затвора.

Визитка 

Чавдар Стефанов е завършил Факултета по журналистика в СУ „Свети Климент Охридски“. Започва работа в БНР като репортер и новинар. Става един от основателите и водещите предаването „Хоризонт за вас“. Дълги години работи като кореспондент на БНР в Москва, както и на БНТ и БТА. Сътрудничи на много печатни медии. Носител на наградата за чуждестранен кореспондент в Русия през 2005 г. на руския „Медиасъюз“. Работил е като зам. главен редактор в радио „Експрес“, бил е програмен директор на радио „Фокус“. Работи като зам. главен редактор в „Международна информация“ на телевизия ТВ+. Води първото издание на предаването „12+3“, бил е зам. главен редактор на обедния екип в „Хоризонт“ на БНР.

 


-

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
The Economist: Украйна постепенно побеждава Русия в битката за...

The Economist: Украйна постепенно побеждава Русия в битката за...

05.06.2024 | 13:11

Бен Ходжис отбелязва, че Русия гледа на тази територия като на "непотопяем самолетоносач“ САЩ все още поддържат някои ограничения за удари с американско оръжие на руска територия, но в Крим Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) нямат подобни ограничения и няма нужда да се бият "с една ръка зад гърба“, пише британското списание The Economist, цитирано от "Фокус". От редакцията уверяват, че Украйна постепенно започва да побеждава Русия в битката за полуострова. Бившият командващ американските сили в Европа генерал Бен Ходжис отбелязва, че Русия гледа на Крим като на "непотопяем самолетоносач“ и е инвестирала значителни ресурси в развитието на военната инфраструктура там по време на окупацията. Сега тя е изложена на риск. Британският стратег Лорънс Фридман добавя, че голяма украинска десантна операция в Кримв стила на съюзническия десант във Франция през 1944 година все още е немислима. Но Крим е слабото място на Русия по отношение на въздушните заплахи. На полуострова има твърде много активи за защита и това е най-добрият начин Украйна да окаже реален натиск върху Москва. "Украинската кампания е смесица от военна и политическа стратегия. Политически тя е най-важният актив на Русия, но е и много уязвима“, съгласява се бившият съветник на Министерството на отбраната на Германия Нико Ланге. Анализаторите твърдят, че целта на Украйна е да изолира Крим, да изтласка руските въздушни и морски сили далеч от Южна Украйна и да "удуши“ полуострова като логистичен център. И в това на украинците помага арсенал от крилати ракети Storm Shadow и SCALP, както и собствени безпилотни катери и други дронове. Наскоро към тях бяха добавени и американските балистични ракети ATACMS. Благодарение на системните атаки Украйна вече успя да изгони по-голямата част от руския Черноморски флот от Крим, постоянно влошава руската противовъздушна отбрана на полуострова и нанася удари по военновъздушни бази, от които излитат военни самолети на Москва. Важно е, че хвалената и много скъпа система за ПВО С-400 се оказа не особено ефективна, подчертава изданието. Комбинираните атаки с използване на дронове-примамки и ракети ATACMS вече са стрували на руснаците няколко такива системи. Всяка батерия С-400 струва приблизително 200 милиона долара и не е лесна за подмяна. Според генерал Ходжис, окупаторите "няма къде да се скрият“ в Крим: има сателитно и въздушно разузнаване, както и мрежа от информатори. Поради това нищо не може да се движи в Крим без знанието на украинците. Генерал Ходжис е убеден, че украинците "ще разрушат Керченския мост, когато са готови“. Потенциално по-голям проблем обаче ще бъде изграждането на нова железопътна линия, минаваща от Ростов през южните украински градове Мариупол и Бердянск до Крим. Представителят на Южното военно командване на Украйна Дмитрий Плетенчук казва: "Железопътната линия по сухопътния коридор е признание от страна на руските окупатори, че Кримският (Керченският) мост е обречен. Осъзнават, че рано или късно ще имат проблеми“.

Отговори
2 0
Главчев: Няма да участвам в предизборни спектакли, България е “за” рез

Главчев: Няма да участвам в предизборни спектакли, България е “за” рез

02.06.2024 | 00:18

Главчев: Няма да участвам в предизборни спектакли, България е “за” резолюцията на ООН за Сребреница Димитър Главчев Такива скандали нанасят големи международни щети, коментира премиерът „Скандал със Сребреница няма. Някой се опитва да направи такъв”. Така служебният министър-председател Димитър Главчев отвърна на критиките, че е оказвал натиск върху постоянния ни представител в ООН страната ни да гласува “въздържал се” относно резолюцията за Сребреница. Главчев подчерта, че официална позиция на постоянния ни представител в ООН вече има. “Не знам защо се преминава към работни документи, които са били в процеса на взимане на решения. Всеки, който елементарно е запознат как се взимат решения, знае, че това е процес, а не еднократен акт и той завършва след като има изразена позиция”, обясни Главчев. Премиерът припомни, че България е “за” резолюцията на ООН за Сребреница. “Няма да коментирам криминалното изтичане на документи в незавършена фаза по процеса на взимане на решение”, заяви служебният премиер. Димитър Главчев подчерта, че такива скандали нанасят големи международни щети и е недопустимо да се използва това нещо в предизборна кампания. “От първия ден съм казал – служебното правителство ще подготви честни и прозрачни избори и че няма да бъде променен външнополитическият курс на България. Абсолютно потвърждавам това нещо”, уточни Главчев и добави, че няма да взима участие в “предизборни спектакли”, които ще се организират в последната седмица преди изборите, с което отхвърли възможността да бъде изслушан в Народното събрание, за което призоваха ПП-ДБ и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Отговори
4 0
Нахлуха в офиси на ЕП, лъсна скандална схема, разкриха, че Русия...

Нахлуха в офиси на ЕП, лъсна скандална схема, разкриха, че Русия...

29.05.2024 | 20:45

Разследващите твърдят, че служители на Европейския парламент са получавали плащания, за да разпространяват руска пропаганда Полицията в Страсбург извърши обиски на домашния адрес и в офисите на служител на Европейския парламент по подозрение, че е участвал в пропаганда схема за руско влияние, пише британският „Гардиън“. Според местните прокурори претърсванията са заради случаи на „пасивна корупция, членство в криминална организация и връзки с Русия“. Разследващите твърдят, че служители на Европейския парламент са получавали плащания, за да разпространяват руска пропаганда чрез уебсайта Voice of Europe. Според прокурорите проверяваният служител е играел съществена роля в тази схема. Обиските се случват по-малко от две седмици преди старта на Европейските избори на 6-9 юни. Разследването е започнало миналия месец. Тогава белгийският премиер Александър де Кру коментира, че спецслужбите в страната са потвърдили съществуването на мрежа, която се опитва да намали подкрепата за Украйна. Европейският съюз забрани на Voice of E и три други руски медии да излъчват на територията на блока. ЕС заяви, че те всички са под контрола на Кремъл и таргетират „европейски политически партии, особено по време на избори“. БЛИЦ

Отговори
6 0
Asen MIHAY

Asen MIHAY

29.05.2024 | 20:52

ПРОСТИ И БЕЗПРОСВЕТНИ ХОРИЦА СА СЕ НАКАЧУЛИЛИ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪРХОВЕ ... ТАКАВА ПРОПАГАНДА НА РУСИЯ МОГАТ ДА СПРЕТНАТ САМО ТАКИВА ДЕБИЛИ . АКО НАИСТИНА ИМА ПРОБИВ , КОМУ Е НУЖНО ТОЙ ТАКА ДА СЕ РАЗГЛАСЯВА ? ЕДИНСТВЕНО И САМО НА РУСИЯ .

Отговори
5 0
Към  интервюто с георги лозанов, където коментари не са допуснати

Към интервюто с георги лозанов, където коментари не са допуснати

28.05.2024 | 15:23

Няма никакво съмнение, че мотивите му да иска да премахне националния ни празник са много долни и нямат никакъв друг корен освен зависимостта му от интересите на фащ. Имаме някак си сиромахомилско отношение към незнанието, към необразованите, немислещите и лишените от чувство за отговорност към социума индивиди като него. За самочувствието на днешния българин не са важни знанието и образованието, а българският учител, книжовник и учен са на хранилка при „америка за (унижението на) България”! В съвременния отворен, технологично все по-променящ се свят, недаскалският тип образование се оказа твърде ограничаващ и по-скоро пречи на това човек да има съвременно знание, отколкото да го стимулира. За „америка за (унижението на) България” е много важно „знанието” да се използва за вкарване в клишета на лицата, които са културно беззащитни поради крехката си възраст. Децата сега са под властта на множество „медии” (средства за масова реклама, агитация и пропаганда - СМРАД), които уж трябвало да им отворят очите за света. Съвременната „форма на образование, която е много интерактивна,” уж учи хората сами да поемат инициативата, включително и по отношение на знанието, но това не им помага да се ориентират в начините за икономическа експоатация, както и в политическия цирк, който би трябвало да създава условия за защита на обществените интереси, но само ги обърква и отчайва тотално. От зависимостта на нашата два пъти освободителка Русия сме се освобождавали колкото пъти сме поискали и никакъв митологичен образ не ни е попречил. Това, което фактически разпада националното ни самочувствие и ни превръща в подчинена нация са безплатните американски военни бази, за които уж доброволно сме подарили земята си на фащ. И сега вече обработват деца ни за да ги хванат в такъв политически капан, който да им внуши, че е нормално да сме колония на 200 годишна държава основана върху многомилионен геноцид над индианските племена, населявали нейната територия преди идването на осъдените на изгнание европейски колонизатори. („В САЩ и Канада не ги учат, че местното население е било екстерминирано. Избитите са между 95 000 000 и 114 000 000, но въпреки това рядко някой говори по темата.”)

Отговори
3 0
Слава Україні ❤️ Братя ПОКЛОН ГЕРОИ!

Слава Україні ❤️ Братя ПОКЛОН ГЕРОИ!

27.05.2024 | 09:29

Слава Україні ❤️ Брaтя ПOКЛОН ГЕРОИ! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!

Отговори
23 3

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?