Следвайте ни

Босия: Не стискайте палци за мен, стиснете кукловодите за гушата

Връщам ценностите на нова велика България - процес, който ще отнеме един век Само графомани като Балзак пишат по сто книги, Христос не е написал нито една

viber icon

Николай Колев, известен с прозвището Босия, е български дисидент, поет и журналист; създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека - от юни 1990 г. до юли 1992 г.

Учи руска  филология в Софийския университет. Работил е  почти всичко - от хамалин до литератор. Лежал е няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвор за политическа дейност преди 10 ноември 1989 г. Автор е на вицове и епиграми за бившия държавен лидер Тодор Живков. Колев е известен с многобройните си гладни стачки за социални каузи. Автор е на 4 книги и на много публикации. Активен блогър. Баща е на 5 дъщери.

От 13 юни Колев е в гладна стачка с искания транспортният министър Ивайло Московски да подаде оставка, а НС да се разпусне. По разпореждане на премиера Бойко Борисов екип на Университетска болница „Лозенец“ постоянно следи състоянието му.

Николай Колев-Босия, журналист, общественик   


Добре ли сте, кой ден от гладуването ви е днес?

-  42-ри ден. Чувствам се отпаднал, но съм в нормално психическо и физическо здраве. Днес не съм мерил кръвното.  (Разговорът е воден на 24 юли -бел. ред.) На 29-ия ден беше 95/65, по принцип съм с високо кръвно.

- Как се крепите? Пийвате ли сокове?

- Какви сокове?! Само на вода съм, взимам и билки, които помагат да не задържам вода. От месеци не пия лекарства.  

- Срещу какво протестирате? Срещу корупцията в ДАИ? Срещу корупцията в държавата? Какво толкова ви ядоса?

- Срещу такива дреболии не може да се протестира. 

Кое е голямото, срещу което протестирате с риск за живота си? 

- Не "срещу", аз се боря "за". Искам да възстановя България.

- Дали това е начинът?

- Кажете ми друг, ако знаете такъв. Опитах всички нормални средства - не става. Тълпата и кукловодите гасят всичко.

Какво очаквате да направят институциите? Едва ли вярвате, че парламентът ще подаде оставка, за което настоявате.

- Как да не вярвам? Ако не вярвах, че е възможно, нямаше да го поискам. Това не е парламент, това е смешна и тъжна оперета.  Давам им неоспорим факт, който не подлежи на обсъждане, какъвто е, да кажем, Третият закон на Исак Нютон. И депутатите искат седмица, за да проверят наистина ли е  доказан факт, равнозначен на закона на великия физик! Представяте ли си?! (Третият закон на динамиката на английския физик, математик, философ Исак Нютон гласи, че всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие - бел. ред.)  

Ами че ако им дам Закона за енергията на Айнщайн, те ще искат цяла сесия да го обсъждат. И накрая вероятността да го приемат е нулева! Това не е парламент, а сбирщина! Смешна история! 

Колко души ви подкрепят? Има и поне четирима души, които гладуват заедно с вас.

- Повече са хората, които ме подкрепят. Не това обаче е важното. В момента залагам един процес за създаване на ценности, които много отдавна сме загубили. Не знам дори дали изобщо сме ги имали. Задавам и посоката оттук нататък за поколения. Не си правя илюзии, не искам бързи победи. Тази дума изобщо не влиза в речника ми.  Фактически сега залагам едно достойно бъдеще за България.  А това, на което залагат онези, които разчитат на тълпата и се опитват да гасят всички проблеми в тая тълпа - хич не ме интересува.  Нито един министър, нито едно Народно събрание са повече от нещото, което искам: капитално България да се оправи. За това трябва много дълго време, давам си сметка много отдавна. Това не е моя днешна или вчерашна мечта. Това са сънища, които съм заложил преди повече от 30 години. Написал съм ги в стиховете си, в голяма част от статиите си. Не искам бързи победи. А и тук не става въпрос за лична победа, а за бъдеще на една нация. Тълпата може да бъде смачкана единствено чрез ценностна система, чието начало искам да поставя и да задам посоката.  

- Защо казвате, че само кукловодите разбират вашия протест и се страхуват от него? Кои са кукловодите?  

- Управляващите  са   назначени от тия кукловоди - т.нар. библиотекарско-сарайска група. Те решават какво да става в държавата. Толкова са могъщи - парите от държавната контрабанда са при тях. С тези пари купуват  медиите, тълпата. Да, битката с тях е трудна, ала аз обичам сериозните битки. Те ме познават и аз ги познавам. Стари познати сме с тях.

- Как можете да ги победите? 

- Не искам да ги победя, искам да ги покажа що за хора са, да ги извадя на светло. Всъщност за тях това е най-страшното - да бъдат извадени на светло. От какво друго да се страхува задкулисието? 

- Струва ли си саможертвата? 

- Този въпрос може да зададете на Исус Христос. Можете да го зададете и на Ян Хус. Да, имам деца, имам отговорности към тях, точно затова правя това. Но нека не забравяме, че Христос е нашият пример, трябва да го следваме. Ако ние не го правим, кой ще дойде да го направи? Кой поред Господ да чакаме - втори, трети, четвърти?! Това би било безумие.

 Това, което правя, не е саможертва, а битка за велика кауза.

- Какво казвате на хората, които ви упрекват, че сте толкова краен в протеста?

- Наистина хората не ме разбират. Дори приятелите не ме разбират. Единствено кукловодите ме разбират, това е ужасяващо. Близките ме съветват да си пазя здравето. Но какво значение има една мумия? Ако една мумия можеше нещо да свърши, фараоните щяха да са университети, академии.

- Кое може да ви накара да прекратите стачката?

-  Единствено, ако ми изпълнят двете условия, които съм поставил - да махнат министър Московски и да разпуснат това престъпно Народно събрание, което е склонно да ревизира дори доказани истини, равносилни на законите на Нютон, закона на Айнщайн. Давам им факт, който буквално за 5 секунди може да се провери - че са похарчени над 2 милиарда лева за електронно правителство, което нямаме. И те проверяват този факт, който не подлежи на съмнение. Всъщност похарчените пари са над 3 млрд., но лесно доказуемите са над 2 милиарда. Това става с натискане на едно копче - колко пари са похарчени от бюджета. Вместо да натиснат копчето, те обявяват, че ще проверяват цяла седмица. Кого обслужва това Народно събрание? 

- Нали ние сме ги избрали?  

- Глупости, избрала ги е една тълпа. Твърдят, че е 2 и половина милиона, но на практика са само половин милион. 2.5 милиона стават с мъртвите гласове, с гласовете на циганите. 3.5 млн. не са гласували, е, как този парламент ще е наш? Тъжно е това, което казвам, ала е истина, за съжаление.

- Чета в блога ви ваше стихотворение от 1990 г. за глухонемия, част от глуха и няма нация. И днес, след близо 30 г. демокрация,  ли сме още такива?  

- Вие ще решите. Не ви натрапвам стиховете си. Един нормален човек, който търси Голямата истина, може да напише в живота си една книга.   Да речем, че е пропуснал нещо, ще напише втора, да допълни. Само графомани като Балзак могат да пишат по сто романа. Христос, нашият Господ,  не е написал нито една книга.

- Коя е голямата истина?  

- Само една е - човек трябва да има стабилна база за всички негови мисли и действия. Тази база се състои от чест,  достойнство, състрадание, доброта, солидарност - пет истини, пет основни ценности, на които трябва да стъпим,  за да се развиваме. А ние сме ги зарязали, хващаме се за клишета като това, че имаме Народно събрание. Кого обслужва то? Тези хора са против България, против създаването на здраво общество, разберете! 

Как си представяте идеална България?

- Преди всичко - не си я представям преди по-малко от 50, дори 100 години. Нуждаем се от такъв срок, за съжаление. Нещата, които аз искам, не са лесно осъществими, постигането им ще отнеме поне век. Но съм оптимист, ако не бях - щях ли да се боря? 

Откакто е създадена преди повече от 13 века, България е била извор на държавност, извор на ценности, на стабилно общество. Загубила е всичко това. Ще ви дам обаче пример с друга държава - Франция, която почти е била загубила и държавността си и е била готова да попадне под чуждо робство - английско. Появила се е обаче една жена - Жана д'Арк. Тя е показала на французите пътя да не паднат под английско робство, повела ги е.

Малцина знаят, че по народност Жана не е французойка, а катарка. Т.е. има българска кръв. Катари или бугри са българските богомили, прогонени от нашите земи. 

И аз съм богомил, отдавна, от десетилетия. А дали нещата в България ще се случат, зависи от всички вас.  Аз правя каквото мога.

- Но трябва ли да стигнете до края?

- Какво значи до края? Щом нещо се започне, не може да се остави до средата. Не стискайте палци на мен, а стиснете за гушите депутати, министри, задкулисието. Няма мирен път, дотук беше с лесното!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?